Close

Energielabel Kantoren

Vanaf 2023 is ieder kantoor groter dan 100m2 verplicht om minimaal over energielabel C te beschikken. Dit is een afspraak uit het Energieakkoord uit 2013. In 2019 zijn doelstellingen geformuleerd voor de gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord, namelijk het realiseren van een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050. De verplichting voor kantoren, minimaal energielabel C in 2023, is als tussendoelstelling geformuleerd. Kantoorpanden groter dan 100m2 welke in 2023 niet minimaal energielabel C hebben mogen niet meer als kantoorpand fungeren. Uiteraard zorgt een energielabel C of beter ook voor een prettig werkklimaat.

Direct aanvragen

Zelf inzicht krijgen in huidig energielabel en referentiesituaties

Via de website EP-Online kun je zelf toetsen, als indicatie, welk huidig energielabel er van toepassing is en de energiebesparende maatregelen die nodig zijn voor een hoger energielabel.

U selecteert het type kantoor (klein, middel of groot) en de al (deels) genomen maatregelen. De tool rekent aan de hand van referentiesituaties, die berekend zijn op grond van de EPA-U (Energie Prestatie Advies Utiliteit) rekenregels, wat er nodig is om minimaal energielabel C te behalen.

Voor meer informatie verwijzen we graag door naar de site van RVO.

Mijn kantoor heeft een energielabel A t/m C

Met een geldig label A, B of C voldoe je dus aan de gestelde eisen. Toch moeten we onthouden dat de Rijksoverheid streeft naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Er bestaan verschillende financiële regelingen om jou als eigenaar hierin te ondersteunen. Een huidig energielabel is altijd 10 jaar geldig. Met het oog op de toekomst, zijn er misschien nu al maatregelen te nemen die energiezuinig kunnen zijn.

Mijn kantoor heeft een energielabel D t/m G

Soms kunnen kantoren met een lager energielabel zonder al te veel bouwkundige ingrepen een energielabel verhogen. Verstandig is het om niet tot het laatste moment te wachten om deze maatregelen door te voeren. Onze EPA-U adviseur komt graag bij je langs om je bedrijfspand te bezoeken en samen met u te kijken naar de mogelijkheden.

Ja, ik wil meer informatie

Mijn kantoor heeft geen label

Je kunt het beste advies inwinnen bij onze EPA-U adviseur om in kaart te brengen of het gebouw energiezuinig is en dus in aanmerking komt voor minimaal een energielabel C. Is dit niet het geval dan zijn energiebesparende maatregelen nodig om dit label te verkrijgen. Het spreekt voor zich dat eventuele stappen vóór 1 januari 2023 afgerond dienen te zijn.

Energielabel kantoren

Welke uitzonderingen zijn er op energielabel C kantoren?

Er zijn een aantal situaties die ervoor zorgen dat je kantoorpand geen label C verplichting heeft:

 • Wanneer je pand een andere functie heeft dan kantoorfunctie
 • Kantoorgebouwen die minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte gebruiken als kantoorfunctie
 • Wanneer je pand, binnen 2 jaar, een andere functie krijgt, wordt onteigend of gesloopt
 • Je kantoorruimte zich bevindt in een monument
 • Wanneer er geen energie gebruikt wordt voor het regelen van het binnenklimaat
 • Wanneer de maatregelen om een energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar

De gemeente waar het kantoorgebouw zich bevindt heeft hierin het bevoegd gezag.

Wat is een utiliteitsgebouw?

Een utiliteitsgebouw is een benaming voor gebouwen met bepaalde functies zonder woonbestemming. Hierbij valt te denken aan onder andere:

 • Bedrijfspanden
 • Scholen
 • Kantoren
 • Ziekenhuizen

Voor deze utiliteitsgebouwen is dus vanaf 1 januari 2023 minimaal een geldig energielabel C verplicht met een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet jouw gebouw niet aan de gestelde eisen, dan mag je het pand niet meer als kantoor gebruiken en ontvang je een boete.

Enkele tips om energie te besparen op kantoor

Met wat simpele tips kun je vaak al flink wat energie besparen. Je kantoor wordt energiezuiniger en scheelt je een hoop kosten.

 • Tip 1: Ledverlichting – Een normale gloeilamp verbruikt veel meer stroom dan een ledlamp. Dit draagt al enorm veel bij aan energiebesparing. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. Door een bewegingsmelder te plaatsen, voorkom je dat lampen onnodig branden.
 • Tip 2: Ventilatie uitzetten – Het automatisch uitzetten van je ventilatie buiten kantoortijden kan veel energie schelen. Is dit niet mogelijk dan kun je nog altijd een tijdsschakelaar gebruiken.
 • Tip 3: Apparaten uitschakelen – Laat apparaten zoals waterkoelers en koffieautomaten automatisch uitschakelen. Hetzelfde geldt voor beeldschermen, computers en printers. Veel werknemers vergeten deze namelijk uit te zetten.
 • Tip 4: Thermostaten geheel of gedeeltelijk blokkeren – Door thermostaten in te stellen, wordt het niet warmer dan een bepaalde temperatuur. Het continu open en dichtdraaien van thermostaten, zorgt voor toename van het energieverbuik.

Direct een energielabel C voor kantoren aanvragen?

Wil je direct een energielabel voor je woning of kantoor aanvragen, neem dan contact met ons op.

Dit kan via het contactformulier op onze website, via telefoon (077-2086061) of via info@verduurzamingnederland.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd even langskomen op ons kantoor.

Meer informatie over de kosten van een energielabel, kun je vinden op onze pagina “Kosten Energielabel“.

Geef in alle gevallen duidelijk aan dat het een aanvraag voor een energielabel betreft, en vermeld ook het adres waar het energielabel voor gemaakt moet worden.