Close

Duurzaam Koken

Nu het toch echt belangrijk wordt dat we allemaal een steentje bijdragen aan een betere wereld, worden steeds meer aspecten van het dagelijks leven onder de loep genomen.

duurzaam koken

Want met iets meer bewustzijn in de dingen die we doen, kunnen we al stappen zetten naar een meer duurzame wereld. Een van de dingen die je zou kunnen overwegen om te doen, is om bewuster te zijn tijdens het koken.

Want met een paar kleine aanpassingen kun je al heel goed duurzaam koken. Hieronder geven we 7 tips die je makkelijk zelf in de keuken kan toepassen.

7 tips om duurzaam te koken

Tip 1 : Gebruik een deksel

Een van de kleine aanpassingen die je zou kunnen maken, is dat je een deksel op de pan zet als je iets aan de kook wilt brengen. De deksel voorkomt dat veel warmte de pan verlaat. Zo wordt het water in de pan eerder warm en begint het eerder met koken. Op deze manier verbruik je wel twee tot drie keer minder energie. Dit is aantrekkelijk voor jou aangezien je nu bespaard op je energie rekening. Maar ook voor het milieu is het gebruik van een deksel zeer gunstig. Want omdat energie bespaard wordt, worden er minder broeikasgassen uitgestoten.

Tip 2: Pan en pit

Een ander simpel aandachtspuntje is het gebruik van een zo klein mogelijke pan. Kleinere pannen hebben een kleiner oppervlakte. Omdat er bij kleinere oppervlaktes minder warmte verloren gaat, is het verstandig om te kiezen voor een pan die net groot genoeg is voor de portie die je maakt. Wat ook helpt is als je het juiste formaat pan op de meest geschikte pit zet. Zo gaat er bijvoorbeeld veel warmte verloren als je een kleine pan op een grote pit zet.

Het tegenovergestelde is echter ook niet goed. Wanneer je een grote pan op een kleine pit zet, moet je namelijk meer energie verbruiken om de juiste temperatuur te bereiken. Kortom, iets meer aandacht voor welke pan en pit het meest geschikt zijn voor het eten dat je aan het bereiden bent, brengt je al een heel eind.

Tip 3: Het gebruik van water

Het is verstandig om niet te veel water in je pan te doen als je iets aan de kook wilt brengen. Vooral als je de deksel gebruikt (zie tip 1), hoef je minder water te gebruiken dan je misschien zou denken. Voor het koken van groenten bijvoorbeeld is het vaak al genoeg als de groenten bijna (maar dus niet helemaal) onder water staan. Bijkomend voordeel hiervan is dat minder vitamines aan het water worden afgegeven en je eten dus ook nog eens gezonder is voor jou.

Tip 4: De hoogte van het gas

Wanneer je op gas kookt, is het beter voor het milieu wanneer je het vuur niet al te hoog zet. Het duurt dan weliswaar langer voordat het eten klaar is, maar je bespaard hiermee wel veel energie. Hoeveel is moeilijk in te schatten. Schattingen lopen namelijk uiteen van 45 procent tot 85 procent energie besparing. Hoe dan ook, is dit toch wel een aantrekkelijk percentage.

Tip 5: Stap over op groene stroom

Beter nog dan het gas zo laag mogelijk te zetten is om je gas fornuis de deur uit te zetten en over te stappen op elektrisch koken. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof. Net als alle andere fossiele brandstoffen raakt deze een keer op. Een ander nadeel van aardgas is de broeikasgasemissie die het met zich meebrengt.

Daarentegen kan elektriciteit gewonnen worden uit hernieuwbare bronnen. Het is wel cruciaal dat, wanneer je kiest voor elektrisch koken, je gebruik maakt van groene stroom. Als je geen gebruik maakt van groene stroom is de CO2-uitstoot van een inductie kookplaat vrijwel gelijk aan de CO2-uitstoot van gas.

Voor klassiek elektrisch of keramisch koken is het zelfs zo dat deze vormen minder goed zijn voor het milieu dan gas als er geen duurzame energie gebruikt wordt. Dus, als je echt gaat voor duurzaam koken doe je er goed aan te kiezen voor een vorm van elektrisch koken terwijl je gebruikt maakt van duurzame energie.

Tip 6: Verstandig gebruik van je koelkast

Een koelkast is al heel handig aangezien het je helpt om eten langer te bewaren en je dus minder producten weg hoeft te gooien. Dit gaat natuurlijk voedsel verspilling tegen. Toch kun je ook bij het gebruik van je koelkast duurzamer te werk gaan. Als je bijvoorbeeld met aandacht de koelkastdeur weer dicht doet wanneer je producten eruit hebt gepakt, voorkom je dat er kou verloren gaat.

Wat ook een goede tip is, is om eten uit de vriezer een dag van tevoren in de koelkast te leggen om te ontdooien. De kou van het bevroren product helpt bij het koel houden van je koelkast. Om dezelfde reden is het beter om warm eten niet direct in je koelkast of vriezer te zetten. Als je het eten eerst even laat afkoelen, hoeft je koelkast minder hard te werken om de temperatuur vast te houden. Op deze manier kun je extra energie besparen.

Het is overigens ook verstandig om je oude koelkast met losse vriezer weg te doen. Deze verbruiken namelijk de meeste energie in je hele huis. Als je een nieuwe aanschaft, kun je dan ook beter niet voor tweedehands kiezen, want deze verbruikt ook weer veel energie. Het allerbeste wat je kan doen is er één uitkiezen met product label A+++. Producten met dit label verbruiken namelijk de minste energie.

Tip 7: Zuinige manieren van koken

Bij het maken van je eten kun je ook in je keuken zelf kiezen voor zuinigere opties. Zo verbruiken een stoomoven of magnetron de minste energie. Daarentegen verbruikt een frituurpan juist veel energie. Dit zou je dus in je achterhoofd kunnen houden wanneer je door recepten bladert en moet bedenken wat er vanavond dan weer gegeten wordt. Bovendien kun je er voor kiezen om elektrisch te koken. Koken op inductie of keramisch koken zijn beide vormen van elektrisch koken.

Het proces van duurzaam koken

De tips die we hierboven geven zijn slechts een idee waar je zou kunnen beginnen met het maken van duurzamere keuzes. Sommige opties zijn makkelijker uitvoerbaar dan andere. Geef jezelf de tijd stapje voor stapje veranderingen door te voeren en kijk vooral wat voor jou het beste werkt. Wellicht is een airfryer wel iets voor jou?

Daarnaast zijn er nog vele andere tips voor duurzamer eten. Dit heeft meer te maken met welke recepten je kiest, het gebruik van seizoen groenten en andere keuzes met betrekking tot de specifieke producten die je wel en niet in de supermarkt koopt. Voor nu zou je je kunnen richten op het besparen van energie in je keuken zodat je goed bezig bent voor je energierekening en het milieu tegelijkertijd. Eet smakelijk!