Close

Inductie Pannen Kopen

Elektrisch koken kan een goede impact hebben op het milieu, zeker wanneer je gebruik maakt van groene stroom. Van alle vormen van elektrisch koken is een inductie kookplaat het zuinigst. Naast het feit dat inductie kookplaten goed zijn voor het milieu, zijn ze ook veilig omdat er geen gebruik wordt gemaakt van vuur. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te maken. Kortom, er zijn dus genoeg redenen om te koken op inductie.

Er is echter wel één nadeel aan koken op inductie. Het is namelijk zo dat niet alle pannen geschikt zijn voor het koken op een inductie kookplaat. Maar waarom zijn niet alle pannen geschikt voor inductie koken? Welke pannen zou je dan wel kunnen gebruiken? In dit artikel lees je alle antwoorden.

Speciale pannen voor inductie

Wanneer je kookt op inductie is het dus verstandig om een aantal nieuwe pannensets aan te schaffen. De pannen die geschikt zijn voor inductie moeten namelijk aan drie eisen voldoen: ze moeten magnetiseerbaar zijn, de bodem moet vlak zijn en de bodem moet dik genoeg zijn. Vandaag de dag worden er vele pannen aangeboden die geschikt zijn voor koken op inductie. Omdat dit grote aanbod aan keuze nogal overweldigend kan zijn, hebben we hier een aantal verschillende soorten pannen voor je op een rijtje gezet.

Top 3 Inductiepannen

inductie pannen

Imperial Kitchen Stoompan – 20 cm – 3 delig – 21 x 26cm

Stoomovens zijn vandaag de dag erg populair. Door je groenten te stomen blijven wel tot 60% meer vitamines en mineralen in de groenten. Ook smaken de groenten vaak een stuk lekkerder. Helaas zijn stoomovens niet voor iedereen te betalen, aangezien ze al gauw €1500 kosten. Een stoompan biedt gelukkig hetzelfde resultaat. Ze zijn gemaakt van een hoge kwaliteit roestvrij staal en bestaan uit drie onderdelen.

  • Geschikt voor: Gas | Inductie | Keramisch | Elektrisch
  • Vaatwasserbestendig
BEKIJK PRIJS
inductie pannen

GreenPan Essentials Keramische Grillpan – Ø28 cm – Inductie

Ook een grillpan mag natuurlijk niet ontbreken aan je pannenset. De GreenPan Essentials Keramische Grillpan is gezond en veilig te gebruiken. De pan is bovendien extra duurzaam door het speciale bakoppervalk, welke ook nog een bestand is tegen metalen spatels. Daarnaast is de pan ook nog eens uitgerust met een energiebesparende bodem.

  • Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven
  • Vrij van PFOA, PFAS, lood & cadmium
  • Grillen met minimaal hoeveelheid vetstof
BEKIJK PRIJS
inductie pan

Tefal Secure5 NEO Snelkookpan -Alle warmtebronnen – 4 liter

Snelkookpannen zijn erg handig in de keuken. De Tefal Secure5 NEO Snelkookpan zorgt ervoor dat je eten wel twee keer zo snel klaar is als met een traditionele kookpan. Tel daarbij het voordeel van snelheid van koken op inductie bij op en je eten is in een mum van tijd klaar. Dit maakt dat de snelkookpan uitermate geschikt is voor gerechten waar anders lang de tijd voor nodig is, zoals een stoofschotel of hachee. Bovendien bespaar je door de korte kooktijd extra energie, wat deze pan nog beter maakt voor het milieu.

  • Optimaal behoud van vitamines
  • Snelle opwarming en een goede warmteverdeling
  • Handige maatverdeling aan de binnenzijde
BEKIJK PRIJS

Waarom zijn niet alle pannen geschikt voor een inductie kookplaat?

Dat je speciale pannen nodig hebt wanneer je kookt door middel van inductie heeft ermee te maken dat een inductie plaat heel anders werkt dan een gasfornuis of een andere manier van elektrisch koken. Het zit namelijk zo dat bij het koken op een inductie plaat een elektromagnetisch veld gecreëerd wordt door de elektrische spoelen in de plaat. Op deze manier wordt er een wervelstroom door de pan op de plaat gestuurd. Door de weerstand van de bodem van de pan wordt deze wervelstroom omgezet in warmte. Bij inductie wordt dus niet de plan opgewarmd, maar de plaat zelf.

Doordat de bodem van de pan wordt opgewarmd en niet de plaat zelf, hoef je dus niet bang te zijn dat je je brand aan de plaat. Dit maakt koken door middel van inductie dan ook een stuk veiliger. Maar, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het dus wel noodzakelijk dat je de bodem van je pan weerstand kan bieden aan de wervelstroom. Dit komt erop neer dat de bodem van je voorzien is van een magnetische veld dat de inductiepitten opwekken. Dat klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar hoe weet je nu of je een pan hebt die hieraan voldoet?

Hoe controleer je of je pan geschikt voor inductie is?

Wanneer je een nieuwe pannenset aanschaft, kun je dit soort pannen gemakkelijk herkennen aan het speciale inductieteken op de bodem. Maar ook wanneer je niet gelijke van plan bent om nieuwe pannensets aan te schaffen, kun je heel eenvoudig controleren of je jouw oude pannen kan gebruiken voor koken op inductie. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is een magneet tegen de bodem van de pan aan te houden. Wanneer de magneet tegen de bodem van je pan blijft plakken mag je ervan uitgaan dat je je pan kan gebruiken om ermee te koken op inductie. Dit komt er dus op neer dat pannen die gemaakt zijn van ijzer, staal en gietijzer over het algemeen te gebruiken zijn op je inductie plaat. Daar staat tegenover dat pannen of schalen gemaakt van aluminium, koper, aardewerk of glas over het algemeen niet geschikt zijn. Deze materialen zijn namelijk niet zo goed te magnetiseren.

Kun je je oude pannen nog gebruiken op inductiekookplaten?

Wanneer je dit stuk hierboven leest, lijkt het erop dat je oude pannen geschikt zijn voor koken met behulp van inductie, mits ze magnetiseerbaar zijn. Helaas is het iets gecompliceerder dan dat. Want behalve een magnetiseerbare bodem, is het ook belangrijk dat pannen een vlakke bodem hebben, wil je ermee koken op inductie. Door de vlakke bodem kan de warmte namelijk goed verspreid worden. Wanneer je je pannen eerst gebruikt hebt voor koken op een gasfornuis, zijn ze hoogst waarschijnlijk niet meer geschikt om te gebruiken op een inductie plaat. Het zit namelijk zo dat verhitting met behulp van gas ervoor zorgt dat de bodem van de pan bol gaat staan. Dit maakt ze dus onbruikbaar voor een inductie plaat.

Het is de bodem die ertoe doet

Zoals eerder gezegd is voor koken op inductie dus voornamelijk belangrijk dat de bodem aan twee eisen voldoet. Ten eerste moet de bodem vlak zijn, anders kan de warmte niet of nauwelijks verspreid worden. Ten tweede moet de bodem magnetiseerbaar zijn. Het is dus van belang dat er in de bodem van de pan iets van een laagje staal, ijzer of gietijzer verwerkt is. Zoal dit in de bodem verwerkt is, kunnen pannen van aluminium, keramiek of koper ook prima gebruikt worden voor koken op inductie. Het is dus niet het geval dat je gehele pan gemaakt moet zijn van bijvoorbeeld gietijzer. Sterker nog, vaak is er ook wat aluminium of koper in de bodem verwerkt is. Dit zorgt ervoor dat de warmte nog beter verdeelt kan worden over de bodem van de pan.

Naast deze twee eisen is er nog een derde eis; de pan moet een bepaalde dikte hebben. Een minimale dikte van 2,25 millimeter is vaak aan te raden.