Close

WTW Unit

Er wordt weinig aandacht aan besteed, maar het goed ventileren van je woning is ontzettend belangrijk. Door te ventileren kunnen schadelijke stoffen die zich in huis bevinden namelijk naar buiten afgevoerd worden, terwijl schone lucht aangevoerd wordt. Door gebruik te maken van een WTW unit tijdens het ventileren word je woning niet alleen voorzien van schone, verse lucht, maar tevens kun je ook heel wat energie besparen.

In dit artikel leggen we uit wat een WTW unit nu precies is en waarom het goed is om te ventileren, en dan vooral met behulp van een WTW unit systeem. Ook leggen we uit hoe WTW ventilatie ervoor zorgt dat je geld kunt besparen en hoe je deze goed onderhoud.

Wat is een WTW unit?

Net als bij een douche-wtw, staat WTW ook in het geval van ventilatie voor “warmteterugwinning”. Maar hier gaat het natuurlijk niet om een douche, maar om een ventilator. Het systeem werkt dus net eventjes wat anders. Met een WTW unit wordt namelijk een ventilator bedoeld welke vervuilde lucht afvoert en schone, verse lucht aanvoert door middel van deze warmteterugwinning.

Dit gebeurt door, op een centraal geplaatste ventilatie box, ventilatiekanalen aan te sluiten. Deze ventilatiekanalen zorgen voor de aan- en afvoer van lucht. De schone lucht wordt eerst door een WTW unit filter gevoerd. Dit zorgt ervoor dat kleine stofdeeltjes uit de lucht gefilterd worden. Vervolgens wordt deze gefilterde lucht verdeeld over de verschillende ruimtes in je woning via de ventilatiebuizen.

De vervuilde lucht wordt door hetzelfde systeem afgevoerd. Deze lucht is warm aangezien het enige tijd in de woning heeft doorgebracht. Tijdens het afvoeren van deze warme binnenlucht wordt een deel van de warmte afgestaan aan de binnenstromende lucht. De lucht die je woning binnenstroomt is dus niet alleen extra schoon, maar ook nog eens al een beetje opgewarmd. Doordat deze lucht dus al wat warmer is, hoef je minder hard te stoken om een aangename temperatuur in huis vast te houden. Op deze manier kun je dus besparen op je energiekosten.

WTW Unit Systeem

Waarom is het goed om te ventileren en wat voegt een WTW systeem daaraan toe?

WTW units zorgen er dus voor dat er extra schone en al enigszins opgewarmde lucht je woning binnenstroomt, terwijl de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Doordat de afgevoerde lucht warmte afstaat aan de binnenstromende lucht, kun je energie besparen. Tot zover zo goed, maar misschien vraag je je nu af waarom het überhaupt nodig is om te ventileren.

Het is geen geheim dat de lucht om ons heen vol zit met van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën, fijnstofdeeltjes, chemische stoffen en nog veel meer. Nu kunnen deze stoffen en andere deeltjes ervoor zorgen dat je gezondheidsklachten ervaart, zoals astma of andere ademhalingsproblemen. Ook is het zo dat je hoofdpijn kan krijgen en extra vermoeid kan raken wanneer een ruimte niet goed geventileerd is.

Dit is niet alleen onprettig, maar gaat ook ten koste van je productiviteit. Zeker nu we massaal meer thuis werken is het dus van belang om meer aandacht te besteden aan ventilatie. Door het laten plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem kan je al deze klachten voorkomen. Deze mechanische ventilatie zorgt namelijk voor de aan- en afvoer van lucht.

Je kunt er dus voor kiezen om je woning te ventileren met behulp van een mechanisch ventilatiesysteem zonder WTW unit. Het voordeel van WTW ventilatie is echter dat deze er ook voor zorgt dat verse lucht, mechanisch aangevoerd wordt. Bij mechanische ventilatie of balansventilatie zonder WTW gebeurt de aanvoer van schone lucht op natuurlijke manieren, bijvoorbeeld door middel van raamroosters. Daar komt nog eens bij dat de WTW unit de warmte in de woning natuurlijk beter kan behouden. Het heet namelijk niets voor niets warmteterugwinning!

Geld besparen door WTW unit ventilatie

Vaak wordt gedacht dat ventileren geld kost. Dit is voor iedere vorm van mechanische ventilatie echter onjuist. Het zit namelijk zo dat de woning veel sneller en goedkoper verwarmd kan worden wanneer schone en droge lucht je huis in kan trekken. Dit komt doordat het verwarmen van droge lucht veel minder energie kost dan het verwarmen van vochtige lucht.

Een extra voordeel van een WTW unit is dat er nóg minder energie nodig is. Dit komt natuurlijk doordat de warmte van de weggevoerde lucht afgegeven wordt aan de binnenstromende lucht. Op deze manier kun je al gauw enkele tientjes per jaar besparen.

Onderhoud van de WTW unit

WTW units brengen dus verschillende voordelen met zich mee. Door te ventileren kun je namelijk gezondheidsklachten verminderen. Ook kost het minder energie om je huis te verwarmen wanneer er constant droge lucht aangevoerd wordt. Een WTW unit kan je helpen om nog eens extra geld te besparen doordat de binnenstromende lucht al enigszins is opgewarmd. Op deze manier verlaag je niet alleen je energiekosten, maar ben je ook goed bezig voor het milieu.

Om te garanderen dat je WTW unit optimaal blijft werken, is het verstandig om ervoor te zorgen dat de WTW unit goed wordt onderhouden. Het is daarom aan te raden om iedere twee jaar wat klein onderhoud te laten uitvoeren. Daarnaast is het aan te bevelen om het WTW systeem ten minste eens in de vier jaar volledig te laten reinigen. Ook is het zo dat de WTW unit gebruik maakt van filters.

In het meest ideale geval worden de WTW unit filters eens per jaar vervangen, maar een jaarlijkse schoonmaakbeurt van deze filters volstaat ook. Het vervangen en schoonmaken van filters is ook iets wat je gemakkelijk zelf kunt doen. Voor het overige onderhoud is het echter aan te raden om een specialist in te huren, tenzij je natuurlijk zelf technisch onderlegd bent.

Vrouw in de natuur

WTW systeem ventilatie, goed voor jezelf en het milieu

Om te voorkomen dat we allerlei gezondheidsklachten gaan ervaren of ons wat vermoeider gaan voelen, is het dus belangrijk om je huis goed te ventileren. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit geld kost, is dit niet het geval. De droge lucht die een mechanisch ventilatiesysteem namelijk naar binnen voert is veel gemakkelijker opgewarmd dan vochtige lucht. Maar wanneer je echt goed wilt ventileren, kies je voor een WTW installatie.

Niet alleen beschikt een WTW installatie over filters waardoor de lucht die je woning binnenstroomt extra schoon is, deze binnenstromende lucht is al wat opgewarmd. Dit komt door de warmteterugwinning, waarbij de afgevoerde lucht warmte afgeeft aan de binnenstromende lucht. Op deze manier hoef je dus nog minder energie te verbruiken om je huis op temperatuur te houden. Dit zul je ook gaan merken aan je energierekening.

Een WTW unit is dus niet alleen goed voor je gezondheid en je portemonnee, maar ook voor het milieu. Zorg er wel voor dat je je WTW unit goed en regelmatig onderhoudt.