Close

Verschil zwarte en blauwe zonnepanelen

Wanneer blijkt dat je dak geschikt voor zonnepanelen is, zijn er nog tal van keuzes die op je liggen te wachten. Want welke zonnepanelen koop je nu? Er zijn immers vele verschillende soorten maten en kleuren. De twee meest voorkomende kleuren zijn blauw of zwart. Maar zit er wezenlijk verschil tussen deze zonnepanelen, afgezien van de kleur natuurlijk? Het antwoord is zowel ja en nee. Hoe dat kan, dat leggen we in dit artikel uit.

Verschil zwarte en blauwe zonnepanelen?

Als we heel simpel kijken blijft het belangrijkste verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen toch echt de kleur. Bij de meeste mensen gaat de voorkeur uit naar zwarte zonnepanelen. Dit komt doordat de zwarte zonnepanelen vaak als mooier worden ervaren. Vooral wanneer je een schuin dak hebt, waar je de zonnepanelen goed op kunt zien, zijn zwarte zonnepanelen erg populair. Voor platte daken, waar je de panelen minder goed op ziet, zijn blauwe zonnepanelen net wat populairder.

Verschil toch meer dan het oog ziet

Is het dan werkelijk zo dat zwarte of blauwe zonnepanelen alleen maar van elkaar verschillen wat betreft hun kleur? Nee. Er is namelijk ook een technisch verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen. De zwarte zonnepanelen zijn namelijk mono kristallijne zonnepanelen, terwijl de blauwe zonnepanelen polykristallijne panelen zijn. Laten we eerst eens kijken naar deze polykristallijne, panelen.

Polykristallijne zonnepanelen, blauwe panelen

De polykristallijne zonnepanalen worden gemaakt door vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm te gieten. Dit mengsel koelt vervolgens geleidelijk af, waardoor de silicium tijdens de stolling meerdere kristallen creëert. Doordat de kristallen allemaal door elkaar liggen, ontstaat er een kleur die niet heel effen is. Dit kan de illusie opwekken dat er vlekken in het paneel zitten. Door nieuwe technieken worden de polykristallijne panelen ook steeds meer effen van kleur. Enkele kleine oneffenheden zijn nog niet uitgesloten bij polykristallijne zonnepanelen, maar de zogenaamde vlekken zijn al stukken minder aanwezig dan een aantal jaar geleden.

 


Monokristallijne, zwarte panelen

Eigenlijk worden mono kristallijne panelen op dezelfde manier geproduceerd als de polykristallijnen panelen. Er is echter één belangrijk verschil. Bij mono kristallijne panelen is het namelijk het geval dat de kristallen tijdens het stollen beïnvloed worden. Dit zorgt ervoor dat de kristallen allemaal in dezelfde richting komen te liggen. Op deze manier ontstaat er dus een mooi en effen paneel, waar totaal geen vlekken in lijken te zitten.

 

Verschillen blauwe of zwarte zonnepanelen in opbrengst?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zit het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen hem voornamelijk in de kleur. Dit kleurverschil ontstaat doordat er net wat meer aandacht in de productie van zwarte zonnepanelen gestoken wordt, waardoor er een zonnepaneel ontstaat welke meer effen is van kleur. Maar verschillen deze zonnepanelen verder nog wat betreft hoeveel energie ze kunnen opleveren?

Er wordt vaak beweerd dat de zwarte, mono kristallijne panelen meer energie opleveren dan de blauw, polykristallijne panelen. Nu zit hier een kern van waarheid in. De zwarte zonnepanelen zullen, bij directe instraling van zonlicht, net wat meer energie opwekken in vergelijking met de blauwe panelen. Echter is het goed om je te beseffen dat het zonlicht niet heel erg vaak recht op een zonnepaneel straalt.

Daar komt ook nog eens bij dat de blauwe zonnepanelen weer net iets meer energie opwekken wanneer deze indirect ingestraald worden door zonlicht. In de praktijk komt het er dus op neer dat het verschil in opbrengst tussen zwarte zonnepanelen of blauwe panelen te verwaarlozen is. Hier hoef je dus je keuze absoluut niet van af te laten hangen.

Is er dan nog verschilt wat betreft de kwaliteit van zwarte of blauwe zonnepanelen?

Als er dan geen verschil zit in hoeveel energie een zwart zonnepaneel oplevert in vergelijking met een blauw zonnepaneel, is het misschien verstandig om het verschil in kwaliteit tussen beide panelen na te gaan. Maar ook hiervoor geldt dat er weinig verschil is. De kwaliteit en garantie van een blauw zonnepaneel en een zwart zonnepaneel zijn namelijk gelijk. Vaak is het zo dat op beide zonnepanelen 10 jaar product garantie zit en wel minimaal 25 jaar opbrengst garantie. Ook hier hoef je dus je keuze niet van af te laten hangen.

En hoe zit het dan met de prijs?

Het verschil in opbrengst, kwaliteit en garantie wat betreft blauwe panelen en zwarte panelen is te verwaarlozen. Wel is het zo dat de mono kristallijne, zwarte panelen vaak net wat duurder zijn dan de blauwe polykristallijne panelen. Het verschil in prijs komt neer op een paar tientjes per zonnepaneel. Het is dus echt een afweging of je meer wilt betalen voor een paneel met een meer uniforme effen kleur. Ook wil je misschien wat meer betalen, wanneer je panelen beter passen bij je dak. Dit komt dus neer op een persoonlijke voorkeur.

Conclusie; wat is het daadwerkelijke verschil tussen blauwe en zwarte panelen?

Afgezien van een verschil in prijs en een klein verschil in het productieproces, is het verschil tussen blauwe of zwarte zonnepanelen terug te leiden naar de kleur van de panelen. Beide panelen leveren in de praktijk namelijk even veel energie op. Ook is het zo dat beide panelen met dezelfde garantie komen en dezelfde kwaliteit hebben. Vaak vindt men zwarte panelen net wat mooier, aangezien deze minder goed opvallen.

Daar staat tegenover dat zwarte panelen ook net wat meer kosten per paneel. Het is een persoonlijke afweging of dit extra geld het je waard is om een rustiger geheel te creëren op je dak. Misschien is dit gewenst wanneer je een schuin dak hebt, maar aangezien je de panelen sowieso al amper ziet liggen op een plat dak, kun je hier misschien het beste voor de goedkoopste optie gaan.

Naast blauwe en zwarte panelen zijn er ook nog zonnepanelen in andere kleuren te vinden. Zo zijn er ook rode, groene en zelfs deels transparante panelen op de markt. Toch zijn deze verschillende kleurtjes niet aan te raden, aangezien deze kleuren ten koste gaan van de energie opbrengst. Wil je toch dat je zonnepanelen zo min mogelijk zichtbaar zijn, dan zou je ook kunnen kijken naar rode keramische dakpannen met daarin al zonnecellen verwerkt. Deze zijn dan onzichtbaar wanneer je ze op je dak plaatst.