Close

5 tips om geld te besparen bij het opladen van je elektrische auto

Elektrische auto’s zijn tegenwoordig steeds meer in opkomst en stellen eigenaars in staat om milieuvriendelijker te rijden en te besparen op brandstofkosten. Het opladen van deze auto’s is echter nog steeds een kostenpost waar velen zich zorgen over maken.

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je geld kunt besparen op het opladen van je elektrische auto. In dit artikel zullen we enkele praktische tips delen voor het besparen van geld bij het opladen van je elektrische auto.

laadpaal elektrische auto

Opladen tijdens daluren

Het is belangrijk om te weten op welk tijdstip je je elektrische auto het best kunt opladen om energiekosten te besparen. Het tijdstip waarop je je auto oplaadt, kan namelijk een aanzienlijk effect hebben op de kosten die je moet betalen.

In de meeste provincies in Nederland zijn er twee soorten tarieven voor elektriciteit: dagtarieven en nachttarieven. Dagtarieven zijn meestal hoger dan nachttarieven en kunnen tot wel twee keer zo hoog zijn. Als je je auto tijdens de dag oplaadt, betaal je dus meer dan wanneer je hem ’s nachts oplaadt. Sommige energieleveranciers bieden zelfs speciaal aangepaste nachttarieven elektrische auto bezitters aan.

Kies voor een slimme laadpaal

Een slimme laadpaal is een elektrische laadpaal voor elektrische auto’s die is uitgerust met slimme technologieën. Deze laadpalen zijn ontworpen om het opladen van elektrische auto’s gemakkelijker, veiliger en efficiënter te maken.

Een slimme laadpaal biedt verschillende handige functies, zoals het beheren van het opladen via een smartphone-app, het automatisch aanpassen van de oplaadstroom aan de behoeften van de auto en het monitoren van het energieverbruik. Sommige slimme laadpalen zijn zelfs uitgerust met geavanceerde beveiligingsfuncties die ervoor zorgen dat de auto op een veilige manier opgeladen wordt.

Een slimme laadpaal is bovendien compatibel met verschillende soorten elektrische auto’s en biedt daardoor veel flexibiliteit voor je. Bovendien vereisen slimme laadpalen minder onderhoud dan traditionele laadpalen waardoor ze duurzamer én meer kostenefficiënt zijn.

In het algemeen is een slimme laadpaal een innovatieve oplossing voor het opladen van elektrische auto’s en biedt het veel voordelen, waaronder gemak, veiligheid, flexibiliteit en energiebesparing.

Zonnepanelen icm met een elektrische auto

Een ander voordeel van elektrisch rijden is de mogelijkheid om je auto bijna gratis op te laden dankzij zonnepanelen.

Door zonnepanelen op je dak te installeren, kun je de energie die je nodig hebt om je elektrische auto op te laden zelf opwekken. Hierdoor bespaar je op je energierekening en wordt het bezit van een elektrische auto nog aantrekkelijker. Het gebruik van zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Zonnepanelen

Auto opladen bij je werkgever

Veel bedrijven of werkgevers bieden gratis laadmogelijkheden aan hun medewerkers, om aan de ene kant bij te dragen aan de duurzaamheid en aan de andere kant om economisch voordeel te hebben.

Veel elektrische auto’s worden gebruikt voor zakelijke doeleinden en bij een leaseauto hoort daarom vaak een laadpas. De werkgever betaalt dus in principe dus sowieso voor de stroom, waardoor het voor hem voordeliger is om de stroom zelf aan te bieden dan via een laadpas waarbij een ander bedrijf met de winstmarge zit. Daarnaast betaalt een (groot) bedrijf minder energiebelasting, wat het aanbieden van gratis laden nóg interessanter maakt voor de werkgever.

Opladen bij een openbaar laadpunt in plaats van thuis

Je kunt geld besparen door je elektrische auto op te laden bij een openbaar laadpunt in plaats van thuis. Openbare laadpunten worden doorgaans aangeboden door energiebedrijven en hun tarieven zijn vaak gunstiger dan die van particuliere oplaadoplossingen.

Bovendien is het installeren van een eigen oplaadpunt thuis meestal duur en elektriciteitskosten zijn vaak hoger dan die van openbare laadpunten. Het gebruik van openbare laadpunten is dus niet alleen milieubewuster, maar ook financieel aantrekkelijker.

Foutje gezien? Laat het ons weten via ons contactformulier.