Wanneer je besluit om zonnepanelen aan te schaffen voor jouw huis, is het belangrijk om ook te overwegen welke soort omvormer het beste bij jouw situatie past. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, elk met specifieke voor- en nadelen. Of je nu op zoek bent naar de meest efficiënte opbrengst, de mogelijkheid om stroom op te slaan in een thuisaccu of de prestaties van elk paneel wilt monitoren, het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Een string omvormer, micro omvormer, power optimizer en hybride omvormer zijn verschillende soorten apparaten die worden gebruikt in zonne-energiesystemen. We gaan hieronder dieper in op deze verschillende soorten.
String omvormer
Een string omvormer wordt veel gebruikt om zonnepanelen te bundelen en zo het rendement van panelen te verhogen. Bij deze omvormer worden de panelen aan elkaar gekoppeld, waardoor de opbrengst van meerdere panelen gecombineerd kan worden.
Echter, om het maximale rendement te halen, is het belangrijk dat alle panelen dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduw aanwezig is. In dit geval is een string omvormer een geschikte keuze.
Micro omvormer
De micro omvormer is een kleinere versie van de string omvormer en dekt het vermogen van 1 á 2 zonnepanelen. Hierdoor is het mogelijk om elk paneel afzonderlijk te optimaliseren, zonder beïnvloed te worden door andere panelen. Dit betekent dat er geen centrale omvormer nodig is en dit maakt de micro omvormer een goede keuze als de panelen verschillende oriëntaties hebben of als er schaduw is.
Power optimizer
De power optimizer verhoogt het rendement van elk individueel paneel en monitort tegelijkertijd de opbrengst. Hierdoor is het mogelijk om nauwkeurig te bepalen welke panelen het beste presteren en deze te optimaliseren. Echter, een centrale omvormer is nog steeds nodig en dit maakt de power optimizer een goede keuze als je een grotere opbrengst wilt en de prestaties van elk paneel wilt monitoren.
Hybride omvormer
De hybride omvormer, ook bekend als de Smart Inverter, maakt het mogelijk om opgewekte zonne-energie op te slaan in een thuisaccu. Hierdoor kun je ’s avonds gebruik maken van de opgeslagen energie, waardoor je niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Als je een thuisaccu wilt aansluiten op je zonne-energie installatie en je wilt zelfvoorzienend zijn, is een hybride omvormer een uitstekende keuze.
Welke omvormer heb ik nodig?
Er zijn dus verschillende soorten omvormers. Het beste type omvormer voor jou hangt af van jouw specifieke situatie. Als alle panelen dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduw is, is een string omvormer een goede keuze.
Wanneer de panelen verschillende oriëntaties hebben of er schaduw is, is een micro omvormer een goede optie. Als je een grotere opbrengst wilt en de prestaties van elk paneel wilt monitoren, is een power optimizer een goede keuze.
Als je een thuisaccu wilt aansluiten en je wilt zorgen voor maximale zelfvoorziening, is een hybride omvormer een goede keuze.
Wat is de gemiddelde levensduur van een omvormer?
De levensduur van een centrale omvormer voor zonnepanelen is aanzienlijk korter dan die van de panelen zelf. Gemiddeld gaat een centrale omvormer 8 tot 12 jaar mee, terwijl kwalitatieve zonnepanelen gemiddeld 25 tot 40 jaar mee gaan. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze lagere levensduur; zo bevat de omvormer vele elektronische onderdelen, zoals condensatoren en trackers, die door slijtage regelmatig vervangen moet worden. Dit is belangrijk om in gedachten te houden bij de installatie van je zonnepanelensysteem.
Jouw lokale zonnepanelen expert in regio Venlo
Maak je vooral geen zorgen als het gaat om de keuze van een omvormer. Ben je woonachtig in de regio Venlo en wil je je zonnepanelen laten plaatsen via Verduurzaming Nederland? Dan zullen onze experts je hierin natuurlijk adviseren. Zij beoordelen op basis van jouw persoonlijke situatie wat de beste keuze is.
Neem eenvoudig contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.