Close

Chiazaad

Naast de gebruikelijke walnoten, rozijnen en appels, is er een nieuw favoriet om in de yoghurt te doen. Chiazaad wint steeds meer aan populariteit. Dat komt niet alleen doordat je er allerlei creatieve dingen mee kunt uithalen in de keuken maar Chiazaad staat namelijk bekend als een echte superfood. Maar waarom dan precies? En wat is chiazaad?

Top producten Chiazaad

Purasana Chiazaden Biologisch

Purasana Chiazaden Biologisch

Chia is een kruid dat groeit in Zuid-Amerika. Het zaad is al eeuwenlang een belangrijk voedingsmiddel en het levert van nature veel voedingsstoffen - waaronder omega-3! Je kunt je eigen chia pudding maken of ook wat van de zaden toevoegen aan een smoothie of yoghurt. Chiazaden zijn onder andere rijk aan calcium, magnesium en koper!

BEKIJK PRIJS
Holyflavours Chiazaad Biologisch

Holyflavours Chiazaad Biologisch

Chiazaden zijn een eeuwenoud voedingsmiddel dat al duizenden jaren in Mexico, Peru en Brazilië wordt gebruikt om de gezondheid te bevorderen. Ze bevatten meer voedingsstoffen dan enig ander plantaardig voedingsmiddel op aarde, met aanzienlijke hoeveelheden alfa-linoleenzuur. Chiazaden bevatten ook antioxidanten en mineralen zoals magnesium, die uw lichaam helpen zijn natuurlijke balans te bewaren!

BEKIJK PRIJS
Mattisson Chiazaad Raw

Mattisson Chiazaad Raw

Chia werd eeuwenlang gegeten door de Maya's, de Azteken en de Inca's. In de oudheid betekende chia "kracht". Het wordt beschouwd als een superfood omdat het je lichaam voorziet van essentiële voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren.

  • Vrij van smaak- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, zuivel, soja, maïs, rijst en bijenwas
BEKIJK PRIJS

Wat is chiazaad?

Chiazaad zijn de kleine en zwarte zaadjes van de chiaplant. Officieel draagt de plant de naam “Salvia Hispanica”. Ergens lijken de kleine zaadjes wel op maanzaadjes als je kijkt naar hun grootte en kleur.

Waar komen deze zaden vandaan?

Chiazaad komt oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala. Vandaag de dag komt veel zaad echter uit Australië. Australië is momenteel namelijk de grootste producent.

Voedingswaarde

Chiazaad is ontzettend voedzaam! Als je kijkt naar de verschillende voedingswaarden van het zaadje, bevat chiazaad relatief weinig calorieën.

Let er wel op dat de voedingswaarde van chiazaad wat kan verschillen afhankelijk van welk merk je kiest. Dit heeft te maken mat de vruchtbaarheid van de grond waar het zaadje in gegroeid is. Ben je toch geïnteresseerd in de voedingswaarde? Kijk dan eventjes of de verpakking. Wanneer je deze niet meer hebt, kun je dit vaak nog wel online opzoeken.

Wat goed is om te weten, is dat chiazaad vooral bekend staat omdat het een goede bron is van omega 3 vetzuren. “Chia” is dan ook afgeleid van het woord “chian”. Dit zou, in de taal van de Azteken, zoveel betekenen als “vettig”. Vooral alfa linoleenzuur, beter bekend als ALA, komt er rijkelijk in voor.

Daarnaast is het zo dat chiazaad alle essentiële plantaardige eiwitten bevat. Dit maakt het zaadje dan ook één van de beste plantaardige eiwitbronnen. Dat gezegd hebbende, zitten er vrijwel geen vitamines in. Ook is chiazaad niet erg rijk aan mineralen. Alleen fosfor en mangaan vind je er veel in terug. Maar zelfs dan zou je daadwerkelijk 100 gram chiazaad moeten eten, wil je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komen.

chiazaad

De gezondheidsvoordelen

Chiazaad bevat dus erg veel goede voedingstoffen. Niet zo gek dan ook dat het consumeren van chiazaad allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. De 4 belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Gezondheidsvoordeel 1: dalen van de bloeddruk

Een hoge bloeddruk is niet gezond. Zo verhoogt een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft echter aangetoond dat chiazaad al na 12 weken ervoor kan zorgen dat de bloeddruk daalt. Ook onder diabetici zouden deze zaden effectief kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen.

Gezondheidsvoordeel 2: in één keer al je essentiële aminozuren

Chiazaad bevat alle essentiële aminozuren. Dit komt vrij weinig voor in plantaardige bronnen. Vandaar dat chiazaad de uitgelezen eiwitbron is voor mensen met een plantaardig dieet. Maar ook mensen die wat minder vlees eten kunnen dus terecht bij chiazaad om in hun eiwit behoefte te voorzien. Zeker wanneer je veel sport kan chiazaad erg goed van pas komen!

Let wel op, want voor kinderen is chiazaad niet een volwaardige bron van eiwitten. Het bevat namelijk relatief weinig van het essentiële aminozuur lysine. Aangezien lysine belangrijk is voor de groei, is het verstandig om chiazaad niet de enige eiwitbron te laten zijn voor kinderen. Natuurlijk kan het bij kinderen wel als aanvulling gebruikt worden voor een gezonde spijsvertering.

Van chiazaad is bekend dat het ontzettend veel voedingsvezels bevat. 40 % van het gewicht is voedingsvezel. Voedingsvezels zijn erg belangrijk voor een gezonde stoelgang en spijsvertering. Ook zouden ze het risico op allerlei verschillende ziektes verminderen. Ook zijn voedingsvezels belangrijk voor je darmflora. De goede bacteriën in je darmen kunnen alleen overleven wanneer er voldoende voedingsvezels aanwezig zijn.

Het voedingscentrum adviseert om zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Helaas zijn er maar weinig mensen die deze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid daadwerkelijk binnenkrijgen. Chiazaad zou dus een gemakkelijke manier kunnen zijn om je aanbevolen dagelijkse dosis binnen te krijgen.

Gezondheidsvoordeel 4: bron van antioxidanten

Chiazaad is ontzettend rijk aan antioxidanten. Het bevat zelfs meer antioxidanten dan blauwe bessen. Het zaad is zelfs zo rijk aan antioxidanten dat het de eigen vetzuren voor wel vier jaar kan beschermen.

Antioxidanten zijn erg belangrijk voor een gezond leven. Zo beschermen ze je tegen vrije radicalen. Vrij radicalen kunnen schade toebrengen aan cellen en weefsels. Vandaar dat antioxidanten niet alleen het risico op allerlei ziektes verlagen, maar ook bijdragen aan het herstel van de huid en het ouderdomsproces remmen.

Er zijn verschillende antioxidanten terug te vinden in chia zaden.

  • Zo wordt kaempferol bijvoorbeeld in verband gebracht met het verlagen van het risico op allerlei chronische ziektes.
  • Chlorogeenzuur zou er weer voor zorgen dat er minder glucose vrijkomt in het bloed na de maaltijd. Ook zou chlorogeenzuur kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
  • Quercetine is een krachtig antioxidant waarvan wordt beweerd het het cholestorol significant zou kunnen verlagen.
  • Tot slot zou cafeïne zuur onstekingen in het lichaam kunnen tegengaan.

Al deze antioxidanten komen dus voor in chiazaad. Genoeg redenen dus om een eetlepel chiazaad in je yoghurt of smoothie te verwerken!

superfoods

Valt het onder de superfoods?

Hoewel er geen juridische definitie is van het woord “superfood”, wordt het label over het algemeen geplakt op voedingsmiddelen die veel vitamines bevatten. Als je dat zou nemen als definitie van een superfood, behoort chiazaad niet echt in deze categorie thuis. Maar als je kijkt naar alle goede stoffen die het zaadje wel bevat en de wetenschappelijk ondersteunde gezondheidsvoordelen, kun je wel beargumenteren dat chiazaad een superfood is. Of je chiazaad dus onder deze categorie schaart, hangt af van je eigen definitie van een superfood.

Bijwerkingen

Hoewel de bijwerkingen wetenschappelijk onderzocht zijn, is hier helemaal niks uitgekomen.

Ook staat chiazaad niet bekend als allergeen. Sterker nog, er wordt veel onderzoek gedaan naar chiazaad aangezien het heel misschien zou kunnen helpen bij allergieën. Chiazaad zou misschien een remmende werking hebben op de aanmaak van histamine. Dit zou voornamelijk komen door het antioxidant Quercetine.

Toch zijn er enkele mensen die wel allergisch zijn voor chiazaad. Meestal krijgen deze mensen last van netelroos, huiduitslag, waterige ogen, opzwellen van de tong en ademhalingsproblemen.

In het geval dat je bloedverdunners gebruikt, medicatie die bloeddrukverlagend werkt of vocht afdrijvende eigenschappen heeft, is het verstandig om eerst met je arts te overleggen voordat je de zaden in je voedingspatroon verwerkt. Dit omdat chiazaad ook je bloedruk licht kan verlagen.

Ook doe je er goed aan om voldoende te drinken. Chiazaad neemt namelijk behoorlijk wat vocht op.

Wanneer je niet gewend bent om veel voedingszaad binnen te krijgen, moet je er rekening mee houden dat je misschien last krijgt van diaree als je in één keer veel chiazaad eet. In dat geval is het verstandig om je portie chiazaad langzaam op te bouwen. Het langzaam opbouwen van je chiazaad zou ook kunnen voorkomen dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel of winderigheid. Reageert je lichaam niet goed op chiazaad, zelfs niet in een kleine hoeveelheid? Laat het dan voor wat het is. Er zijn genoeg andere superfoods en manieren om gezond te leven.

Let op!

Over het algemeen zorgt het consumeren van chiazaad dus niet voor bijwerkingen, mits je er niet allergisch voor bent en je het gebruik langzaam opbouwt wanneer je niet gewend bent aan voedingsvezels. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om wat extra aandacht te schenken aan bepaalde punten.

Zo geven de onderzoeken momenteel nog geen eenduidig advies over het gebruik van chiazaad tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Waar sommige onderzoekers beweren dat het aan te moedigen is om chiazaad te nemen tijdens deze periodes, raadden anderen het gebruik ten zeerste af.

Ook is het zo dat chiazaad vrij prijzig is. Vandaar dat het beter is om ook andere eiwitbronnen in je dieet te verwerken.

Tot slot wordt er vaak gedacht dat chiazaad een goede bron is van omega 3 vetzuren. En hoewel dat zeker klopt voor ALA, is dit niet het geval voor EPA of DHA.

Welke hoeveelheid kun je het beste gebruiken?

Hoewel er geen maximum zit aan de hoeveelheid chiazaad wat je kunt eten, is het goed om in gedachte te houden dat een teveel je diarree kan geven. Zeker wanneer je niet gewend bent aan voedingsvezels is het verstandig om met een kleine portie te beginnen. Dit kun je vervolgens opbouwen wanneer je merkt dat je lichaam hier goed op reageert.

Reageer je niet zo goed op chiazaad? Stop dan direct. Wanneer je ernstige klachten ervaart is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een dokter.

chiazaad

Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad kun je in principe rauw eten. Maar aangezien de zaadjes vocht opnemen, is het aan te raden om chiazaad minimaal 20 minuten in vocht te laten weken. Hier kun je bijvoorbeeld water of yoghurt voor gebruiken. Het chiazaad krijgt dan overigens een beetje een gelatine achtige vorm. Dat is normaal. Sterker nog, verschillende recepten zijn juist gebaseerd op deze eigenschap. Zo kun je een plantaardige chiapudding maken die echt gelatineachtig aanvoelt.

Door de zaadjes te laten weken, lost het laagje enzymen voor een groot deel op. Dit zorgt ervoor dat je de zaadjes beter kan verteren. Als gevolg kunnen de voedingstoffen beter opgenomen worden door de darmen. Ook zul je minder snel last krijgen van je darmen.

Maar je kunt er ook voor kiezen om de zaadjes te eten zonder ze eerst te weken. Zolang je niet een al te grote portie neemt en voldoende drinkt, zul je geen problemen met je spijsvertering ervaren.

Je kunt chiazaad dus rauw eten, door je yoghurt roeien, of over je salade strooien. Daarnaast kun je chia zaden verwerken in allerlei recepten. Online zijn er allerlei heerlijke creaties te vinden.

Het effect op het milieu

Chiazaad lijkt dus allerlei gezondheidsvoordelen te hebben. Helaas zijn de zaadjes wat minder goed voor het milieu. Zoals je hierboven al hebt gelezen, komt het meeste chiazaad uit Australië. Dit betekent dus dat chiazaad van erg ver moet komen voordat het in de Nederlandse supermarkten te koop is. Helaas zijn er veel broeikasgassen uitgestoten voor deze reis.

Conclusie

Hoewel chiazaad vrijwel geen vitamines bevat en ook niet rijk is in mineralen, zit het bomvol andere goede voedingstoffen. Vooral voedingsvezels, antioxidanten en eiwitten vind je veel terug in chiazaad. Chiazaad kan daarom vele gezondheidsvoordelen hebben. Zo kan het onder andere zorgen voor een daling van je bloeddruk.

Hoewel chiazaad geen bijwerkingen heeft, is het verstandig om er niet gelijk te veel van te eten. Door de grote concentratie aan voedingsvezels zou dit namelijk kunnen zorgen voor diarree en andere darmklachten. Bouw je portie dus langzaam op en laat het het liefst even weken voor je het eet.

Let wel op, want er zijn behoorlijk wat fabels over chiazaad. Zo is het geen goede bron van alle omega 3 vetzuren. Want hoewel de zaadjes rijk zijn in ALA, vind je er geen EPA of DHA in. Ook is het zo dat chiazaad niet al te best is voor je portemonnee en het milieu.