Close

Opbrengst Zonnepanelen

Met de aanschaf van zonnepanelen ben je een eigen energieleverancier van duurzame energie. Daarnaast zorgt de opbrengst van zonnepanelen er ook voor dat je flink kunt besparen op je energiekosten. Zonnepanelen kunnen 25 jaar meegaan.

Er zijn veel factoren die meespelen in het rendement van zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen is dan ook per situatie verschillend. Mede door de lage prijs van zonnepanelen is de opgewekte stroom uit zonnepanelen al goedkoper dan stroom uit bijvoorbeeld kolencentrales.

Wat leveren zonnepanelen op?

Door een berekening te laten doen kun je vrij nauwkeurig inzicht krijgen in het op te wekken vermogen van je zonnepanelen. Er zijn echter ook een aantal vuistregels waarmee je zelf kan bepalen of zonnepanelen aanschaffen voor jou rendabel is.

Indien je dakvlak naar het zuiden is gericht, dan zal je jaarlijks ongeveer 150 kWh per m2 aan energie opwekken. Is het dakvlak naar het oosten of westen gericht, dan is deze opbrengst gemiddeld 125 kWh per m2. Uiteraard spelen er meer factoren een rol.

Vaak kun je niet elke m2 beleggen met panelen, en de opbrengst per merk paneel kan ook sterk variëren. Wil je exact weten wat de opbrengst in jouw situatie is? Laat dit dan berekenen. Wij helpen je hier graag bij. Neem hiervoor gerust contact met ons op.opbrengst zonnepanelen

Wat is de opbrengst van een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn er in veel soorten en maten. Het meest gebruikte zonnepaneel heeft afmetingen van 1,65 x 1 meter. Verschillende leveranciers gebruiken verschillende technieken. Naast de kleuren kunnen ze ook andere vermogens opwekken. Voor een regulier paneel ligt de opbrengst tussen de 300 en 400 Wp (wattpiek) per paneel.

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

Het aantal KwH (kilowattuur) dat je per Wp (Wattpiek) kan opwekken is afhankelijk van de ligging van het dak. Heb je een dakvlak dat volledig op het zuiden is gericht? Dan zul je gemiddeld tussen de 0,85 en 0,9 kWh per Wp per jaar aan stroom opwekken.

Ligt je dakvlak niet volledig op het zuiden of heb je te maken met invloeden zoals schaduw? Dan zal je minder kWh per Wp opwekken. Om een eerste inschatting te maken van de ligging van je dakvlak kan je het beste de afbeelding aan de rechterzijde raadplegen. Hier kan je met de ligging van je dak, de windrichting en de hellingshoek, zien hoe rendabel zonnepanelen zijn op jouw woning.

Wil je de opbrengst in euro’s berekenen? Vermenigvuldig dan de opbrengst in kWh per jaar met de huidige stroomprijs. Als voorbeeld: Je wekt 3500 kWh per jaar aan zonnestroom op met je zonnepanelen. De stroomprijs is 21,5 cent per KwH. De zonnepanelen installatie levert je dan een opbrengst van ruim €750 op!

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van veel factoren. Naast de dingen waar we geen invloed op hebben, zoals het aantal zonnige dagen, zijn er een aantal punten wat de opbrengst ten goede komt.

De ligging van het dak

Een van de belangrijkste invloeden op de opbrengst van zonnepanelen is de ligging van het dak. Bij voorkeur dient het dak op het zuiden gericht te zijn. Dit zal de hoogste opbrengst opleveren.

De laatste jaren zijn de prijzen van zonnepanelen sterk gedaald. Dit heeft ertoe geleid dat panelen die op het oosten of westen zijn gericht ook al rendabel zijn. Vaak zie je deze gecombineerd terug, in een oost-west opstelling.

De hoek van het dak

De optimale hoek voor een zonnepaneel ligt tussen de 15 en de 55 graden, afhankelijk van de ligging. Bij een schuin dak ben je gebonden aan de hoek van het dak. Bij een plat dak kan je de hoek volledig zelf bepalen. Houd er hier wel rekening mee dat je meer panelen kunt plaatsen als je een kleinere hoek hanteert. Het in kaart brengen van al deze factoren noemt men een ‘legplan’.

Schaduw

Schaduw speelt een grote rol bij de opbrengst. Zonnepanelen worden altijd in een lus, ook wel string genoemd, met elkaar verbonden. Als er 1 paneel schaduw krijgt zal dit de opbrengst van de gehele string beïnvloeden. Het is dus van belang om schaduw zoveel mogelijk te vermijden. Heb je toch schaduw? Dan kun je er voor kiezen om power-optimizers te laten plaatsen. Deze zorgen voor een hogere opbrengst in de schaduw.

De prijsstijging van stroom

De afgelopen decennia is de stroomprijs met gemiddeld 6% per jaar gestegen. Zonnepanelen zijn juist goedkoper geworden. Hierdoor is de terugverdientijd van een zonnepaneel een stuk lager geworden. Tien jaar geleden kocht je zonnepanelen met een terugverdientijd van meer dan 10 jaar.

Tegenwoordig ligt deze tijd al tussen de 4 en 7 jaar, afhankelijk van het aantal panelen en het rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen hebben vaak een garantie van 15 jaar en een gemiddelde levensduur van 25 jaar.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

De volledige installatie van een set zonnepanelen voor een gemiddelde woning, zijnde 10 zonnepanelen inclusief een omvormer, zal gemiddeld €5000 kosten. De BTW, minus het forfait, kun je terugvragen aan de belastingdienst. Dit zal in bovenstaand geval ongeveer €780 zijn. De netto investering is dan nog maar €4220.

Met een set van 10 panelen zal je gemiddeld zo’n 3500 kWh per aan stroom opwekken. Dit is ongeveer €735. Je hebt je set zonnepanelen dus binnen 6 jaar terugverdient. Alle overige jaren heb je ‘gratis’ stroom.

Wanneer je meer zonnepanelen aanschaft zal de installatieprijs per Wp (wattpiek) verder dalen. Heel simpel gezegd: Je terugverdientijd wordt korter naarmate je meer zonnepanelen aanschaft. Dit heeft te maken met onder andere de installatiekosten.

Terugloop opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel is niet volledig stabiel. Dit loopt ieder jaar een klein beetje terug. De zonnepaneel fabrikanten garanderen hoeveel opbrengst er nog is na verloop van tijd.

Dit is vaak 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Deze minimale opbrengst staat vermeld in de vermogensgarantie van de fabrikant. In de praktijk blijkt dat de zonnepanelen na verloop van tijd ver boven de garantiegrenzen te blijven.

Ook komt het voor dat een zonnepaneel, ondanks de zelfreinigende coating, vervuild raakt. Dit kan de opbrengst negatief beinvloeden. Inspecteer daarom de zonnepanelen jaarlijks en laat indien noodzakelijk de zonnepanelen schoonmaken.

Salderen en teruglever-vergoeding

Zonnepanelen leveren het meeste stroom op een moment dat je zelf geen stroom verbruikt. Deze opgewekte groene stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet.

Het energiebedrijf zal de geleverde stroom verrekenen met de stroom die jij afneemt. Dit heet salderen en gebeurd tot 2023 nog tegen hetzelfde tarief. Na 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk worden afgebouwd.
Maximum aan salderen

Salderen heeft een maximum. Lever je per jaar meer terug via je zonnepanelen aan het net dan dat je per jaar verbruikt? Dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot. Het energiebedrijf mag het lagere tarief zelf vaststellen. Deze zogeheten teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf en zal ongeveer tussen de 5 en 12 cent per KwH liggen.

Het is dus zeker de moeite waard om verschillende energieleveranciers te vergelijken indien je een overschot verwacht.

Heb je nog geen zonnepanelen op je dak maar ben je dit wel van plan? Check dan eerst of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.