Close

Duurzame Cadeaus voor Sinterklaas en Kerst

De leukste en meest duurzame cadeaus voor Sinterklaas en kerst

Langzaamaan beginnen de dagen donkerder te worden en verschijnen er weer lichtjes in de straten. In deze laatste maanden van dit vreemde en zware jaar proberen we er toch iets feestelijks van te maken. Waarschijnlijk is dit jaar totaal anders verlopen dan je van tevoren voor ogen had. Maar dit zou je ook als iets positiefs kunnen zien; in plaats van alles te doen zoals altijd zijn we deze maanden gedwongen geweest onze gewoontes los te laten.

Misschien heb je er wel hele mooie gebruiken of inzichten voor terug gekregen. Misschien is het jaar eigenlijk alleen maar lastig voor je geweest en ben je blij dat het voorbij is. Of je nu tot nieuwe inzichten bent gekomen of niet kan wachten totdat dit rampjaar achter de rug is. Je zou kunnen overwegen om nog voor de laatste keer dit jaar de dingen anders te doen dan je gewend bent.

We weten allemaal dat Sinterklaas en Kerstmis niet lang meer op zich laten wachten. Of je nu meer bent voor het vieren van Sinterklaas, de voorkeur geeft aan Kerst, of het over een heel andere boeg gooit, cadeautjes horen er voor de meeste mensen wel bij.

Juist in dit jaar is het prettig om voor je naasten een kleine attentie te hebben om een bijdrage te leveren aan de dingen die wél leuk waren dit jaar. Maar sinds we het dit jaar toch allemaal even anders doen dan anders, waarom zou je dan ook niet iets nieuws proberen wat betreft het inkopen van je cadeaus? Wat nou als je eens zou proberen om op jacht te gaan naar leuke cadeaus én rekening houdt met het milieu door duurzaam online te shoppen?

Op die manier ben je goed bezig voor het milieu terwijl je toch wat leuks voor Sinterklaas of Kerst in huis haalt. Natuurlijk is het lastig om hiermee te beginnen. Daarom helpen we je graag met wat tips voor een leuk en duurzaam cadeau dat past binnen iedere prijsklasse. En weest gerust, ook voor mensen die niet van tweedehands houden of een hekel hebben aan zogenaamde wereldverbeteraars zit er echt wat leuks bij!

Mocht je nu de feestdagen vieren zonder cadeautjes, ook dan zijn de meeste cadeau tips hieronder prima te gebruiken voor andere gelegenheden.

De Dopper Fles

Al eerder schreven we over de Dopper fles. Een Dopper is een herbruikbare fles die je gemakkelijk mee kunt nemen. Op die manier willen de makers achter de Dopper voorkomen dat mensen steeds weer nieuwe wegwerp plastic flesjes kopen.

Deze plastic flesjes komen namelijk terecht in de oceaan wanneer we ze weggooien. Dit draagt bij aan de plastic soep, zoals je misschien al gehoord hebt. Dit is een verzameling van grote hoeveelheden plastic en ander soort afval dat zich in rap tempo ophoopt in de oceanen. Daardoor gaan er niet alleen veel zeedieren dood, maar ook is er al microplastic gevonden in tafelzout en menselijke ontlasting. Wij ontkomen dus ook niet aan onze troep.

Met een Dopper draag je dus bij aan de vermindering van deze plastic soep. Want doordat de Dopper herbruikbaar is, hoef je niet steeds opnieuw een plastic flesje te kopen dat je na gebruik toch weer moet weggooien.

Op de lange termijn zul je dus ook geld besparen met je Dopper, aangezien je je eigen flesje kunt bijvullen in plaats van weer een wegwerp flesje te kopen. En laten we eerlijk zijn, een Dopper ziet er nu eenmaal een stuk gezelliger uit dan zo’n plastic flesje uit de supermarkt.

Zo is de Dopper verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren. Bovendien is de Dopper zowel een fles als een beker in één. Erg handig dus voor als je gezinsleden hebt die vaak van huis zijn en de neiging hebben elke keer weer een nieuw flesje drinken te kopen voor onderweg.

Duurzaam mondkapje

Of je het nu aangenaam vindt of niet, mondkapjes zullen nog zeker voor enige tijd in ons straatbeeld blijven. Zeker wanneer je met het openbaar vervoer reist, ontkom je er niet aan. Nu is zo’n fel blauw mondkapje dat maar eenmaal bruikbaar is niet heel duurzaam.

Zo bleek uit een studie van University College London dat de impact op het milieu van een wegwerp-mondkapje minstens tien keer zo groot is als dat van een herbruikbare en wasbare katoenen variant (Allison et al., 2020).Dit komt onder andere door de CO2 uitstoot van het transport en door het niet recyclebare plastic afval dat wegwerp mondkapjes produceren. Dat kan beter!

Een herbruikbaar en wasbaar duurzaam mondkapje scheelt al heel veel. Echter, je kunt nog een stapje verder gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld mondkapjes die gemaakt zijn van gerecycled katoen of van gerecyclede PET-flessen. Ook zien deze mondkapjes er vaak wat unieker uit dan al die blauwe wegwerp dingen. Zo heb je een praktisch en duurzaam cadeau dat ook nog eens ten goede komt van onze gezondheid.

(Refurbished) E-reader

Met deze donkere dagen is het lekker knus om binnen te zitten met een goed verhaal waar je heerlijk bij kan wegdromen. Voor degene met echte leeshonger zijn de stapels met boeken amper aan te slepen.

Heerlijk, maar misschien niet echt goed voor alle bomen die in bladzijdes veranderd zijn. Ook zijn deze stapels boeken nogal lastig te vervoeren of overzicht over te houden.

Nu weet men al langer dat hierop een elektronische variant bestaat; de E-reader.

Echter, de productie van nieuwe elektronica is ook niet het beste voor het milieu. Dit komt onder andere door de uitstoot van broeikasgassen, het geproduceerde afval en de winning van bepaalde grondstoffen die nodig zijn voor het maken van nieuwe elektronische apparatuur.

Ga daarom voor een Refurbished E-reader. Omdat deze E-reader al eens eerder van iemand anders is geweest, is er geen nieuw product geproduceerd. Omdat refurbished producten uitgebreid getest en opgeknapt zijn voordat ze opnieuw verkocht worden, hoef je je absoluut niet druk te maken over de kwaliteit. Een leuke tip dus als je eens iets anders dan een boek wilt geven.

Verantwoord snoepen

Wat is december nu zonder chocolade letters, pepernoten of kerstkransjes? Ook voor degene die van dit soort zoete cadeaus houden zijn er duurzame alternatieven beschikbaar. Deze zijn te herkennen aan de certificaten zoals het Fairtrade en UTZ certificaat.

Deze certificaten tonen aan dat de chocolade geproduceerd is met in het achterhoofd niet alleen duurzame landbouw en een beter milieu, maar ook een betere toekomst voor de boeren en hun families die de cacaobonen verbouwen en oogsten.

Ook doe je er goed aan om bij het inslaan van pepernoten even te kijken of er palmolie in je lekkernij verwerkt is. Maar wat natuurlijk ook leuk is, is om zelf wat lekkers te maken.

Op deze manier bepaal jij wat erin gaat en aan welke eisen je ingrediënten moeten voldoen. Zo geef je iets wat niet alleen leuk en lekker is om te krijgen, maar waar jij ook misschien nog plezier uithaalt om te geven.

Refurbished producten

De laatste tijd zien Sinterklaas en de Kerstman ook vele cadeaus van een duurdere prijsklassen op de verlanglijstjes verschijnen. Dit betreft vaak verschillende vormen van elektronica; iPhones, smartwatches, laptops, tablets en ga zo maar een tijdje door.

Dit zijn natuurlijke populaire cadeaus voor de jongere generaties, maar je hoeft niet persé in je tienerjaren te zitten om te hopen op een leuke gadget voor Kerstmis of Sinterklaas.

Helaas heeft de Kerstman of de Sint ook niet al het geld van de wereld ter beschikking aangezien hij cadeaus voor meerdere mensen moet kopen (en natuurlijk ook nog zijn energierekeningen en dergelijke moet betalen).

Bovendien zijn deze nieuwe elektronische producten niet het allerbeste voor het milieu. Gelukkig is het mogelijk om ook wat betreft elektronica betaalbare en vooral duurzame cadeaus in te kopen. Het geheim zit hem weer in refurbished. Hierboven las je al de cadeau tip van een refurbished E-reader.

Echter, refurbished producten blijven niet beperkt tot E-readers. Er zijn namelijk ook refurbished smartphones (refurbished iPhone), refurbished laptops (refurbished Macbook), refurbished smartwatches, maar ook refurbished drones, refurbished DJ-gear en nog vele andere artikelen te vinden.

Dit is dus een echte win-WIN situatie. Op deze manier krijgen je dierbaren wat ze graag willen hebben, jij houdt nog wat geld over én je doet dit allemaal op een duurzame manier.

Bekijk de prijzen van Refurbished producten

Fashion lovers

Hoogstwaarschijnlijk ken jij ook een paar mensen die je niet blijer zou kunnen maken dan met een nieuwe outfit. Helaas is het ook geen geheim dat het grootse deel van de kledingindustrie allesbehalve duurzaam is.

Zo worden er bij het maken van bepaalde kledingstukken chemicaliën gebruikt die zwaar vervuilend zijn voor het milieu. Ook worden onverkochte kledingstukken vaak verbrand, waardoor er meer CO2 in de atmosfeer terecht komt.

Bovendien weten we wel dat wat nu in of uit de mode is snel kan veranderen en dus hiermee vele goede kledingstukken snel weggegooid zullen worden. Zo kunnen we nog wel even doorgaan over waarom een nieuwe lekker warme kersttrui niet het meest duurzame cadeau is. Maar laten we vooral even in de feeststemming blijven.

Want vrees niet, ook een kledingstuk kan vallen binnen de categorie duurzame cadeaus. Dit kan bijvoorbeeld door vintage kleding te kopen. Vintage is de laatste tijd erg in. Hoewel vintage kleding vaak komt uit de jaren ´20 tot ´80, hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. De specifieke kledingstijl hangt erg af van de winkel waar je de inkopen doet.

Zo zijn er genoeg vintage winkels die kledingstukken verkopen die je nog niet zo heel lang geleden in de winkel hebt zien hangen. Echter, het grote verschil met tweedehandskleding is dat vintage kleding vaak is gecontroleerd op de kwaliteit. Hierbij moet je denken aan ontbrekende knopen, mottengaatjes, zweetvlekken en andere problemen waardoor je een kledingstuk liever niet meer draagt.

Wel zo fijn dat je ervan gegarandeerd kan zijn dat de trui die je cadeau geeft geen naar gat in de oksel heeft die je bij het kopen misschien niet gezien hebt. Bovendien is er van vintage kleding vaak maar één stuk omdat het specifiek naar de vintage winkel is gebracht. Op deze manier heb je een duurzame trui te pakken waarvan de kans klein is dat een gezinslid dezelfde trui net zelf al gekocht heeft.

Bekijk de prijzen van duurzame kleding

Voor degene zonder verlanglijstje

Ieder jaar maak je het wel weer mee; er zijn nu eenmaal een aantal personen waarvan je absoluut niet weet wat ze nou zouden willen hebben van Sinterklaas of de Kerstman. Bovendien is hun verlanglijstje altijd leeg. Tot overmaat van ramp is het dan ook nog vaak zo dat, wanneer je de moed hebt gevonden om hen dit ronduit te vragen, ze vaak nog antwoorden dat ze het zelf ook niet weten!

Wees gerust, wij hebben de oplossing voor dit soort lastige personen; plant een boom in hun naam. Dat zal ze leren om jou altijd maar te laten stressen over wat ze nu precies willen hebben van Sinterklaas of Kerst.

Moeten ze maar gewoon hun wensen kenbaar maken en een fatsoenlijk lijstje samenstellen. En wie weet, misschien was dit nu precies hetgeen waarvan ze niet wisten dat ze het altijd al graag wilden hebben.