Close

Kruipruimte isoleren

Er zijn genoeg kruipruimtes in Nederland die vochtig zijn of die zelfs water erin hebben staan. Een vochtige kruipruimte is niet alleen ongezond maar kan ook voor veel overlast zorgen! Een oplossing kan zijn om je kruipruimte te laten isoleren. Betaalbaar en met een positief resultaat.

Voor welke ongemakken kan het goed zijn om eens een specialist te raadplegen?

 • Vocht- en schimmelproblemen
 • Muffe lucht
 • Het voorkomen van rottende vloerbalken
 • Overlast van slakken en muggen
 • Een veel te hoge luchtvochtigheid in huis

Kruipruimte isolatie of vloerisolatie?

Op lange termijn ben je met vloerisolatie voordeliger uit. Als jouw kruipruimte hoog genoeg is (vanaf 50 cm) en wanneer er geen water in de kruipruimte staat, kun je isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aanbrengen. Waarom heeft dit de voorkeur? De warmte blijft beter in de woning als de onderkant van de vloer is geïsoleerd.

De warmte verdwijnt op deze manier namelijk niet in de kruipruimte. De kruipruimte kan zo ook beter ventileren waardoor er geen vochtproblemen ontstaan. Zou je alleen de bodem van de kruipruimte laten isoleren dan blijft dit probleem bestaan. Bodemisolatie is wel aan te raden om het optrekkende vocht of kou uit de kruipruimte te weren maar werkt minder goed als isolatie van je woning.

Kruipruimte isolatie kosten

De kosten van een kruipruimte laten isoleren is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Wat voor type woning heb je? (rijtjeshuis, 2 onder 1 kap of vrijstaand)
 • Hoe goed is je kruipruimte bereikbaar
 • Hoe is de vochtigheid in je huis
 • Welke isolatiematerialen worden er gebruikt

Kruipruimte isolatie kost gemiddeld €20,- per vierkante meter. Je kunt tot wel 300m3 gas per jaar besparen bij een gemiddeld vloeroppervlak van 60m2. Alleen al door de kruipruimte te isoleren. Deze investering is dan dus binnen een jaar of 4 terug te verdienen. In onderstaand tabel kun je de gemiddelde prijzen per woningtype terug vinden.

kruipruimte isoleren

Deze prijzen zijn een schatting en afhankelijk van de gebruikte materialen en het tarief van de isolatie specialist. Voor meer informatie of het aanvragen van een offerte kun je altijd contact met ons opnemen. Wij werken samen met de beste specialisten en zijn je graag van dienst met het adviseren en plannen van vloer en/of kruipruimte isolatie.

kruipruimte isolerenBeste materialen voor kruipruimte isolatie

Elke methode voor het kruipruimte isolatie heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van de situatie. Wat voor de een kruipruimte werkt, hoeft niet te werken voor de ander.

Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte materialen:

ESP Parels

Voor vochtige met water gevulde kruipruimtes zijn ESP Parels de beste optie omdat deze parels drijven op het water. Deze parels hebben geen invloed op de isolatiewaarde mocht het grondwater stijgen. Je moet wel een kruipruimte van minimaal 30 centimeter hebben en je buizen en leidingen zijn later niet meer bereikbaar.

Schelpen

Schelpen zijn ongevoelig voor vocht en zijn duurzaam. Om effect te hebben dienen de schelpen minstens 35 cm dik aangebracht te worden. Mocht het grondwater stijgen dan verminderd de effectiviteit omdat de schelpen niet drijven. Ook hier weer zullen de buizen en leidingen naderhand niet meer bereikbaar zijn.

Folie

Een folie is geschikt bij zeer lage kruipruimtes. De folie wordt dan op de bodem aangebracht en met latten vastgezet tegen de randen. De folie gaat drijven wanneer het grondwater omhoog komt. Deze goedkope methode heeft geen isolatiewaarde en wordt ook vaak toegepast als ondersteuning voor vloerisolatie.

Nationaal Energiebespaarfonds

Wat is het Energiebespaarfonds nu eigenlijk?

Nog steeds zijn er veel woningen die niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. Om woningeigenaren te stimuleren, heeft de overheid het Nationaal Bespaarfonds opgericht. Deze optie is ook zeker voor mensen die niet de financiële middelen hebben om dit te kunnen doen. Het fonds bevat 300 miljoen om leningen te kunnen verstrekken. De uitbesteding van isolatie met een kostenpost tussen de €2.500,- en €25.000,- kunnen geleend worden tegen een rente van 3-3,5%.

Hoe weet ik of ik vloerisolatie heb?

Aan de hand van het bouwjaar van jouw woning kun je een goede inschatting maken of en hoe je huis is geïsoleerd.

Bouwjaar vóór 1930

In de meeste gevallen hebben deze woningen geen kruipruimte met vloer isolatie. Om je huis duurzamer te maken en te genieten van meer wooncomfort is het een goede keus om je vloer te isoleren. Wanneer je huis geen kruipruimte zou hebben, is het mogelijk om een extra isolatielaag boven op de vloer aan te brengen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen omdat de vloer dan een stuk hoger komt te liggen en hierbij dus aanpassingen nodig zijn aan deuren, plinten etc. Een andere (vaak duurdere ) oplossing is het leggen van een compleet nieuwe vloer. ( nieuwe houten planken, nieuwe betondekvloer en evt. vloerverwarming )

Bouwjaar tussen 1930 en 1982

De meeste huizen van dit bouwjaar hebben een kruipruimte maar zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Een uitzondering hierop is als ze op palen zijn gefundeerd. Voor deze huizen is een vloerisolatie een uitstekende oplossing.

Bouwjaar na 1982

De huizen na 1982 hebben meestal wel enige vorm van isolatie. Al is deze isolatie, vooral in de jaren 80, niet echt optimaal. Extra isolatie is in deze gevallen geen overbodige luxe. Vloeren zijn na 1992 over het algemeen goed geïsoleerd. Mocht je al vloerisolatie hebben dan zijn extra maatregelen misschien wel een nog een optie.

Vloerisolatie

Een groot voordeel van een vloerisolatie is dat je vaak geen koude voeten meer hebt. Vloeren met vloerverwarming zijn al voorzien van een isolatielaag. Met vloerisolatie is ongeveer 200 tot 300 euro te besparen. Er zijn meerdere opties om de vloer (begane grond) te laten isoleren:

 • Bovenzijde vloer
 • Onderzijde Vloer
 • Kruipruimte

Kruipruimte isolatie en onderzijde vloer isoleren

Verduurzaming Nederland heeft de beste ervaring met isolatie welke flexibel is, voorzien is van folie en tegen de vloer gemonteerd wordt. Dit type isolatie isoleert op basis van reflectie en stilstaande lucht en heeft dus een dubbele werking. Warmte in een vloer wordt omhoog en omlaag gereflecteerd. In de kruipruimte wordt nu juist de kou naar de bodem gereflecteerd en de warmte omhoog gereflecteerd.

Dit type isolatie materiaal is te verkrijgen in een dikte van ongeveer 5 cm en wordt meestal gemonteerd met een spouw van ongeveer 3 cm. Met een totaal van 8 cm is een RC waarde van 3,5 goed haalbaar. Wel is hiervoor een luchtdichte afwerking noodzakelijk. Uitsparingen door leidingwerk moeten secuur worden uitgesneden en vervolgens luchtdicht worden afgeplakt.

Op de bodem komt vaak een folie van PE te liggen. Dit zorgt voor een extra vochtscheiding. Montage vind vaak plaats met speciale isolatiehouders. Deze zorgen ervoor dat er gen regelwerk noodzakelijk is. De kruipruimte verliest met dit type isolatie het minst van zijn hoogte en al het leidingwerk blijft goed bereikbaar.

Bovenzijde vloer isoleren

Een andere vorm van isolatie is om de bovenzijde van een vloer te isoleren. Dit wordt vaker gedaan wanneer er geen kruipruimte of kruipluik aanwezig is. Het kiezen voor onderzijde vloer én bovenzijde vloer isolatie is in gevallen van extreme kou of vocht vanuit de kruipruimte ook een optie.

In feite zijn er 2 mogelijkheden om een bovenzijde vloer te isoleren.

Het aanbrengen van isolerend ondertapijt

Het ondertapijt in de vorm van een folie van enkele millimeters dik zorgt voor een thermische en akoestische isolatie. De vloer dient schoon en vlak te zijn. De rollen folie dienen strak tegen elkaar gelegd te worden en vast getaped met dampdoorlatende plakband. Het rendement is misschien niet optimaal maar de investering is ook maar klein.

Het aanbrengen van een dekvloer

Veel effectiever is het aanbrengen van een nieuwe dekvloer bovenop de oude vloer. Tussen beide vloeren wordt dan isolatie geplaatst. Een dekvloer kan gemaakt worden met houten planken waarop er loopbare platen geplaatst worden. Tussen de balken wordt er dan isolatie aangebracht met voldoende ruimte om te ventileren.

Een andere optie is een zwaluwplaatvloer. Dit is een lichtgewicht stalen vloer met daarop een dun laagje cement. Ook hier bevindt zich de isolatie dan weer tussen beide vloeren. Belangrijk bij beide mogelijkheden is het goed afdichten van kieren en naden om zo kou en vocht vanuit de kruipruimte tegen te gaan.

Houten vloeren isoleren

Het is ook mogelijk om een houten vloer te isoleren. Het handigst is het dan om rechtstreeks tegen de vloerbalken te isoleren. Wil je tussen de balken isoleren is dat ook mogelijk. Er zullen er dan wel extra latten voor het creëren van een spouw van minimaal 2,5 cm gemonteerd moeten worden.