Close

Airco kopen Slaapkamer

Slaap jij in een slaapkamer waar het in de zomer warm en benauwd is? Begin je de dag niet goed uitgerust door een slapeloze nacht? Dan kan een airco in de slaapkamer de oplossing zijn. Een airconditioning zorgt voor een aangename temperatuur in je slaapkamer. Daarnaast daalt de luchtvochtigheid. Een airco in de slaapkamer laten plaatsen is tegenwoordig heel normaal. De prijzen zijn steeds betaalbaarder. Ook zijn moderne airco’s vrijwel geluidloos. Een Stille airco dus. Kortom, weinig nadelen en veel voordelen! Ben je alleen op zoek naar een fris windje en wil je niet actief koelen? Bekijk dan de luxere slaapkamer ventilators. Deze veranderen de ruimtetemperatuur niet. Ze zorgen voor een verkoelend gevoel en hebben daarnaast nog andere handige functies.

Direct contact opnemen

Wat is de beste airco voor op een slaapkamer?

Een airco op een slaapkamer kan van grote waarde zijn als je een goede nachtrust nodig hebt. In sommige slaapkamers kan het in de zomer flink warm worden. Een airco kan dan voor veel verkoeling zorgen. Een airco kopen voor in je slaapkamer is een investering. Wanneer je dit besluit hebt genomen is er de keuze uit 3 typen airco’s. Een mobiel airco apparaat, een monoblock airco of een split-airco. Alle airco’s hebben, los van de prijzen, ook voor- en nadelen. Met dit artikel hopen we je op weg te helpen bij het aanschaffen van de juiste airco voor je slaapkamer.

Hoe werkt een monoblock airco?

Een monoblock airco wordt steeds vaker geplaatst en bestaat uit één binnenunit. In deze unit zit het ‘buitendeel’ verwerkt. Ze werken verrassend stil en zijn dus uitermate geschikt voor een slaapkamer. Er worden achter de unit, en dus uit het zicht, twee grote gaten door de muur geboord. Hierdoor kan de monoblock airco zijn warmte afgeven aan de buitenlucht. Aan de buitenzijde worden twee roosters geplaatst om de gaten netjes af te werken. Een monoblock airco kan tevens verwarmen tijdens de wintermaanden. Ben je zelf handig? Dan kan je de monoblock air ook gemakkelijk zelf installeren.

airco kopen slaapkamer

Hoe werkt een split airco nu eigenlijk?

Deze airco bestaat uit één buiten- en één binnenunit en kan naast koelen ook verwarmen. De binnenunit, welke in de slaapkamer of een andere ruimte wordt geïnstalleerd, koelt of verwarmt de ruimtelucht. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de koelleidingen getransporteerd naar de buitenunit. De buitenunit geeft deze warmte vervolgens af aan de buitenlucht. Bij verwarmen werkt dit exact andersom. Deze airco kan zelfs heel energiezuinig zijn met verwarmen. In het beste geval haal je een rendement van 400%. Vergelijk dit eens met een traditionele CV-ketel, met een gemiddelde rendement van 96%.

Wat is een warmtewisselaar?

De buiten- en binnenunit zijn voorzien van een warmtewisselaar. Dit onderdeel draagt de warmte, of koelte, over van het ene (lucht) medium naar het andere (koelvloeistof) medium. Een warmtewisselaar bestaat uit een buis die een aantal keer gebogen is in korte lussen. Hiertussen zijn duizenden lamellen gemonteerd om een groter oppervlak te creëren. De geplaatste filters, die met onderhoud schoongemaakt moeten worden, beschermen deze lamellen op vervuiling. Voor de overdracht van temperatuur dienen deze lamellen zo schoon mogelijk te blijven. Een ‘stinkende’ airco heeft vaak een lichte vervuiling tussen deze lamellen. Dit is te verhelpen met een anti-bacteriële reinigingsspray.

Hoe werkt een mobiele airco in de slaapkamer?

Een mobiele airco in de slaapkamer kan een (tijdelijke) oplossing zijn voor enkele warme zomernachten. Deze hebben net als de monoblock airco maar één unit. Het verschil is dat een mobiele airco op wielen staat en de warmte afvoert via een flexibele luchtafvoerslang. Deze zul je dus door een deur of raam naar buiten moeten voeren. Hier zijn speciale raam- of deurafdichting sets verkrijgbaar. Deze kits zorgen ervoor dat er geen openingen meer zijn op plekken waar de afvoerslang naar buiten wordt geleid. Een andere optie is om zelf iets maken waardoor je deze sets niet nodig hebt. Sommige typen mobiele airco’s hebben tevens een verwarmingsfunctie.

Onze ervaring met een mobiele airco is dat deze iets meer geluid produceert dan een vaste airco. Dit kan voor sommigen een hinderlijke ervaring zijn bij het slapen. Voor een aantal warmte dagen doet de mini airco zijn werk goed. Je bent er mobiel mee en kunt hem naar wens in iedere ruimte plaatsen. Zorg er wel voor dat deze airco op een plek komt te staan dicht bij een raam of deur. Hou er ook rekening mee dat er een wandcontactdoos in de buurt is.

Mobiele airco zonder slang

Het principe van een airco is dat de warmte wordt afgevoerd. Een mobiele unit zonder slang zal nooit een ruimte zoals een slaapkamer kouder kunnen maken. De warmte blijft immers in dezelfde ruimte en wordt niet daadwerkelijk afgevoerd. Wel zijn er meerdere ventilatiesystemen verkrijgbaar die verkoelend en geruisloos kunnen werken. Naast het feit dat ze verkoelend werken hebben ze ook andere functies. Denk hierbij aan verwarming en luchtfiltering. Ze filteren pollen en schimmels uit de lucht waardoor er minder last van allergieën optreedt. Maar let op, ze koelen een ruimte niet zoals airco’s dit kunnen.

Wanneer je de slaapkamer daadwerkelijk in temperatuur wilt verlagen is het de beste oplossing om een vaste airco aan te schaffen. Kies je voor een split unit, dan zal de installatie uitgevoerd worden door een erkend STEK monteur. Dit komt doordat de installatie redelijk complex is en de koelleidingen gevuld moeten worden met een speciaal koelmiddel.

Een alternatief op de split unit airco’s zijn de monoblock units. Een handige klusser kan de montage zelf doen. Het meeste werk is het boren van de 2 relatief grote gaten in de gevel. Hierdoor geeft de unit zijn warmte af aan de buitenlucht.

Na de montage maakt deze airco deel uit van de slaapkamer en kan je te allen tijde genieten van de koelte, warmte en/of luchtfiltering.

Geen airco maar wel verkoeling

De meest bekende ventilatoren verplaatsen lucht door middel van ronddraaiende bladen. Er zijn ook ventilatoren te krijgen die volgens een ander principe werken. Een voorbeeld hiervan zijn de Dyson ventilatoren. Deze bestaat uit een ring met een smalle opening. Middels een interne krachtige motor wordt de lucht richting de ring geblazen en zodoende de kamer in geblazen. Door de gecreëerde onderdruk treedt er extra luchtverplaatsing op. Op deze manier wordt er een zeer constante en stille luchtstroom gemaakt die veel meer verkoeling geeft dan een standaard ventilator.

Naast een mooi design wat in ieder huishouden past zijn er meer voordelen (en enkele nadelen) ten opzichte van een conventionele ventilator:

Voordelen van een airco:

 • Geen ronddraaiende bladen aanwezig en dus veilig in gebruik
 • Makkelijk schoon te maken
 • In te stellen middels een slaap timer
 • Meerdere luchtstroom instellingen
 • Bedienbaar met een afstandsbediening
 • Gelijkmatige luchtstroom door venturi effect
 • Verwarmen mogelijk
 • Luchtzuivering, ideaal bij allergieën

Nadelen van een airco:

 • Niet geschikt voor het daadwerkelijk koelen van een ruimte
 • Redelijk hoge aanschafprijzen

Welke airco kun je het beste kopen?

De meest comfortabele airconditioning in je slaapkamer is een vaste airco. De binnen unit wordt een onderdeel van je slaapkamer en zorgt ervoor dat je van alle gemakken gebruik kunt maken. De bediening geschied middels een afstandsbediening of via een app op het wifi netwerk. Het mooie van deze airco is dat deze vooraf in te stellen is zodat je op ieder gewenst moment een koele slaapkamer hebt.

Wil je geen ontsierende buitenunit aan je gevel en heb je een buitenmuur waar je 2 grote gaten door kunt laten boren? Dan is de keuze voor een monoblock airco het meest voor de hand liggend. Kan je op de plaats van de binnen unit geen grote gaten naar buiten boren? Of wil je in de toekomst meer binnen units plaatsen? Dan is de beste keuze een split unit. In geval van meerdere binnen units zou de keuze voor een multi-split unit weer de beste keuze zijn. Hiermee plaats je één buitenunit en twee of meer binnen units. Laat je vooraf goed informeren zodat je alle mogelijkheden kunt overwegen.

Wat kost een airco voor op de slaapkamer?

De prijs van een airco kan variëren door het merk, de opties én de manier van montage. In sommige woningen is een airco eenvoudig te plaatsen, terwijl bij andere woningen de montage erg lastig kan zijn. Laat het kiezen van de juiste unit niet afhangen van de aanschafprijs, maar kijk ook naar het gemiddeld verbruik per jaar. Doorgaans geldt dat zuinige airco’s duurder zijn in aanschaf. Daarentegen verdient opmerking dat je het prijsverschil in ‘no-time’ terug kunt verdienen, aangezien deze airco’s veel minder energie verbruiken.

Prijzen van een mobiele airco

Een mobiele airco is verkrijgbaar vanaf €300. Deze is geschikt voor een kleine ruimte, zoals een slaapkamer. Bij de aanschaf van een mobiele airco voor je slaapkamer zijn er enkele factoren waar je goed op moet letten:

 • Bereken het aantal m3 van de te koelen ruimte en koop een apparaat welke voor deze inhoud geschikt is (hoogte x breedte x lengte = m3).
 • Calculeer de prijs van juiste raam- of deurafdichting sets, zodat er geen warme buitenlucht naar binnen kan.
 • Zorg dat er een wandcontactdoos met randaarde in de buurt van de mobiele airco beschikbaar is
 • Houd er rekening mee dat een mobiele airco iets meer geluid produceert dan een stille airco.

Wat zijn de prijzen van split units?

De prijs van een split unit kan variëren en is afhankelijk van het vermogen. Een kleine splitunit, inclusief installatie, heeft een gemiddelde prijs van €1250. Een grotere unit, geschikt voor grotere ruimten, heeft al snel een prijskaartje van €2000. Kies altijd een unit met het juiste koelvermogen. Dit zorgt ervoor dat het systeem de ruimtes in je huis goed koel kan houden.

Ongeveer 75% van de prijzen zit in de materialen die zijn gebruikt in de airco. De overige 25% bestaan uit kosten voor de montage. Vergeet ook niet dat een split unit periodiek service nodig heeft wat deels alleen door een specialist uit te voeren is.

Prijzen van monoblock units

Voor het plaatsen van een monoblock airco kun je kiezen om de installatie zelf uit te voeren. Een monoblock unit is verkrijgbaar vanaf €1200. Dit is een gemiddelde prijs zonder installatiekosten. Ben je zelf niet handig of wil je de montage liever uitbesteden? Kies er dan voor om het installeren uit te besteden aan een STEK gecertificeerd bedrijf. De installatiekosten zullen ongeveer €300 bedragen, afhankelijk van het type muur waar de gaten in geboord worden. Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen zodat wij je kosteloos kunnen adviseren.

Neem contact op