Close

Douche WTW

We worden ons steeds bewuster van hoeveel energie we in en rondom huis gebruiken. Slimme meters gekoppeld aan  slimme apps zijn handige applicaties die ons meer inzicht bieden in hoeveel energie we nu werkelijk verbruiken. Misschien gebruik je al zo’n app. Vaak komt het als een verrassing hoeveel gas je eigenlijk verbruikt.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de verwarming wat lager te zetten wanneer je het gasverbruik wilt terugdringen. Maar waar de meeste mensen echter niet aan denken, is dat je ook gas verbruikt onder de douche. Het koude water moet namelijk eerst opgewarmd worden door de cv ketel en dit gebeurt met gas.

Heb je de verwarming al zo laag mogelijk gedraaid, maar lijkt het er alsnog op dat je veel te veel gas verbruikt? In dat geval zou je misschien kunnen overwegen om een douche wtw aan te schaffen. Met een douche wtw wordt namelijk de warmte van het wegstromende water gebruikt om het koude water alvast even op te warmen. Op deze manier is er dus veel minder gas nodig om het koude water op temperatuur te brengen. Zo verklein je dus vrij gemakkelijk je klimaatimpact tijdens het douchen.

In dit artikel lees je alles over de douche wtw. Zo weet je na het lezen niet alleen wat dit precies is of hoe het werkt, maar ook de voordelen van een douche wtw, welke verschillende soorten er zoal zijn en waar je rekening mee wilt houden.

Douche WTW producten

douche wtw

Douche pijp – WTW- dubbel 2,10 meter

Verminder je energieverbruik voor warm tapwater met toepassing van deze douche-wtw.

BEKIJK PRIJS
douche wtw

Aansluitset standaard douche WTW

Gebruik deze aansluitset voor het monteren van de douchepop-wtw van QBlue.

  • Controleerbare keerklep klasse EA met kogelafsluiter
  • 2x draadnippel met rubberafdichting ½"binnen
  • 1 Steekmof Ø 50mm
BEKIJK PRIJS

Wat is een douche-wtw en hoe werkt deze?

Laten we eerst eens beginnen bij wat er bedoeld wordt met “wtw”. Deze afkorting staat voor “warmteterugwinning”. Met een douche wtw is het namelijk het geval dat de warmte van het douchewater wat wegstroomt gebruikt wordt om koud leidingwater alvast op te warmen. De warmte gaat dus niet verloren, maar wordt echt teruggewonnen. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar. Koud en warm water stroomt namelijk door de warmteterugwinunit, maar dan gescheiden van elkaar en in tegenovergestelde richting.

Omdat koud water dus langs het warme douchewater stroomt, wordt een deel van de warmte aan de koude waterstroom afgegeven. Het voorverwarmde water wordt vervolgens naar de mengkraan van de douche geleid of naar de cv ketel of boiler. Overigens is de warmtewisselaar zo ontworpen dat het wegstromende water zich niet kan mengen met het vers aangevoerde water. Door gebruik te maken van warmte die anders verloren zou gaan, hoef je dus minder energie te verbruiken om te zorgen voor warm water uit je douche en hiermee dus geld besparen.

Wat zijn de voordelen van een douche met warmteterugwinning?

Doordat vers, koud water al opgewarmd wordt door restwarmte van het afgevoerde water, is er minder energie nodig om het water tot de gewenste temperatuur op te warmen. Op deze manier zorg je er dus voor dat je warmtepomp, elektrische boiler of hr-ketel minder hard hoeft te werken. Dit heeft een positieve uitwerking op het klimaat. En dat, terwijl je er zelf nauwelijks moeite voor hoeft te doen!

Bij een gemiddelde douchebeurt van ongeveer negen minuten kun je wel meer dan 50% van de energie, die nodig is om het opwarmen van het water, besparen. Dat is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, maar zul je ook terugzien op je energierekening. Let wel op, want het duurt eventjes voordat de wtw en de leidingen zijn opgewarmd. Bij een heel korte douchebeurt zul je dus niet echt veel besparen. Maar ja, dat heb je dan ook niet nodig als je toch al kort onder de douche staat!

Naast deze energiebesparing is het ook nog eens zo dat een douche-wtw zo’n dertig jaar meegaat. Mocht de wtw écht aan vervanging toe zijn, dan zijn de materialen heel goed te recyclen. Om deze redenen is de milieubelasting van een douche-wtw dus heel klein.

Welke douche wtw’s zijn er zoal en hoeveel kun je hiermee besparen?

Douche-wtw’s hebben dus een positieve uitwerking op het milieu. Niet alleen helpen ze je bij het besparen op energie, ze gaan ook nog eens lang mee en zijn gemakkelijk te recyclen. Mocht je om deze of welke andere reden dan ook overwegen om een douche-wtw aan te schaffen, dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten douche-wtw’s op de markt zijn. Hieronder zullen we twee verschillende soorten wat beter belichten: de douchepijp-wtw en de douchegoot-wtw.

Douchepijp wtw

Ligt je badkamer niet op de begane grond, dan kun je overwegen om de douchepijp wtw aan te schaffen. In dat geval zal er een verticale, dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp onder de douchebak of vloer van de douche geplaatst worden. Het douchewater zal door de binnenste buis omlaag stromen, terwijl het schone water via de buitenste buis wordt aangevoerd. Deze dubbelwandig pijp dient ter vervanging van een gewone afvoerbuis.

Met de douchepijp wtw kun je gemiddeld 160m3 aan gas per jaar besparen wanneer je een huishouden van drie personen hebt en gemiddeld negen minuten doucht. Je hebt al een douchepijp wtw vanaf €550,-. Daar komen dan nog wel ongeveer €100,- aan installatiekosten bij. Maar daar staat tegenover dat je per jaar zo’n €130,- bespaart op je energierekening. Na zo’n vijf jaar heb je deze duurzame investering dus al terugverdient!

Douchegoot wtw

Wanneer jouw douche zich wel op de begane grond bevindt, is het niet mogelijk om voor de douchepijp-variant te kiezen. Maar in het geval je een inloopdouche hebt, kun je een douchegoot wtw overwegen als alternatief. De warmtewisselaar wordt dan ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer. Deze zijn echter wel een stukje duurder, terwijl je minder energie bespaart.

Met een douchegoot wtw bespaar je namelijk ongeveer 130m3 aan gas per jaar in een huishouden van drie personen. Omgerekend in euro’s is dit dus €110,- per jaar. Je dient er wel rekening mee te houden dat een douchegoot wtw tussen de €850,- en €1600,- kost. Bovendien zul je nog €300,- uit moeten trekken voor de installatie van je douchegoot wtw. Het zal dus wat langer duren voordat je deze investering hebt terugverdiend. Daar staat natuurlijk tegenover dat je wel goed bezig bent voor het milieu.

Genieten met douche WTW

Een aantal aandachtpuntjes

Een douche wtw is dus enorm handig wanneer je minder gas wilt verbruiken, zonder daar zelf al te veel aandacht aan te besteden. Je kunt namelijk tussen de €110,- en €130,- op je jaarlijkse gaskosten besparen. Maar voordat je overgaat op een douche wtw, is het belangrijk dat je nog even rekening houdt met de volgende vier punten.

  1.  Je hebt een thermostaatkraan nodig, indien je een douche wtw zou willen installeren. Deze thermostatische mengkraan zorgt er namelijk voor dat het douchewater een constante temperatuur heeft. Met twee aparte knoppen voor het koude en warme water is er geen mogelijkheid voor een wtw, aangezien de douche-wtw het water steeds warmer maakt. Je zult dan dus continu bezig zijn om de temperatuur bij te stellen.
  2. Het beste moment voor je overstap, is wanneer je je badkamer verbouwd of wanneer je een nieuwbouwhuis binnentrekt. Het zit namelijk zo dat voor de installatie toch een kleine verbouwing nodig zal zijn.
  3. Het is goed om te weten dat een douche wtw geen technisch onderhoud vergt. Je maakt je douche met wtw gewoon schoon zoals je gewend bent. Let er wel op dat je nooit schuurmiddel voor de douchebak gebruikt. Schuurmiddel bevat namelijk kleine kalkdeeltjes, welke aankoeken op de wand van de warmtewisselaar.
  4. Zoals we al eerder zeiden, levert de warmte-terugwinunit pas echt besparing op nadat het water al een aantal minuten stroomt. Om deze reden is het dus heel inefficiënt en onpraktisch om een warmtewisselaar in de wastafel in te bouwen. Hier staat de warmwaterkraan namelijk niet lang genoeg aan voor de wtw om op te warmen. Ook een warmtewisselaar in bad heeft niet veel zin. De warmtewisselaar zorgt er namelijk voor dat het aangevoerde water opgewarmd wordt door gebruik te maken van het wegstromende water. Aangezien je een bad in één keer vol laat lopen, heeft een warmtewisselaar dus niet veel zin.