Close

Pelletkachel CV

Pelletkachels zijn verbrandingskachels voorzien van een display. Hiermee schakel je de kachel aan en uit, stel je de temperatuur in en kan de servicetechnicus de instellingen aanpassen voor de juiste verbranding. Vaak zijn ze ook voorzien van een afstandsbediening en hebben ze ook een mogelijkheid om via WIFI aangestuurd te worden. De meest gangbare pelletkachels zijn voorzien van een pellet reservoir waar afhankelijk van het type tussen de 8 en 25 kilo pellets in kunnen. Naast een pellet-cv kachel zijn er ook andere typen pelletkachels.

Beste Pelletkachels van 2023

Pelletkachel kopen Marina 14w Zwart

Marina 14Kw pelletkachel kanaliseerbaar – Zwart

 • Zeer hoog rendament van 93,4%
 • Pelletreservoir van 25kg
 • 2 Onafhankelijke ventilatoren
 • Mogelijkheid tot programmering over 7 dagen met verschillende bedieningstijden
 • Optioneel aanschaffen van een afstandsbediening of wifi-systeem om op afstand te kunnen bedienen via pc of smartphone
 • Kachel is Eco Design 2022 gecertificeerd
 • Fabrieksgarantie van 2 jaar
BEKIJK PRIJS
easy zwart pelletkachel

Easy Zwart – Pelletkachel – 7 kW 150 m³

Pelletkachel Easy 7 kW, met dit vermogen van 7kW kan deze kachel gemakkelijk uw woonkamer verwarmen. Hierdoor bespaart u enorm op uw gasrekening. Verwarmen op gas is namelijk duurder dan verwarmen op houtpellets. Daarom stappen steeds meer mensen over op de goedkope pelletkachel. De investering is immers gemakkelijk terugverdiend.

BEKIJK PRIJS
marina pelletkachel

Marina 14Kw pelletkachel – Zwart – INCL Afstandsbediening

De MARINA 14 KW luchtdichte kachel van Italiaanse makelij heeft een zeer hoog rendement (93,4%) met een pellet reservoir van 25 kg waardoor u verzekerd bent van een grote autonomie. Dit model kan worden aangevuld met onze accessoires (afstandsbediening, wifi optie, concentrische rookgasafvoer kit, stofzuigers). Mogelijkheid tot programmering over 7 dagen met verschillende bedieningstijden.

BEKIJK PRIJS
leandro pelletkachel

Leandro 9 kW – pelletkachel – zwart – luchtdicht

Moderne pelletkachel van Italiaanse origine met een zéér hoog rendement (91%) en een capaciteit van 14.5kg. De ventilator van de kachel word uitgeschakeld op stand 1 om natuurlijke convectie mogelijk te maken en zo het lawaai van de blazer te vermijden. Een comfortabele en energiezuinige eigenschap. De kachel kan worden geprogrammeerd voor 7 dagen, met verschillende werkingstijden. De kachel is uitgerust met een ruimtesensor, waarmee u kunt kiezen tussen 2 functies.

BEKIJK PRIJS
pellet kachel mignon amg

Mignon Zwart – Pelletkachel – 6 kW 95 m³

De Mignon Zwart is een mooie kleine pelletkachel met relatief veel vermogen, ideaal voor de kleine ruimtes. Door zijn kleine formaat is deze pelletkachel in bijna elke woning een aanwinst. Bent u op zoek naar een betaalbare pelletkachel welke u een warm gevoel geeft zonder teveel te moeten betalen dan is de Petite pelletkachel de juiste keus. Deze pelletkachel is ook ideaal voor in een werkkamer, stacaravan, blokhut of tuinhuis.

BEKIJK PRIJS

Hoe werkt een pelletkachel?

Bij de opstart van een pelletkachel start de rookgasventilator en zal de vijzel, welke zorgt voor de aanvoer van pellets in het vuurkorfje, gaan draaien. Gelijktijdig gaat er een gloeispiraal branden welke de pellets ontsteekt. Op het moment dat de kachel warmte meet zal deze overschakelen in de bedrijf stand. Mocht er iets niet goed gaan zal er een alarm worden afgegeven en de opstart worden afgebroken.

Pelletkachels zijn voorzien van een geforceerde rookgasafvoer. Dit wil zeggen dat de rookgassen met een ventilator de afvoer in worden geblazen en dat het kachelkanaal niet perse een natuurlijke trek nodig heeft. Het is dus ook mogelijk de afvoer door de gevel te maken. Let hierbij wel op dat de buren geen overlast hebben, een pelletkachel rookt namelijk even kort bij de opstart. De voorkeur heeft nog altijd een schoorsteen op een dak vanwege het stukje natuurlijke trek en minder mogelijke overlast van rook of fijnstof.

Pelletkachels regelen met behulp van de snelheid van de vijzel en rookgasventilator zelf de warmteafgifte. Bij dagelijks stoken zal je ongeveer één keer per week de aslade moeten legen. Naast de aslade zal je ook om de paar dagen het vuurkorfje moeten uitzuigen. Schaf hiervoor het liefst een stofzuiger met HEPA filter aan. Dit is een filter voor fijnstof die een standaard stofzuiger niet heeft.

Wat is de brandstof voor een Pelletkachel CV?

Een pelletkachel is een kachel waar kleine geperste pellets in worden gestookt. Deze pellets zijn vervaardigd van zaagsel van naaldhout of van een mix van naaldhout en hardhout. De pellets zijn geperst tot ronde staafjes van 6mm dik en tussen de 5 en 45 mm lang. Bij het persen van de pellets worden geen bindmiddelen gebruikt en pellets hebben een zeer laag vochtgehalte.

In vergelijking met 1m3 gas heb je voor dezelfde opgewekte warmte 1,7 kilo pellets nodig. Pellets zijn op een aantal manieren te krijgen; los gestort, in bigbags en in plastic zakken. Plastic zakken is de meest gangbare manier voor pelletkachels in woningen. De plastic zakken zijn meestal gevuld met 10 of 15 kilo pellets. Het is prijstechnisch voordeliger om deze met grotere aantallen te kopen, meestal op een pallet van ongeveer 1000KG. Let er bij de aanschaf van pellets op dat de zakken voorzien zijn van de ENplus A1 certificering.

Deze certificering geeft aan dat er geen verontreinigingen in de pellets zitten en zullen ook voor de beste verbranding zorgen in de kachel. Pellets kosten per kilo ongeveer €0,29. Met een pelletkachel gaat vaak het woord CO2 neutraal gepaard. Het hout wat gebruikt wordt bij de productie van pellets wordt in de natuur weer aangeplant.

Deze aangeplante bomen nemen weer CO2 op uit de lucht. Deze ‘cirkel’ noemt men CO2 neutraal stoken. Aangezien de bomen uiteraard niet van kleins af aan de hoeveelheid CO2 op kunnen nemen is er regelmatig discussie omtrent pelletkachels..

Wat voor typen pelletkachels zijn er?

Losse pelletkachels

Wil je alleen verwarmen in één ruimte, meestal de woonkamer, dan is een losse pelletkachel het meest geschikt. Deze pelletkachels zijn voorzien van ventilatoren welke de opgewekte warmte de ruimte in blazen. Ze maken bijna geen gebruik van convectiewarmte. Door de ventilatoren zal de ruimte snel opgewarmd worden. Het nadeel van dit type is dat wanneer deze in de woonkamer staat ook alleen de woonkamer verwarmd zal worden.

Pelletkachel inbouwhaarden

Een pelletkachel inbouwhaard kan in de plaats van een hout- of gaskachel in de bestaande schouw gebouwd worden. Het is een veel beter alternatief als bijvoorbeeld een open haard. Het rendement van een pelletkachel loopt vele malen hoger op als bijvoorbeeld een houtkachel. Het is ook een heel goed alternatief op de gashaard. Meestal is het rookgaskanaal van een gashaard al voldoende voor een pelletkachel.

Pelletketels (biomassaketel)

Wil je volledig van het gas af dan kun je een pellet-ketel overwegen. Een pellet ketel neemt een gasgestookte CV ketel volledig over en zorgt in combinatie met een boiler voor zowel de verwarming als warm tapwater. Een pellet ketel neemt meer plaats in gebruik als een gasgestookte ketel en zal ook voorzien worden van een groter pellet reservoir zodat er minder vaak bijgevuld hoeft te worden.

Van een pellet ketel zie je de verbranding niet. Een pellet ketel staat vaak in een aparte ruimte welke goed bereikbaar is. Het komt ook voor dat deze in woonhuizen in de kelder wordt geplaatst. Ook is het mogelijk een silo te gebruiken voor de aanvoer van pellets.

Deze staat vaak op een goed te bereiken plek buitenshuis en heeft een grote voorraad. Een vrachtwagentransport kan dan grote ladingen pellets storten. De silo staat in verbinding met de pelletketel middels een vijzel en deze zal de pellets rechtstreeks de kachel invoeren.

Pelletkachels met CV functie

Wil je meerdere ruimtes verwarmen met een pelletkachel en toch je huidige CV installatie in stand houden is een pellet-cv kachel een goed alternatief. Een pellet-cv kachel brand op dezelfde manier als een normale pelletkachel, echter is deze uitgerust met een warmtewisselaar voor CV water en voorzien van een eigen pomp en expansievat.

Pellet-CV kachels geven ongeveer 25% aan convectiewarmte wat inhoud dat er 75% van de opgewekte energie in je CV water gaat zitten. Je radiatoren en vloerverwarming worden dus ook warm waardoor je iedere ruimte in huis fijn op temperatuur kunt krijgen.

Er is ook nog een mogelijkheid om ook je warm tapwater op temperatuur te krijgen met een pellet-cv kachel. Dit zal dan in combinatie gaan met een (zonne)boiler. De installatie van een pellet-CV kan wat ingewikkelder zijn aangezien dit een onderdeel van je huidige CV installatie wordt. Vraag daarom altijd goed advies van te voren en overweeg om de installatie uit te besteden aan een specialist. Heb je vragen over de installatie? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen hiermee!

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

Voordelen van een pelletkachel:

 • Een pelletkachel gaat met een vrij eenvoudige installatie gepaard. Dit is vaak zelf te doen. Zorg alleen dat de inbedrijfstelling altijd door een erkend installateur gebeurt
 • Pellets stoken is een goed en betaalbaar alternatief van op gas stoken, terugverdientijd is relatief kort
 • Je hebt geen gasaansluiting nodig, vooral handig voor woningen in de buitengebieden
  In de oudere slecht geïsoleerde huizen kan een pelletkachel prima. Een warmtepomp zal hier niet functioneren vanwege de slechtere isolatie
 • Een pelletkachel is met zijn hoge rendement een zeer goed alternatief op de houtkachel en produceert veel minder fijnstof
 • Pelletkachels hebben ongeveer 10 keer minder CO2 uitstoot dan normale CV installaties
 • Een pelletkachel brengt veel sfeer in je woning
  Op zijn laagste vermogen stand geeft een pelletkachel een hoog rendament

Nadelen van een pelletkachel:

 • Een pelletkachel produceert fijnstof.
 • Je hebt een grote en droge opslagplek nodig
 • Kachels met een reservoir moeten regelmatig bijgevuld worden
 • Een pelletkachel vergt iets vaker een schoonmaakbeurt
 • De aanschafprijs kan afhankelijk van je keuze best een hoge een investering zijn
 • Lees hier meer nadelen van een pelletkachel

Wat zijn de kosten van een pellet CV kachel?

De kosten van pelletkachels variëren aan de hand van je wensen. Een losse ‘standaard’ pelletkachel is te krijgen vanaf ongeveer €1000,-. Een Pellet-CV kachel vanaf ongeveer €3000,- en een pellet-ketel zal beginnen vanaf ongeveer €8.000,-. In bovenstaand overzicht hebben wij een aantal pelletkachels voor je op een rij gezet.

Helaas is per 01-01-2020 de subsidie op pelletkachels komen te vervallen en kan er dus geen gebruik meer worden gemaakt van de ISDE subsidie voor pelletkachels.