Close

Besparen op vaste lasten

Helaas zijn de meeste mensen wel bekend met het fenomeen dat er niks meer overblijft op je rekening aan het einde van de maand. Maar ja, er zijn nu eenmaal rekeningen die betaalt moeten worden; zoals bijvoorbeeld de huur, zorgverzekering, energierekening en natuurlijk ook de rekening voor internet en TV.

Maar heb je er wel eens bij stil gestaan, je kunt namelijk besparen op vaste lasten. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat je maandelijks meer geld overhoudt, door te kijken wat je kunt doen betreffende je internet- en TV provider, zorgverzekering en besparen op de kosten van je energierekening.

Overstappen van internet- en TV provider

Besparen op vaste lasten switch tv providers

Tegenwoordig is internet en ook TV niet meer weg te denken. Vooral nu we massaal thuis werken, is een huishouden zonder internet echt niet meer te doen. Vandaar dat we zonder veel gedoe een abonnement kunnen afsluiten bij een internet- en TV provider die aan onze wensen lijkt te voldoen. Maar wist je dat je dat je flink wat geld kunt besparen door over te stappen op een andere provider wanneer je abonnement is afgelopen?

Dit komt doordat een provider zijn tarieven of contractvoorwaarden mag aanpassen zo lang hij dit maar op zijn minst 4 weken van tevoren aan jou bekend maakt. Daarnaast moet de provider dan ook precies aangeven wat er gaat veranderen voor jou. Zo kan het dus zijn dat je bij een provider zit die minder goed bij je past dan in eerste instantie het geval was. Vele verschillende sites helpen je om internet en TV abonnementen te vergelijken die het beste passen bij jouw situatie.

Zo zou je gemiddeld wel eens jaarlijks €285,- kunnen besparen. Let er overigens wel even op of er niks over “opzegvergoedingen” in je contract staat. Mochten deze van toepassing zijn, dan kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld €100,- ‘boete’ moet betalen wanneer je na 6 maanden overstapt. Om deze opzegkosten te voorkomen kun je dus het beste overstappen aan het einde van je contract.  

Wat je ook zou kunnen doen wanneer uit een onafhankelijke vergelijking blijkt dat je bij een andere aanbieder goedkoper uit bent, is de klantenservice bellen. Als je aan hen vervolgens je situatie uitlegt en vervolgens vraagt of ze misschien een verlengaanbieding voor je hebben, zodat het voor jou aantrekkelijk blijft om bij hen als klant te blijven, heb je grote kans dat ze met een leuke aanbieding komen. Wellicht dat je met één telefoontje wel € 90,- per jaar kunt besparen op vaste lasten. 

Bovendien is het meestal verstandig om een abonnement voor internet en TV bij dezelfde provider te nemen. Omdat je provider hierdoor extra inkomsten krijgt, bieden ze je vaak een actie aan voor een totaal pakket van internet en TV of zelfs een drie in één pakket, wat betekent internet, TV én bellen. Blijf zelf echter wel altijd alert, want hoewel het meestal het geval is dat je met een totaal pakket goedkoper uit bent, kan het soms toch zo zijn dat het voordeliger is twee aparte pakketten af te sluiten.  

Wat ook een goede tip is, is om je niet te laten foppen door speciale aanbiedingen die maar een aantal maanden geldig zijn. Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld. Pakket 1 heeft een vaste prijs van €40,– per maand. Nu heeft pakket twee een aanbieding waarbij je de eerste drie maanden slecht €15,- maandelijks betaalt. Echter, je moet de overige negen maanden van het jaar  €60,- per maand betalen. Bij het eerste pakket ben je dus €480,- op jaarbasis kwijt, terwijl pakket 2 je jaarlijks €585,- kost. Dus ook al lijkt pakket 2 misschien een slimme deal, dit pakket kost je op jaarbasis honderd euro meer dan pakket 1.  

Daarnaast is het ook slim om te overwegen wat je nu echt nodig hebt wat betreft je internet- en TV abonnement. Wil je echt geld besparen, dan kun je nagaan of een abonnement met minder Mbps of minder TV-zenders niet ook voldoende voor je is. Misschien kun je zelfs overwegen om geen abonnement voor TV af te sluiten. Immers kijken de meeste mensen alleen nog maar televisie via internet. En het is zonde om te betalen voor iets waar je geen gebruik van maakt.  

Overstappen zorgverzekering 

Naast overstappen op een andere internet en TV provider, zou je bijvoorbeeld ook geld kunnen besparen op je zorgverzekering. Ook een goede zorgverzekering is natuurlijk onmisbaar, vooral nu de kans dat je ziek wordt toch wel wat hoger is dan voorgaande jaren. Daarom is het misschien vreemd, om te overwegen, te besparen op je zorgverzekering. Immers, je wilt toch niet het risico lopen dat je ziek wordt en geen goede zorg kunt betalen.

Maar nu is het geval dat alle zorgverzekeraars ieder jaar nieuwe prijzen hanteren. Het kost misschien wat moeite, maar op tijd overstappen naar een andere zorgverzekering kan je echt helpen geld te sparen terwijl je er niet op achteruit gaat wat betreft je zorg. Vooral als je met het hele gezin overstapt naar een andere zorgaanbieder kun je wel honderden euro’s per jaar besparen.

Houd er wel rekening mee dat er een beperkt tijdframe is waarin je kunt overstappen van zorgverzekering, namelijk van 12 november tot 31 december. Het is dus slim om in deze maanden extra alert te zijn en misschien wat thuisonderzoek te doen naar welke zorgverzekering het beste bij jou of je gezin past. Op internet vindt je tal van websites die heel gemakkelijk allerlei verzekeringen vergelijken.  

Overstappen energieleverancier 

Het is heel verstandig om verschillende aanbieders van energie te vergelijken in jouw regio. Het is namelijk zo dat elk jaar de prijzen van de aanbieders veranderen. Was je vorig jaar ervan verzekerend dat je de goedkoopste energieleverancier te pakken had, dan is dat nog geen garantie voor het komende jaar. Daarnaast is het ook het geval dat veel aanbieders van energie je een korting geven wanneer je besluit om een nieuwe klant bij hen te worden. Zorg wel dat je de kleine lettertjes goed leest. Zo voorkom je dat je jarenlang vastzit aan een energiecontract dat steeds minder gunstig voor jou wordt. 

Besparen op energie 

Naast het overstappen naar een andere energieleverancier kun je ook besparen door simpelweg minder energie te verbruiken. Hieronder geven we je een aantal tips hoe jij dit gemakkelijk kunt doen. Bovendien helpen de meeste van tips je ook duurzamer te leven en ben je dus beter bezig voor het milieu. 

Zet elektrische apparaten uit 

Elektrische sluipverbruikers

Het klinkt misschien logisch, maar toch doen we het niet erg vaak; elektrische apparatuur daadwerkelijk uit zetten wanneer we deze niet gebruiken. Want staat jouw TV echt helemaal uit, of alleen maar op stand-by wanneer je niet aan het kijken bent? Je staat er misschien niet bij stil, maar de TV op standby kan erg belastend zijn voor je energierekening.

Uit onderzoek is gebleken dat Amerikaanse huishoudens gemiddeld €165 per huishouden per jaar betalen aan elektrische apparaten die ze niet actief gebruiken, ook wel sluipverbruikers genoemd (Delforge et al., 2015)Hier kun je dus makkelijk geld besparen op vaste lasten. Zo zou je kunnen overwegen om een slimme stekker aan te schaffen. Op deze manier kun je alle apparaten die aan de stekkerdoos vast zitten heel gemakkelijk in één keer uitschakelen. Het grote voordeel van een slimme stekker is dat je bij de meeste slimme stekkers niet per se thuis hoeft te zijn om je apparatuur uit te zetten.  

Neem afscheid van oude en energie-slurpende apparatuur en vervang door refurbished producten 

Ook zou je geld kunnen besparen op vaste lasten door kritisch te kijken naar hoe oud de elektrische apparatuur is die je momenteel gebruikt. Vaak is het zo dat oude apparatuur erg inefficiënt is wat betreft energie en dat zie je dus terug op je energierekening. Aangezien de meeste oude apparatuur geen energielabel heeft, kun je het verbruik van oude elektrische apparaten meten met een slimme energiemeter.

Als uit deze meting blijkt dat het apparaat inderdaad te veel energie verbruikt en het dus verstandig is om een nieuw product aan te schaffen, overweeg dan om voor refurbished te kiezen. In een eerder artikel schreven we al over refurbished. Het komt erop neer dat je misschien wel honderden euro’s bespaart op de aankoop van een product waarvan je gegarandeerd bent dat het ook echt daadwerkelijk naar behoren werkt.

Zo ben je niet alleen goed bezig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu aangezien je een product hergebruikt.  Wil je meer weten over refurbished, bekijk dan één van onze vele artikelen op deze site. Overigens zou je ook kunnen overwegen om je oude product aan te bieden om te laten refurbishen. Misschien dat ze de onderdelen nog kunnen gebruiken voor een ander product. Ook staat hier vaak een vergoeding tegenover. 

Zorg voor een goed geïsoleerd huis 

Spouwmuur isolatie

Wanneer je huis goed geïsoleerd is, is het zo dat de warmte in je huis ook daadwerkelijk binnen blijft en de temperatuur binnenshuis niet zo snel daalt wanneer je de kachel niet aan hebt. Op deze manier hoef je dus minder vaak en minder lang te stoken.

Bovendien wordt het tijdens de veel te hete zomer niet al te snel onhoudbaar, warm binnen. Dit is dus een fantastische manier om geld te besparen op vaste lasten. Daar komt nog eens bij dat, doordat je minder stookt, je beter bezig bent voor het milieu.

Op onze site kun je verschillende tips teruglezen die allemaal zorgen voor een goed geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan je dak laten isoleren, of het aanbrengen van vloerisolatie. 

Besparen op vaste lasten; wees creatief! 

Deze tips geven slecht enkele voorbeelden van hoe je geld kunt besparen op je maandelijkse lasten. Maar het volgen van deze tips is niet het enige wat je zou kunnen doen om meer geld over te houden. Zo zijn er veel meer manieren om bijvoorbeeld minder energie te verbruiken, minder geld kwijt te zijn aan je boodschappen, of misschien minder geld uit te geven aan de kleding die je koopt. Denk eens aan consuminderen bijvoorbeeld. Wees creatief en kijk naar wat past in jouw situatie. Zo zijn er tal van mogelijkheden om meer geld over te houden aan het einde van de maand. 

Bronnen:

  • Delforge, P., Schmidt, L., & Schmidt, S. (2015). Home idle load: devices wasting huge amounts of electricity when not in active use. NRDC Issue Paper IP, 15-03.