Close

Split Airco

Een split airco, ook wel split unit airco genoemd, heeft zijn naam te danken aan het feit dat de airco uit twee delen bestaat. Een buitenunit en binnenunit. Beide units zijn middels koelleidingen aan elkaar gekoppeld. Een groot voordeel is dat een split airco erg stil en energiezuinig, mits voorzien van een energielabel A. Een alternatief op een split unit kan je ook een mobiele airco of een monoblock airco aanschaffen. Wil je geen airco kopen en toch verkoeling krijgen? Dan is het ook nog een optie een (luxere) ventilator aan te schaffen.

Split unit airco

Een split unit airco bestaat zoals gezegd uit één buiten- en één binnenunit. De binnenunit re-circuleert de ruimtelucht en koelt of verwarmt deze. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via de koelleidingen getransporteerd naar het buitendeel. De buitenunit geeft de warmte af aan de buitenlucht.

Split airco’s zijn ook verkrijgbaar als een lucht-lucht warmtepomp. Dit houdt in dat de pomprichting ook andersom kan werken. Hierdoor is het naast koelen ook mogelijk om een ruimte te verwarmen. Dit kan zelfs behoorlijk energiezuinig zijn. Hiermee kan in het beste geval zelfs een rendement van meer dan 400% behaald worden. Vergeleken met een traditionele CV-ketel, met een rendement van 96%, is dit een behoorlijke vooruitgang.

Plaatsen van een split unit airco

Een mobiele airco wordt geplaatst in een ruimte die vaak te warm is tijdens de zomerdagen. Een mobiele airco heeft een afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Zorg dus dat je de mobiele airco op een plek plaatst dicht bij een raam of deur.
De lengte van de slang kun je het beste origineel laten, deze is afgestemd op de werking van de airco. Er zijn speciale raamafdichtingen te krijgen om ervoor te zorgen dat er geen warme buitenlucht naar binnen kan.

Multisplit Airco

Wil je één buitenunit plaatsen en meerdere binnenunits? Kies dan voor een multi split airco. Dit systeem kan met 1 buitenunit meerdere ruimtes met een binnenunit voorzien van de juiste koeling of verwarming.

Steeds meer mensen zijn bezig met het duurzaam verwarmen of koelen van hun woning. Met een multi split airco ben je dan al een heel eind op de goede weg. Met het hoge rendement van een splitunit verwarm je op een snelle en energiezuinig manier de gewenste ruimte. Dit gaat veel sneller als een traditionele CV omdat de warme lucht uit de binnenunit geblazen wordt. Met een multisplit unit heb je het optimale comfort voor zowel de zomer als de winter.

Naast de bijgeleverde afstandsbedieningen zij er tegenwoordig veel domotica systemen op de markt waarmee je op je mobiel, tablet of laptop exact in kunt stellen hoe warm de ruimtes moeten zijn. Er zijn ook domotica systemen op de markt waar je veel meer toepassingen aan kunt koppelen, denk hierbij aan verlichting, alarmsystemen, beveiligingscamera’s, garagepoort etc.
Koelte in de natuur

Wat is een warmtewisselaar?

Zowel de buitenunit als de binnenunit zijn voorzien van een warmtewisselaar. Dit is het onderdeel waar de warmte, of koelte, wordt overgedragen van het ene (lucht) naar het andere (koelvloeistof) medium. Een warmtewisselaar is een buis die een aantal keer gebogen is in korte lussen. Hiertussen zijn duizenden kleine lamellen geplaatst om een groter oppervlak te creëren voor deze overdracht. De reden waarom er filters geplaatst worden in de units is bescherming tegen vervuiling en blokkades tussen deze lamellen. De luchtstroom moet hier zo optimaal mogelijk blijven om de warmte en koelte te kunnen overdragen aan de lucht. Indien een airco ‘stinkt’ heeft dit vaak te maken met een (lichte) vervuiling tussen deze lamellen. Hiervoor is een anti bacteriële spray met een fris geurtje te krijgen waarmee je de wisselaar in kunt spuiten.

Het onderhoud van een split unit airco

Een groot gedeelte van het onderhoud aan een airco kan je, mits je dit wilt, zelf uitvoeren.

Filter schoonmaken binnenunit

Zoals je al hebt kunnen lezen is het reinigen van de filters één van de belangrijkste punten wanneer je de airco gaat reinigen. Haal het kastwerk van de airco los en verwijder vervolgens de filters. Probeer de filters voorzichtig vanuit de vuile zijde schoon te zuigen. Spoel ze hierna nog een keer goed na met een douchekop of sproeikop. Laat ze vervolgens volledig drogen en plaats ze terug.

Kastwerk schoonmaken

Maak het kastwerk aan de binnenzijde en buitenzijde goed schoon met een reinigingsmiddel. Je kunt hier het beste een allesreiniger voor gebruiken. Als je naar de unit kijkt zonder kastwerk, kun je ook hier de onderdelen met een schone doek en wat reinigingsmiddel schoonmaken.

Condens opvangbak (pompje)

Aan de onderzijde van de binnenunit zie je ergens een water afvoerslangetje lopen. Deze zit meestal verbonden aan een opvangbakje met of zonder condenspompje. Zorg dat deze onderdelen goed schoongemaakt worden, dit kan je vervelende lekkage’s besparen.

Laat alle onderdelen goed drogen

Om nare geurtjes tegen te gaan is het belangrijk de airco goed te laten drogen voordat je alle delen weer monteert. Nadat alles weer op zijn plek zit laat je de airco nog enkele uren ventileren zodat deze zeker goed droog is.

Reinigen buitenunit

De buitenunit dient goed schoon gemaakt te worden. Verwijder al het stof en vuil, gebruik eventueel een zuiger met een zachte borstel om de wisselaar van stof te ontdoen. Ook kun je de wisselaar met water spoelen. Let er dan wel op dat je de vervuiling niet verder de wisselaar in spoelt.

Wat je niet zelf kunt doen is het controleren van het koelmiddel. Laat het systeem tenminste ééns per twee jaar controleren door een erkend monteur.

De kosten van een split unit airco

De kosten van een split unit kunnen behoorlijk variëren. Een kleine split unit inclusief installatie kost je rond de €1250. Een grotere unit voor grotere ruimten heeft al snel een prijskaartje van €2000. Ongeveer 75% van de kosten bestaat uit de hardware (materialen). De overige 25% bestaan uit installatiekosten.

Zelf monteren

Een monoblock unit of een mobiele airco zelf plaatsen is voor een handig iemand goed te doen. Aangezien deze een gesloten systeem hebben hoef je hier geen werkzaamheden te verrichten aan het leidingwerk waar het koelmiddel door stroomt. Voor bijvoorbeeld een split unit airco is dit een ander verhaal. Deze mag alleen aangesloten en in bedrijf genomen worden door een installateur met het F-gassen certificaat.

Ook moet deze bij een gecertificeerd bedrijf werkzaam zijn. Er zijn voorgevulde split units op de markt te verkrijgen die je in principe zelf zou kunnen installeren. Naast het feit dat het een klus is die je niet zomaar even uitvoert is het dus ook tegen de wet en regelgeving in.

Split airco unit tips

  • Bekijk het energielabel van de airco en bepaal je verbruik voor zowel koelen als verwarmen
  • Kies een airco met een hoge energieklasse (minimaal A). Dit verdien je altijd terug.
  • Schaf een split airco inverter met warmtepomp aan en geen aan/uit systeem. Deze regelt het toerental beter, is energiezuiniger en zorgt dat er geen piekspanningen optreden. Ook kan deze bij zeer lage buitentemperaturen nog onder een hoog rendement verwarmen.
  • Schaf een airco aan met een COP waarde van minimaal 4. (Het rendement van een airco wordt benoemt met de COP factor)

Beste split airco unit

Split airco units zijn er in veel soorten en maten zoals je op onze website terug kunt vinden. Er zijn veel installateurs welke deze units installeren. Om deze reden is het niet mogelijk een duidelijke top 5 samen te stellen van de beste split airco’s. Onderstaand hebben we 2 systemen benoemd die erg interessant zijn. De Mitsui lijn is als split airco en als multisplit airco aan te schaffen en heeft zeer goede recencies. Ze zijn zeer scherp geprijsd en je kunt indien je dit zou willen een gedeelte van de installatie zelf uitvoeren. Uiteraard kun je dit ook volledig uitbesteden.

Het andere systeem is een voor gevuld systeem voor de echte doe het zelver. Ben je erg handig en hou je van een uitdaging, dan is dit een zeer scherp geprijsde unit waar je meteen mee aan de slag kunt. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer de installatie niet goed gaat je alsnog een monteur moet laten komen tegen meerkosten.