Close

Warmtepomp Kopen

Is je woning geschikt voor een warmtepomp?

Voordat we je volledig uit gaan leggen hoe een warmtepomp werkt en welke verschillende varianten er op de markt zijn is het handig om te weten of een warmtepomp wel geschikt is voor in je woning. Dit kun je voor een groot gedeelte te weten komen door een testje te doen op een koude winterse dag waar het best een paar graadjes mag vriezen.

Een warmtepomp is ontwikkeld voor lage temperatuur verwarming, en dit kun je thuis zelf nabootsen als je een gas-cv ketel hebt. Zorg wel dat je CV ketel waterzijdig goed is ingeregeld om de beste indicatie te krijgen. Stel je cv ketel in op een maximale cv temperatuur van 50⁰C. Dit is via een gebruikershandleiding goed zelf te doen. Mocht dit niet lukken kun je contact opnemen met onderstaand contactformulier en zullen wij je hiermee helpen.

Zet de kamer thermostaat op een temperatuur van 20,5⁰C of 21⁰C. Zorg dat de hoofdradiatoren goed opengedraaid zijn zodat ze de maximale flow hebben. Laat de installatie een dag of twee dagen draaien en doe de dingen die je normaal ook doet. Als blijkt dat de CV het huis op deze manier goed kan opwarmen is je huis waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp.

Dit is wat een warmtepomp doet, een constante temperatuur afgifte van maximaal 50⁰C. Red je het niet met deze temperatuur, zorg dan dat je eerst energie steekt in het beter isoleren van je woning. Nu je weet dat een warmtepomp een optie kan zijn kun je onderstaand lezen hoe een warmtepomp werkt en welke varianten er allemaal zijn.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier verwarmen, koelen en je woning van warm tapwater voorzien. Een warmtepomp is een aanvulling of alternatief, afhankelijk van geschiktheid in je woning, voor de gasgestookte CV ketel, en bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, bodem of het grondwater en zet dit om in warmte voor je woning.

Hiermee bespaar je dus al op je CO2 uitstoot. Het is natuurlijk nog voordeliger als je de stroom voor je warmtepomp op kunt wekken via eigen zonnepanelen. Een warmtepomp is voornamelijk geschikt als lage temperatuur verwarming met een aanvoertemperatuur van maximaal 50⁰C. Dit is te realiseren met onder andere lage temperatuur radiatoren en/of vloerverwarming. Als je een warmtepomp combineert met een een (zonne)boiler kun je via je warmtepomp ook warm tapwater realiseren en volledig van het gas af.

Hoe werkt een warmtepomp?

In een warmtepomp zit net als in een airco en koelkast, een koudemiddel wat wordt rondgepompt door de installatie. De installatie is voorzien van een verdamper en een condensor en werkt met kookpunten van het koudemiddel en druk. Met verdampen neemt een warmtepomp installatie warmte uit de omgeving op. Met condenseren geeft een warmtepomp warmte af aan de omgeving. Met een lage druk heb je een laag kookpunt, met een hoge druk heb je een hoog kookpunt. (Denk bijvoorbeeld aan een snelkookpan).

Het koudemiddel wordt in de verdamper aan de kook gebracht bij een lage druk waarbij het koudemiddel verdampt. Deze damp wordt weggepompt naar een ander deel van de installatie en naar een hoge druk gebracht. Met het opvoeren van de druk zal ook de temperatuur gaan stijgen van het koudemiddel. De damp komt nu via een wisselaar in aanraking met het relatief koude CV water en condenseert. Met het condenseren geven de ‘druppeltjes’ die ontstaan de warmte af aan het CV water. Het CV water wordt nu warm.

Vervolgens wordt de druk weer verlaagd (middels een expansieventiel) en zal zal in de verdamper zijn proces weer van voor af aan gaan beginnen. Door het gebruik van een koudemiddel met de juiste eigenschappen kan de verdamper van een warmtepomp warmte uit de buitenlucht halen tot wel -25⁰C. De condensor kan warmte afgeven tot 65⁰C. Om deze reden is het mogelijk een woning met een warmtepomp te verwarmen in de winter.

warmtepomp

Welke varianten warmtepompen zijn er op de markt?

Warmtepompen worden altijd aangeduid met water-water of lucht-water of lucht-lucht. Simpel gezegd geeft dit aan waar ze hun warmte aan onttrekken en waar ze hun warmte aan afgeven. Een lucht-water warmtepomp haalt zijn warmte bijvoorbeeld uit de buitenlucht met een buitenunit en geeft zijn warmte af aan water wat voor de centrale verwarming is te gebruiken. De twee onderstaande typen warmtepompen worden in woningen het meest toegepast. Het is echter ook steeds vaker het geval dat er lucht-lucht warmtepompen geplaatst worden. Nu nog veelal in bedrijven, maar ook steeds vaker particulier.

Wat is een standalone warmtepomp?

Deze volledige warmtepomp zorgt dat je er zonder gebruik van gas lekker warm bij zit. Ook het tapwater wordt middels een boiler op temperatuur gebracht. Je woning moet voor deze variant goed geïsoleerd zijn. Voor standalone variant warmtepomp is het ook mogelijk een bodem-water of (grond)water-water variant aan te schaffen. De beste variant is de (grond)water variant. Deze kan alleen als standalone uitgevoerd worden en werkt heel stabiel. Je ziet hem al aankomen, deze heeft ook een behoorlijk prijskaartje.

De meest ideale situatie is natuurlijk volledig van het gas af. Is dit met je woning mogelijk, wil je een warmtepomp kopen, tel dan voor een gemiddelde eengezinswoning op een kostenpost van €3000,- tot €6000,- inclusief de installatie,
BTW en subsidie.

Wat is een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een gasgestookte CV ketel. Deze CV ketel zal de warmtepomp op de koudere dagen ondersteuning bieden. De Hybride warmtepompen kunnen goed gebruikt worden in woningen welke geen optimale isolatie hebben, maar wel de basisisolatie. Voor de hybride warmtepomp zou je ook gebruik kunnen maken van een bodem-water variant warmtepomp. Deze variant is iets stabieler maar ook een stukje duurder. (De bodem-water variant wordt niet aan je CV toestel gekoppeld maar wordt gebruikt in combinatie met een elektrische na-verwarmer.)

Heb je inhoudelijke vragen of wil je een warmtepomp kopen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.