Close

Sluipverbruik elektrische apparaten

Wat zijn sluipverbruikers?

Sluipverbruik is het gebruik van elektriciteit zonder dat je er een voordeel van hebt. Het wordt ook wel ‘lekkende’ elektriciteit genoemd. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur welke op stand-by staat. Voor veel van deze apparatuur is energie te besparen door ze helemaal uit te schakelen. Uiteraard kan dit niet bij alle apparatuur, zoals een CV ketel, maar voor zon 75% van de apparatuur is dit wel te doen.

Het totaal aan sluipverbruik ligt voor een gemiddeld gezin tussen de 400kWh en 500 kWh. Dit komt overeen met ruim €100 per jaar, afhankelijk hoe veel apparatuur er in de woning aanwezig is. Een groot gedeelte van dit sluipverbruik is te voorkomen.

Sluipverbruik opsporen

Energieverbruik is eenvoudig op te sporen met een energiemeter. Een energiemeter is niet duur in aanschaf (€10/€15) en voor elk apparaat waar een stekker aan zit te gebruiken. De meter is real time uit te lezen of in te stellen over een langere periode. In andere gevallen kun je oude met nieuwe apparatuur vergelijken om te zien of vervanging zinvol is.

Sluipverbruikers uitschakelen

Er zijn ‘stand-by killers’ (energie keepers, powersaver) op de markt voor de tv met randapparatuur. Deze ‘killers’ detecteren zelf wanneer de apparatuur in de stand-by stand staat en zullen vervolgens de stroom afschakelen. Het nadeel is dat de apparatuur dan niet voorgeprogrammeerd moet zijn voor bijvoorbeeld een programma op te nemen. Andere ‘killers’ werken bijvoorbeeld weer met een timer. Hier stel je een tijd in, bijvoorbeeld de laadtijd van je tablet of telefoon, en deze schakelt na de ingestelde tijd zelf uit.

Een andere optie is om een slimme stekker met aan/uit schakelaar te plaatsen waar je bijvoorbeeld de gehele TV installatie mee uitschakelt. Dit is weer leuk te combineren met een op afstand bedienbare schakelaar. Deze zijn er in vele varianten, zelf via een app te bedienen.

Wat kunnen we verder met elektriciteitsverbruik?

Elektriciteit

Je hoort het niet, je ziet het niet, het is praktisch altijd voorhanden in Nederland. Elektriciteit! In Nederland kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder. Er is echter veel te besparen op het verbruik van elektriciteit. Dit heeft voor een groot deel te maken met bewustwording. We snappen dat enkele zaken onmisbaar zijn voor het leven dat we willen leiden. Een wasdroger is in een groot gezin onmisbaar en zullen we niet weg willen doen. Wel is het een stuk gunstiger om een warmtepomp droger aan te schaffen. Deze is energiezuinig. Onderstaand willen we jullie de meest handige bespaarmethodes meegeven met als doel zo min mogelijk ‘luxe’ in te leveren.

sluipverbruikLed verlichting

Je kunt uiteraard ook kiezen om elke defecte gloeilamp te vervangen voor een ledlamp. Zo heb je de uitgave gespreid en merk je dit niet zozeer in je portemonnee. Houd er echter wel rekening mee dat er enkele randvoorwaarden zijn voor het functioneren van een ledlamp. Heb je gedimde gloei-of halogeenlampen dan zal je vaak ook de dimmer moeten vervangen voor een led dimmer. Heb je een elektronische voeding (adapter) voor bijvoorbeeld je 12V spotjes, deze kan niet werken omdat het afgenomen vermogen té laag is. Hier zul je een andere voeding voor aan moeten schaffen.

Gloeilampen vervangen door LED lampen

Een tijd geleden werden de spaarlampen geïntroduceerd voor de traditionele gloeilampen. Deze waren al een heel stuk energiezuiniger. Ledlampen van tegenwoordig zijn vele malen zuiniger als de traditionele gloeilampen en vervangen zelfs ook de spaarlampen. Een ledlamp verbruikt gemiddeld maar zo’n 10% aan stroom ten opzichte van een conventionele gloeilamp. Ook hoeft een ledlamp veel minder snel vervangen te worden met ongeveer 20.000 branduren. Dit is minimaal 15x de brandtijd van een gloeilamp en maakt het de investering dus zeker waar. Ledlampen zijn zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten.

Ledverlichting was niet mooi

Een aantal jaren terug was een ledlamp vooral functioneel en was de lichtkleur heel koel. Ook was de techniek nog in opkomst en waren ze bijna niet te betalen. Met het uitfaseren van de traditionele gloeilamp is de ledlamp doorontwikkeld naar een nieuwe standaard. Tegenwoordig kun je het zo gek nog niet bedenken of het is er. Led lampen brengen nu ook sfeer. Je ziet ze in allerlei soorten en maten en zijn al niet meer weg te denken in ons huidig leven.

Witgoed

Vaak worden witgoed apparaten pas vervangen als deze stuk zijn. Dit is vaak niet goedkoper en klimaatvriendelijk. Veel witgoed apparatuur zoals wasmachine, droger, vriezer, en televisie gebruiken nu nog maar ongeveer de helft aan elektriciteit ten opzichte van 10 jaar geleden. Een simpele rekensom kan dus al uitkomst bieden. Wacht niet te lang met het vervangen van (verouderde) witgoed apparatuur.

Energielabel Apparatuur

Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is een verplichte sticker/logo op ieder apparaat met als doel het energieverbruik aan te geven. Bij gecombineerde apparatuur zoals een wasmachine zal hier het elektrisch verbruik en het waterverbruik op vermeld staan.

Het energielabel wordt aangeduid met de klassen A tot en met G. A is het meest zuinig, G het minst zuinig. Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse. Deze apparatuur kan ook A++ of A+++ krijgen. Bij wasmachines geven de extra plussen aan dat het apparaat zeer zuinig met water omgaat.