Close

Zakelijke Energiedeals 2021

Duurzaam ondernemen wordt een steeds populairdere term. Naast duurzame kantoorartikelen, waaronder duurzame kantoorprinters, kun je nog veel meer doen op de zaak om bij te dragen aan een beter milieu. Eén van de beste dingen die je kunt doen om een duurzame ondernemer te worden is om over te stappen op groene stroom. Net als voor gewone huishoudens zijn er genoeg energieleveranciers die speciale contracten aanbieden voor ZZP’ers of Mkb’ers. Maar waarom is groene stroom ook alweer belangrijk? En welke energieleveranciers bieden zakelijke energiedeals voor echt groene energie? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Het belang van groene energie

Om onze huidige maatschappij draaiende te houden hebben we ontzettend veel energie nodig. Helaas wordt de meeste energie gewonnen zonder al te veel rekening te houden met het milieu. Het grootste deel van onze energie wordt namelijk gewonnen uit niet-duurzame bronnen, zoals gas en kolen. Stroom afkomstig uit deze energiebronnen wordt ook wel grijze stroom genoemd. Deze energie wordt voornamelijk gewonnen uit fossiele brandstoffen. Dit betekent dat deze energiebronnen ooit een keer op zullen raken. Om deze reden zullen we wel naar een alternatief opzoek moeten, willen we in de toekomst ook nog stroom gebruiken. Maar nog veel belangrijker is dat kolencentrales veel CO2 uitstoten. CO2 draagt bij aan het broeikaseffect, waardoor klimaatverandering dus versterkt wordt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat kolencentrales andere giftige stoffen in de lucht brengen, waaronder zwavelstof, fijnstof, kwik en stikstofdioxide. Ook aardgas zorgt voor extra uitstoot van CO2, hoewel de CO2-uitstoot aanzienlijk minder is dan die van kolen.

Een alternatief op grijze stroom is groene stroom. Groene stroom is afkomstig uit een hernieuwbare energiebron, wat betekent dat deze vorm van energie nooit uitgeput zal raken. Ook draagt groene energie niet bij aan klimaatverandering. Bovendien is het zo dat groene energie geen luchtvervuiling teweeg brengt en dat het landschap of de leefomgeving niet aangetast wordt.

De beste vorm van groene stroom wordt gewonnen door gebruik te maken van zonnepanelen of windmolens. Immers zijn zonne- en windenergie onuitputtelijke bronnen. Ook komen er geen schadelijke gassen vrij bij het winnen van deze energie.

Vaak worden biomassa, waterkracht en kernenergie ook genoemd als groene energie bronnen. Echter zijn hier nogal wat vraagtekens bij te zetten. Want bij de verbranding van biomassa wordt ongeveer evenveel CO2 uitgestoten als bij de verbranding van kolen. En het op grote schaal opwekken van waterkracht kan het ecosysteem verstoren. Bij kernenergie is het dan weer zo dat de bron, uranium, geen onuitputtelijke bron is. Ook is het zo dat de winning van kernenergie radioactief afval oplevert. Hier hebben we tot nu toe nog geen goede oplossing voor gevonden.

De beste groene bronnen voor energie zijn dus windkracht of zonkracht. Echter is het wel belangrijk dat deze energie afkomstig is uit Nederland. Dit is namelijk de enige manier om zeker te weten dat de energie die als duurzaam verkocht wordt, ook echt groen is. Bij groene energie uit het buitenland is het namelijk het geval dat hier nogal mee gesjoemeld kan worden.

Dit kan doordat bijvoorbeeld in Noorwegen alle stroom al groen is. Daar zitten ze dus met een overschot aan Garantie van Oorsprong certificaten. Dit zijn certificaten die iedere energieleverancier verplicht is af te boeken voor iedere 1000 kWh aan groene stroom die ze aan hun klanten verkopen. Maar omdat Noorwegen dus met een overschot zit, worden deze certificaten doorverkocht om grijze stroom als het ware groene te wassen. Om deze reden kun je er dus helaas niet van uitgaan dat groene stroom die zogenaamd uit het buitenland afkomstig zou zijn ook echt duurzaam is. In werkelijkheid gaat het vaak helaas namelijk om Nederlandse grijze stroom met een mooier labeltje.

Zakelijke energie op een groene manier

Door gebruik te maken van groene bronnen voor energie kun je dus een positieve uitwerking hebben op het milieu. De meest duurzame energie wordt gewonnen door windmolens en zonnepanelen. Daarnaast is het van belang dat de energie gewonnen wordt in Nederland, wil je er zeker van zijn dat deze ook echt duurzaam is.

Nu je weet wanneer je energie pas echt groen is, ben je misschien geïnteresseerd in welke energieleverancier ook zakelijke energie leveren die groen is. Hulp nodig bij het kiezen van een goede energieleverancier? Hieronder hebben we vier energieleverancier voor je op een rijtje gezet welke de beste energiedeals bieden voor ZZP’ers en Mkb’ers. En natuurlijk ben je bij deze energieleveranciers ervan verzekert dat je ook echt duurzame energie geleverd krijgt.

Vandebron Zakelijk

Vandebron is een online verkooppunt van energie. Deze energieleverancier is vooral geschikt voor kleine zakelijke onderneming. Zo levert Vandebron Zakelijk tot 50.000 kWh per jaar aan energie. Voor gas dient het verbruik onder 20.000m³ per jaar te zijn en het maximale gasverbruik per uur niet meer dan 40m³ bedragen. Weet jij dat je zakelijke verbruik onder deze aantallen valt? Dan kan Vandebron een goede duurzame energieleverancier voor je zijn. Je kunt bij Vandebron namelijk kiezen voor een abonnement waarbij de stroom alleen gewonnen wordt door gebruik te maken van windmolens en zonnepalen die in Nederland staan. Ook kun je bij Vandebron Zakelijk kijken naar mooie extra’s, zoals elektrisch rijden.

Pure Energie

Pure Energie is al acht jaar op rij uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Niet gek, want Pure Energie maakt alleen maar gebruik van windmolens en zonnepanelen in Nederland. Pure Energie heeft niet alleen een mooi contract beschikbaar voor Mkb’ers of ZZP’ers, ook voor de grootzakelijke markt kun je bij hen terecht voor een contract. Twijfel je nog? Vraag dan eerst eventjes een offerte aan. Op deze manier kun je een goedgeïnformeerde keuze maken. Net zo makkelijk!

Zakelijk Greenchoice

Ook Greenchoice biedt de mogelijkheid voor ZZP’ers en Mkb’ers om een contract af te sluiten voor 100 % Nederlandse groene energie. Voor een energieverbruik vanaf 100.000 kWh en een gasverbruik 25.000m³ kun je ook een grootzakelijk contract afsluiten. Om je bedrijf nog verder te verduurzamen, biedt Greenchoice nog meer interessante opties, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen voor op kantoor.

Vattenfall zakelijk

Ook Vattenfall maakt alleen gebruik van 100% Nederlandse energie. Het grootste deel wordt opgewekt door windmolens, maar er wordt ook een deel van de energie geleverd door zonkracht of waterkracht. Kies je voor een abonnement bij Vattenfall, dan krijg je stroom en gas tegen een vaste lage prijs voor maar liefst drie jaar. Niet alleen biedt Vattenfall een mooie zakelijke energiedeal die gegarandeerd groen is, je kunt ook een cadeau uitzoeken tussen de €229,- en €420,-. Wat dacht je van een Feenstra alarmsysteem, of een volautomatische espressomachine? Zit er niks bij? Dan kun je ook kiezen voor je cadeaubon van Bol.com of Ikea. En of dit alles nog niet mooi genoeg was, regelt Vattenfall de overstap vanaf je huidige leverancier.

Duurzame energie, ook zakelijk

Zoals je ziet zijn er dus meer dan voldoende mogelijkheden om ook zakelijk de beste energiedeal af te sluiten voor duurzame energie. Deze vier energieleveranciers zijn slecht enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden die er zijn. Er is dus geen enkel excuus om als duurzame ondernemer nog gebruik te maken van grijze stroom.