Close

Airco en Verwarmen

Veel woningen worden tegenwoordig voorzien van airconditioning, dit kan een mobiele airco, monoblock airco, split unit airco of airco zonder slang zijn. Door het gebruik van een airco is je woning of kantoor voorzien van een aangename temperatuur in de zomer. Dit komt doordat de ingebouwde warmtepomp ervoor zorgt dat de warmte van binnen naar buiten wordt verplaatst. Wat veel mensen niet weten is dat dit proces in de winter ook omgedraaid werkt, als een lucht-lucht warmtepomp. Het is dus mogelijk om met een airco je woning of te verwarmen, zelfs als het buiten vriest. Het principe bij verwarmen berust niet op het opwekken van warmte maar het verplaatsen van warmte. Dit is een zeer efficiënte wijze van verwarmen met een hoger rendement dan een CV-ketel. Wil je geen ruimte koelen? Maak dan de keuze om een luxe ventilator met veel meer functies dan alleen verkoeling aan te schaffen.

Hoe werkt een Airco?

Zomer én Winter

Zomers in Nederland worden de laatste jaren warmer. Hierdoor stijgt de vraag naar airco’s. Een airco onttrekt de warmte uit je woon- of slaapkamer en deze warmte wordt via het koelmiddel getransporteerd naar buiten. Er wordt dus geen koelte opgewekt, de warmte wordt simpelweg naar buiten verplaatst. Wat veel mensen niet weten is dat je met een airco in de winter ook zeer rendabel kan verwarmen.

Zo rendabel dat het zelfs goedkoper is als verwarmen met een CV-ketel. Door het omkeren van de pomprichting kan de warmte van buiten ook naar binnen worden verplaatst. Zo kan de airco dus ook als verwarming werken. Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt kan er aan de buitenlucht voldoende warmte onttrokken worden. Merken als Daikin, Mitsubishi, Eurom of LG nemen vaak het voortouw in deze vernieuwende technieken.

Wat is het verschil tussen een CV-ketel en Airco?

Stroomverbruik elektrische verwarming

Wanneer je een 1000 Watt elektrische kachel in huis zou gebruiken wil dit zeggen dat je 1000 Watt onttrekt aan het elektriciteitsnet. Deze elektrische energie wordt omgezet in 1000 Watt warmte. De kachel is de maker van de warmte. Het rendement is dus 100%.

Een elektriciteitscentrale heeft bij het opwekken van elektriciteit een rendement van 50%, en dus 2 maal zoveel energie nodig om deze kachel van 1000 Watt te laten werken. Vandaar dat de overheid de consumenten stimuleert een CV-ketel te gebruiken. Het rendement van een moderne CV ketel is ongeveer 96%. Een airco, ofwel lucht-lucht warmtepomp, is geen elektrische kachel en en heeft een nog veel hoger rendement.

Rendement lucht-lucht warmtepomp

Het energieverbruik voor een lucht-lucht warmtepomp bestaat alleen uit de elektriciteit voor het verpompen van het koelmiddel en de ventilatoren. Stel dat we 400 Watt elektriciteit verbruiken met de airco en hiermee voor 1600 Watt aan warmte verplaatsen. Dit betekend dat er een rendement gehaald wordt van 400%. Dit maakt het zeer voordelig om je woning te verwarmen.

COP factor

Het rendement van een airco wordt benoemt met de COP factor. Van het vorige voorbeeld uitgaande is de COP factor, 1600/ 400 = 4. Deze factor 4 is tegenwoordig heel normaal. Hoe hoger de COP factor, hoe energiezuiniger het toestel werkt. Er zijn zelfs al toestellen met een COP factor van bijna 6! Een hoge COP factor zorgt vaak voor een hogere kostprijs, echter verdien je deze dik en dubbel terug door het lagere energieverbruik.

Let dus met de aankoop van een airco goed op de COP factor!

Verbruikskosten

Vaak wordt gezegd dat een airco een stroomvreter is. Dit is niet waar. Een lucht-lucht warmtepomp, dus een airco, van 3500 Watt, neemt gemiddeld maar zo’n 1300 Watt aan stroom op per uur. De compressor voor het rondpompen van de koelvloeistof zal naar gelang er warmte of koelte vraag is stapsgewijs aangestuurd worden.

Wil je een lucht-lucht warmtepomp combineren met de aanschaf van zonnepanelen? Dan ben je helemaal energiezuinig bezig.

Mobiele Airco

Een mobiele airco is een mobiele unit op wielen. De unit is voorzien van een afvoerslang welke via het raam naar buiten wordt gehangen. Een mobiele airco wordt vaak ingezet voor een slaapkamer of andere kleine ruimtes te koelen. Het is bedoeld voor tijdelijke koeling.

Monoblock Airco

Monoblock airco's zijn in opkomst. Er is geen buitenunit nodig. De binnenunit wordt tegen een wand gehangen. Er worden 2 grote gaten door de gevel geboord en aan de buitenzijde voorzien van roosters. Een monoblock (lucht-lucht) airco kan koelen en verwarmen.

Split Unit Airco

De meest bekende is de Split Unit. Je hebt een binnen en een buitenunit, tegenwoordig vaak een volledige lucht-lucht warmtepomp. De buitenunit wordt geplaatst op een plek liefst uit het zicht. Ze hebben een hoog rendement en zorgen voor koeiling in één ruimte.

Multisplit Airco

De multisplit airco is een afgeleide van de standaard split unit. Een multisplit heeft 1 buitenunit en meerdere binnenunits. Zo kan er in meer ruimtes gekoeld en verwarmd worden, en dit onafhankelijk van elkaar. Je ziet de multisplit airco het vaakst bij bedrijven, maar ook particulier.

Afweging voor je eigen situatie

Voordelen van een airco

 • De geavanceerde warmtepomptechnologie zorgt voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. De binnenunits zijn compact en in iedere ruimte te installeren
 • Met een airco is een kamer veel sneller op temperatuur dan met een traditionele CV installatie
 • Een airco is veel goedkoper in verbruik dan een CV ketel, vooral in het voor- en najaar.
 • De airco zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer
 • Een airco filtert irriterende stoffen zoals stuifmeel en andere stoffen

Nadelen van een airco

 • Een buitenunit is esthetisch gezien niet optimaal voor de woning
 • Er komt een binnenunit in je woonkamer of andere ruimte te hangen
 • Een airco maakt iets meer geluid (luchtverplaatsing) dan een traditionele CV installatie
 • Indien je iedere ruimte wilt koelen en/of verwarmen, is de installatieprijs hoger dan een traditionele verwarmingsinstallatie.

Plaatsing en kosten van een airco

De kosten van een airco variëren per type en merk. Onderstaand een richtbedrag voor een gemiddelde woning:

 • Mobiele Airco – €350 tot €500.
 • Monoblock Airco – €1200 tot €2000 (incl. installatie)
 • Split Unit Airco – €1000 tot €2500 (incl. installatie)

Voor duurzame energie heeft de overheid de ISDE subsidie in het leven geroepen. Subsidie geldt ook op een aantal varianten van warmtepompen, maar helaas niet voor lucht-lucht warmtepompen. Zorg dat je alle factoren meeweegt voordat je een airco koopt.

Zelf een airco plaatsen?

Een airco in huis heeft vaak een echte toegevoegde waarde. De handige klusser zal een Monoblock airco zeker zelf kunnen installeren. Bij de montage van een split unit komt meer kijken aangezien je het koelleiding circuit aan moet leggen en vullen. Er zijn echter ook voor-gevulde units op de markt. Wanneer je de binnen en buitenunit gekoppeld hebt ontlucht je een gedeelte alvorens je het koelmiddel laat rondstromen. Dit is zelf te doen, echter komt het erg nauw en is derhalve niet aan te bevelen. Bij een normale installatie van een split unit zal het leidingwerk eerst op lekkages getest worden alvorens dit gevuld wordt. Dit werkt altijd beter!