Close

Dak geschikt voor Zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak laten leggen is een fantastische manier om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Door middel van zonnepanelen kan er namelijk groene stroom gewonnen worden in de vorm van zonne-energie. Deze groene stroom is veel beter voor het milieu aangezien er geen CO2 uitgestoten wordt bij het winnen van deze energie. Dit maakt zonnepanelen uitermate geschikt om schone energie te winnen.

Voordat je overgaat op de aanschaf van zonnepanelen, is het verstandig om van tevoren te checken; is jouw dak geschikt voor zonnepanelen. Alhoewel de meeste daken zonder veel gedoe geschikt voor zonnepanelen zijn, kun je maar beter weten waar je aan toe bent en of er eventuele complicaties kunnen ontstaan. Daarnaast kan het handig zijn om te weten hoeveel zonnepanelen er precies op je dak passen en hoeveel zonlicht er op jouw dak valt. Dit heeft namelijk invloed op hoeveel zonne-energie er opgewekt kan worden. Daarom geven we in dit artikel tips voor het nagaan of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? 3 factoren om rekening mee te houden

Wanneer je wilt weten in welke mate jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, is het verstandig om rekening te houden met drie verschillende factoren. Deze factoren bestaan uit de richting en de hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw en tot slot hoeveel ruimte er op je dak is. Laten we deze drie factoren eens nader bekijken.

Factor 1: Richting en helling van je dak

Wanneer je zo veel mogelijk zonlicht wilt opvangen, is het meest gunstigste wanneer jouw dak op het zuiden, westen of oosten ligt. Aangezien de zon nooit in het noorden staat, is een dak met deze richting het minst gunstigst.

Naast de richting is het ook van belang om na te gaan of je een schuin of een plat dak hebt. Een schuin dak welke gericht is op het zuiden vangt natuurlijk het meeste zonlicht en is dus het meest gunstig. Op deze manier kun je de meeste groene energie opwekken. Dit betekent echter niet dat je een schuin dak welke gericht is op het oosten of westen gelijk moet afschrijven. Ook deze dak richting kan nog prima zonnestralen opvangen, maar alleen wat minder dan een schuin dak op het zuiden. Hierdoor zal ook de stroomopbrengst of salderingsregeling net wat lager zijn dan bij een dak op het zuiden, maar je wekt nog steeds groene energie op.

Bovendien is het bij de meeste huizen het geval dat een schuin dak twee kanten heeft. Heb jij een schuin dak met één kant op het noorden en één kant op het zuiden, dan is de zuidelijke kant natuurlijk de meest geschikte kant om zonnepanelen op te plaatsen. Heb je echter een dak met één kant op het oosten en één kant op het westen, dan zou je gelijkmatig over de dag verspreid energie op kunnen wekken wanneer je zonnepanelen aan alle twee de kanten plaatst. De zon schijnt bij opkomst op de oostelijke kant, terwijl de westelijke kant van het dak, de laatste uren zon voor zonsondergang beter kan opvangen.

Bij schuine daken is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de exacte helling van je dak. Een hellingshoek tussen de 35 en 50 graden is het meest geschikt voor zonnepanelen. Is jouw dak net wat platter of wat steiler? Ook dat is geen ramp. Je dak is nog steeds geschikt voor zonnepanelen. Deze hellingshoek omschrijft alleen de meest ideale situatie waarbij je de meeste energie kunt opwekken.

Bij platte daken is de richting veel minder van toepassing. Immers, je kunt de zonnepanelen iedere gewenste kant op plaatsen. Een optie die natuurlijk heel handig lijkt, is om alle zonnepanelen op het zuiden te richten, aangezien ze op deze manier het meeste zonlicht kunnen opvangen. Wel moet je er rekening mee houden dat zonnepanelen zelf ook schaduw op het dak werpen.

Wanneer je alle panelen naar het zuiden richt, passen er dus minder zonnepanelen op het dak. Een alternatief is om de panelen oost-west op te stellen. De zonnepanelen staan dan als het ware, als een soort dakje, tegen elkaar aan. De zonnepanelen brengen dan ongeveer 10 % minder energie op, maar daar staat tegenover dat je op deze manier wel weer meer panelen kwijt kunt.

Samengevat is een dak welke op het zuiden ligt, met een hellingshoek tussen de 30 en 50 graden het meest ideaal voor het opwekken van energie. Het meest ongunstige is een dak op het noorden met een hellingshoek van 90 graden. In deze situatie is de opbrengst slechts 35 % van de opbrengst van een dak met een zuidelijke ligging en een hellingshoek tussen de 30 en 50 graden.

Wil je dat het plaatsen van zonnepanelen winstgevend is, dan is het belangrijk dat je dak niet op het noorden ligt én geen hellingshoek heeft platter of steiler dan 30 en 50 graden. Wanneer slechts één van deze ongunstige factoren op jou van toepassing is, kunnen zonnepanelen nog winstgevend zijn. Heb je echter een dak op het noorden en is deze steiler dan 50 graden of platter dan 30 graden, dan is het eigenlijk niet winstgevend om zonnepanelen te plaatsen.

Factor 2: de schaduw op je dak

Naast de helling en richting is het natuurlijk ook van belang om rekening te houden met hoeveel schaduw er op je dak valt. Veel schaduw gaat ten koste van de energie die er opgewekt kan worden. Helaas is het zo dat op de meeste daken wel schaduw valt, bijvoorbeeld door omliggende huizen of hoge bomen. Houd er ook rekening mee dat een schoorsteen of een dakkapel schaduw op het dak kan werpen. Vandaar dat het ook verstandig is om zonnepanelen niet te strak tegen een dakkapel aan te plaatsten. Nu is een beetje schaduw geen ramp, maar wanneer je te maken hebt met veel schaduw kan dit de opbrengst van je zonnepanelen aanzienlijk verlagen.

Gelukkig is het zo dat meestal niet het hele dak in de schaduw ligt, of in ieder geval niet de hele dag. Het is natuurlijk zo dat de zon draait. Daarom kan het belangrijk zijn om na te gaan, hoelang jouw dak in de schaduw ligt en welke delen van dit dak dan precies geen zonlicht krijgen. Wanneer de zon minimaal de helft van de dag op een bepaald deel van het dak schijnt, kun je prima zonnepanelen op dit deel leggen.

Uiteraard is het wel zo verstandig om een oplossing te regelen voor de tijd dat de zonnepanelen in de schaduw liggen. Eén oplossing kan bijvoorbeeld zijn dat je elk paneel een eigen omvormer geeft. Doordat ieder paneel zijn eigen omvormer heeft, wordt voorkomen dat een beschaduwd paneel de opbrengst van het gehele systeem verlaagt. Ook is het mogelijk om ieder paneel te koppelen aan een power-optimizer. Deze power-optimizer is een klein kastje die ervoor zorgt dat de stroom en de spanning van het desbetreffende zonnepaneel in optimale verhouding is. Op deze manier kun je de maximale opbrengst van het paneel benutten.

Factor 3: de ruimte op je dak

Als laatste is het van belang om na te gaan hoeveel ruimte er op jouw dak is voor zonnepanelen. Dit is iets complexer dan simpelweg de oppervlakte van je dak te vertrouwen. Wanneer je bijvoorbeeld een schoorsteen, raam of dakkapel op je dak hebt, kun je op deze plekken geen zonnepaneel meer neerleggen. Houdt hier dus rekening mee wanneer je uit wilt rekenen hoeveel panelen er op jouw dak passen. Bovendien is het zo dat zonnepanelen ongeveer 20 centimeter van de nok van de dakrand af moeten liggen.

Hulp bij het maken van een inschatting

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het belangrijk om rekening te houden met drie factoren wanneer je nagaat of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan welke hellingshoek je dak heeft en in welke richting je dak ligt. Ten tweede is het ook belangrijk dat er zo min mogelijk schaduw valt op de plekken van het dak waar je de zonnepanelen wilt plaatsten. En tot slot moet je ook nagaan hoeveel zonnepanelen er daadwerkelijk op jouw dak passen.

Nu kan het lastig zijn om exact in te schatten; is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Wanneer je wat extra hulp kunt gebruiken, zou je kunnen overwegen om de Zonatlas te raadplegen. De Zonatlas biedt namelijk een overzicht van de daken van bijna iedere gemeente in Nederland en kan daarom een goede eerste indruk bieden van hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen.

De Zonatlas werkt met kleuren. Een groen of geel dak is volgens de Zonatlas prima geschikt om zonnepanelen op te plaatsten. Bij een rood dak is het verstandig om even na te gaan waarom dit dak niet geschikt wordt bevonden voor het plaatsen van zonnepanelen. Soms is het namelijk zo dat er toch wel mogelijkheden zijn, ondanks deze rode indicatie. Mocht jouw dak niet terug te vinden zijn in de Zonatlas, dan kun je ook de Zonnekaart raadplegen.

Wanneer je deze eerste inschatting hebt gemaakt, is het verstandig om een offerte aan te vragen bij een installateur. Deze berekent namelijk voor jou waar je het beste je zonnepanelen kunt leggen en hoeveel er op jouw dak passen. Bovendien kan deze installateur ook advies geven welke passend is voor jouw specifieke situatie.

Esthetisch beeld van je dak met zonnepanelen

Wanneer je rekening hebt gehouden met alle factoren en je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, wil je misschien gaan nadenken over hoe je de panelen zo mooi mogelijk geplaatst krijgt. Maar al te vaak is een argument, tegen het plaatsen van zonnepanelen, dat mensen het niet mooi vinden.

Maar tegenwoordig heb je vrij veel keuze in hoe jouw dak met zonnepanelen eruit komt te zien. Zo zijn er zonnepanelen in verschillende kleuren en maten. Dit kan helpen bij het afstellen van je zonnepanelen op jouw dak, waardoor ze minder opvallen. Ook kun je ervoor kiezen om lege plekken op je dak op te vullen met nep-zonnepanelen. Deze panelen zullen je geen stroom opleveren, maar kunnen er wel voor zorgen dat je dak er even wat netter uitziet. Verder is het ook belangrijk om regelmatig je zonnepanelen schoon te maken.

Ook wat betreft het leggen van de panelen zijn er wat zaken waarmee je rekening zou kunnen houden. Zeker wanneer het voor jou van belang is dat je dak er mooi uitziet. Zo is het, zeker bij platte daken, een aanrader om een strook langs de rand van het dak vrij te houden. Op deze manier vallen de panelen namelijk minder op vanaf de straat. Ook is het aan te raden om de panelen in een net patroon te leggen en één soort panelen te kiezen. Dit creëert namelijk een rustiger aangezicht.

Zonnepanelen voor een mooi en duurzaam dak

Het allerbelangrijkste is dus of jouw dak de goede richting en ligging heeft, er weinig schaduw op valt en dat er voldoende ruimte is. Een ruim dak met een hellingshoek tussen de 30 en 50 graden met een zuidelijke ligging zonder schaduw is de meest ideale situatie voor het opwekken van energie. Maar ook in minder geschikte situaties kunnen zonnepanelen nog steeds winstgevend zijn.

Ook kunnen er allerlei oplossingen toegepast worden, bijvoorbeeld wanneer een dak toch aardig wat schaduw vangt. Wanneer je dak eenmaal geschikt is bevonden voor het plaatsen van zonnepanelen, zijn er nog wat esthetische zaken die je zou kunnen overwegen, bijvoorbeeld de kleur en het formaat van de panelen. Zeker wanneer je een plat dak hebt, kan ook de ligging veel uitmaken hoe het dak eruit ziet.

Is je dak toch niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? Ook dan kun je nog voldoende doen om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen op groene stroom, of je huis verduurzamen door middel van domotica. Genoeg opties dus om duurzamer te leven.