Close

Infrarood thermometer

Misschien kun je je het nog wel herinneren: toen het coronavirus voor het eerst aan bekendheid won, was er op het nieuws niet veel anders te zien dan mensen in China met maskers op die gecontroleerd werden op eventuele klachten. Voor velen van ons was dit ook de eerste keer dat we een infrarood thermometer in actie zagen. Om te controleren of er sprake was van verhoging, werd er simpelweg een apparaatje voor het voorhoofd gehouden, in plaats van de temperatuur op een andere manier te meten. Hier kwam dus een infrarood thermometer aan te pas.

Met een dergelijk thermometer kun je gemakkelijk en erg snel de temperatuur van een persoon te weten komen. Een groot voordeel hierbij is dat er geen contact met de persoon  gemaakt hoeft te worden om de temperatuur te meten. Maar hoe werkt dit dan precies? Waar moet je precies op letten? Hoe duur is een contactloze infrarood thermometer? En, misschien wel de belangrijkste vraag, zijn ze ook betrouwbaar of is er een betere optie? Daar gaan we in dit artikel eens grondig naar kijken.

Top Producten Infrarood Thermometer

Bintoi XE200 Dgitale Infrarood Thermometer

Bintoi® XE200 – Digitale Infrarood Thermometer

 • Voorhoofd- en oppervlakte-modus
 • Geschikt vanaf 0 maanden
 • Hygiënische design, je hoeft het apparaat achteraf niet te steriliseren
 • Beschikt over stille modus
 • Heldere aflezing in het donker
 • Houd je temperatuur verloop bij tot wel 35 metingen
 • Koortswaarschuwing
 • Operationele omstandigheden: temperatuur: 10°C - 40°C
 • Meten van afstand: 0-3cm
 • Meting binnen 1 seconde
BEKIJK PRIJS
Curify Infrarood Thermometer

Curify® Infrarood Thermometer

 • Ook voor baby's en kinderen
 • Met een siliconen lens en geavanceerde infrarood techniek
 • Ruim geheugen tot wel 32 meetresultaten
 • LED Display
 • Automatische Celsius - Fahrenheit conversie
 • Gebruiksafstand: 3 tot 5 cm
 • Displaykleuren: blacklight, 3 kleuren (groen, oranje, rood) & 1 kleur
 • Bereik: 32.0-43.0C
BEKIJK PRIJS
\skyx Infrarood Thermometer

SKYX Infrarood Thermometer

 • Zeer nauwkeurig, met slecht een foutmarge van 0,2℃
 • Lezingen kunnen gemakkelijk worden gedeeld met arts of medische professional door Cloud share
 • Robuust & vriendelijk design
 • Metingen te volgen via de Comper Health-app
 • Classificaties gebaseerd op de leeftijd
 • Tot wel 5000 metingen
 • 750dagen batterij levensduur
 • Maximaal aantal personen te onthouden: 32
BEKIJK PRIJS

Hoe werkt een infrarood thermometer?

Laten we eerst eens kijken naar hoe de infrarood thermometer precies werkt. Want hoe werkt nu een contactloze temperatuurmeting? Zoals de naam al aangeeft, werkt deze thermometer door middel van infraroodstraling. Het zit namelijk zo dat iedere stof , ook wel medium genoemd, infrarode straling uitstraalt. De lens van de infrarood meter is in staat om deze infrarode straling op te vangen. Vervolgens kan hieruit de temperatuur worden afgeleid.

Wat is een goede ir thermometer?

In het geval dat je een infrarood thermometer wenst aan te schaffen, is het van belang dat je rekening houdt met vier verschillende aandachtspunten: de optische verhouding, de emissiefactor, de richtlaser en het temperatuurbereik.

De optische verhouding

Met de optische verhouding wordt de verhouding van het meetoppervlakte tot de meetafstand bedoeld. De meeste infrarood thermometers hebben een optische verhouding van 1:1. De betere infrarood thermometers hebben een optische verhouding van 1:50. Een groot voordeel hiervan is dat je met zulk soort infrarood thermometers ook vanaf een grote afstand de gemeten oppervlakte temperatuur van een klein oppervlak zou kunnen aflezen. Een optische verhouding van 1:50 komt dus concreet neer op het meten van een temperatuur met een vlak van 10 mm diameter van een afstand van 500 mm.

optische verhouding infrarood thermometer

De emissiefactor

Ga voor je zelf na waarvoor je de thermometer (het meeste) wilt gaan gebruiken. Het zit namelijk zo dat het soort oppervlak bepalend is voor de mate waarin de infrarode straling van de omgeving gereflecteerd wordt. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een dof of mat oppervlak, zal er weinig infrarood licht gereflecteerd worden. Heb je juist te maken met een spiegelend oppervlak, dan wordt er juist veel infrarood licht gereflecteerd. Dit wordt dus ook wel de emissiefactor genoemd.

Bij de meest gangbare infrarood thermometers staat de emissiefactor standaard afgesteld op 0,95. Hoe meer spiegeling het oppervlak heeft, des te hoger de emissiefactor. Het neusje van de zalm onder de infrarood thermometers is in staat om de emissiefactor te corrigeren.

De richtlaser

De meest eenvoudige modellen hebben geen richtlezer. Maar bij de geavanceerde modellen is er vaak wel eentje ingebouwd. Met behulp van de richtlezer kun je duidelijk de gemeten oppervlakte temperatuur zien. De echte luxe uitgaves beschikken zelfs over een tweede lasterstraal. Hierdoor kan het gehele bereik gemarkeerd worden, wat weer handig is tijdens het gebruik.

Het temperatuurbereik

Tot slot is het zo dat de infrarood thermometer zal moeten beschikken over een temperatuurbereik welke past bij de temperatuur die je wens te meten. Past het temperatuurbereik niet, dan is deze thermometer natuurlijk niet zo geschikt voor het meten van de temperatuur van het desbetreffende oppervlak.

Kortom, wat een goede ir thermometer is, hangt een beetje af van waarvoor je de thermometer precies wenst te gebruiken. Natuurlijk zou je ervoor kunnen kiezen om een de meest geavanceerde thermometer aan te schaffen met van alles erop en eraan. Op deze manier ben je immers op ieder denkbaar scenario voorbereid. Maar als je de infrarood thermometers slechts wenst te gebruiken voor een specifiek doel, kun je je misschien afvragen of die extra functies je geld wel waard zijn. Je zou immers ook een infrarood thermometer kunnen aanschaffen die goed past bij jouw doel.

Waar meten met infrarood thermometer?

Waar je precies moet meten met je thermometer, hangt natuurlijk weer af van het specifieke object welke je wenst te meten. Wil je bijvoorbeeld meten of iemand koorts heeft, dan houd je de thermometer voor of soms zelfs tegen het voorhoofd. Wil je echter de temperatuur van iets anders meten, dan is het verstandig om inde bijsluiter van de thermometer of online na te gaan of er een advies is voor het specifieke voorwerp waarvan jij graag de temperatuur wilt meten.

Overigens is het, vanwege deze emissiefactor, tijdens het meten van belang om erop te letten dat er geen andere warmtebronnen aanwezig zijn welke zouden kunnen afstralen op het gemeten object. Maar meet je bijvoorbeeld een warm object dat achter een glazen raam staat, dan zul je de temperatuur van het glas meten en niet van het object.

meten-met infrarood thermometer

Hoe betrouwbaar is een infrarood voorhoofdthermometer?

Al sinds enige tijd worden voorhoofdthermometers, welke werken met behulp van infrarood, gebruikt in bedrijven, winkels en horeca. Dat wordt voornamelijk gedaan om de verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk te beperken. Echter meldde RTL-nieuws vorig jaar oktober dat de infrarood voorhoofdthermometers lang niet zo nauwkeurig zijn als we zouden hopen. Zo ging het programma Kassa met een student langs drie verschillende locaties met een infrarood systeem om de temperatuur vast te stellen. Echter, de student had er van tevoren voor gezorgd, door hard te fietsen en het dragen van thermokleding, dat de lichaamstemperatuur 38 graden Celsius bedroeg.

Dit was vastgesteld door een rectale sensor. Nu bleek dat geen van de drie locaties met het infrarood systeem de juiste temperatuur aangaf. Op de locaties was de temperatuur zo’n 1,5 tot 2 graden lager dan de werkelijke 38. Aangezien de 38 graden de interne lichaamstemperatuur betreft, zou dit volgens wetenschappers het uitgangspunt moeten zijn voor het vaststellen van verhoging of koorts.

Als je dus de exacte temperatuur wilt weten, is een infrarood thermometer niet de beste optie die er is. Toch geeft het je een vrij goede indicatie. Zo weet je bijvoorbeeld wel wanneer iemand echt hoge koorts heeft. Ook moeten we zeker niet vergeten dat het wel praktisch is om de temperatuur van een afstandje te kunnen meten.

Wat is de meest betrouwbare thermometer?

Zoals hierboven al beschreven staat, is je interne lichaamstemperatuur het uitgangspunt voor het vaststellen van verhoging of koorts. Dit komt doordat deze minder beïnvloed wordt door invloeden van buitenaf. Wil je dus echt de meest betrouwbare thermometer voor het vaststellen van koorts of verhoging, dan is de ouderwetse rectale thermometer nog altijd het beste. Tegenwoordig zijn er echter ook digitale rectaal thermometers op de markt.

Hoeveel kost een infrarood thermometer?

Ondanks het feit dat ze niet feilloos zijn, kan een infrarood thermometer nog altijd vrij handig zijn. Het stelt je namelijk in staat om de temperatuur vanaf een afstandje vast te stellen. Ook is het zo dat je de infrarood thermometer voor zowel personen als objecten zou kunnen gebruiken.

Hoeveel een infrarood thermometer precies kost, is lastig te zeggen. Er zijn immers vele verschillende infrarood thermometers met allerlei verschillende functies op de markt. Je hebt al een simpele digitale infrarood thermometer vanaf ‎€ 27,99. Maar er zijn ook infrarood thermometers op de markt van wel bijna ‎€ 700,-! Toegeven, hiermee zou je de temperatuur kunnen meten van objecten van wel meer dan 800 graden Celsius. Het is dus onwaarschijnlijk dat je een thermometer van deze klasse voor thuis nodig zult hebben. Het is dus vrij lastig om vast te stellen hoeveel een thermometer precies kost.

Waar koop je een infrarood thermometer?

Niet alleen de prijs, maar ook de plek waar je een dergelijke thermometer wilt kopen hangt weer af van wat je er precies mee wilt doen. Zo heeft het Kruidvat bijvoorbeeld wel digitale infrarood thermometers voor het vaststellen van koorts. Wil je echter de temperatuur meten van objecten van over de 800 graden Celsius, dan zul je naar een andere winkel moeten gaan. Gelukkig is een infrarood thermometer ook online te verkrijgen. Op deze manier kun je precies uitzoeken wat je nodig hebt en wat binnen je budget past.

vaststellen van de temperatuur

Infrarood thermometers voor het vaststellen van de temperatuur van personen en voorwerpen

De infrarood thermometer is dus een vrij nuttige thermometer aangezien je hem vanaf een afstandje kunt gebruiken. Bovendien kun je hem gebruiken voor het meten van de temperatuur van zowel personen als voorwerpen. Houdt er echter rekening mee dat er verschillende infrarood thermometers zijn met allemaal eigen functies. Zo zijn sommige contactloze thermometers uitermate geavanceerd terwijl andere slechts over de basisfuncties beschikken. Dit kun je ook enigszins afleiden uit de uiteenlopende prijzen van infrarood  thermometers.

Let wel op, want de contactloze infrarood thermometer is niet de meest nauwkeurige thermometer voor het vaststellen van koorts of verhoging. Het gebruik hiervan bij restaurants, winkels en bedrijven om mensen met lichte verhoging buiten de deur te houden is dus nogal zinloos. Maar de thermometer geeft je wel enigszins een idee van de lichaamstemperatuur. Heeft iemand echt koorts? Dan zul je dit hoogstwaarschijnlijk wel terugzien op de thermometer. Dat kan al helpen om mensen met koorts uit je restaurant of bedrijf te weren. En aangezien het onwaarschijnlijk is dat je bij iedere klant een rectale meting zou kunnen doen, is de infrarood thermometer dus een vrij goede optie.