Close

Tesla Solar Roof

Waarschijnlijk ken je Tesla voornamelijk van de elektrische auto. Maar het bedrijf doet veel meer dan alleen maar elektrische auto’s maken. Zo brachten ze ook hun eigen Tesla Solar Roof op de markt. Maar wat is dat precies? Wat zijn nu de voordelen van zo’n Solar Roof? En wat voor bedrijf is Tesla eigenlijk?

Maak kennis met Tesla

Tesla werd in 2003 opgericht. Het bedrijf stond in die tijd nog onder de naam “Tesla Motors”. Het hield zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van elektrische auto’s. Maar rond de tijd dat Elon Musk zich bij het bedrijf voegde, kwam daar verandering in. Tesla ging zich ook bezig houden met het ontwikkelen van andere geavanceerde producten. Zo zijn ze de laatste jaren druk bezig geweest met allerlei ontwikkelingen op het gebied van energie. Zo dus ook de Tesla Solar Roof.

Tesla Solar Roof

Solar Roof Tesla – Wat is het?

De Solar Roof zet zonlicht om in elektriciteit. Maar in plaats van de traditionele zonnepanelen, is de Solar Roof allesbehalve storend voor het oog. Deze Solar Roof bestaat namelijk uit dakpannen met zonnecellen. Hierdoor is de Solar Roof niet zichtbaar vanaf de straat. Bovendien kunnen deze dakpannen ontzettend veel zonne energie opleveren. Dit komt doordat de zon, de cellen heel goed kan bereiken.

Wat zijn de voordelen van de Tesla Solar Roof?

De Solar Roof heeft een aantal belangrijke voordelen. Het ziet er mooi uit, het is sterker dan normale dakpannen, ze kunnen zichzelf terug betalen, het heeft een lange garantietijd en  je behoud continu de controle.

Voordeel 1: Prachtig dak

Een belangrijke reden waarom mensen vaak kiezen om géén zonnepanelen op hun dak te leggen, is omdat ze het vaak als lelijk ervaren. Zou je toch graag je eigen energie opwekken, maar zit je niet te wachten op zonnepanelen op je dak? Dan is de Solar Roof van Tesla dé oplossing. Want wanneer je je huidige dak vervangt door een Solar Roof, voorzie je je eigen huis van stroom, zonder dat dit zichtbaar is.

De Tesla zonnepanelen zijn als het ware verborgen in de dakpannen. Het fantastische ontwerp zorgt er namelijk voor dat iedere dakpan er geweldig uitziet, zowel vanaf de straat als van dichtbij. Het past dan ook perfect bij iedere bouwstijl. En dat, terwijl je ook nog eens je steentje bijdraagt aan een duurzaam milieu.

Voordeel 2: Sterker dan normale dakpannen

Een ander belangrijk voordeel is dat de Solar dakpannen wel drie keer sterker zijn dan normale dakpannen. Ook zijn ze zo ontworpen om bescherming te bieden onder alle weersomstandigheden. Hierdoor kunnen je Tesla zonnepanelen veel langer meegaan dan een gemiddeld dak. Het dak is dan ook zo ontworpen om je huis wel decennialang te beschermen.

Voordeel 3: zichzelf terugbetalend

Wat ook mooi is aan het Solar dak, is dat het zichzelf kan terugbetalen. Dit komt door de energie die het dak produceert. Op deze manier kun je je huis van groene stroom voorzien uit je eigen gewonnen zonne-energie terwijl je je maandelijkse energierekening in de hand houdt. Je kunt zelfs de energie die je normaal zou salderen, opslaan op de Tesla Powerwall. Een thuisaccu die ook op sombere dagen, ’s nachts of met een stroomstoring, je huis van energie kan voorzien.

Tesla Solar Roof bij zonsondergang

Voordeel 4: Garantie

Natuurlijk is het dak van Tesla ontworpen om decennialang mee te gaan. Dat zijn niet alleen betekenisloze woorden! Op de dakpannen zit namelijk wel 25 jaar garantie. Deze 25 jaar garantie geldt overigens ook voor de stroomgarantie en de weerbestendigheid.

Voordeel 5: Continu controle

Tesla zou Tesla niet zijn als ze niet ieder product zouden uitrusten met de laatste technische ontwikkelingen. Zo is ook het Solar dak gekoppeld aan de app van Tesla. In deze app kun je je energieproductie te allen tijde volgen. Op deze manier weet je precies hoeveel zonne energie je dak heeft opgeleverd op ieder gewenst moment van de dag. Je kunt het systeem continu controleren, waar je ook bent. Ook is het mogelijk om bepaalde waarschuwingsmeldingen te krijgen.

Hoeveel kost Tesla Solar Roof?

Nu denk je misschien dat zo’n Solar dak een dure investering zal zijn. Maar Elon Musk denkt daar anders over. Hij benadrukt namelijk constant dat een Solar dak van Tesla goedkoper is dan iedere andere vorm van dakbedekking. Een dak dat bijvoorbeeld met 35% van alle dakpannen zonne energie op kan wekken zal zo’n €215,- per vierkante meter kosten.

Laten we eens kijken naar het concrete voorbeeld van Tesla. Zij gaan uit van een huis in New York met twee verdiepingen. De oppervlakte van het dak bedraagt zo’n 185 vierkante meter. Dit betekent dat het Solar dak voor dit huis ongeveer $50.000 kost. Maar in dertig jaar zul je zo’n $64.000 aan energiekosten besparen! Op deze manier verdient het dak zichzelf dus inderdaad terug.

De kosten van je dak zouden ook nog enigszins kunnen verschillen, afhankelijk van welke type dakpan je kiest. Tesla biedt je namelijk vier opties: textured glass, smooth glass, Tuscan Glass en French Slate. De dakpannen hebben ieder hun eigen ontwerp. Sommige dakpannen zijn zelfs geheel uniek. Dit komt doordat het paneel hydrografisch geverfd is.

Wil je weten hoeveel jij specifiek kwijt zou zijn voor zo’n hypermodern dak? Kijk dan online voor een offerte. In de offerte kun je namelijk gelijk de oppervlakte van je dak doorgeven en kiezen voor de soort die jij het mooiste vindt. Dit geeft je het meest accurate beeld van je investeringskosten.

Tesla Solar roof Nederland

Tesla Solar roof Nederland

Als sinds 2018 kun je in Nederland ook een Solar Roof van Tesla boven je hoofd hebben. En dat is zeker het overwegen waard! Want in tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, heb je hierbij niks op je dak liggen. Je oude dak wordt namelijk vervangen door de Solar variant. Op deze manier kun je dus toch je eigen energie opwekken, zonder dat je dak een doorn in het oog wordt.

Het duurzaam opwekken van je eigen energie is niet alleen gunstig voor je energierekening, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er minder energie opgewekt hoeft te worden vanuit minder duurzame bronnen.

Bovendien is het ook zo dat een Solar dak veel sterker is dan een traditioneel dak. Bovendien geniet je van vele jaren garantie en kun je je energieopbrengst waar en wanneer dan ook controleren. Het mooiste is waarschijnlijk nog dat het dak zichzelf kan terugverdienen. Kortom, volgens Elon Musk heb je geen enkel excuus meer om niet ook een Solar dak te nemen.