Honing klinkt zo simpel, maar als je al naar een reguliere supermarkt kijkt is er al ruime keuze uit verschillende soorten honing. Zo heb je de stroperige honing en de crème honing, veldbloemen honing en weidebloemen honing. Maar online of in de natuurvoedings winkels is er nog een andere variant te vinden: Manuka honing. Maar wat is dit dan? En wat maakt deze honing nu zo speciaal? Dat lees je hier.
Top producten Manuka Honing
Manukora Manuka Honing
Echte Manuka Honing met officieel erkend kwaliteitskeurmerk!
Manuka honing is een luxe soort honing welke afkomstig is uit Nieuw-Zeeland. De honing dankt zijn naam aan het feit dat de bijen leven op een eenzijdig dieet van nectar van de bloemen van de Manuka-struik. De honing is vrij schaars. Dat komt doordat de bloemen van de Manuka struik slecht zes weken in bloei staan. Dit betekent dus dat er maar een klein tijdsbestek is om de honing te maken. Daarbij komt ook dat er helende en geneeskrachtige eigenschappen aan Manuka honing toegeschreven worden. Vandaar dat de honing ook veelal bestempeld wordt als superfood.
Waar is het goed voor?
Aan honing zelf wordt als sinds geruime tijd antibacteriële eigenschappen toegeschreven. Honing heeft namelijk een zeer hoge osmotische druk en trekt water aan van andere bronnen, zoals weefsels en bacteriën. Wanneer er uit de bacterie getrokken wordt, zal de bacterie sterven. Honing bevat bijvoorbeeld het enzym “glucose oxidase”. Dit enzym is in staat om bacteriën te doden. Let er wel op dat je deze laatste eigenschap van honing alleen mag verwachten van medicinale honing. Deze vind je niet zo snel in de supermarkt.
Dat gezegd hebbende, zou Manuka honing nog geneeskrachtiger zijn dan gewone honing. Dit komt dus door het speciale dieet van de bijen. Hierdoor bevat deze honing een extra bestanddeel met een speciale en krachtige antimicrobiële werking. Deze antimicrobiële werking zou zich specifiek richten op ziekteverwekkers. Dit werd als eerste ontdekt door professor Peter Molan in Nieuw-Zeeland, ergens in de jaren ’80. De antibacteriële werking van Manuka honing wordt ook wel de “Unieke Manuka Factor”, oftewel UMF, genoemd. Hoe hoger de UMF, hoe sterker de helende werking.
Molan ontdekte al dat Manuka honey bijzonder geneeskrachtig werkt als het gaat om wonden, littekens en het verminderen van de wondgeur. Maar veel eerder wisten de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland; de Maori’s al dat Manuka honing goed was voor van alles en nog wat. Zo gebruikten zij deze honing al om klachten als spierpijn, maagklachten, reuma, koorts en urineweginfecties te genezen. Overigens gebruikten de Maori’s niet alleen de honing van de Manuka boom; ook de bast en de bladeren werden gebruikt om infecties aan de luchtwegen te helen.
Wat is MGO in honing?
Na jaren onderzoek werd duidelijk want nu precies zorgt voor de helende eigenschappen van Manuka honing. Het bleek namelijk aan methylglyoxal, beter bekend als MGO, te liggen. MGO is een stof welke van nature voorkomt in vele planten en voedingsmiddelen. Maar als je kijkt naar gewone honing, bevat dit in verhouding zo’n 20 tot 50 mg MGO per kilogram honing. Bij Manuka honing is het zo dat er wel tot 800 mg MGO per kilogram honing in kan zitten!
Let wel op, dat Manuka honing MGO zou bevatten werd pas in 2008 ontdekt aan de Universiteit van Dresden. De Axtive Manuka Honey Organisation (afgekort AMHA) is echter nog steeds van mening dat er andere stoffen in Manuka honing aanwezig zijn die nog eens dubbel zorgen voor de geneeskrachtige werking. Vandaar dat de twee gradatie systemen, zowel UMF als MGO, van kracht zijn op deze honing
Hoe moet je Manuka honing gebruiken?
Manuka honing werkt dus vooral helend op wonden of op een zere keel. Manuka honing is minder geschikt voor consumptie. Dit komt doordat het ons verteringsproces niet overleefd. Vandaar dat je weinig genezing zal ervaren wanneer je Manuka honing gewoon zo eet. Daar is deze honing overigens ook veel te duur voor.
Overigens is het ook zaak dat je honing in het algemeen, dus ook de Manuka variant, rauw gebruikt en dus niet verhit. Door verhitting worden namelijk de nuttige enzymen afgebroken.
Bovendien kun je Manuka ook niet zomaar op een (open) wond smeren. Hiervoor heb je echt de medicinale honing variant van Manuka nodig.
Welke Manuka honing is het beste?
In 2016 werd er door de Nederlandse Consumentenbond een steekproef gedaan naar Manuka honing. Van de acht monsters bleek dat één ervan helemaal niet tot de Manuka soort behoorde. Twee andere monsters hadden een lager MGO gehalte dan geclaimd werd. Er wordt dus ontzettend veel gesjoemeld.
Wanneer je Manuka honing koopt is het zaak dat je erop let dat het echt gaat om honing uit Nieuw-Zeeland of Australië. De Manuka struik groeit namelijk alleen maar in deze gebieden. Ook een AMHA licentienummer is een must.
Kijk ook echt even goed naar het etiket naar de UMF en MGO waardes,. Dit zegt namelijk iets over de sterkte van de werking. Het liefste wil je dat beide waardes vermeld worden. Staat geen ervan op het etiket ? Dan kun je eigenlijk net zo goed een gewone fles honing kopen. Dat heeft namelijk hetzelfde effect en bespaard je een hoop geld.
Over het algemeen is het zo dat, hoe hoger de UMF en MGO waardes, hoe sterker de werking. Zo staat 100 MGO en 10+ UMF voor een lichte werking. Vanaf 250 MGO en 15+ UMF spreken we van een sterke werking. Bij 400 MGO en 20+ UMF is er een krachtige werking. Bij 550 MGO en 25+ UMF is er sprake van een zeer krachtige werking. Zorg er dus voor dat de UMF minstens een waarde heeft van 10+. Alles hieronder is namelijk niet stabiel.
Waar kan ik Manuka honing kopen?
In de reguliere supermarkt zul je dus geen Manuka honing tegenkomen. Daarvoor zul je waarschijnlijk naar een biologische supermarkten of natuurvoedings winkels moeten gaan, zoals Ekoplaza of Holland & Barrett. Hier kun je wel vaker Manuka honing kopen. Is er niet zo’n soort winkel bij jouw in de buurt of voel je er niks voor om, om wat voor reden dan ook, voor je honing naar een speciale supermarkt te gaan? Dan zijn er ook tal van mogelijkheden voor het online bestellen van de honing! Echt goedkoop is het niet. Zo ben je gemakkelijk € 50,- kwijt voor een pot.
Honing uit Nieuw Zeeland voor genezing
De geneeskrachtige honing van de Manuka struik heeft dus bewezen antibacteriële eigenschappen. Het is dan ook echt iets anders dan “gewone” honing. Zo zou het voornamelijk zeer geneeskrachtig zijn als het gaat om littekens en wonden. Maar voordat je een pot van deze geneeskrachtige honing koopt, is het zaak dat je even goed kijkt naar het etiket. Er wordt namelijk ontzettend veel gesjoemeld met Manuka honing. En voor dat geld wordt je natuurlijk liever niet beetgenomen.