Close

Zwembadverwarming

Er gaat natuurlijk niets boven heerlijk afkoelen in je eigen zwembad op een hete zomerdag. Maar wanneer je eenmaal geïnvesteerd hebt in je eigen zwembad, zou het ook erg fijn zijn wanneer je niet alleen het water in kan wanneer het echt heet is. Ook op de dagen met mooi weer, waarbij de mussen nog niet echt van het dak vallen van de hitte, zou een verfrissende duik heerlijk zijn. Helaas is het zo dat deze duik dan wel zo fris kan zijn, dat het alles behalve prettig is.

Om toch te kunnen genieten van je zwembad op de niet zo extreem hete dagen, zou je zwembad verwarmen erg handig zijn. Maar helaas is het zo dat reguliere zwembad verwarming niet al te milieubewust is. Gelukkig is er ook energiezuinige zwembadverwarming. Dit doe je met behulp van een warmtepomp.

Over het algemeen is het wel bekend dat je met een warmtepomp je huis kan verwarmen. Echter niet iedereen weet dat je een warmtepomp ook heel goed kan gebruiken voor het verwarmen van je zwembad.

Top producten zwembad warmtepomp

Mitsubishi Electric Force Zwembad Warmtepomp

Mitsubishi Electric Zwembad warmtepomp FORCE

  • Verkrijgbaar van 7 tot 20 kW
  • COP-waarde tot 11,25
  • Werkbereik van -10 ° C tot + 40 ° C
  • Zwembadvolume tot ca. 95 m³ (afhankelijk van grootte)
  • Bedrijfsmodus: koelen, verwarmen, automatisch
  • Met titanium warmtewisselaar, uitstekend geschikt voor zout water en chloor
  • Met 4.7 "glazen touchscreen LCD-scherm Z / W
  • Met titanium warmtewisselaar, uitstekend geschikt voor zout water en chloor
  • 6 Jaar garantie
BEKIJK OP BOL
Zwembadverwarming Warmtepomp Pinguïn

Zwembadverwarming warmtepomp pinguïn

Wil jij jouw opzetzwembad ook verwarmen door middel van een zwembad warmtepomp? Dan is deze pinguïn ideaal. Geen torenhoge aanschafkosten maar wel een mogelijkheid om ook in het voor-of najaar te genieten van je opzetzwembad.

  • Een vermogen van 3,2 kW
  • Geschikt voor zwembaden tot 12.000 liter
  • De behuizing is gemaakt van sterk polystyreen en bestand tegen verschillende weersomstandigheden
  • Inclusief aansluitset maar exclusief slangen
  • Geluidsniveau slechts 48 dB
  • Dit model kan werken in combinatie met een cartridge filterpomp of zandfilterpomp.
  • De titanium wisselaar is bestand tegen zowel chloor als zout
BEKIJK OP BOL
Inverter Pro 17 Zwembad Warmtepomp

Inverter Pro 17 zwembad warmtepomp

De Comfortpool Inverter Pro 17 is een innovatieve zwembadwarmtepomp uitgerust met invertertechnologie die uw water efficiënt kan verwarmen. In tegenstelling tot traditionele zwembad warmtepompen schakelen de Inverter Pro's automatisch over op de energiebesparende stand wanneer dat mogelijk is, wat een enorm verschil maakt in het besparen van stroom en u geld bespaart!

  • Zeer hoog rendement
  • Max. zwembadgrootte: 75.000 L
  • COP waarde*: 9,1
  • Optioneel: via een app op je telefoon de warmtepomp bedienen
  • Aanbevolen pompsterkte: 6 - 8 m³/uur
  • Meest efficiënt bij een buitentemperatuur tussen de 0 en 43°C
BEKIJK OP BOL
Hydro Pro P6 Zwembad Warmtepomp

Hydro-Pro P6 Zwembad Warmtepomp

De professionele Hydro-Pro warmtepomp is de perfecte oplossing om je zwemseizoen te verlengen en de zwembadtemperatuur te regelen in warme zomers. Bovendien kun je het hele jaar door genieten van je eigen privé-oase!

  • Inzetbaar vanaf -5°C
  • Maximaal zwembad volume ca. 20-30 m3, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden
  • Instelbaar van 9-40°C
  • Verwarmingsvermogen tot max. 5,8 kW
  • Eenvoudige temperatuurregeling met LCD display
  • Efficiënte COP 5.87
  • Automatische ontdooi functie
  • Inclusief winterhoes
BEKIJK OP BOL
Hydro-S Warmtepomp Zwembad

Hydro-S Warmtepomp Zwembad

De Eco zwembadwarmtepomp is een geweldige optie om je zwembad koel en comfortabel te houden tijdens het warme seizoen. De warmtepomp is uitgerust met nieuwe, innovatieve functies. Licht, compact en uitzonderlijk stil!

  • Uiterst stille werking met slechts 26 dB(a) op 10 meter afstand
  • COP max. 4,74
  • Warmtewisselaar van titanium
  • Min. buitentemperatuur: 10°C
  • Voor zwembaden van max. 15-25 m3 inhoud
  • Verwarmings capaciteit max. 3,3 kW
BEKIJK OP BOL

Wat is een zwembad warmtepomp?

Een zwembad warmtepomp zorgt er dus voor dat je in heerlijk warm water kunt zwemmen. En dat, terwijl de zwembad warmtepomp eigenlijk zelf geen warmte genereert. De warmtepomp maakt namelijk gebruik van een ventilator. Deze ventilator vangt warmte op van de buitenlucht. De lucht is natuurlijk door de zon verwarmd. Vervolgens wordt de warme lucht door een ventilator onttrokken en gecirculeerd door een buitenluchtspiraal van de verdamper.

Daarna zorgt een vloeibaar koelmiddel in de verdamperspiraal ervoor dat de warmte weer wordt geabsorbeerd en in een gas getransformeerd wordt. Het warme gas wordt vervolgens in een compressor gepompt. Doordat de warmte toeneemt, wordt het gas heet. Het hete gas gaat door de condensor van de warmtewisselaar. De pomp circuleert het zwembadwater, welke uit het zwembad wordt onttrokken. Het zwembadwater loopt door een filter en een warmtepompboiler.

Zowel het vloeibare koelgas als het water uit het zwembad stromen tegelijkertijd door de warmtewisselaar. Ondertussen geeft het hete gas zijn warmte af aan het water. Dit zorgt ervoor dat het water zo’n 3 tot 5 graden warmer wordt, voordat het weer terug het zwembad instroomt. Het hete gas keert weer terug naar de vloeibare vorm en terug naar de verdamper. Zo kan het gehele proces weer van voor af aan beginnen.

Hoe snel warmt een warmtepomp een zwembad op?

Het komt er dus op neer dat een warmtepomp werkt door warmte van de buitenlucht te onttrekken en deze energie vervolgens te gebruiken om het zwembadwater te verwarmen. Hoe snel je warmtepomp het zwembadwater dus verwarmt hangt af van de buitentemperatuur.

Neem bijvoorbeeld een buitentemperatuur van 20 gaden Celsius. Bij deze temperatuur doet een warmtepomp van 15 kW er zo’n 5 tot 6 uur over om een zwembad van 70 vierkante meter met één graden Celsius te verwarmen. Wanneer je warmtepomp continu aanstaat, zou dit dus betekenen dat het water met 4 graden Celsius per dag stijgt.

Warm Water Zwembad

Echter moet je er rekening mee houden dat ’s nachts het water weer afkoelt. De temperatuur daalt dan weer een of twee graden. In de praktijk wordt je zwembad dus twee of drie graden warmer per dag.

Wat verbruikt een warmtepomp zwembad?

Om warmte uit de buitenlucht te kunnen onttrekken, heeft een zwembad warmtepomp altijd wel elektrische energie nodig In de meeste gevallen werkt een zwembad warmtepomp via een elektrische aansluiting van 220 volt. Gemiddeld geneert een warmtepomp welke 1 kWh verbruikt 4 tot 5 kWh.

Het verbruik van een zwembadwarmtepomp is dus vrij efficiënt. Dat heeft te maken met verschillende factoren, waaronder de COP-waarde, inverter technologie en een goede afdekking

Factor 1: goede COP-waarde

De COP-waarde geeft een indicatie van hoe efficiënt de warmtepomp in staat is om de temperatuur te verhogen. Dit kun je ook zien als het rendement. Hoe hoger de COP-waarde, hoe meer warmte de warmtepomp kan halen uit 1 kW aan energie. Dit betekent dus dat een warmtepomp met een COP-waarde van 4,9 in staat is om 4,9 kW aan energie uit slechts één kW te halen.

Factor 2: inverter warmtepomp

Vroeger was het zo dat een warmtepomp eigenlijk constant op volle snelheid draaide. Echter bij de nieuwste zwembad warmtepompen maken ze gebruik van inverter technologie. Dit komt erop neer dat de inverter warmtepomp automatisch op een lagere stand gaat draaien wanneer het even kan.

Bij een inverter warmtepomp is het dus zo dat deze zich aanpast aan de omstandigheden. Op deze manier blijft de temperatuur van het water constant terwijl er tegelijkertijd efficiënt er duurzaam omgegaan wordt met energie.

Factor 3: goede afdekking

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan vooral ’s nacht het water weer een aantal graden afkoelen. Ook overdag kan dit enigszins gebeuren wanneer je geen goede afdekking gebruikt. Wanneer je geen zwembadafdekking gebruikt, gaat er constant warmte verloren. Als gevolg hiervan blijf je dus energie verbruiken.

Zwembad Afdekking

Dat is niet alleen zonde van het milieu, maar ook van je portemonnee. Daarom is het verstandig om altijd gebruik te maken van een zwembadafdekking wanneer je niet aan het zwemmen bent. Op deze manier kun je het warmteverlies namelijk drastisch beperken en blijft het energieverbruik laag.

Wat kost een warmtepomp zwembad jaarlijks aan energie?

Hoeveel je nu echt concreet kwijt bent voor een verwarmd zwembad met behulp van een warmtepomp is afhankelijk van hoeveel kW’s de warmtepomp aan warmte aan moet maken. Dit is weer van verschillende factoren afhankelijk, zoals de weersomstandigheden, grootte van het zwembad, beweging van het water en de kwaliteit van van het afdek materiaal.

Ook de gewenste watertemperatuur speelt natuurlijk een grote rol. Op verschillende sites zou je een inschatting kunnen maken met verschillende rekentools. Let wel op dat dit slechts een inschatting is. Het is vrij lastig om de exacte kosten te berekenen, juist vanwege al de verschillende factoren die een rol spelen.

Wat is een goede warmtepomp voor zwembad?

Er zijn verschillende soorten zwembad warmtepompen in omloop. Voor het verwarmen van een zwembad is de lucht/water warmtepomp waarschijnlijk de meest geschikte. Dit is dus het soort waterpomp welke gebruik maakt van de temperatuur van de buitenlucht om te verwarmen.

Combineer je zwembad warmtepomp met verwarming thuis

Waarom zou je alleen je zwembad op een duurzame manier verwarmen als je ook de rest van je huis met behulp van een warmtepomp op een duurzame manier van warmte kan voorzien. Sommige fabrikanten hebben inderdaad een warmtepomp ontwikkeld welke zowel je huis als je zwembad kan verwarmen. Je hebt in dat geval dan ook maar één warmtepomp nodig, wat je dus een hoop kosten kan besparen.

Warmtepomp die zichzelf terugverdient

Wanneer je ervoor kiest om je zwembad te verwarmen met behulp van een warmtepomp, verbruik je heel wat minder energie dan wanneer je zou kiezen voor een andere, mindere duurzame vorm van verwarmen. Hierdoor kun je dus aanzienlijk wat kosten besparen op je energierekening. Uiteraard is er dan wel eerst een investering in een warmtepomp nodig.

Zwembadverwarming

Ook ligt het natuurlijk een beetje aan je persoonlijke situatie als je wilt berekenen na hoeveel jaar je deze investering terugverdient hebt. Want als je een verwarmd zwembad niet goed afdekt of een behoorlijk hoge temperatuur voor het water wenst is de situatie natuurlijk heel anders dan wanneer je meer aandacht besteed aan een zuinig verbruik. Gemiddeld zal het tussen de drie en de zes jaar duren voordat de zwembad warmtepomp zichzelf terugverdiend heeft.

Warmtepomp voor het zwembad en domotica

Bij domotica, oftewel een smart home, zijn vele slimme apparaten aan elkaar gekoppeld zodat ze met elkaar kunnen communiceren en je deze apparatuur kunt automatiseren. Bij domotica denken we vaak aan geautomatiseerde lichten of misschien zelfs een slimme thermostaat.

Maar ook de warmtepomp voor je zwembad kun je vaak opnemen in je domotica. Wanneer je dit doet, kun je bijvoorbeeld je warmtepomp vanaf je mobiele telefoon uitzetten in het geval dat je dit vergeten bent om te doen toen je met vakantie ging. Ook kun je bijvoorbeeld de zwembadverlichting koppelen aan je warmtepomp.

Hoe vaak warmtepomp zwembad onderhouden

Om ervoor te zorgen dat de warmtepomp voor je zwembad naar behoren blijft werken, is het van belang dat deze goed onderhouden wordt. Jaarlijks onderhoud is dan ook een beetje de norm, net als bij een gasketel. Tijdens het onderhoud zal de compressor worden nagekeken. Ook wordt er gekeken of de warmtepomp nog wel volledig rendement heeft.

Op deze manier ben je er van verzekerd dat je warmtepomp zo zuinig mogelijk zijn werk doet. Daarbij komt natuurlijk ook dat het onderhoud ervoor zorgt dat de warmtepomp langer meegaat. Dit komt dus ook weer ten goede van het milieu ( en je portemonnee).

Wanneer heb je een waterpomp nodig voor bij je zwembad?

Een warmtepomp kan het zwembadwater verwarmen. Dat is heerlijk wanneer je in de lente of in de herfst wilt genieten van je zwembad. De zon kan dan namelijk het water minder goed en minder lang verwarmen. De warmtepomp is dan een energiezuinige zwembadverwarming.

Ben je echter iemand die alleen maar zwemt in de zomer? Vraag jezelf dan af of je daadwerkelijk behoefte hebt aan een warmtepomp. In de zomer is de zon over het algemeen bezien namelijk prima in staat om het water te verwarmen op de meest duurzame manier die er is. Bovendien is dan ook de buitenlucht warmer, waardoor het water ook niet zo snel afkoelt als in de herfst of lente het geval is.