Close

BTW op Zonnepanelen Terugvragen

21% BTW zonnepanelen terugvragen

Ben je een particulier en heb je recent zonnepanelen geplaatst of ben je van plan dit binnenkort te doen? Dan wordt je een kleine energieleverancier en dus ook een ondernemer. In de meeste gevallen kun je dan de btw op installatie en aanschaf (21%) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen levert dit ongeveer €800,- op. Het is dus zeker de moeite waard. De btw terugvragen doe je met een btw-aangifte. Dit lijkt in eerste instantie ingewikkeld maar met onderstaand stappenplan voor particulieren is het vrij eenvoudig.

Wil je dit karwei niet zelf uitvoeren? Neem contact met ons op voor een machtigingsformulier en wij verzorgen de volledige btw-aangifte tegen een kleine vergoeding!

BTW aangifte zonnepanelen laten uitvoeren?

Verduurzaming Nederland kan je totaal ontlasten door de BTW aangifte van je zonnepanelen te verzorgen. Neem hiervoor contact met ons op.

  Voorwaarden van BTW teruggave

  Aangifte binnen 6 maanden

  De aangifte dien je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn gekocht te doen. Als voorbeeld: Heb je de zonnepanelen gekocht in mei 2020? Dan moet de aangifte voor juli 2021 zijn afgerond.

  Factuur en energierekening moet op dezelfde naam staan

  De factuur van de zonnepanelen en de energierekening moet op dezelfde naam staan van de aanvrager. Is dit niet het geval, dan kun je geen btw terugvragen bij de belastingdienst. Als voorbeeld: De factuur van de zonnepanelen staat op jouw naam. De energierekening staat op naam van je partner. Je kunt in dat geval geen btw zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst.

  Stappenplan voor BTW teruggave zonnepanelen

  Stap 1: Opgaaf Zonnepaneelhouders

  Print het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders‘ op de site van de belastingdienst en vul dit in.

  • Vul bij 1 je naam, het montageadres van de zonnepanelen, je telefoonnummer, je BSN nummer en de factuurdatum in
  • Vul bij 2a het correspondentieadres in voor de btw in (dat kan afwijken van je eigen adres)
  • Bij 2b kruis je aan of je wilt meedoen aan de kleine ondernemers regeling (KOR). Deelname aan de KOR heeft als voordeel dat je meestal maar 1 keer btw-aangifte hoeft te doen. Nadelig van KOR is dat je daarna 3 jaar lang geen btw teruggave meer kunt doen. (bijvoorbeeld als je extra panelen koopt, maar ook als je een eigen bedrijfje begint)
  • Voorzie punt 3 van een handtekening en stuur het formulier op.

  Binnen 10 werkdagen ontvang je separaat je registratie met BTW nummer en inlognaam. Deze heb je beide nodig voor de digitale aangifte.

  Let op! Hou goed in de gaten of je de gegevens ontvangt. Heb je deze na een aantal weken nog niet ontvangen? Neem dan contact op met de belastingdienst op telefoonnummer (0800-0543) en vraag wat de status is. Je moet namelijk tijdig je aangifte voldaan hebben.

  Vanaf het eerste formulier gaat normaliter de procedure digitaal. Heel soms komt het voor dat er op een papieren versie aangifte gedaan moet worden. Deze formulieren ontvang je dan van de belastingdienst. Vul deze in en stuur ze tijdig terug naar de belastingdienst.

  Stap 2: Je rekeningnummer doorgeven

  De Belastingdienst heeft de bankgegevens nodig waarop de btw uitbetaald kan worden. Dit moet je zelf doorgeven en moet ook als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft voor andere zaken! Je kunt het rekeningnummer hier online doorgeven. Belangrijk is dit te doen voor je aan stap 3 (de btw aangifte) begint, dan zal de uitbetaling sneller verlopen.

  Let op! Doe je zelf je aangifte? Vul dan bij ‘contactpersoon’ je eigen gegevens in. Vul bij ‘subnummer’ de 2 cijfers ná de ‘B’ van je omzetbelastingnummer in.

  Stap 3: gemakkelijk BTW aangifte doen

  Indien je de brief en de inloggegevens van de Belastingdienst hebt ontvangen kun je aangifte doen. Het bedrag dat je terugkrijgt na de aangifte is het btw bedrag min een vastgesteld ‘forfait’ bedrag. Log in op ‘mijn belastingdienst zakelijk‘ met je digi-id. Vul het formulier in op onderstaande manier:

  Vul bij vraag 1a (‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’) het cijfer ‘0’ in. Bij de vraag om je omzetbelasting in te vullen kies je het forfait passend bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Hiervoor hebben we een tabel toegevoegd welke geldt voor zonnepanelen die liggen of staan op je dak, de meest voorkomende manier. Heb je geïntegreerde zonnepanelen? Klik dan hier voor de tabel.

  Vraag 2, 3 en 4 kun je leeg laten (klik op ‘akkoord’ bij deze vragen in de digitale aangifte).

  Vul bij vraag 5a nogmaals dit forfait in. In de digitale aangifte gaat dit automatisch.

  Bij vraag 5b vul je het betaalde btw bedrag in. Bij vraag 5c en 5e vul je het verschil tussen de bedragen in. Dit is het bedrag wat je terug ontvangt van de belastingdienst.Vraag 5d hoef je niet in te vullen.

  Je kunt nu de aangifte versturen.

  btw forfait zonnepanelen

  Meestal 1 keer aangifte doen, soms 2 keer

  Iedere ondernemer doet normaal elk kwartaal aangifte. Omdat je met de btw teruggave van zonnepanelen gebruik maakt van de kleine ondernemingsregeling is één keer meestal voldoende. Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte moet doen. Doe je dit niet dan krijg je een boete. De Belastingdienst stuurt digitaal of per post een herinnering. Voor de zekerheid kan je ook kijken of er in de eerste maand van het tweede kwartaal een aangifte klaar staat. Is dit het geval: Kies in de aangifte bij de vraag ‘Hebt u iets aan te geven’ voor ‘Nee’. Daarna kun je de aangifte ondertekenen en versturen.

  Let op! Als je dakbedekking ook meteen je zonnepanelen zijn spreken we van geïntegreerde zonnepanelen. Door de dubbele functie kun je nog maar een deel van de btw terugvragen.

  Al je gebruik maakt van de KOR is één keer btw aangifte doen vaak voldoende daar waar een ondernemer dit elk kwartaal moet doen.

  Af en toe kan het voorkomen je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Je bent dan verplicht deze ook tijdig in te vullen. Je zou voor de zekerheid aan het begin van het tweede kwartaal online kunnen checken of er een tweede aangifte voor je klaar staat. Mocht dit het geval zijn kunt u de vraag ‘heeft u iets aan te geven?’ met nee beantwoorden.

  Stap 3 bij geïntegreerde zonnepanelen:

  btw forfait geintegreerde zonnepanelen

  Meer dan 10.000 Wattpiek? Bereken dan de omzetbelasting zelf.

  Omzetbelasting zelf berekenen bij meer dan 10.000 Wattpiek

  De omzetbelasting kunt u zelf berekenen op deze pagina van de belastingdienst. Onderstaand een korte toelichting.

  Indien je 2000 kilowattuur (kWh) terug aan je energiemaatschappij levert, spreek je met je energiemaatschappij een vergoeding af. Stel dt dit €0,07 per kWh is. Over deze vergoeding moet je btw betalen. In dit geval is de rekensom 2000 x 0,07 x 0,21 = €29 (afgerond in je eigen voordeel)

  Met deze zonnepanelen gebruikt u verder 1000 kWh privé. Hier dient ook belasting over betaald te worden. Je gaat van het bedrag uit wat je zelf aan je energieleverancier betaald voor stroom in te kopen, exclusief btw. Stel dat dit €0,19 is.

  In dit geval is de rekensom 1000 x 0,19 x 0,21 = €39 (afgerond in je eigen voordeel).

  Samen met het btw bedrag van de factuur van je zonnepanelen kun je de aangifte nu invullen.

  • 1a: bedrag €140 en omzetbelasting €29
  • 1d: bedrag €190 en omzetbelasting €39
  • 5a: bedrag €68
  • 5b: bedrag €1000
  • 5d: Leeg laten
  • Bij 5e ziet u het totaal van €932 wat terug te vragen is

  Ben je een ZZP’er of ondernemer?

  Als je als ZZP’er of ondernemer werkt gelden voor jou de normale btw regels. Alleen als de panelen op je privé woning liggen kun je de btw terug vragen. In dit geval kun je het beste de vraag bij de Belastingdienst of je belastingadviseur neerleggen.

  Een btw terugvraag is makkelijker voor een niet ondernemer. Plaats je zonnepanelen op je privé woning? Laat dan je partner (als deze geen ondernemer is) de factuur en de energierekening op zijn naam zetten. Zo kun je makkelijk de btw terug vragen.