Close

Airco Kopen

De laatste jaren hebben we steeds meer te maken met extreem weer. Ondanks dat een warme zomer veel voordelen met zich mee brengt en je heerlijk in de zon kunt zitten, is er niks fijner als je je ook even terug kunt trekken binnenshuis. Maar wat als je woning ook is opgewarmd en je hier ook niet je verkoeling kunt vinden? Om deze reden zijn al veel mensen je voor gegaan met het kopen van een airco.

Ben je op zoek naar een airco? Neem dan gerust contact met ons op!

Direct contact opnemen

Top Airco's

Split airco AC2401

Split airco AC2401

Eurom gaat verder dan alleen airco s voor werkruimtes of woningen. Een van de meeste verkochte split units is de split airco caravan type AC2401. De ervaring leert dat de temperatuur in caravans flink kan oplopen. Op de camping in Spanje is het, wanneer je wilt gaan slapen, nog steeds 25 graden buiten. In je caravan misschien nog wel iets warmer. Ramen open zetten is een optie maar voor vele reizigers eigenlijk niet genoeg, Een split unit airco biedt hierbij de oplossing.

  • Vermogen van 2400 BTU
  • Kan comfortabel een ruimte koelen tot ongeveer 16m³
  • De ingebouwde timer kan ingesteld worden van een 0,5 tot 7,5 uur
  • Duidelijk leesbare display waar de temperatuur van afgelezen kan worden
  • Makkelijk te installeren
  • 1,2 meter koelleiding
  • Thermostaat
  • Luchtverplaatsing 200-300 m³/u
  • Ontvochtigings capaciteit 20 l/24u
  • Werktemperatuur tussen de 16-35 °C
  • 4 Vermogensselecties
BEKIJK OP BOL
Eurom PAC 9.2

Eurom PAC 9.2 – Mobiele airco

De Eurom PAC 9.2 heeft een koelvermogen van maar liefst 9.000 BTU per uur (2.600 W/u). Hij is gemakkelijk te verplaatsen door de wieltjes aan de onderzijde. Tijdens de steeds warmere zomers zorgt deze airco voor heerlijke verkoeling. Tevens is deze airco geschikt om te gebruiken als luchtontvochtiger waardoor een ruimte niet meer zo klam aanvoelt.

  • Energieklasse A
  • Vermogen van 2600 watt en 9000 BTU
  • Bereik lage warmtelasten 29 m² / 80 m³
  • Bereik hoge warmtelasten18 m² / 50 m³
  • Ook te gebruiken als luchtontvochtiger
  • Hij ontvochtigt tot 1,2 liter per uur door middel van de luchtafvoerslang
  • Luchtverplaatsing 320 m³/u
  • Max. geluidsniveau 65 dBA
  • Instelbaar in 2 snelheden
  • Werktemperatuur 18-35 °C
BEKIJK OP BOL
monoblock airco

Innova 2.0 12HP DCInverter – Plug and play Monoblock Airco

INNOVA presenteert met de Innova 2.0 een nieuwe benadering van airconditioning zonder buitenunit die de technologie van deze zogenaamde “monoblock” airco’s naar een nieuw niveau brengt. Geschikt voor ruimtes tot 27 m² (67 m³).

  • Plug and play Monoblock-Airco
  • Geschikt voor ruimtes tot 27 m²
  • Energielabel A+
  • Koelvermogen 8000 BTU
  • Vermogen 730 Watt
  • Geluidsniveau 27 dB
  • Gewicht 48,5 kg
BEKIJK OP BOL

Wat zijn de functies van een airco?

Een airco heeft vaak veel meer functies dan alleen koelen:

  • Naast koelen kunnen veel airco’s ook verwarmen in de winter
  • Een airco kan verschillende ventilatie standen hebben
  • Sommige airco’s hebben een ionisator, deze filtert pollen en stof uit de lucht. Dit is vooral een belangrijk punt als je last hebt van allergieën
  • Een airco kan aparte ontvochtiger functies hebben. Dit geeft je een heel prettig leefklimaat.

Waar let je op bij een airco kopen?

De kosten en baten die gemoeid zijn bij het kopen van een airco in huis zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Hoeveel ruimtes wil je gekoeld hebben? En hoe groot zijn deze ruimtes? Wil je alleen een kleine slaapkamer gekoeld hebben? Dan heb je maar een lichte airco nodig. Wil je meerdere ruimtes gekoeld hebben of een volledige verdieping dan moet je kijken naar een zwaardere airco.

Wat veel mensen nog niet weten is dat een dergelijke airco berust op een lucht-lucht warmtepomp waarmee je ’s winters zeer energiezuinig verwarmt. De meeste split unit airco’s hebben tegenwoordig een COP factor van minimaal 4 wat inhoud dat je een rendement haalt van minimaal 400%. Tegenover een traditionele CV ketel met een rendement van ongeveer 96%, is deze dus zeer energiezuinig.

Ondanks dat een zwaardere airco duurder is, zal je merken dat het goed uitrekenen van de capaciteit uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. Een airco die te weinig capaciteit heeft zal immers de ruimtes niet voldoende koelen of verwarmen en constant op volle toeren draaien.

Een andere afweging die je moet maken is of je een mobiele airco wilt kopen of een ingebouwde airco. Wil je maar voor een paar dagen per jaar een slaapkamer koelen en maakt het je niet uit dat de airco iets meer geluid produceert, dan zal deze airco al kunnen voldoen. Wil je een ingebouwde airco die een stuk stiller is en meer functies heeft dan zul je ook meer kosten maken. De aanschaf is immers wat duurder en je hebt te maken met kosten voor de installatie.

Ook zijn er mogelijkheden voor een airco zonder slang. Hierbij hoef je geen hinderlijke slang weg te werken en daarbij zijn de kosten ook nog een stuk lager.

Voorbeeld airco

Hoe kun je het vermogen van een airco bepalen?

Voordat je een airco koopt is het belangrijk het vermogen te berekenen. Het vermogen kun je het beste berekenen op basis van Kw of BTU (British Thermal Unit). BTU is meest voorkomende vermogenseenheid van een Airco. 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3410 BTU/u. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je verder op moet letten leggen we je hier uit.

Vaak staat op een airco al aangegeven voor welk aantal m3 de unit geschikt is. Deze aanduiding gaat uit van een standaard woning met een standaard dak en een standaard isolatieklasse. Heb je een woning met een groot plat dak of is je woning nog niet optimaal geïsoleerd? Dan is het beter om onderstaande stappen te volgen en hiermee zelf je vermogen te bepalen:

  1. Bepaal de inhoud van de ruimte
    Meet de te koelen ruimte op. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en de hoogte. Dit geeft u de inhoud van de ruimte in m3. Voorbeeld, een slaapkamer is 7 meter lang, 4 meter breed en 2,4 meter hoog. Berekening: 7 x 4 x 2,4 = 67,2 m3
  2. Bepaal de warmte factor van de ruimte
    Voor het bepalen van de warmte factor worden er meestal 3 maten aangehouden:Factor 30: Een goed geïsoleerde ruimte zonder plat dak. Weinig grote elektrische apparatuur en weinig aanwezige mensen.
    Factor 40: Een minder goed geïsoleerde ruimte of een ruimte met veel glas. Een ruimte met veel elektrische apparatuur of waar veel mensen verblijven.
    Factor 50: Een plat of schuin dak of een slecht geïsoleerde woning. Een ruimte waar veel mensen verblijven.
  3. De koelcapaciteit berekenen
    De koelcapaciteit bereken je door de inhoud van de ruimte met de warmtefactor te vermenigvuldigen. Onderstaand gaan we uit van een goed geïsoleerde slaapkamer. De berekening ziet er dan als volgt uit:67,2 x 30 = 2016 Watt. Omgerekend in BTU ziet het er al volgt uit:

2016 x 3,410 = 6875 BTU

Deze waarden dient u mee te nemen bij de aanschaf van een airco. Zodoende kunt u optimaal genieten van een prettig en koel leefklimaat

Vaste airco: Split Unit Airco en Monoblock Airco

Indien een mobiele airco niet voldoet of niet gewenst is, heeft u de keuze uit een aantal andere systemen. De meest bekende is de split unit. Aan de buitenzijde van de woning wordt een buitenunit geplaatst die ervoor zorgt dat de warmte aan de buitenlucht wordt afgegeven. Naar wens kan er dan gekozen worden voor één of meerdere binnenunits, afhankelijk van de hoeveelheid te koelen ruimtes. Indien je met meerdere binnenunits gaat werken spreekt men van een multi split airco.

Bij het plaatsen van een split unit moet altijd gekeken worden naar het gewenste koelvermogen en een aantal andere randvoorwaarden.

  • De koelleidingen van de binnenunit moeten naar de buitenunit geleid worden
  • De buitenunit moet van spanning worden voorzien, meestal middels een wandcontactdoos
  • De condensafvoerleiding van de binnenunit moet naar een afvoer of naar buiten worden gelegd

Een monoblock airco is een ander vast systeem wat erg in opkomst is. Deze maakt namelijk geen gebruik van een buitenunit. Er worden 2 (grote) gaten naar buiten geboord op de plek waar de unit komt te hangen. Aan de buitenzijde worden 2 roosters op de muur gemonteerd. Een monoblock airco voert de warmte af via de gaten. Deze unit is zodanig ontworpen dat deze veel minder geluid produceert dan een mobiele airco. Een groot voordeel is dat je optimaal kunt profiteren van een goede koeling en dat er geen buitenunit, wat vaak als ‘lelijk’ wordt ervaren, geplaatst hoeft te worden.

Het voordeel van elke vaste airco is dat je geen slang naar buiten hoeft te leggen voor de warme lucht af te voeren en dat de binnenunit veel stiller is dan een mobiele airco. Vaak heeft een vast systeem ook meer ventilatie standen en andere functies dan een mobiele airco’s.

Airco kopen met slang

Mobiele airco kopen

Ben je voornemens een mobiele airco te kopen? Deze werkt in principe hetzelfde als een split unit airco of een monoblock airco. De ‘buitenunit’ zit verwerkt in de mobiele airco en deze zal zijn warme lucht wegvoeren via een slang. De slang zal door een deur of raamopening naar buiten worden geleid. Hiervoor zijn raamafdichting of deurafdichting sets te verkrijgen. Ook is het altijd mogelijk om raamafdichting zelf te maken. Ook hier hebben we een artikel over geschreven.

Mobiele airco’s zijn altijd voorzien van een opvangbak. Door het koelen condenseert de ruimtelucht en dit water zal hierin opgevangen worden. De grootte van een condens opvangbak is meestal 1 à 2 liter en zal afhankelijk van de luchtvochtigheid dagelijks geleegd moeten worden.

Er zijn ook luxere mobiele airco’s te verkrijgen. Deze hebben extra functies zoals verwarmen, alleen ontvochtigen of luchtzuivering middels een ionisator. De ionisator zorgt ervoor dat stof, pollen en schimmels gefilterd worden en niet meer in de lucht aanwezig zijn.

Energielabel van airco’s

Op het energielabel van een airco is veel informatie te vinden die je kan helpen met je keuze bij de aanschaf. Onderstaande gegevens vind je terug op dit energielabel.

  • Energielabel: De aanduiding loopt van A tot en met G en geeft weer hoe zuinig de airco is. A is hierin het meest energiezuinig.
  • Energieverbruik: Dit geeft een schatting van het jaarlijkse energieverbruik van de airco gebaseerd op 500 vollast uren op koelstand. Daarnaast kun je het maximale koelvermogen zien in kW.
  • De EER (Energy Efficiency Ratio) geeft aan hoe efficiënt het apparaat werkt. Hoe hoger, hoe beter.
  • Type: Hier wordt aangegeven of de airco alleen kan koelen of ook verwarmen.
  • Indien verwarmen mogelijk is wordt de energie efficiëntie klasse aangeduid.
  • Geluidsniveau: Het geluid wordt weergegeven in dB(A) en valt tussen 54 tot 65 dB(A).

Advies op maat nodig? Neem snel contact op!

Neem contact op