Close

Regenton Kopen

Wanneer er even een tijdje geen regen valt, kan deze droogte vele problemen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de planten in je tuin of je gazon, die dan snakken naar een druppeltje water. Daarom wordt er vaak gesproeid om het gebrek aan regenwater in te halen. Echter, dit is geen al te duurzame oplossing. Want door je gazon of tuin te sproeien, verbruik je eigenlijk schoon drinkwater. Een regenton is een duurzame oplossing. Bovendien is een regenton veel voedzamer voor je planten.

In dit artikel leggen we uit waarom een regenton een goed en duurzamer alternatief is voor het bewateren van je planten. Mocht je zelf een regenton willen aanschaffen, dan geven we je 3 tips waar je bij je aankoop op zou kunnen letten.

Top 6 Regentonnen

regenton

Elho Green Basics Regenton – Regenton – Living Black – Buiten – 200 Liter

 • Materiaal: Kunststof
 • Afmetingen: 59x59x105,9cm
 • Inhoud: 200 liter
BEKIJK PRIJS
regenton

Garantia 2in1 Regenton – VASO – 220 liter – antraciet

 • Materiaal: Kunststof
 • Afmetingen: 580 x 580 x 120 cm
 • Inhoud: 220 liter
BEKIJK PRIJS
regenton

Garden Muurtank Regenton Zwart 320 Liter

 • Afmetingen: 40 x 60 x 135 cm
 • Materiaal: Kunststof
 • Inhoud: 320 liter
BEKIJK PRIJS
regenton

Harcostar regenton 227 liter – Groen

 • Afmetingen: 56 x 56 x 96 cm
 • Materiaal: kunststof
 • Inhoud: 227 liter
BEKIJK PRIJS
regenton

Nature – Regenton Houtlook 120L

 • Materiaal: Kunststof
 • Afmetingen: 55 x 55 x 74 cm
 • Inhoud: 120 Liter
BEKIJK PRIJS
regenton

Regentonset Harcostar Rainsaver 100L grijs incl. voet

 • Materiaal: kunststof
 • Afmetingen: 36 x 36 x 95 cm
 • Inhoud: 100L
BEKIJK PRIJS

Waarom is een regenton duurzaam?

Wanneer er voor een langere periode geen regen valt, wordt er vaak vanuit allerlei instanties opgeroepen om zuinig om te gaan met water. Als we rekening houden met de klimaatveranderingen , zal dit nog geregeld voorkomen. Momenteel verbruiken we ongeveer 1300 liter op jaarbasis per tuin om deze te besproeien. Aangezien het er niet op lijkt dat de zomers minder droog worden, zal deze hoeveelheid de komende jaren hoogst waarschijnlijk alleen maar toenemen. Tegelijkertijd zal de oproep om zuiniger om te gaan met drinkwater ook steeds harder worden.

Hier kan de regenton heel gemakkelijk uitkomst bieden. Wanneer je een regenton plaatst, kan deze dienen om hemelwater op te vangen. Het opgevangen regenwater blijft in de ton, waardoor je dit kan gebruiken om je tuin mee te besproeien . Zo kun je al snel honderden liters per jaar besparen. Daarnaast heb je ook altijd wat water achter de hand, waardoor je ook in tijden van droogte je tuin nog een beetje water kan geven.

Een andere reden om het gebruik van een regenton aan te bevelen, is dat regenwater veel beter is voor je gazon en je planten. Dit komt doordat er minder zouten en mineralen in het regenwater zitten. Je zorgt dus juist extra goed voor je planten door ze geen schoon drinkwater te geven.

Heb je geen planten, gazon of zelfs alleen een balkon? Ook dan kun je baat hebben bij een regenton, mits je hem natuurlijk zo kunt plaatsen dat deze nog wel hemelwater kan opvangen. Want doordat het opgevangen water in de regenton geen kalk bevat, is het uitermate geschikt om bijvoorbeeld de ramen mee schoon te maken.

Tips voor de aanschaf van een regenton

Toch kan de aanschaf van een regenton nogal lastig zijn. Om dit proces wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder drie tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: De grootte van de ton

In Nederland valt jaarlijks zo’n 780 liter aan water. Van het water wat op je dak valt, komt zo’n 650 milliliter in de regenpijp terecht. De exacte hoeveelheid kan een beetje verschillen, aangezien het water soms meer of minder verdampt, afhankelijk van wat voor soort dak je hebt. Vanuit de regenpijp komt het water hopelijk in de regenton terecht. Aangezien het in Nederland het geval is dat het gedurende het hele jaar ongeveer evenveel regent, mag je ervan uitgaan dat je ongeveer 50 milliliter per maand. Wanneer je een volle regenton wilt hebben, is het dus ook van belang dat je dak hier groot voor is. Vaak is dit niet snel een probleem. Zo vereisen regentonnen met een inhoud van 200 liter een minimale dakoppervlakte van vier vierkante meter.

Iets anders waarmee je rekening wilt houden wanneer je de grote van je regenton bepaalt, is hoeveelheid water. Momenteel kennen de doorsnee zomers in Nederland een watertekort van 100 milliliter voor drie maanden. Gedurende deze drie maanden valt er gemiddeld zes keer regen. Je zou dus je regenton kunnen gebruiken om steeds twee weken zonder neerslag te overbruggen. Dat zal neerkomen op zo’n 16 liter water per vierkante meter tuin.

Hoe groot je regenton moet zijn, is dus afhankelijk van de grootte van je dak, de grootte van je tuin en je persoonlijke wensen. Wanneer je twijfelt tussen twee maten kun je wel altijd beter de grootste van de twee kiezen.

Tip 2: Het uiterlijk en het materiaal

Behalve de grootte, is het voor veel mensen ook niet onbelangrijk hoe de daadwerkelijke ton eruit ziet. De meesten mensen kiezen voor een houten regenton of kunststof regentonnen. Er zijn vele verschillende modellen op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld de Raindrop, welke een echte designer look heeft. Maar wanneer je van een meer rustieke uitstraling houdt, zijn er de traditionelere wijnvat- regentonnen. Daarnaast zijn er ook nog regentonnen die tegelijkertijd dienst doen als plantenbak. Kortom, er is dus voor ieder wat wils.

Tip 3: De montage van de regenton

Het aansluiten van een regenton is toch wel echt iets om rekening mee te houden. Gelukkig is er vandaag de dag een uiterst praktische regenton vulautomaat op de markt, welke je helpt bij de aansluiting van je regenton. Enige mate van aandacht blijft echter wel vereist, aangezien het soms alsnog erg lastig kan zijn om een regenton aan te sluiten. Ook kan er bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid ruimte tussen de regenpijp en de muur vereist zijn. Het is ook erg belangrijk om erop te letten dat de ton goed recht staat en dat de deksel er goed opzit. De deksel voorkomt namelijk dat dieren in de ton vallen en verdrinken.

Water besparen met een regenton

Regentonnen zijn dus erg duurzaam, aangezien ze helpen bij het besparen van water. Zo kunnen ze goed gebruikt worden in de tuin of om planten water te geven of ramen mee te wassen. Wanneer je een regenton aanschaft, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening dient te houden. Zo is het belangrijk dat je goed overweegt welke grootte gewenst is. Ook qua uiterlijk en materialen zijn er behoorlijk wat keuzes te maken. Onderschat vooral de aansluiting niet, want dit is lastiger dan misschien van te voren gedacht wordt. Maar wanneer hij eenmaal staat, is de regenton een fantastische uitkomst om duurzaam met water om te gaan.

Naast de regenton zijn er overigens ook nog andere manieren om hemelwater af te voeren en op te slaan, bijvoorbeeld in de vorm van ondergrondse opslag. Dit water kan zelfs gebruikt worden om bijvoorbeeld je wasmachine op te laten draaien.