Close

Split Airco

Een split airco, ook wel split unit airco genoemd, heeft zijn naam te danken aan het feit dat de airco uit twee delen bestaat. Een buitenunit en binnenunit. Beide units zijn middels koelleidingen aan elkaar gekoppeld. Een groot voordeel is dat een split airco erg stil en energiezuinig, mits voorzien van een energielabel A. Een alternatief op een split unit kan je ook een mobiele airco of een monoblock airco aanschaffen. Wil je geen airco kopen en toch verkoeling krijgen? Dan is het ook nog een optie een (luxere) ventilator aan te schaffen.

Neem contact met ons op

Split Airco

Split airco AC2401

Split airco AC2401

Eurom gaat verder dan alleen airco s voor werkruimtes of woningen. Een van de meeste verkochte split units is de split airco caravan type AC2401. De ervaring leert dat de temperatuur in caravans flink kan oplopen. Op de camping in Spanje is het, wanneer je wilt gaan slapen, nog steeds 25 graden buiten. In je caravan misschien nog wel iets warmer. Ramen open zetten is een optie maar voor vele reizigers eigenlijk niet genoeg, Een split unit airco biedt hierbij de oplossing.

 • Vermogen van 2400 BTU
 • Kan comfortabel een ruimte koelen tot ongeveer 16m³
 • De ingebouwde timer kan ingesteld worden van een 0,5 tot 7,5 uur
 • Duidelijk leesbare display waar de temperatuur van afgelezen kan worden
 • Makkelijk te installeren
 • 1,2 meter koelleiding
 • Thermostaat
 • Luchtverplaatsing 200-300 m³/u
 • Ontvochtigings capaciteit 20 l/24u
 • Werktemperatuur tussen de 16-35 °C
 • 4 Vermogensselecties
BEKIJK PRIJS

Split unit airco

Een split unit airco bestaat zoals gezegd uit één buiten- en één binnenunit. De binnenunit re-circuleert de ruimtelucht en koelt of verwarmt deze. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via de koelleidingen getransporteerd naar het buitendeel. De buitenunit geeft de warmte af aan de buitenlucht.

Split airco’s zijn ook verkrijgbaar als een lucht-lucht warmtepomp. Dit houdt in dat de pomprichting ook andersom kan werken. Hierdoor is het naast koelen ook mogelijk om een ruimte te verwarmen. Dit kan zelfs behoorlijk energiezuinig zijn. Hiermee kan in het beste geval zelfs een rendement van meer dan 400% behaald worden. Vergeleken met een traditionele CV-ketel, met een rendement van 96%, is dit een behoorlijke vooruitgang.

Split Airco voorbeeld

Plaatsen van een split unit airco

Een mobiele airco wordt geplaatst in een ruimte die vaak te warm is tijdens de zomerdagen. Een mobiele airco heeft een afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Zorg dus dat je de mobiele airco op een plek plaatst dicht bij een raam of deur.
De lengte van de slang kun je het beste origineel laten, deze is afgestemd op de werking van de airco. Er zijn speciale raamafdichtingen te krijgen om ervoor te zorgen dat er geen warme buitenlucht naar binnen kan.

Multisplit Airco

Wil je één buitenunit plaatsen en meerdere binnenunits? Kies dan voor een multi split airco. Dit systeem kan met 1 buitenunit meerdere ruimtes met een binnenunit voorzien van de juiste koeling of verwarming.

Steeds meer mensen zijn bezig met het duurzaam verwarmen of koelen van hun woning. Met een multi split airco ben je dan al een heel eind op de goede weg. Met het hoge rendement van een splitunit verwarm je op een snelle en energiezuinig manier de gewenste ruimte. Dit gaat veel sneller als een traditionele CV omdat de warme lucht uit de binnenunit geblazen wordt. Met een multisplit unit van bijvoorbeeld Toshiba, heb je het optimale comfort voor zowel de zomer als de winter.

Naast de bijgeleverde afstandsbedieningen zij er tegenwoordig veel domotica systemen op de markt waarmee je op je mobiel, tablet of laptop exact in kunt stellen hoe warm de ruimtes moeten zijn. Er zijn ook domotica systemen op de markt waar je veel meer toepassingen aan kunt koppelen, denk hierbij aan verlichting, alarmsystemen, beveiligingscamera’s, garagepoort etc.

Wat is een warmtewisselaar?

Zowel de buitenunit als de binnenunit zijn voorzien van een warmtewisselaar. Dit is het onderdeel waar de warmte, of koelte, wordt overgedragen van het ene (lucht) naar het andere (koelvloeistof) medium. Een warmtewisselaar is een buis die een aantal keer gebogen is in korte lussen. Hiertussen zijn duizenden kleine lamellen geplaatst om een groter oppervlak te creëren voor deze overdracht.

De reden waarom er filters geplaatst worden in de units is bescherming tegen vervuiling en blokkades tussen deze lamellen. De luchtstroom moet hier zo optimaal mogelijk blijven om de warmte en koelte te kunnen overdragen aan de lucht. Indien een airco ‘stinkt’ heeft dit vaak te maken met een (lichte) vervuiling tussen deze lamellen. Hiervoor is een anti bacteriële spray met een fris geurtje te krijgen waarmee je de wisselaar in kunt spuiten.

Split Airco

Het onderhoud van een split unit airco

Een groot gedeelte van het onderhoud aan een airco kan je, mits je dit wilt, zelf uitvoeren.

Filter schoonmaken binnenunit

Zoals je al hebt kunnen lezen is het reinigen van de filters één van de belangrijkste punten wanneer je de airco gaat reinigen. Haal het kastwerk van de airco los en verwijder vervolgens de filters. Probeer de filters voorzichtig vanuit de vuile zijde schoon te zuigen. Spoel ze hierna nog een keer goed na met een douchekop of sproeikop. Laat ze vervolgens volledig drogen en plaats ze terug.

Kastwerk schoonmaken

Maak het kastwerk aan de binnenzijde en buitenzijde goed schoon met een reinigingsmiddel. Je kunt hier het beste een allesreiniger voor gebruiken. Als je naar de unit kijkt zonder kastwerk, kun je ook hier de onderdelen met een schone doek en wat reinigingsmiddel schoonmaken.

Condens opvangbak (pompje)

Aan de onderzijde van de binnenunit zie je ergens een water afvoerslangetje lopen. Deze zit meestal verbonden aan een opvangbakje met of zonder condens pompje. Zorg dat deze onderdelen goed schoongemaakt worden, dit kan je vervelende lekkages besparen.

Laat alle onderdelen goed drogen

Om nare geurtjes tegen te gaan is het belangrijk de airco goed te laten drogen voordat je alle delen weer monteert. Nadat alles weer op zijn plek zit laat je de airco nog enkele uren ventileren zodat deze zeker goed droog is.

Reinigen buitenunit

De buitenunit dient goed schoon gemaakt te worden. Verwijder al het stof en vuil, gebruik eventueel een zuiger met een zachte borstel om de wisselaar van stof te ontdoen. Ook kun je de wisselaar met water spoelen. Let er dan wel op dat je de vervuiling niet verder de wisselaar in spoelt.

Wat je niet zelf kunt doen is het controleren van het koelmiddel. Laat het systeem tenminste ééns per twee jaar controleren door een erkend monteur.

De kosten van een split unit airco

De kosten van een split unit kunnen behoorlijk variëren. Een kleine split unit inclusief installatie kost je rond de €1250. Een grotere unit voor grotere ruimten heeft al snel een prijskaartje van €2000. Ongeveer 75% van de kosten bestaat uit de hardware (materialen). De overige 25% bestaan uit installatiekosten.

Zelf monteren

Helaas is het, als particulier, niet meer toegestaan om een airconditioningsysteem zoals een Split Unit of Multisplit Unit zelf te installeren. Zulke systemen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen) en deze zijn bijzonder schadelijk voor het milieu. Het is door de Europese wetgeving precies geregeld hoe om te gaan met deze gassen. Je moet als bedrijf daarom in het bezit zijn van een F-gassen bedrijfscertificaat. Je dient de installatie dus over te laten aan een erkend bedrijf.

Er zijn voor gevulde split units op de markt te verkrijgen die je in principe zelf zou kunnen installeren. Naast het feit dat het een klus is die je niet zomaar even uitvoert is het dus ook tegen de wet en regelgeving in.

Een monoblock unit of een mobiele airco is hierop een uitzondering en is voor een handig iemand goed te doen. Aangezien deze een gesloten systeem hebben, hoef je hier geen werkzaamheden te verrichten aan het leidingwerk waar het koelmiddel door stroomt.

Split Airco flatgebouw

Split airco unit tips

 • Bekijk het energielabel van de airco en bepaal je verbruik voor zowel koelen als verwarmen
 • Kies een airco met een hoge energieklasse (minimaal A). Dit verdien je altijd terug.
 • Schaf een split airco inverter met warmtepomp aan en geen aan/uit systeem. Deze regelt het toerental beter, is energiezuiniger en zorgt dat er geen piekspanningen optreden. Ook kan deze bij zeer lage buitentemperaturen nog onder een hoog rendement verwarmen.
 • Schaf een airco aan met een COP waarde van minimaal 4. (Het rendement van een airco wordt benoemt met de COP factor)

Beste split airco unit

Split airco units zijn er in veel soorten en maten zoals je op onze website terug kunt vinden. Er zijn veel installateurs welke deze units installeren. Om deze reden is het niet mogelijk een duidelijke top 5 samen te stellen van de beste split airco’s. De Mitsubishi Heavy lijn is als split airco en als multisplit airco aan te schaffen en heeft zeer goede recensies. Ze zijn bovendien zeer scherp geprijsd.

Neem contact met ons op voor een prijsopgave of meer informatie