Close

Domotica

Misschien ben je de termen “domotica” of “zorgdomotica” al eens tegen gekomen. Ook al lijkt dit misschien een nieuw begrip, in werkelijkheid bestaat het al jaren. Het is alleen zo dat de term de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt. Maar wat houdt dat dan precies in, “domotica”?

Populaire Domotica Producten

philips hue slimme stekker

Philips Hue Slimme Stekker

De Philips Hue slimme stekker is een smart plug die voornamelijk geschikt is voor het bedienen van je verlichting. Deze slimme stekker werkt op het huidige systeem van Philips Hue.

BEKIJK PRIJS
Woox Smart Plug

Woox Smart Plug

Smart plugs van het merk Woox zijn aantrekkelijk omdat het erg goedkope slimme stekkers zijn.Je kunt deze slimme stekker koppelen aan zowel Amazon Alexa als Google Assistant.Op deze manier kun je het gewenste apparaat dus met je stem bedienen.Deze slimme stekker biedt alleen ook geen direct inzicht in je energieverbruik.

BEKIJK PRIJS
smart home

Google Home – Smart speaker / Wit / Nederlandstalig

 • Spraakassistent: Google Assistant
 • Online muziekdiensten: Google Play Music, Spotify
 • Lokale netwerkdiensten: Google Cast, Spotify Connect
 • Taal: Nederlands
BEKIJK PRIJS
Google Nest Learning Thermostat Slimme thermostaat kopen

Google Nest Learning Thermostat – Slimme Thermostaat

 • Slimme thermostaat
 • CV-ketel, vloer- en stadsverwarming
 • Aan/uit, modulerend OpenTherm
 • Geschikt voor alle CV-ketels
 • Op afstand te bedienen met de Nest App
 • Het grote en verlichte scherm geeft de tijd en temperatuur weer en licht op als je binnenkomt
BEKIJK PRIJS
Honeywell Evohome Connect Pakket Modulerend Slimme thermostaat kopen

Honeywell Evohome Connect Pakket – Modulerend – Slimme thermostaat

 • Slimme thermostaat
 • Geschikt voor type cv-ketel: modulerend
 • Bediening via app
 • Zelflerend
 • Draadloze verbinding
BEKIJK PRIJS
Philips Hue Duopack - White Ambiance - E27

Philips Hue Duopack – White Ambiance

De Philips Hue lampen behoren tot de beste slimme LED lampen die er bestaan.

 • Prachtige kleuren
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Op afstand bedienbaar
 • Snel aan te sluiten
BEKIJK PRIJS

Wat bedoelt men met de term “domotica”?

Het word “domotica”is een samentrekking van het woord “domus “, wat huis betekent, en het achtervoegsel “tica”, wat zoveel betekent als “toegepaste wetenschap”. Wanneer we dit samenvoegen, zou domotica zoveel betekenen als “toegepaste wetenschap voor het huis”. Dit geeft eigenlijk best goed weer wat men bedoelt met domotica. Want domotica is namelijk een van de manieren waarop je je woning kan automatiseren.

Een andere manier is door middel van een smart home. Wanneer we denken aan het automatiseren van onze woningen, denken we vaak alleen maar aan het bedienen van verlichting. Maar het geval wil dat een domotica veel verder gaat dan dat. Want domotica gaat daarnaast ook nog eens over de bediening van de verwarming, ventilatie of zonnewering. Al deze apparaten kun je dan op afstand heel eenvoudig bedienen. Op deze manier zorgt domotica ervoor dat je heel eenvoudig je woning bedient.

Wat is een domotica systeem?

Naast de term domotica, wordt ook vaak gesproken over een domotica systeem. Wanneer deze term gebruikt wordt, doelt men meestal op de verschillende domotica toepassingen die in een specifieke woning toegepast zijn. Vaak is het namelijk zo dat deze verschillende apparaten met elkaar kunnen samenwerken en aan te sturen zijn vanaf een gecentraliseerd punt. Voor deze samenwerking is het wel belangrijk dat de verschillende domotica toepassingen wel dezelfde manier van communicatie kiezen.

Bij de manieren van communiceren moet je denken aan Wifi en Bluetooth, maar ook de minder bekende Z-Wave of Thread worden vaak door domotica toepassingen gebruikt om met elkaar te communiceren. Dus als je tv bijvoorbeeld op Wifi werkt, maar je lichten via Z-Wave, zullen de lichten niet uitgezet worden wanneer je ’s avonds een spannende film opzet. Wanneer deze apparaten wel met elkaar zouden communiceren, kan dit wel een mogelijkheid worden.

Domotica of smart home?

Misschien was je nog niet bekend met de term domotica, maar wel met een smart home. Zeker dan is het lastig om het verschil te zien tussen domotica en een smarthome. Dat is niet heel gek, want beide termen hebben betrekking op het automatiseren van je huis, waardoor je eenvoudig apparaten en verlichting kunt bedienen. Ook zijn beiden geschikt wanneer je energie wilt besparen of je apparaten beter wilt controleren.

Toch is er wel verschil tussen domotica en smart home. Dit verschil komt er eigenlijk op neer dat een smart home de basis van domotica gebruikt, maar nog een stapje verder gaat en dus veel complexer is. Bij een smart home is het namelijk het geval dat bij een smart home je huis via internet allerlei slimme apparaten met elkaar verbindt zodat deze op afstand bewaakt en beheert kunnen worden.

Bij domotica gaat het eigenlijk vooral over het op een eenvoudige manier bedienen van verschillende apparaten. Denk hierbij dus voornamelijk aan het aan of uitzetten van verlichting, zonwering, ventilatie of verwarming. Dit kan vaak heel gemakkelijk via een app of afstandsbediening.

Een smart home gaat echter net wat verder. Zo heb je bij een smart home vaak nog de keuze om de verlichting te dimmen in plaats van helemaal aan of uit te zetten. Soms kun je de lichten zelfs van kleur laten veranderen. Een smart home biedt dus meer mogelijkheden dan een domotica. Ook is het vaak zo dat bij een smart home de apparaten in huis ook zelf als het ware beslissingen kunnen maken. Zo schakelt een Smart TV zichzelf bijvoorbeeld uit wanneer er reden is om aan te nemen dat er niemand kijkt.

Voordelen van Domotica in huis

Aangezien een domotica dus net wat eenvoudiger is dan een smart home systeem, is een domotica dus een goede manier om te beginnen met het automatiseren en verduurzamen van je woning. Maar wat zijn dan precies de voordelen van zo’n geautomatiseerde woning?

Hieronder bespreken we de twee voornaamste voordelen van een domotica, namelijk dat een domotica ervoor kan zorgen dat je huis duurzamer wordt terwijl het jou meer comfort biedt.

Domotica maakt je huis duurzamer

Omdat je bij domotica je apparaten in huis met één druk op de knop kunt bedienen, wordt het veel gemakkelijker om energie te sparen. Zo heb je bijvoorbeeld vrij gemakkelijk je verwarming uitgeschakeld, wanneer je deze vergeten bent uit toen je van huis vertrok. Ook kun je je lampen beneden uit doen wanneer je al in bed ligt en geen zin hebt om nog naar beneden te lopen. Omdat je apparatuur dus niet onnodig aanstaat, verbruik je dus minder energie.

Dit heeft natuurlijk een positieve uitwerking op het milieu. Maar omdat je minder energie verbruikt, kun je ook nog eens wat geld besparen op je energierekening. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Domotica zorgt voor extra gemak

Daarnaast is het zo dat je met een domotica systeem in huis een stuk comfortabeler leeft. Je hoeft namelijk niet meer op te staan om je zonwering omlaag te doen wanneer de zon fel naar binnen schijnt. Ook wanneer je apparatuur vergeten bent uit te schakelen, hoef je niet de extra moeite te nemen om deze uit te schakelijken. Je kunt heel simpel de app of afstandsbediening erbij pakken en je probleem is opgelost.

Naast deze voordelen, zijn er ook wat misconcepties over domotica. Laten we drie hiervan wat beter bekijken en zien in hoeverre deze kloppen.

Drie misconcepties over domotica

Misconceptie 1: domotica is zeer ingewikkeld

Wanneer men beweert dat domotica ingewikkeld is, bedoelt men meestal dat de installatie hiervan alles behalve eenvoudig is. Dit hangt natuurlijk af van hoe technisch je bent. Maar in de meeste gevallen kun je er echt wel uit komen zolang je beschikt over de juiste uitleg en wat handig gereedschap. Laat je dus vooral niet afschrikken. Mocht je nu van jezelf weten dat je niet echt technisch aangelegd bent, dan is er de mogelijkheid om de installatie van domotica door iemand anders te laten doen.

Misconceptie 2: je moet gelijk een compleet domotica systeem aanschaffen

Hoewel veel mensen toch wel ergens weten dat deze gedachte niet klopt, is het helaas nog wel zo dat veel mensen het nut er niet van inzien wanneer ze domotica niet meteen heel uitgebreid toepassen in hun huis. Maar je zou ook gewoon kunnen kiezen om deze automatisering toe te passen op de apparatuur waarbij het voor jou het meeste effect heeft. Loop jij er bijvoorbeeld voornamelijk tegenaan dat je de verlichting vergeten bent uit te doen?

Dan kun je bijvoorbeeld beginnen met de aanschaf van bijvoorbeeld een slimme stekker of een slimme rookmelder. Op deze manier pas je de belangrijkste voordelen van domotica toe in jouw huis. Wanneer je wilt uitbreiden kan dat altijd later nodig, maar dit hoeft dus absoluut niet.

Misconceptie 3: domotica is ontzettend duur

Als laatste misconceptie behandelen we de gedachte dat een domotica onbetaalbaar duur is. Natuurlijk is dit waar wanneer je een compleet domotica systeem in je huis wilt verwerken. Maar, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hoef je niet per se meteen een compleet domotica systeem aan te schaffen. Het is zelfs veel verstandiger om klein te beginnen en dan alleen op de punten waarvan jij nu denkt dat je er baat bij hebt. Op deze manier kun je niet alleen wennen aan het domotica systeem, maar geef je jezelf ook de ruimte om na te gaan of deze automatisering echt wel bij jou past. Zo voorkom je dat je onnodig geld verspeeld aan een systeem wat eigenlijk niks voor jou is.

Domotica: eerste stap naar een geautomatiseerd huis

Een domotica is dus een handige eerste stap wanneer je op zoek bent om je huis te automatiseren. Op deze manier kun je energie besparen, wat een goede uitwerking heeft op het milieu en je energierekening. Bovendien geeft domotica je extra gemak in je woning. Begin klein, zodat je niet in één keer heel veel geld uit hoeft te geven aan een compleet domotica systeem. Ook kun je op deze manier goed evalueren of zo’n geautomatiseerd huis wel nut heeft voor jou. Wat zou jij graag in je huis willen automatiseren?