Close

Airco Kopen

De laatste jaren hebben we steeds meer te maken met extreem weer. Winters worden extremer en zomers kennen steeds meer aansluitende warme dagen. Ondanks dat een warme zomer veel voordelen met zich mee brengt en je heerlijk in de zon kunt zitten is niks fijner als je je ook even terug kunt trekken binnenshuis. Hier zou je even bij willen komen van aanhoudende warmte in een koele ruimte. Maar wat als je woning ook is opgewarmd en je hier ook niet je verkoeling kunt vinden? Of als je ‘s avonds na een dag hard werken naar bed wilt gaan en je niet in slaap kunt vallen door de aanhoudende warmte? Om deze redenen zijn al veel mensen je voor gegaan met het kopen van een airco.

De functies van een airco

Een airco heeft vaak veel meer functies dan alleen koelen. Indien je voornemens bent een airco te kopen, is het belangrijk ook naar deze extra functies te kijken. Deze kunnen je nog meer gebruiksgemak geven. Onderstaand de meest voorkomende extra functies.

 • Naast koelen kunnen veel airco’s ook verwarmen in de winter
 • Een airco kan verschillende ventilatie standen hebben
 • Sommige airco’s hebben een ionisator, deze filtert pollen en stof uit de lucht. Dit is vooral een belangrijk punt als je last hebt van allergieën
 • Een airco kan aparte ontvochtingsfuncties hebben. Dit geeft je een heel prettig leefklimaat

Waar let je op bij de aanschaf van een airco?

De kosten en baten die gemoeid zijn met de aanschaf van een airco zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Hoeveel ruimtes wil je gekoeld hebben? En hoe groot zijn deze ruimtes? Wil je alleen een kleine slaapkamer gekoeld hebben? Dan heb je maar een lichte airco nodig. Wil je meerdere ruimtes gekoeld hebben of een volledige verdieping dan zul je moeten kijken naar een zwaardere airco.

Wat veel mensen nog niet weten is dat een degelijke airco berust op een lucht-lucht warmtepomp waarmee je ‘s winters zeer energiezuinig verwarmen. De meeste split unit airco’s hebben tegenwoordig een COP factor van minimaal 4 wat inhoud dat je een rendement haalt van minimaal 400%. Tegenover een traditionele CV ketel met een rendement va ongeveer 96% is deze dus zeer energiezuinig.

Ondanks dat een zwaardere airco duurder is zal je merken dat het goed uitrekenen van de capaciteit uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. Een airco die te weinig capaciteit heeft zal immers de ruimtes niet voldoende koelen of verwarmen en constant op vollast draaien.

Een andere afweging die je moet maken is of je een mobiele airco wilt kopen of een ingebouwde airco. Wil je maar voor een paar dagen per jaar een slaapkamer koelen en maakt het je niet uit dat de airco iets meer geluid produceert, dan zal een mobiele airco al kunnen voldoen. Wil je een ingebouwde airco die een stuk stiller is en meer functies heeft dan zul je ook meer kosten maken. De aanschaf is immers wat duurder en je hebt te maken met kosten voor de installatie.

Ook zijn er mogelijkheden voor een airco zonder slang. Hierbij hoef je geen hinderlijke slang weg te werken en daarbij zijn de kosten ook nog een stuk lager.

Het vermogen van een airco bepalen

Voordat je een airco koopt is het belangrijk het vermogen te berekenen. Het vermogen kun je het beste bereken op basis van Kw of BTU (British Thermal Unit). BTU is meest voorkomende vermogenseenheid van een Airco. 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3410 BTU/u. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je verder op moet letten leggen we je hier uit.

Vaak staat op een airco al aangegeven voor welk aantal m3 de unit geschikt is. Deze aanduiding gaat uit van een standaard woning met een standaard dak en een standaard isolatieklasse. Heb je een woning met een groot plat dak of is je woning nog niet optimaal geïsoleerd? Dan is het beter om onderstaande stappen te volgen en hiermee zelf je vermogen te bepalen:

 1. Bepaal de inhoud van de ruimte
  Meet de te koelen ruimte op. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en de hoogte. Dit geeft u de inhoud van de ruimte in m3. Voorbeeld, een slaapkamer is 7 meter lang, 4 meter breed en 2,4 meter hoog. Berekening: 7 x 4 x 2,4 = 67,2 m3
 2. Bepaal de warmte factor van de ruimte
  Voor het bepalen van de warmte factor worden er meestal 3 maten aangehouden:Factor 30: Een goed geïsoleerde ruimte zonder plat dak. Weinig grote elektrische apparatuur en weinig aanwezige mensen.
  Factor 40: Een minder goed geïsoleerde ruimte of een ruimte met veel glas. Een ruimte met veel elektrische apparatuur of waar veel mensen verblijven.
  Factor 50: Een plat of schuin dak of een slecht geïsoleerde woning. Een ruimte waar veel mensen verblijven.
 3. De koelcapaciteit berekenen
  De koelcapaciteit bereken je door de inhoud van de ruimte met de warmtefactor te vermenigvuldigen. Onderstaand gaan we uit van een goed geïsoleerde slaapkamer. De berekening ziet er dan als volgt uit:67,2 x 30 = 2016 Watt. Omgerekend in BTU ziet het er al volgt uit:

2016 x 3,410 = 6875 BTU

Deze waarden dient u mee te nemen bij de aanschaf van een airco. Zodoende kunt u optimaal genieten van een prettig en koel leefklimaat

Vaste airco

Indien een mobiele airco niet voldoet of niet gewenst is heeft u de keuze uit een aantal andere systemen. De meest bekende is de split unit. Aan de buitenzijde van de woning wordt een buitenunit geplaatst die ervoor zorgt dat de warmte aan de buitenlucht wordt afgegeven. Naar wens kan er dan gekozen worden voor één of meerdere binnenunits, afhankelijk van de hoeveelheid te koelen ruimtes. Indien je met meerdere binnenunits gaat werken spreekt men van een multi split airco.

Bij het plaatsen van een split unit moet altijd gekeken worden naar het gewenste koelvermogen en een aantal andere randvoorwaarden.

 • De koelleidingen van de binnenunit moeten naar de buitenunit geleid worden
 • De buitenunit moet van spanning worden voorzien, meestal middels een wandcontactdoos
 • De condensafvoerleiding van de binnenunit moet naar een afvoer of naar buiten worden gelegd

Een monoblock airco is een ander vast systeem wat erg in opkomst is. Deze maakt namelijk geen gebruik van een buitenunit. Er worden 2 (grote) gaten naar buiten geboord op de plek waar de unit komt te hangen. Aan de buitenzijde worden 2 roosters op de muur gemonteerd. Een monoblock airco voert de warmte af via de gaten. Deze unit is zodanig ontworpen dat deze veel minder geluid produceert dan een mobiele airco. Een groot voordeel is dat je optimaal kunt profiteren van een goede koeling en dat er geen buitenunit, wat vaak als ‘lelijk’ wordt ervaren, geplaatst hoeft te worden.

Het voordeel van elke vaste airco is dat je geen slang naar buiten hoeft te leggen voor de warme lucht af te voeren en dat de binnenunit veel stiller is dan een mobiele airco. Vaak heeft een vast systeem ook meer ventilatie standen en andere functies dan een mobiele airco.

Mobiele airco aanbiedingairco kopen

Iedere mens leeft onder andere omstandigheden en heeft andere wensen en behoeften. De ene werkt veel thuis, de ander zit op kantoor en weer een ander werkt de hele dag buiten. De wensen variëren dus ook enorm.

Een mobiele airco wordt in een woning vaak verplaatst. Overdag doet deze dienst in de woonkamer, ‘s nachts zie je hem vaker in de slaapkamer. Naast koelen kan een mobiele airco ook zeer energiezuinig dienst doen als verwarming in bijvoorbeeld een berging of slaapkamer bij het studeren.

Er is een groot assortiment mobiele airco’s te verkrijgen. Er zijn zelfs uitingen dat er mobiele airco’s zijn zonder afvoerslang. Let op, dit is nooit mogelijk. De warmte moet namelijk altijd afgevoerd worden. Er zijn hoogstens ventilatoren te verkrijgen met een verkoelende functie. Een ruimte koelen zonder de warmte af te voeren is simpelweg onmogelijk.

We hebben onderzocht welke mobiele airco’s je het beste kunt aanschaffen, hierbij is vooral gelet op de prijs-kwaliteit verhouding.

Mobiele airco kopen

Ben je voornemens een mobiele airco te kopen? Deze werkt in principe hetzelfde als een split unit airco of een monoblock airco. De ‘buitenunit’ zit verwerkt in de mobiele airco en deze zal zijn warme lucht wegvoeren via een slang. De slang zal door een deur of raamopening naar buiten worden geleid. Hiervoor zijn raamafdichting of deurafdichting sets te verkrijgen.

Een mobiele airco is altijd voorzien van een opvangbak. Door het koelen condenseert de ruimtelucht en dit water zal hierin opgevangen worden. De grootte van een condens opvangbak is meestal 1 à 2 liter en zal afhankelijk van de luchtvochtigheid dagelijks geleegd moeten worden.

Er zijn ook luxere mobiele airco’s te verkrijgen. Deze hebben extra functies zoals verwarmen, alleen ontvochten of luchtzuivering middels een ionisator. De ionisator zorgt ervoor dat stof, pollen en schimmels gefilterd worden en niet meer in de lucht aanwezig zijn.

Het voordeel van een mobiele airco is dat je hem alleen hoeft te gebruiken als het nodig is. Ze zijn allemaal voorzien van wieltjes waardoor je ze makkelijk kunt opbergen. Mobiele airco’s worden vooral ingezet in een slaapkamer of andere kleine ruimte waar koeling sporadisch noodzakelijk is. Wil je vaker of langer gebruik maken van verkoeling, dan is het beter een inbouwsysteem aan te schaffen.

Energielabel van airco’s

Op het energielabel van een airco is veel informatie te vinden die je kan helpen met je keuze bij de aanschaf. Onderstaande gegevens vind je terug op dit energielabel.

 • Energielabel: De aanduiding loopt van A tot en met G en geeft weer hoe zuinig de airco is. A is hierin het meest energiezuinig.
 • Energieverbruik: Dit geeft een schatting van het jaarlijkse energieverbruik van de airco gebaseerd op 500 vollast uren op koelstand. Daarnaast kun je het maximale koelvermogen zien in kW.
 • De EER (Energy Efficiency Ratio) geeft aan hoe efficiënt het apparaat werkt. Hoe hoger, hoe beter.
 • Type: Hier wordt aangegeven of de airco alleen kan koelen of ook verwarmen.
 • Indien verwarmen mogelijk is wordt de energie efficiëntie klasse aangeduid.
 • Geluidsniveau: Het geluid wordt weergegeven in dB(A) en valt tussen 54 tot 65 dB(A).