Close

Energieplafond 2023 voor Consumenten Bekend

Meer bekend over het energieplafond

De hoogte van het energieplafond ligt vast. Vanaf 1 januari geldt een prijsplafond van 1,45 euro per m3 gas tot een jaarverbruik van 1.200 m3. De prijs van elektriciteit is 0,40 euro per kilowattuur (kWh), maar dat is alleen voor de eerste 2.900 kWh die in een jaar worden gebruikt. Verder komt er een energievergoeding van 190 euro per maand in november en december in de aanloop naar het prijsplafond.

Het plan heeft betrekking op consumenten en andere “kleine verbruikers”, zoals zzp’ers, winkels, kleine maatschappelijke organisaties, verenigingen, en sommige kleine KMO’s. Er zal een maximumprijs van 47,39 euro per gigajoule (GJ) worden vastgesteld voor de half miljoen Nederlandse huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming. Als consument hoef zelf geen actie te ondernemen. De korting wordt verrekend via de energienota.

Hoewel het plan uitgebreider is dan eerdere berichten, vallen de kosten ook hoger uit. Het kabinet verwacht dat de regeling 23,5 miljard euro gaat kosten. Minister Jetten van Klimaat en Energie erkend dat dat een enorm bedrag is. “Nederland heeft een relatief goede schatkist, dus we kunnen dit doen maar niet tot het einde der tijden.”

Consumenten met een warmtepomp

Het kabinet dacht oorspronkelijk aan 1,50 euro per m3 gas en 0,70 euro per kWh stroom, bij een verbruik van respectievelijk 1200 m3 en 2400 kWh. Het kabinet wilde dat in de nieuwe cijfers ook consumenten werden opgenomen die nauwelijks gas maar meer elektriciteit gebruiken, zoals huishoudens met een warmtepomp.

Consumenten met een warmtepomp

Het kabinet dacht oorspronkelijk aan 1,50 euro per m3 gas en 0,70 euro per kWh stroom, bij een verbruik van respectievelijk 1200 m3 en 2400 kWh.

Het kabinet wilde dat in de nieuwe cijfers ook consumenten werden opgenomen die nauwelijks gas maar meer elektriciteit gebruiken, zoals huishoudens met een warmtepomp.

energieplafond warmtepomp

“We willen dat mensen zekerheid en rust hebben en weten wat ze volgend jaar kwijt zijn”, zegt Jetten. “En dat de koopkracht volgend jaar echt verbetert.”

Als het verbruik van een consument groter is dan de jaargrens, wordt de marktprijs gebruikt. Deze kan dus verschillen per energieleverancier, contract en looptijd.

Alle kleinverbruikers zullen gedurende de maanden november en december worden gecompenseerd met 190 euro per maand, aldus het kabinet. Dit zal ook gebeuren via de energiebedrijven. De 190 euro wordt op dezelfde manier verstrekt aan degenen die lage energiekosten als degenen die hoge kosten hebben.

Regeling voor productiebedrijven

Er komt ook een regeling voor kleine en middelgrote bedrijven die een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit gebruiken, zoals productiebedrijven en bakkerijen. Hoewel deze Tegemoetkoming Energiekosten-regeling naar verwachting pas op 1 april wordt opengesteld, geldt deze wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022.

Het kabinet heeft verklaard dat eerder niet mogelijk was, maar ze bedenken momenteel iets voor bedrijven met extreme financiële problemen.

Hierbij wordt geschat dat enkele tienduizenden bedrijven (deels) gecompenseerd zullen worden. De precieze formule voor de regeling wordt nog vastgesteld. Het betreft een percentage van de stijging van de energiekosten, vermenigvuldigd met een bepaalde maximum hoeveelheid energieverbruik die voor elk bedrijf wordt vastgesteld. Daarboven geldt weer de hogere marktprijs.