Close

Radiatorfolie Kopen

Radiatorfolie is een folie die je achter de radiator kan aanbrengen. De radiatorfolie zorgt ervoor dat de stralingswarmte weer de ruimte in gereflecteerd wordt. Hoeveel stralingswarmte verminderd wordt, is natuurlijk afhankelijk van het specifieke folie en andere factoren. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat deze vermindering in stralingswarmte toch wel tussen de 75 % en 95 % ligt, mits je natuurlijk de radiatorfolie op de juiste manier achter de radiator aanbrengt.

Op deze manier gaat er dus zo weinig mogelijk warmte verloren aan de achterkant van de radiator. En zorgt radiatorfolie er dus voor dat er zo veel mogelijk warmte afgegeven wordt in de woning zelf. Zo kun je dus zonder extra moeite besparen op je gasverbruik. Dit is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Om goed te begrijpen hoe radiatorfolie hierbij helpt, leggen we eerst even kort uit hoe een radiator in principe werkt.

Radiatorfolie Top 3

radiatorfolie

Radiatorfolie – Isolatiefolie – Warme Reflectiefolie – Radiatorreflector – 210x120cm

 • - Gemakkelijk te bevestigen
 • - Gemakkelijk te verwijderen
 • - Weerkaatst warmte
 • - Energie besparing
 • - Milieuvriendelijk
BEKIJK PRIJS
Radiatorfolie op rol

Radiatorfolie isolatie 5m x 0,5m x 3mm | Verwarmingsfolie op rol

 • Zorgt voor het terugkaatsen van de warmte in de kamer
 • Bespaart verwarmingskosten, vermindert warmteverlies via de muur en beschermt het milieu
 • Tot 95% reflectie van warmtestraling
 • Isolatie achter radiator
BEKIJK PRIJS
Radiatorfolie Isolatie Inclusief 12 magneten

Radiatorfolie isolatie 4 m incl. 12 magneten

 • Kaatst 80% warmte terug
 • 20-25% jaarlijks rendement op uw investering
 • Eenmalige en lage investering
 • Gemakkelijk zelf aan te brengen met bijgeleverde sterke magneetjes
 • Zorgt voor comfortabel en behaaglijk woonklimaat
BEKIJK PRIJS

Hoe een radiator je huis verwarmt

Word jouw huis verwarmd door middel van centrale verwarming? Dan is de kans groot dat je radiatoren in huis hebt. Een radiator bestaat meestal uit één of meerdere holle panelen. De holte wordt opgevuld door water uit de cv-leiding. De CV ketel verwarmt meestal het water. Overigens zijn er naast een CV ketel die werkt op aardgas nog andere manieren om water te verwarmen zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.

Een radiator straalt warmte uit door middel van confectie. Vanuit de CV ketel, of een dergelijk alternatief, stroomt warm water naar de radiatoren toe. De radiator zorgt ervoor dat de warmte van dit water afgegeven wordt aan de omgeving. Deze warmte wordt aan twee kanten afgeven; aan de achterkant van de radiator en aan de kant die aan de muur bevestigd is.

De kant van de radiator die naar de muur toe gericht is, verwarmt niet alleen de ruimte maar ook een groot deel van de muur waaraan deze bevestigd is, net als de eventuele ramen boven de radiator. Deze muur en het raam hebben vaak geen andere kamer aan de andere kant, maar de buitenwereld. Dit zorgt er dus voor dat een deel van de warmte niet de woning verwarmt, maar verloren gaat.

De uitkomst: radiatorfolie

Om te voorkomen dat er veel warmte verloren gaat, kan men er dus voor kiezen om radiatorfolie te laten plaatsen. De folie zorgt er namelijk voor dat de warmte van de radiator zo weinig mogelijk op de muur overgedragen wordt en dus zo veel mogelijk terug gereflecteerd wordt naar de radiator zelf. Door deze reflectie wordt de warmte die normaal gesproken afgegeven wordt aan de muur, nu afgegeven wordt aan de lucht die de ruimte in gaat. Op deze manier zorgt radiatorfolie er dus voor dat er veel minder warmte verloren gaat. Als gevolg hiervan is de ruimte ook veel sneller op temperatuur, waardoor de cv ketel veel minder gas hoeft te verstoken. Radiatorfolie zorgt er dus voor dat je een stuk energiezuiniger leeft, minder CO2 uitstoot en geld bespaart op je energierekening.

Hoeveel bespaar ik?

Radiatorfolie kan je dus helpen om energie en geld te besparen doordat er minder warmte onnodig uit je woning ontsnapt en je woning sneller op temperatuur is. Hoeveel je precies kunt besparen door middel van radiatorfolie is echter afhankelijk vanaf een aantal factoren, bijvoorbeeld hoeveel je zelf stookt, hoe goed je huis geïsoleerd is en het rendement van je CV ketel.

Gemiddeld gezien mag je ervan uitgaan dat je door gebruik te maken van radiatorfolie 10 m3 gas per jaar bespaart. Je kunt echter nog veel meer energie besparen wanneer je radiatorfolie toepast bij een radiator die voor een raam geplaatst is. Bij dubbelglas kan de besparing oplopen tot 25 m3 aan gas per jaar. Heb je enkelglas, dan bespaar je jaarlijks zo’n 50 m3 aan gas.

Verschillende soorten radiatorfolie

Er zijn verschillende varianten van radiatorfolie op de markt verkrijgbaar. Over het algemeen zou je radiatorfolie onder kunnen verdelen in standaard radiatorfolie en HR-radiatorfolie. Bij standaard radiatorfolie wordt de warmtestraling naar de buitenmuur met 75% vermindert. De “HR” in HR-radiatorfolie staat voor “hoog rendement”. Met dit soort folie wordt de warmtestraling met wel 95% vermindert.

Radiatorfolie aanbrengen

Naast verschillende soorten radiatorfolie zijn er ook nog verschillende mogelijkheden voor het aanbrengen van radiatorfolie. Zo heb je de mogelijkheid om de radiatorfolie op de muur achter de radiator te plakken, bijvoorbeeld met behulp van dubbelzijdige tape. Een alternatief is om de radiatorfolie aan de radiator zelf vast te maken met behulp van magneten. Het bevestigen van radiatorfolie met behulp van magneetjes of magneettape is een stuk gemakkelijker.

Je zult namelijk merken dat de folie als het ware aan de radiator vastklikt. Een bijkomend voordeel is dat radiatorfolie met magneetjes zorgt voor het minste warmteverlies. Ook vanuit esthetisch oogpunt krijgt radiatorfolie met magneettape vaak de voorkeur aangezien je deze zo goed als niet ziet zitten.

De prijs van radiatorfolie

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor radiatorfolie achter je radiatoren. Naast de keuze uit de standaard variant en de HR-variant, kun je ook nog kiezen hoe je de folie graag bevestigt. Over het algemeen is het het beste om ervoor te kiezen om de folie te bevestigen met behulp van magneten. Niet alleen is dit het gemakkelijkst, het zorgt voor de minste warmteverlies en zie je vrijwel niet zitten.

Natuurlijk zit er wel een prijskaartje aan radiatorfolie. Hoeveel dit precies gaat kosten hangt natuurlijk af van hoeveel radiatoren jij wilt voorzien van deze folie. Maar door het geld dat je bespaart op je energierekening heb je de investering over het algemeen terugverdient binnen een half jaar tot een jaar tijd.

Mocht het prijskaartje je toch nog tegenhouden om over te gaan tot de aanschaf van radiatorfolie, dan is het verstandig om te kijken of je energieleverancier misschien een leuke actie heeft. Zo bestaat bij Vattenfall bijvoorbeeld de mogelijkheid om gratis radiatorfolie te verkrijgen bij hun Exclusief Go Green pakket.

Radiatorfolie: meer warmte en minder geld uitgeven

Het komt er dus op neer dat radiatorfolie je helpt om de warmte van je radiatoren nog beter in je woning te houden. Op deze manier leef je niet alleen nog energiezuiniger, je stoot ook minder CO2 uit en je bespaart op je energierekening. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van een aantal factoren, maar over het algemeen mag je ervan uitgaan dat je door de besparing van energie, je investeringskosten binnen een half jaar tot een jaar hebt terugverdiend.

Minder warmteverlies door je ramen? Dan is ons artikel over isolerende raamfolie wellicht wat voor jou!