Close

Vergelijk oude met nieuwe apparatuur

Waarom vergelijken?

Veel apparatuur gaat tegenwoordig 15 tot 25 jaar mee. Het lijkt zonde om deze apparatuur te vervangen aangezien deze nog ‘goed’ functioneert. Niets is minder waar. Oude apparatuur lijkt vaak goed te functioneren maar is in de loop der jaren veel meer energie gaan verbruiken. Buiten dat ze al een minder goed energielabel hebben en deels versleten zijn werken ze met een verouderde techniek waardoor energiekosten nog hoger worden. Onderstaand maken we dit duidelijk aan de hand van getallen en zodoende kun je zien of vervangen rendabeler is dan je huidig ‘oude’ apparaat blijven gebruiken.

Grootverbruikers

Onderstaande tabel met de ‘grootverbruikers’ is gebaseerd op een gemiddeld gebruik en er is rekening gehouden met het originele energieverbruik van deze apparatuur. Vaak verbruikt verouderde apparatuur door slijtage nog meer energie. Dit kan gemeten worden met een energiemeter. Is het zo dat het verouderde apparaat nog meer energie verbruikt dan origineel en / of gebruik je de apparatuur meer dan gemiddeld? Dan wordt de terugverdientijd korter en en voordeel over 15 jaar hoger.

Let hier op bij energielabels

Het is lang niet altijd zo dat een A+ label een energiezuinig label is. Een goede energiezuinige koelkast heeft energielabel A+++. Voor een Airco kan A+ wel weer tot één van de zuinigste horen. Verdiep je dus eerst in het minimale en maximale energielabel van een apparaat.

oude met nieuwe apparatuur vergelijken

Wasmachine, droger, vaatwasser en koelkast

Onderstaand een tabel met de verschillen per programma of dag. Al het verbruik in kWh is gebaseerd op gemiddelden en we zijn van een apparaat van 15 jaar oud uitgegaan tegenover een nieuw apparaat met een goed (A+) energielabel. Uiteraard is dit slechts een indicatie voor bewustwording.

oude met nieuwe apparatuur vergelijken

 

Zelf vaststellen energieverbruik per apparaat

Voor sommige apparatuur verschilt het verbruik per gezin enorm. Je kunt dan niet meer uitgaan van een gemiddelde, en het beste zelf exact uitrekenen wat je voordeel is bij de aanschaf van nieuwe apparatuur.

Ten eerste is het belangrijk vast te stellen wat je huidig apparaat daadwerkelijk verbruikt. Dit kan het makkelijkst met een energiemeter. Zie de afbeelding. Dit is een energiemeter welke voor minder dan €25 te verkrijgen is en een duidelijk beeld geeft van het verbruik van per apparaat.

  • Plaats de energiemeter tussen apparaat en wandcontactdoos
  • Zorg dat de energiemeter correct staat ingesteld, op KwH
  • Laat de meter het werk doen
  • Vergelijk het verbruik per apparaat met het verbruik in bovenstaande tabel

energiemeter

Energiemeter – Verbruiksmeter – Energiekostenmeter

  • Afmetingen 8 x 7,5 x 16 cm
  • Materiaal Kunststof
  • Gewicht 0,231 kg
  • Voltage 230 V
BEKIJK OP BOL

Hoe reken ik uit of het rendabel is mijn apparaat te vervangen zónder een energiemeter

Alle apparatuur is tegenwoordig uitgerust met een energielabel. Op dit label staat onder andere vermeld wat de label van het desbetreffende apparaat is. Wat verder belangrijk is om te weten is het kWh/annum getal. Dit getal geeft het gemiddelde jaarlijkse verbruik aan in kWh. In het geval van de voorbeeldsticker wil het dus zeggen dat het apparaat 183 kWh per jaar zal verbruiken.

Voor een koelkast of vriezer zal dit aardig kloppen. Indien het over een vaatwasser, wasmachine of wasdroger gaat heeft de gezinssamenstelling veel meer invloed. Deze apparatuur staat niet constant aan en draait met een groter gezin meer programma’s dan bij een klein gezin. Verduurzaming Nederland heeft aan de hand van enkele voorbeelden een simpele manier bedacht om dit enigszins uit te kunnen rekenen.

  • Neem het getal wat vermeld staat op de sticker bij kWh / annum
  • Deel dit getal door 3 (grofweg aantal personen gemiddeld in een gezin)
  • Vermenigvuldig de uitkomst met het aantal personen in huis
  • Je hebt je schatting in jaarverbruik voor dit apparaat.

Voor een gezin van 5 personen met het energielabel uit het voorbeeld zou dit dus zijn:

183 : 3 = 61 61 x 5 = 305 kWh per jaar

Let wel op, dit is en blijf een schatting. In geval van een wasmachine zul je met een gezin van 5 personen ook vaker met volle trommel draaien dan een gezin met 1 of 2 personen.