Close

Zonnepanelen

Voor wie zijn zonnepanelen geschikt?

Zonnepanelen zijn voor iedereen bereikbaar en rendabel. Of je ze nu koopt, leased, huurt of leent, iedereen kan er afhankelijk van de grootte en ligging van de dakvlakken, naast verduurzamen ook een financieel voordeel uithalen. De werking van zonnepanelen is voor de consument heel eenvoudig.

Zonnepanelen

De collectoren vangen energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit voor je woning of bedrijf. Zonne-energie is de snelst groeiende energiebron. Vroeg of laat gaan we allemaal in aanraking komen met zonne-energie. Wil je zelf zwarte of blauwe zonnepanelen plaatsen? Lees dan snel verder.

Hoe werkt de installatie?

Zonlicht, of daglicht straalt neer op de zonnepanelen. De zonnepanelen zetten de zonne-energie om in gelijkstroom spanning. De omvormer zet de elektriciteit om van gelijkstroom naar een wisselstroom van ongeveer 230VAC, die u vervolgens via een aparte groep vanuit de meterkast kunt gebruiken om uw huis van stroom te voorzien. Deze stroom is exact hetzelfde als u gewend bent uit de wandcontactdozen.

Technische werking zonnepanelen

Onze zon is een natuurlijke kernreactor waaruit fotonen (energiepakketjes) vrij komen. De fotonen welke in een uur vrij komen hebben voldoende energie om een jaar lang aan de wereldwijde energiebehoeften te voldoen.

Zonnepanelen zijn voorzien van meerdere zonnecellen. Wanneer fotonen deze zonnecel raken komen de elektronen los van de atomen. Via elektrische geleiders welke aan de zonnecellen vast zitten word deze energie omgezet in elektriciteit. Hoe meer zonnepanelen er ingezet worden, hoe meer energie er gegenereerd wordt. In de meeste landen maken we gebruik van wisselstroom (AC). Zonnecollectoren wekken gelijkstroom (DC) op.

Om de energie van de zonnepanelen te gebruiken zal de DC omgezet moeten worden in AC. Dit is de reden dat er bij de installatie ook een omvormer geplaatst wordt. Naast het omzetten van de DC in AC zijn de meeste omvormers ook uitgerust met aardlekbeveiligingen en systeemstatistieken. Vanuit de meterkast zal er een aparte groep (16A) naar de omvormer moeten lopen zodat de omvormer de gehele meterkast van elektriciteit kan voorzien.

Financiële mogelijkheden

Momenteel zijn er voor zonnepanelen geen subsidies meer voorhanden. Indien mogelijk kun je het beste zonnepanelen kopen van eigen (spaar) geld. Als je dit niet hebt om deze investering te doen zijn er ook andere mogelijkheden welke maandelijks een financieel voordeel met zich meebrengen. Voor de aanschaf van zonnepanelen is het bijvoorbeeld mogelijk een energiebespaarlening af te sluiten, in combinatie met een andere duurzame maatregel, bij het nationaal energiebespaarfonds.

Ook is er de regeling dat je via de belastingdienst de 21% BTW terug kunt krijgen. Aangezien de subsidie ooit met een maximum van €650 aan te vragen was is deze 21% regeling voordeliger.

Zonnepanelen schoonmaken

Ondanks dat zonnepanelen een zelfreinigende coating hebben kan het voorkomen dat zonnepanelen vervuilen. Het is dus raadzaam om jaarlijks de zonnepanelen te inspecteren op vervuiling. Zonnepanelen schoonmaken kan de opbrengst van de zonnepanelen doen stijgen met 3%!

zonnepanelen schoonmaken

Salderingsregeling

U bent overdag niet altijd thuis, ’s nachts schijnt de zon niet en in de winter als u juist meer energie verbruikt is de zonne-energie minder sterk. Dit is geen probleem met zonnepanelen. Zonnepanelen hebben altijd piek en dal uren. In de piek uren wordt er meer energie opgewekt dan verbruikt, in de daluren word er minder energie opgewekt dan verbruikt.

Op het moment dat u meer opwekt dan u kunt gebruiken wordt deze energie aan het net ’terug geleverd’. Op momenten dat u geen energie opwekt en dit wel nodig heeft, neemt u deze stroom weer af bij u energieleverancier. Als u aan het einde van het contractjaar meer energie heeft geleverd als afgenomen krijgt u hier een (leveranciers afhankelijke) vergoeding voor.

Salderen in de huidige vorm is nog mogelijk tot 1 januari 2023. Van 2023 tot 2031 zal dit gaan veranderen door het langzaam afbouwen van deze regeling. Na 2031 zal je alleen nog een vergoeding ontvangen van je energieleverancier voor de terug geleverde stroom en zal de belastingkorting vervallen.