Close

Terrasverwarming

Ben je de trotse bezitter van een tuin? Dan is de kans groot dat je het liefst zo veel mogelijk tijd in je tuin doorbrengt. Het is alleen zo jammer dat we in Nederland zo afhankelijk zijn van warme zomerdagen, wanneer we lekker warm buiten willen zitten. Je hebt toch echt wel heel veel geluk of heel veel volharding nodig, wil je ook in het voor- of najaar nog buiten zitten. Maar er is een oplossing, en dan wel in de vorm van een terrasverwarmer. Hiermee maak je je verblijf in jouw tuin een heel stuk aangenamer op koele dagen.

Hoewel terrasverwarmers nog niet echt veel te zien zijn in tuinen, heb je ze ongetwijfeld wel eens gezien op de terrassen bij restaurants. Vele restaurant kiezen er namelijk voor om elektrische terrasheaters te nemen. Hierdoor kunnen ook klanten op het terras plaatsnemen wanneer het een tikkeltje fris is. Zo’n heater is nu een perfect voorbeeld van een terrasverwarmer. Het is namelijk gewoon een verwarmingselement waarmee je de temperatuur op het terras wat kan verhogen.

Terrasverwarming Restaurant

Hoewel het er inderdaad uit kan zien als een infrarood terrasverwarming, kan een terrasverwarmer vele verschillende vormen aannemen. Hierdoor kun je dus kiezen voor een verwarmingselement welke perfect past bij de inrichting van jouw eigen tuin en terras.

Vrijblijvend advies?

Neem contact met ons op

Terrasverwarming kopen

BluMill 3 in 1 heater staande terrasverwarmer

BluMill 3 in 1 Heater – Staande Terrasverwarmer

 • 1500 Watt
 • LED en Bluetooth speaker
 • Verwarming is elektrisch, veilig in gebruik en fluisterstil
 • Keuze uit 5 kleuren of een combi hiervan op maat van de muziek
 • Combineert muziek, verlichting en verwarming in één stijlvolle unit
 • Inclusief afstandsbediening
 • Spanning: 220 - 240 V ~50 Hz
BEKIJK PRIJS
Eurom Golden 2000 Slim Terrasverwarner

Eurom Heater Golden 2000 Slim

 • 2000 Watt
 • Minder fel dan andere lampen
 • Geeft veel warmte af door de sterke reflector
 • 6 Standen
 • Horizontaal als verticaal op te hangen
 • Inclusief afstandsbediening
 • Weerbestendig
BEKIJK PRIJS
MaxxGarden Terrasverwarmer Staand

MaxxGarden Terrasverwarmer – Staand

 • Tot maximaal 2000 Watt
 • 3 Warmtestanden
 • Spatwaterdicht (geschikt voor buitengebruik)
 • In hoogte verstelbaar van 1,20 tot 2,10 m
 • Oververhittingsbescherming
 • Stroom: 230 V / 50 Hz
 • Uitgerust met een quartz verwarmingselement en zorgt voor sfeervolle verlichting
BEKIJK PRIJS
MaxxGarden Terrasverwarmer Hangend Retro Design

MaxxGarden Terrasverwarmer – Hangend – Retro design

 • 1 hittestand 1500W - 8m²
 • Koolstof verwarmingselement
 • Voeding: 220-240 VAC 50/60 Hz
 • Afmetingen: Ø 43 x 28.5 cm
BEKIJK PRIJS
Sunwood Marino Mat Wit Tuinhaard Gas

Sunwood Marino mat wit – terraskachel gas

De Sunwood Marino terraskachel geeft u de mogelijkheid om van uw tuin te genieten, zelfs wanneer de temperatuur afkoelt. De gashaard is gemaakt van topmateriaal en componenten voor comfort, sfeer en ook warmte.

 • Vermogen 5,7 kW
 • Ook in mat grijs en mat zwart
 • Verbruik 412 gram/uur
 • 100% in Nederland geproduceerd
 • Eén van de veiligste binnen zijn klasse
BEKIJK PRIJS

Hoe werkt een terrasverwarmer?

Hoe een terrasverwarmer werkt, hangt af van de specifieke verwarmer. Er bestaan namelijk vele verschillende. Zo zijn er bijvoorbeeld terrasverwarmers die werken op gas, maar er zijn ook elektrische terrasverwarmers. Hieronder leggen we uit hoe elk hiervan werkt.

Hoe werkt een terrasverwarmer op gas?

De terrasverwarmer welke werkt op gas komt meestal neer op de traditionele gasheater. Misschien ken je het paddenstoelmodel hiervan wel. Het werkt vrij eenvoudig. De verwarming is namelijk aan een gasfles verboden met behulp van een regulator mechanisme. Wanneer de verwarming aangezet wordt, wordt ook de regelklep geopend. Als gevolg hiervan is het gas in de fles in staat om naar de brander te stromen. Vervolgens zorgt een elektrische ontsteking ervoor dat de brander aangaat en dat er dus ook daadwerkelijk aangename warmte afgegeven wordt. Aangezien de temperatuur hoog genoeg moet zijn om stralingswarmte af te geven, kan hier enige tijd overheen gaan.

Welk soort gas?

Bij terrasverwarmers gebruik je butaan of propaangas, net zoals bij barbecues. Welke type gas je nodig hebt voor jouw verwarmer hangt af van het specifieke model dat je hebt en de gasdrukregelaar. Een terrasheater werkt alleen maar op één van deze twee soorten gas. Je kunt er dus geen ander soort voor gebruiken. Wel bestaan er verwarmers voor op het terras waarbij het mogelijk is om beide soorten gas aan te sluiten.

Kijk dus goed naar wat de fabrikant aanraadt om te gebruiken en wijk niet van dit advies af. Dit advies vindt je in de handleiding. Ben je de handleiding kwijt? Dan kun je ook op de gasdrukregelaar kijken. Wanneer deze werkt op butaangas, staat er een “B”op. Voor propaangas is dat een “P” en wanneer de gasdrukregelaar geschikt is voor beide soorten gas staat er “B/P”.

Als je terrasverwarmer in staat is om te werken op beide soorten gas, zijn er nog enkele aspecten waar je rekening mee wilt houden. Want hoewel butaangas goedkoper is, kun je het alleen maar gebruiken in de zomer tot een temperatuur van 0 graden Celsius. Propaan is daarentegen wel wat duurder, maar is te gebruiken tot – 42 graden Celsius. Dit maakt propaangas uitermate geschikt om te gebruiken in ieder seizoen.

Hoe lang doe je met een gasfles?

Hoe lang je precies met een gasfles doet, hangt natuurlijk af van de grootte van de fles en je specifieke verwarmer. Gemiddeld doe je ongeveer 45 uur per een propaan gasfles van 10.5 kilogram en een verwarmer van 3 kW. Houdt er wel rekening mee dan de druk in fles af zal nemen wanneer je het gas gebruikt. Concreet heeft dit als gevolg dat de verwarmer niet de totale 45 uur 3 kW aan energie kan produceren. Is je gasfles bijna leeg? Dan merk je dit dus aan de terrasverwarmer.

Wat verbruikt een gas heater?

Helaas valt er niet eenvoudig vast te stellen hoeveel een gasheater exact verbruikt. Dat hangt namelijk af van het specifieke model waarvoor je kiest. Kijk hier dus goed naar tijdens de aanschaf.

Werking elektrische terrasverwarming

De meeste elektrische terrasverwarmers maken gebruikt van infraroodlampen. Maar ook een heatpaneel kan je terras aangenaam verwarmen. Eigenlijk wordt alle elektrische terrasverwarming aangeduid met de term “infrarood straler”. De effectiviteit van je verwarming hangt af van het type infraroodstraling welke gebruikt wordt. Zo wordt bij een korte golf straling warmte direct op de personen overgebracht. Dit houdt dus in dat de lucht niet verwarmd wordt. Vandaar dat de gevoelstemperatuur hoger is dan de omgeving.

Korte Golf Straling

Bij een lange golf straling wordt juist alleen de omgevingslucht verwarmd. De optie van verwarmen is dan ook vrij windgevoelig. Ook rijkt de warmte niet ver.

Een tussenoptie is de middellange golfstraling. Hierbij worden zowel de personen als de lucht verwarmd. Ook deze manier van verwarmen is windgevoelig. Echter is dit een stuk minder dan het geval is bij lange golf straling.

Ook zou je kunnen overwegen om bepaalde accessoires aan te schaffen waardoor het nog een stukje aangenamer wordt op je terras. Zo zorgt een soft starter er bijvoorbeeld voor dat er geen overbelasting ontstaat op de stroomgroep. Dat zorgt overigens ook voor een verlenging van de levensduur van je elektrische terrasverwarmer. Op deze manier gaan je infrarood lampen wel 30 % langer mee. Ook kun je een beschermhoes aanschaf. Hiermee voorkom je dat wind en regen je terrasverwarming aantasten. Op deze manier kun je ook weer de levensduur van je verwarming verlengen.

Verbruik elektrische terrasverwarmer

Houdt er rekening mee dat een elektrische terrasverwarmer bekend staat als grote energie slurper. Gemiddeld gebruikt je elektrische terrasverwarmer zo’n 270 kWh aan stroom per jaar. De gemiddelde kosten voor één kWh verbruikte energie ligt rond de 22 cent. Dat zou betekenen dat je zo’n € 60,- per jaar aan energie kwijt bent door je elektrische terrasverwarming. Natuurlijk heeft het energielabel van het apparaat hier wel enige invloed op.

Beste terrasverwarmer?

Wanneer je je terrasverwarmer aanschaft, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je de beste te pakken hebt. Maar welke verwarmer voor je terras is dan ook echt het beste? Welke terrasverwarmer het beste is, verschilt er per situatie. Er is dus niet objectief één verwarmer die het allerbeste is. Dat gezegd hebbende, is er natuurlijk wel een heater welke het beste pas bij jouw unieke situatie. Hieronder gaan we dieper in op verschillende punten die je zou kunnen overwegen in je zoektocht naar de beste terrasverwarmer.

 • Heb je een overkapping?

Welk soort terras je wilt verwarmen is uitermate van belang bij het kiezen van een verwarmer. Met het soort terras wordt bedoelt of een terras open of gesloten is. Wanneer je een overkapping hebt, is het terras natuurlijk meer afgesloten. Als je een terras hebt welke geheel afgesloten is of geheel afgesloten kan worden, werken bijvoorbeeld terrasheaters met een lange golf het beste. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, werken terrasverwarmers met een lange golf door de lucht te verwarmen.

Elektrische Heater Overkapping

De afsluiting zorgt ervoor dat de wind geen invloed kan uitoefenen op de warmte. Dit maakt ze dan ook ideaal voor terrassen met overkapping welke goed afgesloten zijn. Let er wel op dat, wanneer je terras echt uit een gesloten ruimte bestaat, een gasheater niet geschikt is. Dit komt door het verbruik van zuurstof tijdens de verbranding.

Heb je juist een terras welke minder goed is afgesloten en zeer open is? In dat geval kun je het beste kiezen voor een terrasverwarmer met een korte golf. Deze warmte verwaait namelijk niet. Zowel een gasheater als elektrische heater is te gebruiken in een open ruimte.

 • Welke terrasverwarmer geeft meeste warmte?

Als vooral de hoeveelheid warmte die je terrasverwarmer afgeeft van belang is, is het aan te raden om te kiezen voor de elektrische terrasverwarmer. Deze geeft namelijk de meeste warmte af per vierkante meter.

 • Welke terrasverwarmer voor het milieu?

Over het algemeen gesproken is een terrasverwarmer natuurlijk niet het beste wat je kunt doen voor het milieu. Veel beter zou het zijn als je een warme jas of trui aan zou trekken in plaats van gebruik te maken van een verwarmer voor je terras. Zoals je al hebt kunnen kezen, zit het namelijk zo dat een elektrische terrasverwarming al snel zo’n 270 kWh per jaar verbruikt. Dat kost niet alleen € 60,- per jaar, maar zorgt ook voor een CO2 emissie van 110 kg!

Even ter vergelijk, een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 3500 kWh aan stroom en 1500 m3 aan gas per jaar. Dit komt neer op de uitstoot van 4250 kg CO2. Slechts één terrasverwarmer is dus goed voor wel bijna 3 procent van de gehele CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden. Maar ja, een gasheater is natuurlijk ook niet al te best voor het milieu. Dit komt doordat het gas vaak afkomstig is van fossiele brandstoffen, waardoor er dus ook weer CO2 uitgestoten wordt tijdens de verbranding.

Welke nu echt beter is voor het milieu, hangt af van wie je wilt geloven. De gasheater verkoper zal namelijk deze als mileuvriendelijker prijzen, en de elektrische terrasverwarmer verkopen zal de voorkeur geven aan het elektrisch model. Een eenduidig antwoord is er dus niet.

Wat je wel eventueel zou kunnen overwegen, is om stroom of gas groen in te kopen of zelf op te wekken middels zonnepanelen. Op deze manier kun je je elektrische terrasverwarming nog enigszins klimaatneutraal houden.

 • Het licht van terrasverwarmers?

Bij een verwarmer welke werkt op gas, is er natuurlijk helemaal geen sprake van licht. Bij elektrische verwarmers ligt dit anders. De hoeveelheid licht kan wel enigszins verschillen per lamp. Zo geeft een LowGlare lamp minder licht dan een reguliere lamp. En wanneer je liever helemaal geen licht wilt, is een donkerstraler een goede optie.

 • Veiligheid van de verwarmer

Natuurlijk is ook de veiligheid van de verwarmer voor je terras niet onbelangrijk. Wanneer je een specifiek model op het oog hebt, is het dan ook verstandig om even te kijken naar de veiligheidsmaatregelen die er genomen zijn. Vallen gastoestellen bijvoorbeeld automatisch uit wanneer er geen verbranding meer is? Is er iets van een omvalbeveiliging voor patioheaters, zodat de gastoevoer wordt afgesloten? En zijn de elektrische terrasheaters wel voldoende beveiligd dat ze verschillende weersomstandigheden aankunnen?

 • Het design van je terrasverwarmer

Tot slot wil je waarschijnlijk ook een verwarmer die enigszins bij de stijl van je tuin en terras past. Gelukkig bestaan vele soorten terrasverwarmers. Er is een ruime keuze uit hangende terrasverwarmers en staande terrasverwarmers. Zo zijn sommige prachtig afgewerkt, terwijl andere juist de mogelijkheid bieden om de kleur van het inbouwframe perfect te laten aansluiten bij de rest van je terras. Kortom, er is dus voor ieder wel wat wils!

Meer informatie?

Neem contact met ons op