Close

Besparen onder de douche

Besparen onder de douche op water, energie en geld

De douche is een grote vriend van de mensheid. Ten eerste is een goede douchebeurt uitermate handig om al het vuil en zweet van je af te spoelen dat je door de dag heen op je lichaam verzameld hebt. Maar voor de meesten is douchen meer dan dat. Soms kan douchen echt een momentje van ontspanning zijn en spoelt warm water niet alleen vuil, maar ook zorgen weg.

Het is dan ook begrijpelijk dat het milieu niet je eerste zorg is, wanneer je onder de douche stapt. Toch zou dit wel meer je aandacht mogen trekken. Want zeker een lange douche met warm water is zwaar belastend voor het milieu. Om je een idee te geven; douchen met warm water is ongeveer 50 keer meer belastend voor het milieu dan wanneer je zou kiezen voor een koude douche.

Maar wees gerust. In dit artikel geven we je namelijk een aantal tips waarmee je water en energie kunt besparen onder de douche. De meeste tips zorgen er ook nog eens voor dat je geld kunt besparen. Dit zullen geen grote bedragen zijn, maar geven je toch net een klein extraatje.

Besparen onder de douche

Bespaartips voor tijdens het douchen

Tip 1: gebruik een waterbesparende douchekop

In een eerder artikel schreven we al over een waterbesparende douchekop. Om dit hier nog even kort samen te vatten, komt het erop neer dat deze douchekop automatisch je waterverbruik kan verminderen. Dit komt doordat er een begrenzer in deze douchekop ingebouwd is. Deze begrenzer voorkomt dat er meer dan een vooraf afgestelde hoeveelheid water door de douchekop stroomt.

Bij de aller zuinigste douches betekent dit dat er minder dan 7 liter water per minuut door je douche stroomt. Deze 7 liter water geldt voor zowel warm als koud water. En dat, terwijl je niet hoeft in te boeten op je douchecomfort. Een waterbesparende douchekop is dus een zeer goede manier om te besparen onder de douche. Zorg echter wel dat je goed kijkt naar de klasse van je waterbesparende douchekop. Wil je meer weten over hoe je op water besparen kan door een waterbesparende douchekop, lees dan hier ons eerdere artikel.

Tip 2: korter douchen

Misschien niet het allerleukste om te horen, maar wanneer je minder lang onder de douche staat kun je jouw impact op het milieu al aanzienlijk verminderen. Ga maar na; ongeveer 80 procent val al het warme water dat een gemiddeld huishouden verbruikt, stroomt door de douchekop. Dat komt neer op ongeveer 110 liter warm water per dag en zorgt voor een jaarlijks gasverbruik van zo’n 210 m3.

Als alle inwoners van Nederland voortaan 5 minuten zouden douchen in plaats van de gemiddelde 9 minuten, kunnen we met z’n allen ongeveer 120 miljoen m3 aan water en 450 miljoen m3 gas besparen per jaar! Voor degene die op de portemonnee letten; dit is dus zo’n € 600.000.000, -! (Natuurlijk wel voor alle Nederlanders samen en over een heel jaar gerekend.) Van dat gas kun je als gemiddeld huishouden zo’n anderhalf jaar koken.

Dat klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar korter douchen is zeker niet gemakkelijk als je gehecht bent aan je lekker warme en ontspannende douche. Om het je wat gemakkelijker te maken zou je kunnen overwegen om een douchecoach aan te schaffen. Dit is een timer of een zandloper die voor jou bijhoudt hoe lang je onder de douche staat. Je kunt natuurlijk ook een leuk liedje opzetten dat precies 5 minuten duurt.

Heb je echter wat meer motivatie nodig om onder de douche uit te komen, is het wellicht een idee om een irritante wekker op je smartphone instellen en die in de badkamer te leggen. Zo moet je wel onder de douche uitkomen na 5 minuten douchen om van het irritante geluid af te zijn. Natuurlijk is het even wennen, maar denk eens aan hoeveel liter water en gas je nu bespaart, om nog maar te zwijgen over de vrije tijd die je nu overhoudt.

Tip 3: installeer een thermosstaatkraan

Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat je douchewater vrij snel de gewenste temperatuur bereikt heeft. Ook blijft het warme water dat door je douche stroomt op de juiste temperatuur. Dit is lekker gemakkelijk voor jou, aangezien je niet hoeft te wachten totdat je warm water hebt. Daarnaast kan een thermosstaatkraan ook gemiddeld zo’n 1 000 liter water op jaarbasis besparen. Op je energierekening kun je misschien ook terugzien dat je € 6,- aan gas en water per jaar aan het besparen bent. Het is natuurlijk geen vetpot, maar wel mooi meegenomen. Overigens is er ook een thermostatische badkraan te verkrijgen, maar dit is iets minder geschikt als je water en energie wilt besparen. Dit brengt ons namelijk bij tip nummer 4.

Tip 4: Kies voor douchen in plaats van een bad

Stel even voor dat je nog niet bent begonnen met korter douchen en nog steeds de gemiddelde 9 minuten doucht. Bij 9 minuten douchen verbruikt je douche ongeveer 70 liter warm water. Een gemiddeld bad heeft echter een inhoud van 120 liter. Dat is bijna de dubbele hoeveelheid water die je zou gebruiken tijdens het douchen. En dan douche je nog niet eens korter! Want wanneer je slechts 5 minuten doucht kun je wel drie keer zo veel energie en water besparen. Als je dus iedere week een douche neemt in plaats van in bad gaat, kun je op jaarbasis ruim 2300 liter water besparen en bijna 15 m3 gas besparen. Dit komt neer op € 15,-. Kun je toch weer wat extra besteden aan duurzame badkamer producten.

Grafiek zonneboiler

Tip 5: Zonneboiler kopen

Een zonneboiler vangt de energie van de zon op en gebruikt deze energie weer om je douchewater te verwarmen. Naast je douchewater kan je zonneboiler ook je badwater of het water voor je wasmachine verwarmen. Een zonneboiler is dus eigenlijk een duurzame vervanger van aardgas. Want voor zonne-energie wordt geen CO2 uitgestoten. Bovendien raakt zonlicht nog lang niet op.

Daarom kan een zonneboiler, vooral in de zomer, bijna al het warme water leveren dat je nodig hebt. Omdat het water dus opgewarmd wordt door de zon, bespaar je met een zonneboiler bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Wat zeker belangrijk is om te weten, is dat je subsidie kunt krijgen als je ervoor kiest om een zonneboiler aan te schaffen.

Tip 6: douche-wtw

De laatste tip is voornamelijk van toepassing wanneer je van plan bent om je badkamer te verbouwen. Een douche-wtw, wat staat voor warmte terugwinning, is een douche installatie waarbij het weggestroomde douchewater gebruikt wordt om het koude water alvast te verwarmen. Als gevolg hiervan hoeft de ketel minder hard te stoken en wordt er dus minder gas verbruikt. Een bijkomend voordeel is dat er ook meer warm water per minuut geleverd kan worden.

De warmtewisselaar moet echter wel in de afvoerpijp of in de goot van je douche geplaatst worden. Daarom is een douche-wtw vooral het overwegen waard wanneer je toch van plan was om een nieuwe badkamer aan te leggen.

Energie en water besparen onder de douche

Er zijn dus verschillende dingen die je kunt overwegen wanneer je wilt besparen tijdens het douchen. Zo hoef je niet per se een nieuwe badkamer aan te leggen om te besparen tijdens een douchebeurt. Korter douchen, een waterbesparende douchekop of alternatieve manieren om aan het warme water te komen, zijn een aantal voorbeelden waardoor jij per jaar minder water, energie en geld kwijt bent per douchebeurt.