Close

Waterbesparende Douchekop Kopen

Misschien ken je het wel; na een lange, koude dag is het eindelijk tijd om af te schakelen. Je stapt onder de douche, draait de kraan open en laat het warme water alles van je afspoelen.

Zo verstrijkt er veel tijd. Misschien net wat té veel tijd om nog verantwoord te zijn voor het milieu. Als jij je in dit scenario herkent en je eigenlijk graag minder water zou verspillen of wilt besparen op je energierekening, vind je in dit artikel een oplossing voor je probleem.

We hebben het hier over een waterbesparende douchekop. Hoe deze werkt, waarom een waterbesparende douche het overwegen waard is en waar je deze kunt aanschaffen, lees je in dit artikel. Ben je nu ook geïnteresseerd in andere duurzame badkamer producten? Hier hebben we ook een leuk artikel over geschreven zodat je nóg meer kunt besparen onder de douche.

Top 3 Waterbesparende Douchekop

Iridescent waterbesparende douchekop ionisch

Iridescent waterbesparende douchekop ionisch

 • Zuiver water door mineraalstenen
 • Tot wel 50% waterbesparend
 • Gemaakt van eco-vriendelijke materialen
 • 3 functies: regenval, massagestraal, massage
 • Gemakkelijk aan te sluiten door de universele douchekop
 • Ook voordelig voor het verminderen van roos en eczeem
BEKIJK PRIJS
Goodrey High Pressure Waterbesparende Douchekop

GoodRey ™ – High Pressure Waterbesparende Douchekop

 • Super Saver Waterfunctie
 • Zoveel mogelijk schadelijke stoffen worden gereduceerd
 • Extra water boost tot 300%
 • Waterbesparend en milieuvriendelijk
 • Gemakkelijk en snelle installatie
BEKIJK PRIJS
Tiger Turbo Saver Waterbesparende Douchekop

Tiger Turbo Saver Waterbesparende Douchekop

 • Bespaart tot 60% op het waterverbruik
 • Bevat een fijne maar krachtige nevel
 • Antikalk functie
 • Eenvoudige montage
BEKIJK PRIJS

Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop, oftewel een ‘spaardouchekop’, is een douchekop die veel minder water verbruikt dan een ‘normale’ douchekop. Dit komt doordat er een begrenzer in de douchekop ingebouwd is. Door het gebruik van deze douchekop draag je direct bij aan een stukje verduurzaming.

Op deze manier stroomt er nooit meer water door de douchekop dan een vooraf vastgestelde hoeveelheid water. Als je kijkt naar de zuinigste douches die er zijn, verbruiken deze minder dan 7 liter water per minuut.

Deze 7 liter per minuut heeft betrekking op zowel koud als warm water.

De douchebeleving

Je vraagt je misschien af of het aantal liter water wat per minuut minder wordt verbruikt, gevolgen heeft voor je doucheplezier. Daar hoef je gelukkig niet over in te zitten. Zo zijn er waterbesparende douchekoppen die bijvoorbeeld extra lucht toevoegen.

Hierdoor wordt de straal van het water dikker en voorkom je dus dat je doucht in een te slappe waterstraal.

Ook zijn er waterbesparende douchekoppen die zorgen voor een gelijke spreiding van het water. Op deze manier is er altijd evenveel water dat door ieder gaatje van de douchekop stroomt. Ook dit zorgt voor comfort tijdens je douchebeleving.

Een laatste methode die ervoor zorgt dat douchen met een waterbesparende douchekop even fijn is, is een douchekop die het water vernevelt. Door deze techniek lijkt het net alsof er heel veel water over je lichaam stroomt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Kortom, er zijn vele manieren bedacht zodat je met een waterbesparende douchekop net zo comfortabel kunt douchen als je gewend bent. En dat terwijl je ook nog water bespaart!

Hoeveel bespaar je nu echt?

Een waterbesparende douchekop is dus een douchekop waarmee je net zo lekker doucht terwijl je minder water en energie verbruikt. Dit komt doordat het aantal liter water dat per minuut door je douchekop stroomt laag is ingesteld.

Je vraagt je misschien af hoeveel minder water en gas je nu precies verbruikt. Sommige berekeningen beweren dat bij een gemiddeld huishouden een waterbesparende douchekop zo’n 7400 liter warm water en 45 m³ gas per jaar minder wordt verbruikt. Voor wie ook graag aan de portemonnee denkt; dit komt neer op zo’n € 45,- per jaar.

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar natuurlijk is dit slechts een gemiddelde. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart is afhankelijk van een aantal verschillende factoren; zoals het aantal liter water per minuut dat de douchekop verbruikt, de grootte van je huishouden of hoeveel tijd je daadwerkelijk onder de douche staat. Ook komt het regelmatig voor dat een douche wordt aangeprezen als besparend, terwijl deze zogenaamde spaardouche in werkelijkheid helemaal niet zo zuinig is.

Sommige douchekoppen worden namelijk al als waterbesparende douchekoppen gezien wanneer ze maar iets minder verbruiken dan wat het gemiddelde is. Een ander slim marketing trucje is om zogenaamde waterbesparende douches te vergelijken met douches die veel water verbruiken. Zo worden enkele douchekoppen gepresenteerd als duurzaam, terwijl het water wat werkelijk per jaar bespaart wordt erg tegenvalt.

Om dus echt een goed beeld te krijgen van hoe waterbesparend een bepaalde douche is, is het een goed idee om een objectief beeld te krijgen van hoeveel waterverbruik normaal is en wanneer het waterverbruik echt zuinig is. Buiten je eigen doucherituelen zou je hiervoor kunnen kijken naar de zogenaamde “doorstroomklasse” van je douche. Een doorstroomklasse geeft aan hoeveel liter per minuut er aan water door je douche stroomt. Er zijn zes verschillende doorstroomklassen;

 • Klasse Z: Dit is de meest zuinige klasse. Bij dit soort douchekoppen stroomt er zo’n 4 tot 7 liter water per minuut door de douchekop.
 • Klasse A: Er stroomt 7 tot 9 liter water per minuut door de douche.
 • Klasse S: Klasse S wordt over het algemeen beschouwd als normaal. Bij deze klasse stroomt er tussen de 9 en de 11,5 liter water per minuut door de douchekop.
 • Klasse B: Vanaf klasse B krijg je dus douches die minder zuinig dan gemiddeld zijn. Bij een douchekop van klasse B stroomt er zo’n 11,5 tot 14,5 liter water per minuut door de douchekop.
 • Klasse C: Het waterverbruik per minuut is tussen de 14,5 en 17 liter.
 • Klasse D: Als laatste is er klasse D. Dit is de minst zuinige douchekop die je kunt hebben. Bij deze douche stroomt er tussen de 17 en 22 liter water door je douche.

Zoals je ziet is er dus een groot verschil wat betreft het waterverbruik van douches. Als je de meest waterbesparende douchekop hebt (dus van doorstroomklasse Z), verbruik je gemiddeld 40% minder gas en water dan een gemiddelde douchekop van doorstroom klasse S.

Het is dus handig om eerst te weten hoeveel water jij precies verbruikt tijdens het douchen. Misschien valt dit in jouw geval wel reuze mee.

Weet je niet zeker welke doorstroomklasse jouw douche heeft? Geen probleem. Hier kun je namelijk gemakkelijk zelf een schatting van maken. Wij leggen uit hoe je dit kunt doen in 5 simpel uitvoerbare stappen:

 • Stap 1: Neem een emmer (of iets dergelijks), waarvan je de precieze inhoud kent. In dit voorbeeld gaan we even uit van een emmer met een inhoud van 10 liter.
 • Stap 2: Zet de emmer onder de douche en houdt een stopwatch bij de hand.
 • Stap 3: Draai de kraan helemaal open en start de stopwatch.
 • Stap 4: Draai de kraan weer dicht en stop de stopwatch zodra de emmer helemaal volgelopen is.
 • Stap 5: Doe het rekenwerk. Je formule is; (inhoud van de emmer/ aantal seconden tot de emmer vol was) X 60.

Stel, je emmer van 10 liter was vol na 30 seconden. Het invullen van de gegevens levert je (10/30) X 60= 20. In dit voorbeeld stroomt er dus per minuut 20 liter door je douche.

Dit zou dus betekenen dat je een douche hebt van klasse D. In dat geval is het weldegelijk interessant om een duurzamere variant te overwegen.

De kosten

Als je dus overstapt naar een echte waterbesparende douchekop, kun je een aanzienlijk percentage op je water- en gasverbruik besparen. Dit is natuurlijk ook nog eens voordelig voor je energierekening. Als dat het geval is, zou zo’n waterbesparende douchekop wel heel veel kosten in de aanschaf, toch?

Nou, dat hoeft niet perse het geval te zijn. Zo zijn er al waterbesparende douches vanaf € 15. Omdat je met een waterbesparende douchekop bespaard op de kosten van je energierekening, heb je dit bedrag al snel terugverdiend.

Let wel op, de prijzen van waterbesparende douches lopen heel sterk uiteen.

Zo kun je ook met gemak een waterbesparende regendouchekop vinden van zo’n € 15,- tot over de € 2000,-. Dat is eigenlijk niet zo vreemd, aangezien een standaard regendouche veel meer water en energie verbruikt dan een gewone douche. Dat is natuurlijk fijn douchen, maar voor het milieu wat minder. Vandaar dat een energiebesparende variant, die je wel dezelfde beleving biedt, wat meer kost.

De exacte investeringskosten kunnen dus erg verschillen. Het is daarom verstandig om een afweging te maken van wat voor jou het belangrijkste is. Heb je liever een zo goedkoop mogelijke maar toch duurzame douche, of ga je liever voor die heerlijk ontspannende waterbesparende regendouche die je wat meer geld kost?

Een waterbesparende douchekop kopen?

Met een waterbesparende douchekop kun je dus met alle gemak energie en water besparen terwijl je niet perse minder of korter hoeft te gaan douchen (hoewel dit natuurlijk ook een manier is om zuiniger te douchen).

Je hoeft niet bang te zijn dat je minder doucheplezier zal ervaren van een zuinigere douche, aangezien er vele technische trucjes bestaan die het laten lijken alsof er evenveel water door de douche stroomt als bij een niet duurzaam model.

Hoeveel je echt bespaard is echter afhankelijk van factoren zoals de douchekop die je momenteel hebt of met hoeveel personen je in huis gebruik maakt van de douche. Tot slot hoeft de investering in een spaardouche niet veel te kosten.