Close

Isolerende Raamfolie

Een goede isolatie van je huis is wel zo handig. Zo voorkom je dat de warme zomers je huis binnendringen, of de gure winters ervoor zorgen dat je nog harder moet stoken. We weten allemaal wel dat dubbel glas zeer geschikt is voor isolatie. Want waar enkel glas warmte makkelijk geleidt, is dat stukken minder het geval bij dubbel glas. Dit komt doordat bij dubbel glas minimaal twee glasplaten op een bepaalde afstand van elkaar staan met daartussen een luchtspouw.

Omdat de lucht tussen de glasplaten een hoge warmteweerstand heeft, wordt er minder warmte doorgegeven en is je huis dus beter geïsoleerd. Maar helaas zijn sommige ramen niet voorzien van dubbel glas, maar enkel glas. Bovendien zou je dubbel glas nog beter kunnen maken door HR++ glas of triple glas. Dit zou een goede oplossing zijn om de warmte binnen te houden. Bovendien raakt je huis ook beter geïsoleerd tegen geluid.

Ondanks het feit dat je met dubbel glas, HR++ glas, of zelfs triple glas flink zult besparen op je energierekening, zul je wel eerst het geld moeten hebben om het glas in je kozijnen te vervangen. Hier zijn verschillende subsidies voor te krijgen. Toch blijft het een dure aanschaf. Heb je bijvoorbeeld een tussenwoning waarin je alle ramen in bestaande kozijnen laat vervangen door dubbel glas, dan mag je naast je subsidie zelf nog €2450,- betalen.

De kosten gaan natuurlijk omhoog wanneer je meer ramen wilt vervangen. Triple glas is nog veel duurder. Daar ben je voor dezelfde tussenwoning €6500,- kwijt, mits je zo slim bent geweest subsidie aan te vragen. Kortom, de glazen in je kozijn vervangen is niet voor iedereen weggelegd. Een goed alternatief wat het overwegen waard is, is isolerende raamfolie.

Bekijk alle isolerende raamfolie

Wat is isolerende raamfolie?

Isolerende raamfolie is een manier om je ramen te isoleren. Je kunt het toepassen op zowel enkel glas als dubbel glas. Bij enkel glas krijg je door middel van isolerende raamfolie een isolatiewaarde van dubbel glas. Plak je isolerende raamfolie op dubbel glas? Dan krijgt het de isolatiewaarde van HR-glas. Op deze manier zorg je er dus voor dat je ramen beter isoleren zonder dat je je ramen hoeft te vervangen. Dit kan ook heel handig zijn als je ergens tijdelijk woont of in een monument woont.

Twee varianten op isolerende raamfolie

Twee manieren van isolerende raamfolie lijken de voornaamste. De eerste heet kozijnfolie. Deze folie span je voor het raam en plak je vast op het kozijn. Op deze manier ontstaat er een isolerende luchtlaag tussen het raam en de folie, net zoals bij een voorzetraam. Naast kozijnfolie is er ook nog folie welke je direct op het glas zelf plakt. Omdat de folie op het raam zelf geplakt wordt, werkt de isolatie niet met een extra luchtlaag, zoals kozijnfolie. De folie die je direct op het glas plakt is voorzien van een reflecterende laag waardoor de warmte naar binnen teruggekaatst wordt. Dit is dus een andere vorm van isoleren en is dan ook minder effectief.

De meeste mensen die isolerende raamfolie willen aanbrengen, zullen het beste uit zijn met kozijnfolie. Dit komt doordat kozijnfolie een stuk goedkoper is dan raamfolie die je direct op het glas plakt. Want waar kozijnfolie zo’n €2,50 per vierkante meter kost, kost folie die je rechtstreeks op het raam plakt wel €150,- per vierkante meter. Bovendien kun je kozijnfolie gemakkelijk zelf aanbrengen.

Je plakt eenvoudigweg dubbelzijdig plakband op het kozijn en spant het plastic strak met behulp van een föhn. Folie die je direct op het raam geplakt wordt kan alleen worden aangebracht door professionals. Ook isoleert kozijnfolie een stuk beter dan folie die je direct aanbrengt op het raam. Zo heb je de aanschafkosten van kozijnfolie al gauw terugverdient aangezien je bespaart op je energierekening.

Echter is het wel het geval dat folie welke je direct of het glas plakt minder goed zichtbaar is dan kozijnfolie. Bovendien gaat kozijnfolie maar een paar jaar mee. Maar alsnog is isolatie raamfolie welke je direct aanbrengt op glas niet de meest ideale keuzen. Want de kosten voor het aanbrengen zijn ongeveer net zo veel als wanneer je ervoor zou kiezen om je ramen te vervangen door HR++ glas.

Bovendien isoleert folie die je direct op je ramen plakt stukken minder goed. Het is dus verstandiger om kozijnfolie te kiezen wanneer je je ramen niet mag vervangen. Ben je hier wel toe in staat en beschik je over de benodigde aanschafkosten, dan is het beter om je ramen te vervangen door HR++ glas. Dit glas isoleert namelijk het allerbeste, valt niet te zien en gaat het langst mee. Je ramen isoleren is niet alleen duurzaam, het zorgt er ook voor dat je kunt besparen op je energierekening aangezien je minder gas hoeft te verbruiken.

Overigens is het belangrijk dat je alert bent dat je geen zonwerende folie koopt. Deze folie wordt meestal aan de buitenkant van de ramen geplakt, in tegenstelling tot isolerend raamfolie. Zonwerende raamfolie blokkeert de warmte van de zon, waardoor er in de winter juist meer gestookt dient te worden. Ook wordt er een flink percentage van het zonlicht geblokkeerd, waardoor men eerder de lampen aan moet doen. Dus ondanks het feit dat zonwerende raamfolie vaak aangeprezen wordt als energiebesparend, zorgt het in werkelijkheid voor een hoger energieverbruik. Dit gaat ten koste van het milieu en jouw financiën.

Hoeveel kun je besparen met isolerende raamfolie?

Nu vraag je je misschien af hoeveel je daadwerkelijk kunt besparen wanneer je raamfolie aanbrengt. Als je kozijnfolie van €2,50 per vierkante meter aanbrengt op enkel glas, kun je zo’n €11,- per vierkante meter per jaar besparen op je energie rekening en verbruik je zo’n 13,3 kubieke meter aan gas per vierkante meter per jaar minder. Heb je al dubbel glas en kies je ervoor om daar ook kozijnfolie voor te spannen, dan bespaar je €3,- per vierkante meter per jaar en verbruik je 3,9 kubieke meter aan gas minder per vierkante meter per jaar.

Isolatie van je ramen door middel van isolerende raamfolie

Isolerende folie is dus een uitstekende verduurzaming voor je huis. Immers zorgt het ervoor dat de warmte beter binnen blijft, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Zeker wanneer je enkel glas hebt en het niet mogelijk is om het glas te laten vervangen, is isolerende folie een echte uitkomst. De voorkeur gaat uit naar kozijnfolie. Dit komt doordat kozijnfolie goedkoper is dan isolerende glasfolie. Bovendien is kozijnfolie het isolerende folie waarbij de minste warmte verloren gaat. Daarnaast is het gemakkelijk dat je kozijnfolie zelf kunt aanbrengen. Daar staat wel tegenover dat kozijnfolie slecht een aantal jaar mee gaat. Ook vinden sommige mensen kozijnfolie niet zo mooi.

Naast isolatiefolie of het vervangen van je ruiten zijn er nog tal van andere manieren die je zou kunnen overwegen voor een betere isolatie. Ben je benieuwd naar andere manieren voor een betere isolatie van je huis, kijk dan eens verder op onze website. We hebben verschillende artikelen variërend van radiatorfolie tot het isoleren door middel van een sedumdak.