Close

Radiatoren

Radiatoren worden gebruikt om warmte af te geven in de kamer waarin de radiatoren geplaatst zijn. Dit gebeurt doordat je CV ketel, of een andere manier om je huis te verwarmen, warm water opwarmt. Dit warme water wordt vervolgens naar de radiatoren gestuurd waar het water de buizen van je verwarmingselement opwarmt. De buizen geven vervolgens deze warmte weer af aan de ruimte door middel van stralings- en convectiewarmte.

Door het grote aanbod aan radiatoren kan het moeilijk zijn om te bepalen wat voor jou nu de beste keuze is. Daarom geven we je in dit artikel meer informatie over de verschillende radiatoren die er zijn. Bovendien hebben we een eenvoudig stappenplan welke je helpt om een keuze te maken.

Welk type radiator moet ik kiezen?

Radiatoren zijn er in tal van afmetingen en vormen. Voor een traditionele gas CV ketel zal je per type wel verschil merken, maar dit verschil wordt pas echt merkbaar als je met LTV (lage temperatuur verwarming) wil gaan verwarmen. Het grote aanbod aan radiatoren kan nogal verwarrend zijn . Daarom geven we hieronder uitleg over de verschillende type radiatoren. Ook gaan we in op een alternatief op radiatoren, namelijk convectoren.

Ledenradiator

Een ouderwets type radiator is de ledenradiator , ook wel een kolom radiator genoemd. Kenmerkend voor dit type radiator zijn de dikke, dwars staande platen. Het zijn vrij dikke metalen platen en dit type radiator bevat veel water. Het duurt relatief lang voordat deze radiator is opgewarmd en heeft weinig verwarmingsvermogen. De ledenradiator is sowieso niet geschikt voor LTV.

Plaatradiator

Een plaatradiator, ook wel een paneelradiator genoemd, is een dubbelwandig geribbelde plaat welke aan 2 zijden warmte afgeeft. Paneelradiatoren kom je vrijwel het meeste tegen in een woning.

Lamellenradiator

De opbouw van een lamellenradiator ziet er anders uit. Hij is opgebouwd uit 2 of 3 platen met daartussen lamellen. Lamellen zijn dunne gebogen plaatjes die ervoor zorgen dat er meer oppervlakte is om warmte af te geven. Een drie-plaats radiator met lamellen kan uitermate geschikt zijn voor LTV.

Elektrische radiatoren

Een elektrische radiator wordt vaak gebruikt als bijverwarming van bijvoorbeeld een badkamer, toilet of stacaravan. Een voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit. Immers kun je dit type radiator ophangen zolang er een stopcontact in de buurt is. Echter is het wel zo dat een radiator welke aangesloten is op een CV ketel altijd veel voordeliger is.

Lage Temperatuur Radiatoren

Er zijn ook speciale LTV radiatoren op de markt. Dit type radiator is speciaal ontworpen voor een maximaal rendement uit LTV te halen. Mede hierdoor hebben Lage Temperatuur Radiatoren een laag energieverbruik.

Convector

In plaats van radiatoren zou je er ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van convectoren om je huis te warmen. Net als radiatoren maken convectoren ook gebruik van warmte. Echter is een belangrijk verschil met radiatoren dat convectoren eigenlijk uitsluitend gebruik maken van convectiewarmte. De convector zuigt namelijk als het ware van onderaf koude lucht aan door onderdruk. Op deze manier ontstaat er een warme luchtcirculatie. Warm water stroomt vervolgens onderaan het toestel door een smalle buis die omgeven is door aluminium lamellen.

Deze lamellen zijn nodig om het contact met de omringende lucht te vergroten en dienen ook als warmte wisselaar. Een convector heeft veel oppervlak en kan goed warmte overdragen. Een nadeel van een convectorput, vaak te vinden voor tuindeuren of grote ramen, is dat deze het beste werkt met wat hogere temperaturen. Deze hogere temperaturen zorgen er namelijk voor dat er een natuurlijke trek ontstaat.

Een radiator of toch beter een convector?

Zoals je ziet is er dus veel keuze voor het verwarmen van je woning. Welke keuze voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Is het voor jou belangrijk om een zo laag mogelijk energieverbruik te hebben? In dat geval kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor een convector of een Lage Temperatuur Radiator. Heb je echter een klein budget waar je rekening mee moet houden? Dan is het misschien verstandiger om voor een radiator te kiezen. Dit komt doordat radiatoren een langere levensduur hebben, waardoor ze minder snel aan vervanging toe zijn. Een ander voordeel van radiatoren is dat ze meer designmogelijkheden hebben. Hierdoor zijn ze beter af te stemmen op je inrichting.

Voor verwarming met LTV via radiatoren zijn lamellenradiators het meest geschikt. Een standaard convector is niet de beste keuze voor LTV. Echter zijn er speciale ventilator sets verkrijgbaar voor zowel radiatoren als convectoren. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de lucht door de radiator of convector geforceerd wordt. Dit zorgt voor 50 % toename in vermogen. Wanneer je deze ventilatoren toepast op een convector kan ook een convector geschikt worden voor verwarming met LTV. Deze ventilatoren zitten vaak middels magneten bevestigd. De ventilatoren gaan pas aan wanneer de radiator of convector warm is. Een nadeel is wel dat ze elektrisch werken, waardoor, er dus een wandcontactdoos in de buurt moet zitten. Houdt er ook rekening mee dat de ventilatoren gebruik maken. Een alternatief is natuurlijk de speciale LTV radiator.

Radiator kopen? Waar moet je op letten?

Het kopen van een radiator is geen dagelijkse bezigheid. Om het je makkelijker te maken een radiator aan te schaffen hebben wij hieronder een checklist voor je samengesteld. Doorloop de stappen en zie welke radiator het beste bij je past. De vijf stappen zijn:

  • Stap 1: Capaciteit en vermogen bepalen
  • Stap 2: Afmetingen van de radiator bepalen
  • Stap 3: Voor welke ruimte is de radiator?
  • Stap 4: Welke type radiator heb ik nodig?
  • Stap 5: Aansluitopties

Stap 1: Capaciteit en vermogen bepalen

Het is belangrijk om het juiste vermogen te kiezen om de gewenste ruimte te kunnen verwarmen. Heb je bijvoorbeeld 1200 watt nodig? Dan kun je natuurlijk kiezen voor één radiator met een vermogen van 1200 watt. Een alternatief is om twee radiatoren van elk 600 watt aan te schaffen. Het belangrijkste is dat het totale vermogen toereikend is voor het verwarmen van de gehele ruimte.

De gewenste hoogte van de kamertemperatuur is ook handig om te weten. In de woonkamer wil je waarschijnlijk een andere temperatuur dan in de slaapkamer of in de badkamer. Ga dus voor jezelf na bij welke temperatuur jij je prettig voelt in welke ruimte.

Op internet zijn er diverse websites te vinden waarop je snel en eenvoudig je vermogen kunt bepalen.

Stap 2: Afmetingen van de radiator bepalen

Zodra je weet wat het vermogen van de radiator moet zijn kun je hierop de afmetingen van je radiator afstemmen. Is er voldoende breedte om een radiator te monteren? Of zijn verticale radiatoren misschien een betere optie in jouw situatie? De afmetingen van de ruimte samen met de wattage geven een selectie van de radiatoren die je kunt gaan gebruiken. Wanneer er voldoende ruimte is om een radiator op te hangen is een paneelradiator vaak een uitstekende keuze.

Stap 3: Voor welke ruimte is de radiator?

Het vermogen en de afmetingen van de radiator zijn bekend. Klaar voor de volgende stap. Er zijn voor elke ruimte wel radiatoren beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld design radiatoren of verticale radiator voor de badkamer of een paneelradiator voor de woonkamer. Bekijk de mogelijkheden qua merk en type. Je weet nu immers precies welke radiator het beste bij je past. De rest van je keuze kun je nu baseren op je persoonlijke smaak en natuurlijk je budget.

Stap 4: Welk type radiator heb ik nodig?

Het type radiator wordt altijd aangegeven door middel van twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor het aantal platen en het tweede cijfer voor het aantal convectoren. Een plaat is de zijde van de radiator waar het water doorheen stroomt. Een plaat kan aan de binnenkant- of achterkant voorzien worden van convectoren. Hoe hoger het typenummer, hoe hoger de warmteafgifte en het vermogen van de radiator. Dus bijvoorbeeld;

type 10 radiator heeft 1 plaat maar geen convector
type 11 radiator heeft 1 plaat en 1 convector
type 20 radiator heeft 2 platen maar geen convector
type 21 radiator heeft 2 platen en 1 convector
type 22 radiator heeft 2 platen en 2 convectoren
type 33 radiator heeft 3 platen en 3 convectoren

Stap 5: Aansluitopties

Radiatoren kun je op meerdere manieren aansluiten op je CV leidingen. Dit is vooral van belang in de woonkamer. Er zitten minimaal vier aansluitingen aan radiatoren. Hoe meer aansluitingen de radiator heeft, hoe meer vrijheid er is om de leidingen aan te sluiten. Dit kan handig zijn wanneer je een leiding niet zichtbaar wilt monteren. Op deze manier kan alles mooi weggewerkt worden. Een blindstop wordt bij radiatoren met meerdere aansluitingen vaak gebruikt om de aansluitingen die niet gebuikt worden af te sluiten.

Onderhoud Radiatoren

Wanneer je je nieuwe radiator heb aangeschaft is het natuurlijk ook belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Zorg er daarom voor dat radiatoren minimaal 1 keer per jaar grondig ontdaan worden van stof. Ook tussen de platen en lamellen in is het belangrijk om het stof weg te halen. Lucht stroomt immers door de lamellen heen en stof kan deze doorstroom ernstig belemmeren. Hier zijn radiatorborstels voor te verkrijgen. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je radiatoren goed zijn ingeregeld. Dit zorgt er namelijk voor dat alle radiatoren goed warm worden en hun rendement halen.