Close

Spouwmuurisolatie

Wand- en spouwmuur isolatiespouwmuurisolatie

Via de muren in een woning kan veel energie verloren gaan. Uiteraard zijn deze op allerlei manieren, afhankelijk van je woning type te isoleren.

Huizen ouder dan 1920 werden vaak gebouwd met een ‘steense’ muur. Dit is een muur die wat dikker was (dikte van de breedte van een steen) maar niet voorzien van een spouw. Als je in een huis woont met deze bouwstijl heb je 2 opties om je wanden te isoleren.

Isoleren aan de buitenzijde

Indien er plaats voor is kun je de buitenzijde van een woning isoleren met isolatieplaten welke erna afgewerkt kunnen worden. Niet altijd is hier plek voor, dit zal dan ook er woning afhankelijk zijn.

Isoleren aan de binnenzijde.

Als aan de buitenzijde geen plek is kunnen er aan de binnenzijde voorzetwanden geplaatst worden. Meestal gebeurd dit alleen met een verbouwing. De wanden worden dan meestal voorzien van een regelwerk. Hiertussen worden PUR of piepschuim isolatieplaten geplaatst. Vervolgens word er afgetimmerd met bijvoorbeeld hout (underlaymend of OSB). Hier bovenop worden gipsplaten gemonteerd en volgt eventueel nog een pleisterlaag.

Woningen van na 1920 zijn gebouwd met een spouwmuur. Dit houd in dat er tussen de buitenmuur en binnenmuur een ‘holle’ ruimte zit. De holle ruimte, ofwel een niet geïsoleerde spouw, isoleert al een beetje. Vanaf omstreeks 1976 werden de huizen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Dit was een enorm verschil met de niet geïsoleerde spouw. Met het isoleren van je spouw, en ook met het na- isoleren van je spouw waar isolatie van de jaren 70 is ‘ingezakt’, is veel energie te besparen.

Er van uitgaande dat er geen isolatie in de spouw zit bespaar je met een rijtjes huis al gouw zon 300m3 gas, een hoekwoning 800 m3 gas en met een vrijstaande woning ongeveer 1200m3 gas. Bekijk voor meer informatie de pagina spouwmuurisolatie-kosten of subsidie spouwmuurisolatie .

Spouwmuur laten isoleren

Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur met een ruimte van gemiddeld 7 cm daartussen. Het vullen van deze ruimte met een hoogwaardig isolatiemateriaal noemt men spouwmuur isolatie. Voor iedere woning welke nog geen gevulde spouw heeft is een grote energiebesparing te realiseren door dit uit te laten voeren.

Spouwmuurisolatie vind bij nieuwbouw plaats met isolatieplaten. Dit is niet mogelijk bij bestaande bouw. De spouwmuren van bestaande bouw kunnen gevuld worden met isolatiekorrels. In de voegen van de buitenmuur worden gaten geboord en via deze openingen worden de korrels er onder (hoge) druk ingespoten. De korrels zelf zijn waterafstotend en vocht doorlatend. Het overtollige vocht (en eventuele regenwater) kan dus via de korrels afgevoerd worden naar buiten.

Wil je je buitenmuur verven of is dit al gebeurd? Alleen met een dampopen verf is spouwmuurisolatie mogelijk. Anders is er een grote kans op vocht doorslag naar binnen.

In Noord Limburg kunnen we zelf op locatie komen om de situatie te bekijken en een passend advies te verzorgen. Bekijk voor meer informatie in jouw regio op spouwmuurisolatie Limburg. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

Neem contact met ons op