Close

Sedumdak

Het dak van je huis is natuurlijk heel belangrijk. Niet alleen houd het je droog, een dak kan er ook voor zorgen of de temperatuur binnen je huis sterk beïnvloed wordt door het weer buiten of juist niet. Een goed dak is dus heel belangrijk. Echter, er valt heel wat op je dak, letterlijk en figuurlijk. Misschien kun je je nog de stormenreeks herinneren van begin dit jaar.

Zo blies storm Ciara op 2 februari soms zelfs een compleet dak van een huis. Dit is natuurlijk een extreem voorval, maar je dak heeft ook te lijden onder relatief normale weersomstandigheden zoals zon, wind en regen. De meeste daken zijn dus op zijn tijd toe aan vervanging, waardoor een dak minder duurzaam is. Een beter alternatief voor het milieu zou een sedumdak kunnen zijn. Wat een sedumdak precies is, wat de voordelen zijn van een sedumdak, hoe kun je hiermee je woning verduurzamen en welke daken zijn geschikt voor een sedum bedekking, lees je in dit artikel.

Sedumdak Top 3

sedumdak

Gauris Groendak, compleet pakket inclusief 80 planten en 500 g sedum voor 10m2

 • Pakketinhoud voor oppervlak van 10 m2
 • Hoogte ca. 10 cm
 • Gewicht, verzadigd ca. 120 kg/m2
 • Dakhelling 0-5°
BEKIJK PRIJS
sedumdak

GroenDakCompleet Kant-en-klaar groendak-pakket (18m2)

 • Kant-en-klaar groen dak-pakket van 18m2
 • Geschikt voor een plat dak met een maximale hellingsgraad van 25 graden
 • Direct groen en duurzaam resultaat
 • Weinig onderhoud
 • Bijzondere en natuurlijke uitstraling
 • Diverse milieuvoordelen; o.a. regenwaterretentie, warmteregulerend, opname CO2 en fijnstof, stimulering biodiversiteit
BEKIJK PRIJS
sedumdak

Intergard Groendak Sedum kliksysteem 45x50cm (58 stuks)

 • Afmeting: 45x50cm
 • Afname per 58 stuks
 • Geschikt voor 12,92m2 + 10 tot 12 verschillende soorten sedum
 • Eenvoudig te monteren door kliksysteem
 • Geschikt voor platdak of lichthellend max 25 graden
 • Energiebesparend + Isolerend + Koelend op warme dagen + Neemt CO2 op en filtert luchtvervuiling
BEKIJK PRIJS

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak, ook wel een ‘groendak’ genoemd, is een dak dat begroeid is met sedum. Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie met wel vierhonderd tot vijfhonderd verschillende soorten. Het komt er dus op neer dat een sedumdak bedekt is met allerlei vetplantjes. Deze plantjes zijn goed bestand tegen zowel droogte als felle zon en zelfs heel vochtige weersomstandigheden. De plantjes zijn dus haast niet dood te krijgen.

Wat zijn de voordelen van een sedumdak of groendak?

Waarom zou je dan moeten overwegen om je dak om te toveren tot vetplantjes tuin? Een sedumdak heeft vele verschillende voordelen, waarvan we er hier acht zullen verhelderen.

 1. Sedum op je dak zorgt voor een leuk en gezellig aanzicht. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaan er ongeveer vijfhonderd verschillende soorten sedum in allerlei kleuren en vormen. Dit kan dus zorgen voor een kleurrijke tuinbeleving op je dak. Je groendak hoeft dus echt niet helemaal groen te blijven.
 2. Sedum zet, net als vele andere planten, CO2 om in zuurstof en neemt zelfs fijnstof op uit de lucht. Niet alleen is dit goed voor het klimaat, maar ook je gezondheid. Aangezien er vooral veel CO2 uitstoot plaatsvindt en de concentratie fijnstof daar veel hoger is, zullen sedumdaken de toekomst worden van de steden. Immers, deze groendaken dragen bij aan een betere luchtkwaliteit in de stad.
 3. Een sedumdak kan zorgen voor een betere isolatie van je huis. Een groendak vermindert namelijk sterk de behoefte om de airconditioning aan te zetten in de zomer. Dit komt doordat de verschillende lagen van het groendak droog zijn en hierdoor de warmte goed kunnen weerkaatsten. Daarnaast biedt een groendak ook isolatie tijdens de winter. Deze isolatie tijdens de winter is echter wel enigszins afhankelijk van de mate van vochtigheid van de verschillende opbouwlagen. Doordat er in de zomer minder gebruik wordt gemaakt van de airco en doordat er in de winter minder hard gestookt hoeft te worden, kan een sedum zorgen voor een enorme besparing aan energie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening per jaar.
 4. Een sedumdak gaat veel langer mee dan een ander dak. Dit komt doordat de sedum de schadelijke invloed van de zon, wind en regen tegenhoudt. Zo beweren sommige onderzoeken dat de dakbedekking wel twee tot drie keer langer meegaat wanneer er een groendak aangelegd is. Omdat de dakbedekking dus langer meegaat, maakt een sedumdak je dak duurzamer.
 5. Een sedumdak heeft een water regulerende functie. Want de vetplantjes op het dak houden het water van een heftige regenbui enigszins vast. De plantjes geven het water meer geleidelijk af aan de riolering. Op deze manier worden overstromingen voorkomen en ontstaat er een lagere omgevingstemperatuur door de verdamping van dit water.
 6. Een groendak bevordert de ontwikkeling van biodiversiteit. Zo biedt de dakbedekking met sedum een schuil- en broedplaats voor verschillende soorten vlinders, bijen, vogels en ga zo maar even door. Dat biedt niet alleen een leuk gezicht, maar is ook goed voor deze dieren. Zeker de bijen kunnen tegenwoordig wat extra broed- en schuilplaatsen gebruiken.
 7. Een sedumdak werkt niet alleen isolerend voor warmte of kou, maar ook voor geluid. Dit komt weer door de verschillende laagjes waaruit de dakbedekking is opgebouwd. Hierdoor hebben omwonende geen last meer van bijvoorbeeld late pogingen om een muziekinstrument onder de knie te krijgen. Bovendien absorbeert het dak ook geluid van buitenaf, waardoor er binnen minder last is van storende geluiden die van buiten komen.
 8. Een sedumdak heeft, in tegenstelling tot andere daken, weinig onderhoud nodig. Zoals al eerder gezegd werd, zijn de planten haast niet dood te krijgen. Bovendien voorziet de regen en de zon, de plantjes van het nodige water en licht.

Kortom, sedumdaken zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze maken je dak ook duurzamer. Zo kun je op energie besparen, gaat je dak langer mee en neemt het CO2 en fijnstof op. Tegelijkertijd worden allerlei dieren tot je dak aangetrokken. Bovendien heeft je dak amper onderhoudt nodig en zal er minder geluidsoverlast zijn voor zowel de bewoners als de omgeving.

De kosten van een sedumdak

Een sedumdak zorgt dus voor een leuk gezicht, terwijl je op energiekosten kunt besparen en een goede impact hebt op het milieu. Misschien hebben bovenstaande voordelen je ervan overtuigd om ook een groendak aan te leggen. Het is goed om te weten dat sedumdaken op vrijwel alle daken aangelegd kunnen worden, mits de draagcapaciteit voldoende is. Zo kunnen groendaken aangelegd worden op schuren, garages, huizen, platte daken en ook hellende daken.

Wat betreft de kosten van een sedumdak systeem is er vrij veel verschil. Zo heb je al een sedumdak vanaf €19,95 per vierkante meter. Maar dit is natuurlijk wel wanneer je het dak zelf aanlegt en kiest voor wat minder diverse begroeiing. De kosten voor de aanleg van een intensief begroeid sedumdak kunnen oplopen tot ongeveer €120,- per vierkante meter. Daar staat wel tegenover dat je natuurlijk bespaart op de onderhoudskosten van je dak en je energiekosten.

Daarnaast is het ook handig om te weten dat de mogelijkheid bestaat om subsidie aan te vragen voor de aanleg van een groendak. Op gemeentelijk niveau is dit vrij eenvoudig. Daar is alleen de aanleg van een sedumdak al voldoende om een subsidie te krijgen. Is het toch nodig om landelijke of provinciale energiesubsidie te bemachtigen, dan is dit ook een mogelijkheid, mits er aangetoond kan worden dat een sedumdak een aanzienlijke bijdrage levert in het terugdringen van het energieverbruik. Vaak worden hier dan wel de volgende voorwaarden aan gesteld;

 • Je bent de eigenaar van het dak waarvoor subsidie wordt aangevraagd
 • Je combineert minstens twee soorten energiebesparende maatregelen met elkaar
 • Het groendak wordt door een erkende aannemer aangelegd
 • De isolatiemaatregelen moeten een minimale isolatiewaarde hebben
 • Er moet een minimale oppervlakte geïsoleerd worden. Het exacte minimum is afhankelijk van de woning waar het om gaat

Groene daken voor de toekomst

Sedumdaken zullen dus waarschijnlijk de daken voor de toekomst worden, aangezien ze zo’n gunstige impact hebben op het milieu, onze gezondheid en weinig onderhoud vergen. Bovendien zijn ze geschikt voor ieder soort dak, mits het dak het gewicht van de beplanting aankan.

De aanleg van een sedumdak hoeft absoluut niet duur te zijn. In het geval dat er toch te weinig financiële middelen ter beschikking zijn om een groendak aan te leggen, is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Om deze redenen is het hoogst waarschijnlijk dat we de komende jaren een echte vergroening van onze daken zullen zien.