Close

Duurzame Kerstpakketten

Het einde van het jaar begint alweer in zicht te komen. Een moment om terug te blikken op wat er allemaal gebeurd is het afgelopen jaar. Natuurlijk is het een vreemd jaar geweest voor iedereen. Voor sommige mensen was het nu eenmaal net iets zwaarder dan voor anderen. Hoe is het afgelopen jaar voor jou en je naasten geweest? Welke mensen hebben jou dit jaar gesteund en geholpen? Of welke mensen hebben het extra zwaar gehad en zou je graag een extraatje willen geven?

Misschien is het een leuk idee om een kerstpakket weg te geven. Een kerstpakket wordt meestal gegeven door werkgevers aan werknemers, maar dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Maar wat is een kerstpakket nu eigenlijk precies en hoe kun je bij het uitzoeken van een kerstpakket rekening houden met verduurzaming?

Bekijk alle Duurzame Kerstpakketten

Wat is een kerstpakket?

Een kerstpakket is meestal een mand, doos of tas, gevuld met allerlei kleine cadeautjes. Denk hierbij voornamelijk aan wat luxere levensmiddelen die mensen wellicht niet zo snel voor zichzelf zouden kopen.

Het is misschien leuk om te weten dat kerstpakketten van oudsher uit het boerenleven komen. Op tweede kerstdag mocht het personeel dat bij het boerengezin inwoonde naar huis om het kerstfeest te vieren met eigen familie. Het was dan het gebruik dat ze een mand meekregen, gevuld met lekkernijen en nuttige dingen voor de familie thuis.

Op deze manier toonde het boerengezin zich dankbaar voor het zware werk van dat jaar. Later werd dit gebruik overgenomen door andere ambachten, bedrijven en organisaties. En zo zijn kerstpakketten dus in het leven geroepen en is het nog steeds onder veel bedrijven traditie om dit te doen. Tegenwoordig zien we echter ook kerstpakketten die in persoonlijkere sferen weggegeven worden als extra aardigheidje.

Duurzame kerstpakketten

Nu je meer weet over wat een kerstpakket is en waar deze traditie precies vandaan komt, ben je misschien geïnspireerd om zelf kerstpakketten weg te geven. Je kunt er in dit geval voor kiezen om te gaan voor een duurzaam kerstpakket.

Een duurzaam kerstpakket bestaat uit producten die over het algemeen gemaakt zijn van duurzame materialen of worden geproduceerd in lijn met het Maatschappelijk Verantwoord ondernemen (MVO). Dit is een vorm van ondernemen waarbij aandacht uitgaat naar zowel het milieu als sociaal-etnische belangen.

Ook zijn de producten in duurzame kerstpakketten vaak circulair of gemaakt uit gerecyclede materialen. Daarnaast is het ook zo dat een duurzaam kerstpakket vaak een fair trade kerstpakket is. Als je nu bang bent voor de prijs van zo’n duurzaam pakket gevuld met fair trade producten en andere biologische dure levensmiddelen, wees niet bang; er zijn namelijk duurzame kerstpakketten verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.

Naast de specifieke geschenken die inbegrepen zijn in de kerstpakketten, is er bij duurzame kerstpakketten ook vaak aandacht voor de verpakking. Zo wordt er regelmatig gebruik gemaakt van gerecycled papier of een duurzame doos die ook nog eens hergebruikt kan worden.

Waar vind je een duurzaam kerstpakket?

Een duurzaam kerstpakket is dus een doos, mand of tas gevuld met geschenken die bestempeld kunnen worden als duurzaam of producten die gemaakt zijn naar de ideeën van MVO. Daarnaast is er bij een duurzaam kerstpakket ook vaak aandacht voor de verpakking van het pakket. Bovendien is het mogelijk om een duurzaam samengesteld kerstpakket te verkrijgen in verschillende prijsklassen.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je nu precies aan duurzame kerstpakketten? Natuurlijk is het mogelijk om zelf een pakket samen te stellen gevuld met allerlei duurzame geschenken. Op deze manier heb je alle controle over welke producten je graag wilt weggeven en hoeveel geld je per pakket kwijt wilt zijn. Er staat nergens dat je een kerspakket persé bij iemand anders moet inkopen wil het een écht kerstpakket zijn.

Echter, het individueel samenstellen van een kerstpakket kan behoorlijk veel tijd in beslag nemen, zeker wanneer je vele mensen hebt aan wie je graag een kerstpakket zou geven. Mocht dit het geval zijn, kun je ook een duurzaam kerstpakket bestellen. Online zijn er verschillende bedrijven, waaronder Bol.com, die zich gespecialiseerd hebben in duurzame kerstpakketten. Vele bedrijven bieden ook nog eens kerstpakketten op maat aan, mocht je behoefte hebben aan een extra persoonlijk tintje. Ook hier kun je weer kiezen uit verschillende prijsklassen.

Inspiratie nodig? Wij hebben een aantal duurzame herfst en winter must-haves voor je opgesomd om toe te voegen aan je kerstpakket.

Tot slot

Hoewel het natuurlijk fantastisch is dat je een duurzaam gebaar wilt maken naar mensen van wie jij vindt dat ze het dit jaar echt verdienen, is het belangrijk jezelf niet te verliezen in alle keuzes wat betreft duurzame of fair trade kerstpakketten.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het gebaar op zich. Veelal is de aandacht die je van je medemens kunt krijgen namelijk het allermooiste en meest gewaardeerde cadeau.

En mocht je nu wat meer inspiratie willen voor duurzame Sinterklaas of kerstcadeaus, dan hebben we ook daar een artikel over geschreven.

Bekijk alle Duurzame Kerstpakketten