Close

Energie Besparen

Energie welke je bespaart, hoef je niet op te wekken. Dit maakt het des te belangrijker om zorgvuldig met energie om te gaan. Met energie besparen, bespaar je niet alleen geld op je elektriciteitsrekening, maar help je ook het milieu door de CO₂-uitstoot te verlagen. Er zijn veel eenvoudige en effectieve dingen die u kunt doen om het elektriciteitsverbruik te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen.

Handige tips om energie te besparen

Wij hebben onderstaand een lijst samengesteld met allerlei tips om energie te besparen. Sommige tips zijn gemakkelijk zelf te doen, voor andere kleine aanpassingen heb je misschien wat hulp nodig of kun je een expert inschakelen. Lees hier snel verder:

Tochtstrips onder de deuren

Tocht in je huis kan zeer onaangenaam zijn, vooral in de winter. Vaak zul je de verwarming hoger willen zetten, zodat het niet zo koud is. Dit kost uiteindelijk meer aan energiekosten en maakt het zelfs erger omdat er nog steeds tocht is! Enkele manieren om dit probleem te voorkomen is het gebruik van tochtstrips bij ramen en deuren of het afdichten van zichtbare kieren rond raamkozijnen met bijvoorbeeld siliconenkit.

Gebruik van een slimme thermostaatGoogle Nest Learning Thermostat Slimme thermostaat kopen

Een slimme thermostaat is een geweldige manier om geld te besparen. Je kunt van tevoren programmeren wanneer de verwarming uit- en weer aangaat, zodat het thuis nooit te koud of te warm wordt. Slimme thermostaten maken het mogelijk om inzicht te krijgen in hoeveel energie elk onderdeel van je huis verbruikt, wat betekent dat aanpassingen snel gedaan zijn. Ook kun je altijd overwegen om je thermostaat een graad lager te zetten. Met een trui of vestje kun je toch energie besparen.

CV ketel goed in laten regelen

Waterzijdig inregelen betekent dat het verwarmingssysteem in balans wordt gebracht. Door de radiatoren van speciale radiatorkranen te voorzien, kun je ervoor zorgen dat al je kamers altijd warm zijn en bespaar je ook nog eens op de stookkosten!

Wel luchten, maar niet tochten

Veel huizen hebben een slechte ventilatie wat resulteert in een oncomfortabele “tocht” Vaak is de reactie om kieren te dichten door ze te isoleren, maar dan kan er geen nieuwe zuurstofrijke buitenlucht in de woning komen. Houd roosters en ramen open, of maak de ventilatie slimmer en zuiniger met een nieuw systeem dat schone lucht van buiten aanvoert en je huis aangenaam laat aanvoelen zonder energie te verbruiken!

Waterkoker gebruiken in plaats van een fluitketel

Tot 0,5 liter water gaat de waterkoker ongeveer net zo snel als een fluitketel, maar als je meer dan die hoeveelheid kookt wordt het 2x sneller en duurzamer omdat je dan ook minder energie verbruikt!

Wasmachine met was

Wasmachine op lage temperatuur

Ben je op zoek bent naar een manier om je steentje bij te dragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk zonder in te leveren op gemak of comfort? Dan zijn er vele manieren om dit te doen! De temperatuur van je wasmachine verlagen, met bijvoorbeeld een eco-functie, en toch schone kleren krijgen met minder waterverbruik en lagere elektriciteitsrekeningen. Steeds meer wasmiddelen zijn geschikt om te wassen op lagere temperaturen.

Warmtepompdroger en de was buiten ophangen

Met een warmtepompdroger hoef je je nooit zorgen te maken over energieverspilling. De beste keuze voor energie besparen en kleding in uitstekende conditie houden. Dat komt omdat ze gebruik maken van warme lucht die steeds opnieuw in de trommel wordt geblazen; dit bespaart niet alleen elektriciteit, maar het houd je favoriete kleding ook fris met een minimaal risico op krimpen of vervagen. Nog zuiniger is het natuurlijk om buiten je was op te hangen. Uitleg is denk ik niet nodig!

Extra koelkast en/of vriezer ’s winters uitschakelen

Je koelkast is een apparaat dat een optimale omgeving nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als het te warm is, gaat het apparaat kapot; als het te koud is, werkt je vriezer niet goed en verspil je energie door steeds opnieuw te ontdooien en opnieuw in te vriezen. Wanneer je dit weet kun je er rekening mee houden door voorafgaand aan bijvoorbeeld de winter, je koelkast en/of vriezer uit te schakelen.

Thermostaatkraan energie besparen

Korter douchen met een waterbesparende douchekop

Als je minder water verbruikt, zal ook je portemonnee dankbaar zijn. Als het op een warme douche aankomt, zijn er een paar manieren waarmee je de meeste energie en geld kunt besparen!

  1. Ten eerste, investeer in een efficiënte waterbesparende douchekop voor maximale besparingen op zowel gas- als elektriciteitsrekeningen
  2. Vergeet ook de tijd niet: neem kortere douches met periodes van koud water

Vervang je lampen door LED verlichting

Het zou slim zijn om een LED-lampen aan te schaffen als je nog gloeilampen of halogeenlampen gebruikt. De aankoopprijs is hoger, maar het zal je geld besparen en ons milieu helpen. Een LED-lamp gaat tot 9 keer langer mee dan een traditionele gloeilamp, wat betekent dat je deze ook minder snel hoeft te vervangen. Tevens is een LED lamp 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp.

Gebruik energiezuinige apparaten

Het verschil in energieverbruik tussen een oud, inefficiënt apparaat en een nieuw is niet altijd onmiddellijk merkbaar. Voor apparaten zoals koelkasten of diepvriezers is de  aankoopprijs meestal hoger dan die van minder efficiënte modellen; maar het is het overwegen waard omdat deze apparaten tot 50% meer elektriciteit per jaar verbruiken als ze op volle capaciteit draaien. Het kopen van een A+ koelkast lijkt misschien al zeer zuinig maar inmiddels zijn er al A+++ apparaten op de markt. Let dus goed op het energielabel voordat besluit om een nieuw apparaat aan te schaffen.

Voorkom sluipverbruik

75% van de energie van een apparaat wordt gebruikt terwijl het stand by staat, en het is soms moeilijk te zien of een apparaat überhaupt is uitgeschakeld. Het licht van je televisie of de warmte van je telefoonoplader geven je meestal al een hint dat ze nog steeds energie verbruiken. Er zijn eenvoudige manieren om deze kosten te beperken: apparaten uit het stopcontact halen wanneer ze niet worden gebruikt of ze ’s nachts echt uitzetten in plaats van ze in de slaapstand te zetten.

 

 

Energie besparen door bepaalde aanpassingen

Ga je liever een stap verder? Onderstaand een overzicht met mogelijke aanpassingen aan je woning:

Isoleer je dak

Je dak isoleren is een geweldige manier om geld te besparen en het milieu te helpen. Voor bijvoorbeeld een hoekwoning is dit al gauw €650 per jaar. Wanneer je dak al een matig isolatieniveau heeft, bespaar je uiteraard minder op je verwarmingskosten dan wanneer je een upgrade uitvoert vanuit een slecht isolatieniveau. Je huis zal comfortabeler aanvoelen en minder koud zijn in de winter met goede isolatie.

Vervang enkel glas door HR++ glas

HR glas staat voor hoogrendementsglas. De energiebesparingen zijn indrukwekkend. Als je nog enkel glas hebt, zal het vervangen ervan door hr++ glas resulteren in aanzienlijke besparingen en je huis comfortabel houden in zowel de zomer als de winter.

Isoleer je (spouw) muren

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur van de woning opgevuld met isolatie wat voorkomt dat warmte verloren gaat. Het resultaat? Meer thermisch comfort! En een lagere energierekening!

Schaf een moderne HR-ketel aan

De hr staat voor “hoog rendement”. Deze ketel is gelijk de zuinigste ketel die er momenteel is. Niet gek dan ook dat bij alle aanbieders de hr-ketels als allereerste genoemd worden. Hr-ketels hebben Energielabel A voor verwarming en warm water of een Gaskeur HR. Wil je graag een hr-ketel aanschaffen? Dan zul je ongeveer € 2100,- moeten uittrekken. Hier zit dan wel gelijk de installatie bij inbegrepen.

Breng radiatorfolie aan

De low-tech oplossing? Radiatorfolie wordt rond radiatoren of pijpen gewikkeld en werkt als een effectieve absorber, die tot 95% van de warmtestraling vermindert die anders door muren of plafonds zou ontsnappen; het biedt ook isolatie tegen tocht op koude dagen wanneer verwarmde lucht ontsnapt voordat het huis voldoende is opgewarmd.

Een douche WTW aanschaffen

Een warmteterugwinningssysteem staat voor een manier om energie te besparen in de douche. Het haalt het warme water uit je douchebeurt en gebruikt het om koud leidingwater voor te verwarmen, wat betekent dat er minder energie nodig is!

Goede ventilatie door een WTW Unit

Elk huis heeft de perfecte balans tussen frisse lucht en ventilatie nodig om de omgeving comfortabel te houden. Om dit te bereiken wordt een WTW-unit in je plafond of tegen de muur geïnstalleerd die gebruik maakt van een innovatief warmtewisselaarsysteem om de temperatuurniveaus te regelen voor zowel de inkomende als de uitgaande luchtstromen van binnenuit het huis.

Maak gebruik van een warmtepomp

Als het gaat om het verwarmen van je huis, is een warmtepomp de beste duurzame optie. Dit type systeem maakt gebruik van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen zoals gas en bespaart zo op de kosten, terwijl het ook de CO2-uitstoot vermindert in het proces! Er zijn verschillende soorten bronnen waar een warmtepomp gebruik van maakt: de aanwezige warmte van buitenlucht, waterbronnen of geothermische warmte.

Gebruik zonne-energie

Zonne-energie is een effectieve manier om elektriciteit, warm water en warmte op te wekken in je huis! Een goede eerste stap om groen te gaan, is het installeren van zonnepanelen op het dak van uw huis. Als je overdag een overschot aan energie van deze panelen hebt, kan dit worden terug geleverd aan de energieleverancier. Ook kun je zonne-energie gebruiken om warm water op te wekken met een zonneboiler. Zonnepanelen zijn niet heel voordelig om aan te schaffen maar deze investering verdien je binnen een aantal jaren al terug.

energie besparen

Stroomverbruik monitoren

Wil je weten of er huishoudelijke apparaten zijn die meer stroom dan gewenst verbruiken? Hiervoor zijn er energie meters te krijgen bij de meeste doe het zelf zaken waarmee je het verbruik per apparaat kunt monitoren. Je plaatst deze in de wandcontactdoos en steekt hier je netsnoer van het apparaat in. Het zou zo kunnen zijn dat een koelkast of ander huishoudelijk apparaat meer stroom opneemt dan de bedoeling is door slijtage. Het is dan vaak voordeliger om het apparaat te vervangen. Vergelijk oude met nieuwe apparatuur om te kijken of vervanging rendabel is.

Manier van leven

Voor een groot gedeelte is energie besparen een manier van duurzaam leven. Het is iets waar je bewust mee bezig bent. Energie besparen heeft meerdere doelen. Velen denken met energie besparen aan geld besparen. Uiteraard is dit heel mooi meegenomen.

Een andere belangrijke reden is het behoud van de aarde. Fossiele brandstoffen raken uitgeput en zorgen voor een hoge CO2 uitstoot. Met de opwekking van duurzame energie hebben we hier veel minder mee te maken. Voor het gedeelte waar we toch nog fossiele brandstoffen nodig hebben is bewustwording heel belangrijk. Verduurzaming zorgt ervoor dat de komende generaties ook volop kunnen genieten van het leven op aarde.