Close

Duurzame Badkamer Producten

Stiekem brengen we met z’n allen best wel wat tijd door in de badkamer. Haren wassen, tanden poetsen, douchen of heerlijk badderen en nog vele andere activiteiten die we speciaal uitvoeren op deze plek in huis. Maar heb je wel eens nagedacht over hoe duurzaam je bezig bent in je badkamer? Zo zou je vele aanpassingen kunnen overwegen die jouw badkamer net wat duurzamer maken.

Zo schreven we al eerder over een waterbesparende douchekop die jou helpt zuiniger om te gaan met water omdat er een vooraf gesteld aantal liter water per minuut door de douche stroomt. Op die manier wordt het gemakkelijker water te besparen tijdens het douchen. Maar er zijn ook kleinere aanpassingen die je kunt doen voor een betere verzorgingsroutine. Hiervoor hoef je amper wat aan je badkamer zelf te veranderen. In dit artikel gaan we het hebben over duurzame en praktische verzorgingsproducten. Zo krijg je wat tips voor een duurzame badkamer routine die perfect binnen een duurzaam leven past.

Duurzame Badkamer Producten

duurzame badkamer producten

De Traay Bee Honest Honing Huidcrème

 • Een dag- en nachtcrème
 • Voor de gevoelige tot normale huid
 • Met biologische honing, zonnebloem- en jojobaolie, calendula extract en vitamine E
BEKIJK PRIJS
duurzame badkamer producten

Shampoo Bar Honing – Palmolie & plasticvrij

 • Voedend en hydraterend
 • Geschikt voor mensen met normaal tot droog haar
 • Kalmerend voor de hoofdhuid
 • lekker rustgevende geur onder de douche
BEKIJK PRIJS
duurzame badkamer producten

The Lekker Company Deodorant – Pepermunt en Rozemarijn

 • 100% natuurlijk en plantaardig
 • Laat geen vlekken achter in je kleding
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Voorkomt geurtjes zonder je poriën te verstoppen
 • En natuurlijk niet op dieren getest
BEKIJK PRIJS
duurzame badkamer producten

Werfzeep Scheerzeep

 • Voor de gevoelige huid
 • Plantaardig, biologisch en met liefde op ambachtelijke wijze gemaakt in Utrecht
 • Vrij van palmolie en irriterende stoffen
 • Werfzeep is biologisch afbreekbaar en vanzelfsprekend niet getest op dieren
BEKIJK PRIJS

Duurzame mondverzorging

Laten we beginnen bij je mond, want was is er nu mooier dan je lach? Om je mond en gebit goed te onderhouden, poetsen, flossen en spoelen we erop los. Echter, voor het poetsen van je tanden gebruiken de meeste mensen nog steeds tandpasta uit een tube. Omdat deze tubes tandpasta nog steeds massaal gebruikt worden, belanden er naar schatting jaarlijks 1.5 miljard tubes in de vuilnisbak.

Een deel van de tubes komt ook terecht in de oceanen. In een eerder artikel schreven we al over de plastic soep in de oceanen en waarom dit zo schadelijk is voor ons milieu. In de afvalhopen of in de oceanen kunnen de tubes niet goed afgebroken worden. Een ander groot deel van de tandpasta tubes wordt verbrand, waardoor er meer CO2 uitgestoten wordt. Helaas is het zo dat de tubes tandpasta niet gerecycled kunnen worden.

Dit heeft te maken met de verschillende laagjes plastic in en om de tube. Hoewel de tandpasta industrie graag over wil stappen naar recyclebare tubes, is het probleem hiermee nog niet opgelost. Want veel van het plastic afval belandt nog steeds in het milieu. Bovendien komt er veel CO2 vrij tijdens het maken van de tubes. Gelukkig heeft het merk Smyle Brush Mint een duurzame tandpasta alternatief bedacht.

Smyle Brush Mint verkoopt namelijk geen tandpasta tubes, maar Brush Mints. Dit zijn tabletjes waar je op kunt kauwen om vervolgens je tanden te poetsen. De Brush Mints worden verkocht in een recyclebare glazen fles. Bij je eerste bestelling worden de mintjes dus geleverd in deze glazen fles. Daarna komt je bestelling in een Brush Mint navulverpakking. Deze verpakking is gemaakt van recyclebaar karton.

Naast het feit dat de Brush Mints in een glazen fles komen en niet in een plastic tube, zijn de mintjes ook nog eens vrij van chemische toevoegingen, parabenen, allergenen of micro-plastics. Bovendien gebruikt Smyle Brush Mint alleen maar natuurlijke ingrediënten die de natuur niet uitputten. Ook zijn de mintjes geheel veganistisch Naast de tandpasta heb je natuurlijk ook een borstel nodig voor een mooie lach.

Ook tandenborstel dragen bij aan het plastic afval dat we met z’n allen produceren. Zo worden er ongeveer 5 miljard plastic tandenborstel gebruikt per jaar. Ook de tandenborstels worden niet gerecycled en belanden daardoor in de oceanen of andere plekken waar ze niet thuis horen. Maar geen nood; er is tegenwoordig ook een duurzame tandenborstel in omloop. Een populaire keuze is een tandenborstel gemaakt van bamboe, bijvoorbeeld die van het merk Swoods.

De bamboe tandenborstel is een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief op de traditionele tandenborstel gemaakt van plastic. Dit komt doordat bamboe een natuurlijk product is en dus ook gemakkelijk door de natuur kan worden afgebroken. Op deze manier draag je dus bij aan minder vervuiling in het milieu. Want mocht het toch zo zijn dat jouw tandenborstel in de natuur belandt, dan kan de natuur deze zelf afbreken.

Daarnaast is het zo dat het laten groeien van bamboe weinig onderhoudt vergt, waardoor er geen kunstmest of chemische middelen nodig zijn om de bamboe te laten groeien. Bovendien is het ook nog eens zo dat de bamboe tandenborstels van het merk Swoods gemaakt worden uit moso-bamboe. Dit is een bamboesoort die niet door dieren gegeten wordt. Zo worden er geen dierlijke omgevingen of voedselbronnen aangetast voor de oogst.

Tot slot is het zo dat bamboe van nature antibacteriële stoffen in zich meedraagt. Dit maakt het product schoon en veilig voor gebruik. Kortom, een tandenborstel van bamboe in plaats van plastic is een duurzame manier om je mond goed te verzorgen. En als je dan ook nog eens de Brush Mints bij gebruikt in plaats van tandpasta uit een tube, ben je al helemaal goed bezig!

Frisse oksels

We zweten allemaal in meer of mindere maten. Daar is helemaal niks mis mee en het is ook gewoon gezond. Om een onaangename zweetlucht te voorkomen, gebruiken de meeste van ons wel een vorm van deodorant. Maar heb je wel eens geprobeerd om de ingrediëntenlijst op je deodorant bus te ontcijferen? Dat is haast niet te doen. Bovendien zijn de meeste deodoranten niet duurzaam, juist vanwege de ingrediënten die erin zitten of de verpakking.

Zo zijn de meeste spuitbus-deo’s de grootste vervuilers omdat er vaak schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen vrijkomen wanneer je de deodorant aanbrengt. Deze drijfgassen en oplosmiddelen zijn medeverantwoordelijk voor bijvoorbeeld smogvorming. Op deze manier wordt dus ook het milieu schade aangedaan. Daarnaast is het ook nog eens zo dat vele deodorant-verpakkingen, voornamelijk de rollers, gemaakt zijn van plastic. Dit is natuurlijk niet heel duurzaam.

Daar brengt The Lekker Company (voorheen bekend als “lekkerineenpotje”) verandering in. De deodorant van The Lekker Company komt in een kartonnen verpakking met de ingrediënten in begrijpelijke taal op de verpakking geprint. Zo weet je precies wat er op je oksels terecht komt. Bovendien is de verpakking van karton, dus produceer je geen plastic afval. Alle deodoranten zijn ook nog eens vegan. Overigens wil The Lekker Company de komende jaren meer verzorgingsproducten gaan ontwikkelen die plasticvrij en plantaardig zijn. Ben jij dus fan van hun duurzame deo? Hou ze dan goed in de gate voor toekomstige producten die mooi in jouw duurzame badkamer passen.

duurzame badkamer producten

The Lekker Company Deodorant – Pepermunt en Rozemarijn

 • 100% natuurlijk en plantaardig
 • Laat geen vlekken achter in je kleding
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Voorkomt geurtjes zonder je poriën te verstoppen
 • En natuurlijk niet op dieren getest
BEKIJK PRIJS

Schone haren

Je haren was je natuurlijk ook in de badkamer onder de douche of misschien zelfs in bad. We kennen allemaal wel de routine; haren nat maken, shampoo inmasseren om je haren
echt goed schoon te maken en vervolgens weer uitspoelen. Maar ja, je shampoo komt waarschijnlijk ook nog steeds uit een plastic fles. Grote kans dat jouw plastic shampoo fles ook in de grote plastic soep in de oceaan belandt.

Daarom komt het merk Shampoo Bars met een duurzame shampoo. Zo vervangt één Shampoo Bar maar liefst drie plastic flessen en kun je ongeveer 80 wasbeurten vooruit met slechts één Shampoo Bar. Voor degene die ook graag conditioner gebruiken is er ook nog eens de Conditioner Bar. Omdat je langer doet met één Shampoo Bar dan je zou doen met een fles shampoo ben je omgerekend goedkoper uit. Bovendien zijn de Shampoo Bars milieuvriendelijker. Zo ben je dus goed voor het milieu, je portemonnee en heb je ook nog eens prachtig haar.

duurzame badkamer producten

Shampoo Bar Honing – Palmolie & plasticvrij

 • Voedend en hydraterend
 • Geschikt voor mensen met normaal tot droog haar
 • Kalmerend voor de hoofdhuid
 • lekker rustgevende geur onder de douche
BEKIJK PRIJS

Lekker douchen en schone handen

Vooral in deze tijd is het heel belangrijk om je handen goed te wassen. Maar natuurlijk gebruik je zeep niet alleen om je handen te wassen, maar ook je hele lichaam. Laten we dus
eens kijken naar een duurzame zeep voor in je badkamer. Een zeep producent die er toch echt wel uitspringt is de Werfzeep. Werfzeep is een biologische en ambachtelijke zeepziederij die gevestigd is in Utrecht. Alle zepen zijn met de hand gemaakt en zijn geheel vrij van plastic, synthetische toevoegingen, palmolie of dierlijke vetten. Wat er wel in hun zeep zit, is een heleboel voedende oliën.

De ingrediënten zijn allemaal van biologische oorsprong. Sommige planten die in de zeep verwerkt worden zijn zelfs door de makers geplukt in een nabijgelegen bos. De zeep van Werfzeep is speciaal bedoeld voor de gevoelige huid. De zeep is biologisch afbreekbaar en dierproefvrij. Doordat de zeep een milde werking heeft, is de zeep uitermate geschikt als handzeep, onder de douche voor je hele lichaam, of zelfs voor je gezicht. Bovendien verkoopt Werfzeep ook een aantal shampoo bars.

duurzame badkamer producten

Werfzeep Scheerzeep

 • Voor de gevoelige huid
 • Plantaardig, biologisch en met liefde op ambachtelijke wijze gemaakt in Utrecht
 • Vrij van palmolie en irriterende stoffen
 • Werfzeep is biologisch afbreekbaar en vanzelfsprekend niet getest op dieren
BEKIJK PRIJS

Natuurlijke verzorgingsproducten met extra aandacht voor de bijen

Het is je misschien opgevallen dat het niet zo goed gaat met de bijen. Dat is heel erg, want we zijn van de bijen afhankelijk voor heel veel producten. Dat we goed moeten zijn voor de bijen en ze heel erg dankbaar mogen zijn weten ze heel goed bij Bee Honest, een biologische cosmeticalijn die nauw samenwerkt met imkerij de Traay. De cosmeticalijn gebruikt bij-gerelateerde ingrediënten, zoals stuifmeel, gelee royale, bijenwas en propolis als basis. Daar worden dan zoveel mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong aan toegevoegd. Het is dan ook niet gek dat de producten van Bee Honest het BDIH-keurmerk dragen.

Het BDIH-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk voor natuurlijke en diervriendelijke cosmetica die zich ook nog eens inzet voor eerlijke handel. Producten met dit keurmerk bevatten geen minerale ingrediënten, synthetische geur- en kleurstoffen of conserveermiddelen. Daarnaast verzekert het keurmerk je er ook van dat het desbetreffende product dierproefvrij is en zijn de grondstoffen op een milieuvriendelijke manier verkregen. Ook is de verpakking van Bee Honest gemaakt van duurzame materialen. Op deze manier wordt het milieu minimaal belast.

Naast hun heerlijke, biologische en verantwoorde duurzame productenlijn, geeft Bee Honest ook om haar trouwste werkers; de bijen. Zo zorgen ze goed voor hun eigen bijen, maar ook voor bijen in het wild. Dit doen ze door projecten te steunen die bij-vriendelijk zijn en door hun moestuin, waar bijen uit de wijde omtrek vrij zijn om rond te vliegen en de bloemen te bewonderen. Bee Honest heeft tal van duurzame producten voor gezicht, lichaam en haar. Ook hebben ze een speciale productenlijn voor baby’s, kinderen of mannen. Er is dus voor iedereen wel wat lekkers te vinden bij Bee Honest voor in de duurzame badkamer.

duurzame badkamer producten

De Traay Bee Honest Honing Huidcrème

 • Een dag- en nachtcrème
 • Voor de gevoelige tot normale huid
 • Met biologische honing, zonnebloem- en jojobaolie, calendula extract en vitamine E
BEKIJK PRIJS

Schone oren

Laten we vooral je oren niet vergeten. Maar helaas worden wattenstaafjes massaal aan het strand of langs de waterkant gevonden. Dit komt voornamelijk doordat mensen de wattenstaafjes in het toilet deponeren of hun oren buitenshuis schoonmaken. Laten we dus als eerste tip voor schone oren in een duurzame badkamer meegeven geen van beiden meer te doen. Bovendien dragen wattenstaafjes, hoe klein ze ook zijn, ernstig bij aan het plastic probleem. Zo staan wattenstaafjes op nummer 9 in de lijst van “meest gevonden rivierafval in Nederland”. Waar zou je dus duurzame wattenstaafjes vandaan kunnen halen?

Het klinkt misschien wat onwennig, maar er zijn herbruikbare wattenstaafjes. Deze wattenstaafjes zijn ontworpen door het merk Herbruikbare Wattenstaafjes. Deze wattenstaafjes zijn gemaakt van gerecycled plastic. Bovendien zijn de kopjes van silicone, waardoor je ze snel en makkelijk kunt schoonmaken. Zo bespaar je met 1 setje herbruikbare wattenstaafjes ongeveer 2000 normale plastic wattenstaafjes. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je je wattenstaafjes kwijt raakt. Bij je bestelling krijg je namelijk een opbergdoosje meegeleverd waarin je je wattenstaafjes makkelijk kunt opbergen en in kunt meenemen. Zo maak je je oren duurzaam schoon.

Een duurzame badkamer

Met deze tips hopen we je een zetje in de goede richting te helpen om je bewuster te worden van welke producten jij gebruikt in bad, onder de douche, of ergens anders in je badkamer. Dit hoeft niet te betekenen dat je radicaal je badkamer op gaat ruimen en alles wat niet zero waste, plasticvrij of op een andere manier niet goed is voor het milieu door de gootsteen spoelt. Geef jezelf de tijd en begin bij de tips die het makkelijkste door te voeren zijn voor jou. Zo werk je stapje voor stapje aan een duurzame badkamer, en natuurlijk een duurzaam leven.