Close

Subsidie Spouwmuurisolatie

Om de doelen van het klimaatakkoord te halen zijn er landelijke en regionale subsidies op isolatie. Het is immers zo dat energie die je niet gebruikt ook niet opgewekt hoeft te worden. Er zijn meerdere vormen van subsidie. Voor iedere vorm is het raadzaam om voordat je de keuze maakt te kijken welke subsidie beschikbaar is.

Landelijke spouwmuurisolatie subsidie 2021

Als particulier kun je een subsidie aanvragen voor de isolatie van jouw koopwoning. Deze subsidie heet de ISDE subsidie. Met deze subsidie is het je doel de woning energiezuiniger te maken, door onder andere spouwmuurisolatie.

Bekijk voor het indienen van je aanvraag eerst de voorwaarden voor de ISDE. Zo heb je minimaal 2 isolerende maatregelen die je combineert om in aanmerking te komen voor deze subsidie. In de klimaatafspraken is afgesproken dat er tot 2030 subsidie voor isolatie beschikbaar wordt gesteld.

Voorwaarden voor spouwmuurisolatie subsidie

Wat zijn de voorwaarden van spouwmuurisolatie subsidie? Aan de volgende voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor ISDE subsidie:

⦁ Je moet minstens twee vormen van energiebesparende maatregelen combineren, bijvoorbeeld spouwmuur- en dakisolatie
⦁ De tweede maatregel mag ook een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet zijn.
⦁ De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend bedrijf
⦁ De Rd-waarde van de spouwisolatie moet 1,1 m²K/W of meer bedragen
⦁ Er is een minimale oppervlakte eis indien je niet de spouw van je hele woning laat isolerensubsidie spouwmuurisolatie

Regionale subsidie isolatie voor je woning

Naast de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kan je ook subsidies aanvragen in je eigen gemeente. Elke gemeente in Nederland heeft specifieke regelingen, bedragen en voorwaarden. Neem een kijkje op de website van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt. Voor de gemeente Venlo zijn er op spouwmuurisolatie vouchers aan te vragen van €200 en €400 op spouwmuurisolatie. Dit valt onder de RRE subsidie en geldt tot 31-03-2021. Lees er hier alles over.

Subsidie spouwmuurisolatie woningen VvE (Vereniging van Eigenaren)

Verenigingen van Eigenaren kunnen tot 1 januari 2023 subsidie krijgen voor de isolatie van een gebouw met koopwoningen. Een VvE moet dan minstens 2 soorten isolatie toepassen in het gebouw. Een VvE maakt geen gebruik van de ISDE subsidie voor deze maatregelen, maar gebruikt de SEEH regeling van RVO. Deze staat voor Subsidie Energiebesparing Eigen Huis.

Lees hier meer over de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s.

Een VvE kan gemiddeld €20.000 subsidie per appartement krijgen. VvE’s krijgen een bonus als ze hun gebouw extra isoleren. Per appartement €4.000 bovenop de subsidie van ongeveer 20%.

Lees hier meer over de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s.

Verlaagd btw-tarief van 9%

Is je woning ouder dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9%.

Het verlaagde btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van het isolatiemateriaal. Het verlaagde btw-tarief is niet van toepassing op de aankoop van het isolatiemateriaal zelf of op werken die met het isoleren gecombineerd worden (bijvoorbeeld breekwerken). Om voor een subsidie in aanmerking te komen mogen overigens de werken enkel uitgevoerd worden door een erkend vakman.

Wat is de Energiebespaarlening?
Heeft u geen spaargeld of wilt u dat achter de hand houden maar wil je wel isoleren? Met de Energiebespaarlening is het mogelijk om boetevrij en tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning.

De rente bij een looptijd van 10 jaar is momenteel 1,8%. De opbrengsten van isolatie liggen veel hoger. Wil je ook zonnepanelen mee financieren met een energiebespaarlening? Dat kan, maar alleen onder de voorwaarde dat het bedrag van de zonnepanelen maximaal 75% van de lening bedraagt. Je moet dit dus combineren met energiebesparende investeringen.

⦁ De lening is beschikbaar voor eigenaren die de woning zelf bewonen. Het gaat alleen om bestaande woningen geen nieuwbouw projecten.
⦁ De lening is alleen bedoeld voor energiebesparende maatregelen die door een erkend installateur of aannemer in of aan de woning worden uitgevoerd.
⦁ Een woningeigenaar kan minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,- lenen.
⦁ De Energiebespaarlening heeft een rente die vaststaat over de hele looptijd.
⦁ Het gaat om een annuïteitenlening: de huiseigenaar betaalt per maand voor rente en aflossing en lost zo de hele lening af. Leningen tot €5.000,- worden in zeven jaar afgelost, hogere leningen in tien jaar. Onbeperkt boetevrij aflossen kan altijd, met een minimum van €250 per storting.
⦁ De afsluitkosten bedragen 2% over de hoofdsom van de lening. De lening wordt verstrekt zonder tussenkomst van een notaris.

Andere mogelijke maatregelen voor en energiebespaarlening

 • Gevelisolatie (buiten en binnen)
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ of triple glas
 • Isolerende deuren en gevelpanelen
 • Warmtepompen
 • Zonneboiler
 • Installaties voor warmteterugwinning (uit water, uit ventilatie)
 • Energiezuinige gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator
 • Vraag gestuurde ventilatie
 • HRe ketel of micro-warmtekrachtkoppeling (WKK)
 • Hoogrendementsketel
 • Warmtekracht koppeling (WKK)
 • Zonnepanelen
 • Maatwerkadvies

Kosten spouwmuurisolatie

 • De kosten van de spouwmuurisolatie van je woning zijn afhankelijk van een aantal factoren:
 • Wat voor woning heb je, een hoekwoning, een tussenwoning of een appartement
 • Voor welk isolatiemateriaal kies je
 • Voor welk bedrijf kies je, een beunhaas of een gecertificeerd bedrijf
 • Zijn alle muren bereikbaar, of is er bijvoorbeeld een hoogwerker nodig
 • Kan er geïsoleerd worden tegen het lage BTW tarief zoals dit nu van kracht is

De prijzen variëren door deze factoren. De gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie is ongeveer €20,- m2 inclusief btw.
Isolatiematerialen bepalen mede de kosten

Een groot gedeelte van de kosten voor spouwmuurisolatie zit uiteraard ook in de verschillende soorten materialen wat gebruikt wordt. Je kunt met verschillende soorten materialen je spouwmuur isoleren. Het materiaal wat het beste gebruikt kan worden hangt deels af van je eigen wensen, de ruimte in je spouwmuren en de vervuiling in je spouwmuren. Al deze zaken bepalen uiteindelijk de kosten van je spouwmuurisolatie.

Onderstaand de prijs per vierkante meter voor spouwmuurisolatie en in het kort de daarbij horende voor- en nadelen.

 • Supafil inblaaswol op basis van glaswol. Dit is een met siliconen behandelde glaswol in de vorm van vlokken. Het is de meest toegepaste vorm van spouwmuurisolatie. Ook indien je een nauwere spouw hebt kan dit prima uitgevoerd worden. Het is geschikt voor de meeste spouwmuren.
 • EPS parels (termoparels) zijn korrels die met een hars in de spouw geblazen worden. Ze zijn iets beter bestand tegen vocht dan inblaaswol. Bij twijfel over de kwaliteit van de spouw zal er vaker voor dit product gekozen worden.
 • Pirschuim wordt gebruikt als spouwmuurisolatie en zal ieder kiertje opvullen. Het product is het duurste, echter heb je hier de minste manuren voor nodig. Een nadeel is dat de spouw nooit meer leeg gehaald kan worden.

Isoleren is een goede investering

De investering in spouwmuurisolatie heb je snel terugverdiend. Immers je spaart ongeveer 20% op je energiekosten, dus heb je het in maximaal 5 jaar terugverdiend. Maar met subsidie is dat natuurlijk nog sneller. Wil je zelf je spouw laten isoleren of andere isolerende maatregelen? Neem dan direct contact met ons op.