Close

Tochtstrip Kopen

Tocht kan op vele verschillende manieren je huis binnendringen. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk onder de deur door, maar vergis je niet! Ook via de brievenbus of langs het kruipluik kan tocht je huis binnenkomen. Niet alleen is dit onprettig, het kost je ook nog eens geld en is slecht voor het milieu. Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing: maak simpelweg alle kieren dicht! Tochtstrippen kunnen je hier enorm bij helpen.

In dit artikel lees je waarom het verstandig is om alle naden en kieren in je huis te dichten. Ook vertellen we je hoe je deze kieren dan precies opspoort. Tot slot geven we uitleg over de verschillende varianten op de alom bekende tochtstrip.

Tochtstrip Top 5

tochtstrip

Simple Fix Tochtstrip

 • 5 Meter
 • Tochtstrips voor Deuren
 • Hoogwaardig Silicone
 • Zelfklevend
BEKIJK PRIJS
tochtstrip

Tochtstrip – Tochtband – Zelfklevend – 9mm x 5.5 mtr wit

 • Tochtband
 • Zelfklevend
 • 9mm x 5.5 mtr wit
BEKIJK PRIJS
tochtstrip

Ellen Zelfklevende tochtstrip D-Prof – Wit – 750 cm

 • Rollengte 7,5 meter
 • Flexibele schuimrubber
 • Zelfklevend
BEKIJK PRIJS
tochtstrip

Rori – Aanpasbare Tochtstopper – Zelfklevende tochtstrip voor deuren

 • Zelf op maat te maken
 • Zelfklevend
 • Isoleert tegen tocht, geluid en insecten
 • Afmetingen: 100 cm x 5 cm
BEKIJK PRIJS
tochtstrip

Anti-wind Tochtstrip

 • Zelfklevend, eenvoudig aan te brengen
 • Binnen en buiten toepasbaar
 • Voor iedere deur of brievenbus
BEKIJK PRIJS

Waarom zou je de strijd met tocht aangaan?

Tocht wordt door de meeste mensen als onprettig ervaren. Maar ook wanneer je wooncomfort niet echt verminderd door tocht, is het alsnog verstandig om te overwegen om hier iets tegen te doen. Door de naden en kieren kan de koude buitenlucht namelijk je huis binnen stromen. Dit is één van de eerste dingen die je merkt wanneer het tocht. Maar daarnaast is het ook zo dat de verwarmde lucht door deze naden en kieren naar buiten kan ontsnappen. Door de toevoer van koude lucht en wegstroom van warme lucht voelt het binnen net wat kouder.

Om het binnen toch aangenaam te houden, wordt de thermostaat vaak net wat hoger gezet. Echter,  je verbruikt hierdoor weer meer gas. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar zal er ook voor zorgen dat je meer geld kwijt bent aan je energierekening. Dit is zonde, omdat wanneer je al de naden en kieren in huis goed gedicht hebt, kun je de thermostaat juist wat lager zetten.

Gemiddeld gezien kan het dichten van alle naden en kieren ervoor zorgen dat je zo’n 70m3 aan gas per jaar minder verbruikt. Omgerekend in euro’s bespaar je dan jaarlijks ongeveer €60,-. Wanneer je door de vastgehouden warmte de thermostaat ook nog eens wat lager kan afstellen, kun je nog eens €110,- per jaar besparen. Tel dit op bij de besparing op energie door het voorkomen van de wegstroom van warme lucht en je bent jaarlijks zo’n €170,- rijker.

Waar komt de tocht vandaan?

Door het dichten van naden en kieren kun je dus gemakkelijk wat geld besparen terwijl je een positieve bijdrage levert aan het milieu. Maar voordat je alle naden en kieren gaat dichten, moet je er eerst achter zien te komen waar ze zich precies bevinden. Sommige plekken liggen nogal voor de hand, zoals de brievenbus. Andere plekken zijn wat lastiger te spotten, denk bijvoorbeeld aan gaten in de muur waar leidingen doorheen lopen. Daarom is het een goed idee om je huis eens na te lopen wanneer het hard waait om te voelen waar de tocht vandaan komt. Wanneer je je ronde maakt, wil je de volgende plekken absoluut niet overslaan:

 • Mocht je in de gelegenheid zijn, dan is het verstandig om te checken tussen de dakplaten en in de nok van het dak. Ook bij de aansluiting van het dak tocht het vaak.
 • Bij de buitenmuren is het belangrijk om te kijken en te voelen of het tocht, daar waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren. Ook tussen de gipsplaten, bij een voorzetwand, tegen de buitenmuur is het verstandig om te controleren op tocht.
 • Bij de voordeur is niet alleen de brievenbus een bron van tocht, maar ook onder de deur kan tocht binnendringen.
 • Kijk ook in de meterkast, achter de leidingen en onder de keukenkastjes en rondom het kruipluik. Dit zijn namelijk ook fantastische plekken voor tocht.
 • Check alle deuren en ramen die open kunnen. Geef extra aandacht aan de ruimtes tussen kozijnen en de muur.
 • Ook tussen gipsplaten kan tocht je huis binnendringen.
 • Vergeet ook niet te voelen en te kijken bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen komen.

Ben je na deze ronde toch nog niet helemaal zeker waar de tocht nu precies vandaan komt? In dat geval zou je kunnen overwegen om infrarood foto’s te laten maken. Op deze foto’s zijn warmtelekken namelijk vrij gemakkelijk terug te vinden. Bovendien is het bij nieuwbouwwoningen of volledig gerenoveerde woningen mogelijk om de blower doortest te doen. Bij de blower doortest wordt dan voor eventjes een ventilator in een buitendeur geplaatst. Deze ventilator blaast lucht het huis in. Door vervolgens gebruik te maken van rook worden luchtlekken opgespoord. Let wel op, want deze test is behoorlijk prijzig en alleen zinvol wanneer er maar weinig kieren in de woningen zijn.

De oplossing: tochtstrip

Voorbeeld Tochtstrip

Wanneer je alle luchtlekken in je huis hebt opgespoord kun je gaan beginnen met deze kieren en naden te dichten. Hiervoor kun je gebruik maken van tochtstrippen. Maar je hebt verschillende soorten en maten tochtstrippen die weer bedoeld zijn voor het dichten van verschillende openingen. Deze oplossingen zijn onder te verdelen in vijf subcategorieën: de klassieke tochtstrip, tochtbanden of compressiebanden, tochtborstels, vezelmateriaal en kit en schuim.

Klassieke tochtstrip

De klassieke tochtstrip is hard en wordt meestal gemaakt van kunststof of metaal. Deze tochtstrip is zowel met als zonder borstel te verkrijgen. Een tochtstrip die gemaakt is van EPDM-rubber of EPT-rubber gaan het langste mee. Let wel op, want omdat deze soort tochtstrippen net wat stijver zijn, zijn ze niet geschikt voor alle kieren. Een tochtstrip wordt meestal op maat gezaagd en met spijkers vast gezet. Een goede plek voor het plaatsen van een tochtstrip is op de grens van het kozijn en het raam of de deur. De tochtstrippen van EPDM of EPT kosten tussen de € 30,- en € 70,- per 10 meter.

Tochtband en compressieband

Een tochtband of een compressieband is een goed alternatief voor de klassieke tochtstrip. Deze banden zijn namelijk soepele en zelfklevende tochtstrippen. Een tochtband wordt voornamelijk gebruikt om kieren bij kruipluiken, deuren en ramen dicht te maken.

De tochtband wordt op maat geknipt en vervolgens op het kozijn geplakt, precies daar waar de deur of het raam in valt. Dit gaat vrij eenvoudig aangezien de tochtband zelfklevend is.

Compressiebanden zijn alleen geschikt voor naden tot 20mm, en dan alleen in vaste delen. Denk hierbij dus aan naden in de vloeren en muren. De compressieband is ook weer heel eenvoudig aan te brengen door de beschermlaag te verwijderen van het zelfklevende stuk en vervolgens de band in de naad te duwen. Daarna zal de band zelf uitzetten, waardoor de naad gedicht wordt.

Zowel tochtbanden als compressiebanden kunnen gemaakt zijn van vele verschillende materialen, waaronder, PU-schuim, PVC-schuim, PE, EPT-rubber, EPDM-rubber en siliconenrubber. Ook hier geldt weer dat de banden van EPDM- of EPT-rubber lang mee gaan, maar minder soepel zijn. Siliconenrubber is dan ook een betere keuze wanneer meer flexibiliteit gewenst is. Is de keuze echter nog beperkt tussen PE, PU, en PVC, dan is een tochtband van PE de beste keuze voor het milieu.

Daar staat tegenover dat een tochtband van PE minder lang meegaat en beschermd moeten worden tegen zonlicht met een afdichtlat of elastische kit. Tochtbanden kosten tussen de €3,- en €5,- per 10 meter. De prijs van compressiebanden loopt iets meer uiteen Zo worden sommige PU-compressiebanden aangeboden voor €8,- per 10 meter, terwijl sommige aanbieders €40,- per 10 meter vragen.

Tochtborstel

Een tochtborstel is een borstel met kunstvezels welke geplaatst zijn in een aluminium of kunststof houder. Ook een tochtborstel wordt op maat gezaagd en vastgeschroefd op het kozijn of aan de onderkant van de buitendeur. Een tochtborstel kost tussen de €5,- en €10,- per meter. De speciale brievenbusborstel worden verkocht vanaf €5 per stuk.

Vezelmateriaal

Materiaal Tochtstrip

Een tochtstrip of een tochtband is helaas minder geschikt om tocht tegen te gaan welke komt uit de gaten rondom de leidingen in muren of vloeren. Om deze te dichten kun je beter gebruik maken van vezelmateriaal, zoals glaswol, steenwol, vilt, hennep of vlaswol. Vilt, hennep en vlaswol zijn vooral geschikt voor het dichten van kieren binnenshuis. Dit komt doordat deze natuurlijke materialen gevoeliger zijn voor vocht. Glaswol en steenwol daarentegen kunnen gaan jeuken en de keel, ogen en neus irriteren. Het is daarom verstandig om een stofmasker en handschoenen te gebruiken tijdens het aanbrengen.

Het aanbrengen zelf is overigens heel simpel. Je duwt eenvoudigweg het materiaal in het gat rondom de leiding en je bent klaar. Zorg er wel voor dat het vezelmateriaal afgedekt is tegen vocht. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een plint of een latje. Op deze manier voorkom je namelijk dat losse vezels zich kunnen verspreiden. Glaswol of steenwol kost tussen de €4,- en €5,- per vierkante meter.

Kit en schuim

Kit en schuim verschillen van de andere categorieën doordat ze vloeibaar zijn. Het materiaal zal dus wat tijd nodig hebben om uit te harden. Schuim is vooral handig om slecht te bereiken plaatsen op te vullen of kleine naden en scheuren in metselwerk te dichten. Het is echter aan te raden om schuim zo min mogelijk te gebruiken. In schuim zitten namelijk verschillende stoffen die een allergische reactie teweeg kunnen brengen. Een ander nadeel van zowel kit en schuim is dat ze blijvend vastplakken aan de onderlaag, bijvoorbeeld steen of hout. Dit betekent dus dat je ze later niet goed van de onderlaag kunt scheiden. Als gevolg hiervan wordt het lastiger om het materiaal te hergebruiken of te recyclen.

Vergeet niet te ventileren!

Er zijn dus verschillende manieren om van tocht af te komen. Naast de klassieke tochtstrip kun je ook kiezen voor een tochtband of een tochtborstel in geval de kieren zich bevinden bij ramen en deuren. Ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van vezelmateriaal, kit of schuim. Door het dichten van de naden en kieren in je huis voorkom je dat warme lucht uit je huis of dat koude lucht je woning kan binnendringen.

Op deze manier hoef je de thermostaat minder hoog te zetten. Op deze manier zullen niet alleen je energiekosten omlaag gaan, maar lever je ook een positieve bijdrage aan het milieu. Echter is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je woning goed geventileerd blijft. De aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht moet namelijk continu plaatsvinden. Gebeurt dit niet, dan blijft vervuilde lucht in het huis hangen. Dit kan schadelijke gevolgen met zich meebrengen voor je gezondheid.

Bovendien is het zo dat vervuilde en vochtige lucht schimmels en houtrot kan veroorzaken. Als laatste is het zo dat je door te ventileren energie kan besparen. Het is namelijk zo dat het veel minder energie kost om droge lucht op te warmen dan de vochtige lucht die in huis blijft hangen. Kortom, genoeg redenen om te zorgen voor een goede ventilatie zodat verse lucht van buiten toch naar binnen kan komen en vervuilde lucht afgevoerd kan worden. Heb jij al een vorm van mechanische ventilatie in huis? Overweeg dan of balansventilatie of ventilatie met WTW-unit opties voor je zijn.