Close

Airfryer kopen

Duurzaam frituren met een airfryer

Vele huishoudens hebben de Airfryer al omarmd. De Airfryer zou vele voordelen met zich meebrengen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een gezondere reputatie dan de traditionele friteuse. Daarnaast wordt er ook steeds vaker beweerd dat een Airfryer veel milieuvriendelijker en duurzamer is dan de ouderwetste frituurpan. Maar hoe zit dat dan precies?

In dit artikel leggen we uit wat een Airfryer precies is en hoe deze precies werkt. Ook kijken we naar de voordelen van de Airfryer. Extra aandacht zal worden gegeven aan wat de Airfryer nu precies duurzamer maakt. Tot slot hebben we nog een top 5 samengesteld van Airfryers.

Top 5 Beste Airfryers

airfryer

Philips Airfryer XL Essential HD9260/90 – Hetelucht friteuse

 • Max. bakcapaciteit 1200 gram frites
 • 7x snellere luchtstroomsnelheid zorgt voor krokante resultaten
 • Tot wel 90% minder vet
 • Uitneembare onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig
 • Inclusief receptenboekje
BEKIJK PRIJS
airfryer

Princess 182050 Family Aerofryer XXL – Heteluchtfriteuse

 • Max. bakcapaciteit 800 gram frite
 • De heteluchtfriteuse heeft een grote inhoud van 5.2 liter
 • Overhittingsbescherming voor veilig gebruik
 • 7 voorgeprogrammeerd bakprogramma’s voor bijvoorbeeld vlees, vis en cake
 • Geschikt voor frituren, bakken, braden, grillen en roosteren
BEKIJK PRIJS
hetelucht friteuse

Philips Premium Airfryer XXL HD9650/90 – Hetelucht friteuse

 • Max. bakcapaciteit 1400 gram frites
 • Geschikt voor bakken, braden, grillen, roosteren én frituren tot 90% minder vet
 • Energiezuiniger dan een hetelucht oven en gezonder & schoner dan een friteuse
 • Grote capaciteit waardoor je complete maaltijden in één keer kan bereiden
BEKIJK PRIJS
airfryer

Philips Airfryer XL Essential HD9261/90 – Hetelucht friteuse incl. grillrooster

 • Max. bakcapaciteit 1200 gram frites
 • Grillrooster inbegrepen
 • De Philips Airfryer is klaar voor gebruik zonder voorverwarmen
 • Vaatwasmachinebestendig voor alle uitneembare onderdelen
 • Handige kookfunctie voor het opslaan van uw favorieten
BEKIJK PRIJS
airfryer

Philips Premium Airfryer XXL HD9654/90 – Hetelucht friteuse met grillplaat

 • Max. bakcapaciteit 1400 gram frites
 • Grote capaciteit waardoor je complete maaltijden in één keer kan bereiden
 • Energiezuiniger dan een hetelucht oven en gezonder & schoner dan een friteuse
 • Inclusief grillplaat voor het grillen van vlees, vis of groenten
BEKIJK PRIJS

Wat is een Airfryer precies?

De Airfryer is in principe een alternatief op de traditionele friteuse. Een Airfryer maakt gebruik van hete lucht in plaats van olie of vet om je eten te frituren. Maar de Airfryer kan nog veel meer dan dat. Je kunt namelijk ook eten bakken, grillen, roosteren of braden in je Airfryer.

Overigens is de term “Airfryer” een officieel gedeponeerd merk van Philips. Desalniettemin wordt de term maar al te vaak gebruikt om een hetelucht friteuse aan te duiden, ongeacht het merk. Veel mensen gebruiken dan ook de term “Airfryer”, zelfs wanneer ze het hebben over een hetelucht friteuse van een ander merk, zoals Princess, Inventum of Tefal. Om hier duidelijk te maken dat het gaat om hetelucht friteuses in het algemeen en niet per se de Philips Airfryer, gebruiken we in de rest van het artikel de term “hetelucht friteuse”.

Hoe werkt een hetelucht friteuse dan?

Nu je precies weet wat een hetelucht friteuse is en wat het verschil is tussen een hetelucht friteuse en een Airfryer, ben je misschien nieuwsgierig hoe dat dan werkt, zo frituren zonder vet. Nou, in een hetelucht friteuse wordt lucht aangezogen en opgewarmd tot ongeveer 200 graden Celsius. Bij sommige hetelucht friteuses kun je de temperatuur handmatig instellen, maar dit is niet altijd het geval.

Door de onafgebroken werveling aan hete lucht wordt het eten in de hetelucht friteuse gaar en krijgt ook nog eens een krokant korstje. Door een uitlaat rooster wordt de hete lucht weer naar buiten afgevoerd. Door gebruik te maken van deze werveling aan hete lucht hoeft er dus geen olie of vet gebruikt te worden. Dit neemt niet weg dat je een scheutje olie aan bijvoorbeeld wat zelfgemaakte frietjes zou kunnen toevoegen om ze echt goed krokant te krijgen. Maar dit is dan natuurlijk altijd minder dan wanneer je je friet zou onderdompelen in frituurvet.

Wat zijn de voordelen van een hetelucht friteuse?

Doordat je geen olie of vet nodig hebt wanneer je je eten bereidt in een hetelucht friteuse, heeft je eten dus ook minder vet en minder calorieën. Dit wordt door veel mensen dan ook gezien als het grootste voordeel van hetelucht friteuses. Zo bevatten de meeste frites en snacks die in de hetelucht friteuse bereid zijn wel 70 % minder minder vet dan wanneer ze uit de ouderwetse frituurpan komen.

Een ander voordeel van hetelucht friteuses is hun multifunctionaliteit. Zoals we hierboven al vermeld hebben, kun je met een hetelucht friteuse veel meer dan alleen maar frituren. Je kunt hem namelijk ook gebruiken om te bakken, grillen of braden. Je kunt de hetelucht friteuse dus ook prima gebruiken om een groente gerecht mee klaar te maken, een hartige taart mee te bakken, broodjes in te bakken of zelfs een verse pizza in te bereiden.

Bovendien is het zo dat je met een hetelucht friteuse geen last hebt van nare luchtjes, die wel vrij komen tijdens het gebruik van een frituurpan. Zo kun je je hetelucht friteuse dus ook prima binnen gebruiken en hoef je dus niet constant naar buiten te lopen wanneer je frites en snacks aan het bereiden bent. Daarnaast is het zo dat de meeste hetelucht friteuses net een stukje groter zijn dan de standaard frituurpan. Zo kun je bijvoorbeeld met de Philips XL Airfryer in één enkele bakbeurt eten bereiden voor het gehele gezin.

Hetelucht friteuse als duurzaam alternatief voor de traditionele frituur

Een ander voordeel van hetelucht friteuses welke je langzaamaan steeds meer hoort, is dat deze beter zou zijn voor het milieu. Het is namelijk het geval dat een hetelucht friteuse minder energie verbruikt dan een traditionele friteuse. Dat lijkt misschien een beetje vreemd, aangezien een gemiddelde hetelucht friteuse wel 1300 watt aan energie verbruikt. Voor de grotere maten, zoals de XL of de XXL, is kan dit soms zelfs oplopen tot wel 1900 watt. Wanneer we dit vergelijken met het gemiddelde verbruik van een traditionele friteuse van 850 watt lijkt het erop dat hetelucht friteuses juist minder duurzaam zijn.

Echter moet je niet vergeten dat je ook rekening moet houden met hoe lang je je het apparaat dient te gebruiken voordat het eten klaar is. Een hetelucht friteuse hoef je veel minder lang te gebruiken dan een traditionele frituurpan. Dat komt doordat een een hetelucht friteuse veel sneller opgewarmd is. Doordat de duur van het gebruik korter is, verbruik je dus minder energie. Zo is de hetelucht friteuse niet alleen duurzamer dan een ouderwetse frituur, maar ook duurzamer dan een heteluchtoven.

Naast het feit dat minder energieverbruik beter is voor het milieu, is het natuurlijk ook beter voor je portemonnee. Want je hoeft niet te betalen voor energie die je niet gebruikt. Bij de kleinere hetelucht friteuses is deze besparing nog niet zo heel groot. Echter, wanneer je een grotere hetelucht friteuse van maatje XL vergelijkt met een grote traditionele frituurpan, dan kan het gebruik van een hetelucht friteuse je wel € 26,- besparen op jaarbasis.

Hetelucht friteuses, gezond, gemakkelijk en duurzaam

Hetelucht friteuses, waaronder de Airfryer van Philips, bereiden je eten dus door lucht op te warmen en deze continu rond te laten wervelen. Zo wordt het eten gaar en krijgt het een krokant korstje. Doordat er gebruik gemaakt wordt van hete lucht, is er dus geen olie of vet meer nodig, waardoor je eten gezonder bereid is en minder calorieën bevat. Bovendien geven hetelucht friteuses geen naar luchtje af, waardoor ze ook binnenshuis te gebruiken zijn.

Ook zijn hetelucht friteuses multifunctioneel en kun je er allerlei gerechten mee bereiden. Daarnaast zorgt de kortere opwarmingstijd ervoor dat hetelucht friteuses minder energie verbruiken dan zowel een traditionele frituurpan dan een hetelucht oven. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar helpt je ook nog eens geld te besparen op je energierekening.