Close

Vijf tips om op een duurzame manier geld te besparen

Een kleine verandering in je gewoontes kan al een groot effect hebben. Deze tips helpen je op weg naar een duurzamere leefstijl tijdens waar je ook nog eens een mooi zakcentje aan verdient. Lief voor het milieu én voor je portemonnee.

Gebruik een beker of mok in plaats van wegwerpbekers

Zeker op het werk is het makkelijk om een leuke koffiebeker of theeglas van thuis mee te nemen of uit de keuken van kantoor te gebruiken. Maar ook voor een koffie to go is er tegenwoordig een groot aanbod aan thermosbekers. Er zijn zelfs een heleboel plekken waar je korting ontvangt als je je eigen beker meeneemt. Sinds 2018 krijg je 25 cent korting bij meer dan tweehonderd winkels in de NS-stations, zoals Julia’s, AH to go en de Railcatering, wanneer je je eigen (herbruikbare) beker meeneemt, maar ook HEMA, Starbucks en de Kiosk hebben soortgelijke acties.

Koop houdbare producten in bulk of grootverpakking.

Pasta, rijst, peulvruchten, gedroogd fruit of kruiden: we kopen het vaak in handige klein verpakkingen. Toch zijn juist de langer houdbare voedingsmiddelen perfect voor inslaan op grote schaal. Ga eens naar Turkse winkels, Surinaamse of Aziatische toko’s of de lokale markt bij jou in de wijk. Om het jezelf makkelijker te maken in de keuken, kan je de kruiden of pasta bewaren in wekpotten van een kleiner formaat. Op deze manier gebruik je relatief minder verpakkingsmateriaal. In het kader van minder verpakkingsmateriaal komen er in Nederland ook steeds meer verpakkingsvrije winkels bij: hier kan je in bulk kopen, maar moet je wél zelf tassen en bewaardozen meenemen.

Ruil of leen kleding, boeken of ander goed

We kopen vaak een nieuw kledingstuk omdat we de behoefte hebben aan iets anders. Maar voordat je je stort op de uitverkoop in het winkelcentrum of de webshop, vraag het eerst eens aan een goede vriend of buur. Een leuk boek op het oog? In plaats van steeds nieuwe boeken te kopen, kan je een abonnement nemen bij de bibliotheek. Je kan alles lezen wat je wil en het scheelt enorm in papierverbruik.

Wandel of fiets naar je plaats van bestemming

Vooral nu in deze coronatijd kan een wandeling of fietstocht een rustmoment op de dag creëren. Nog iets vergeten uit de supermarkt? Maak die wandeling van een halfuur in plaats van meteen in de auto te stappen. Luister naar een interessante podcast, een leuke afspeellijst of bel met een vriend of vriendin. Zo bespaar je kosten voor benzine of openbaar vervoer en voorkom je ook onnodig CO2-uitstoot. En als het lukt om op die manier voldoende lichaamsbeweging in je dagelijkse leven in te passen, hoef je die dure sportschool ook niet meer te betalen.

Blijf op de hoogte van initiatieven die voedselverspilling tegengaan

Er zijn steeds meer van dit soort initiatieven, die het tegelijkertijd mogelijk maken om levensmiddelen in te kopen tegen een lagere prijs. Zo zijn er de mobiele apps zoals Too Good To Go, No Food Wasted, OLIO, FreshSurety en Thuisafgehaald. Via Too Good To Go kan je bijvoorbeeld vlees kopen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. Voor een duurzamere leefstijl is het beter om minder vlees te eten, maar op deze manier kan je toch af en toe vlees eten met minder schuldgevoel. Ook zijn er mobiele applicaties die steun bieden om voedselverspilling tegen te gaan bij het koken. Zo is er de app Foodbattle, een initiatief van Milieucentraal, Slim Koken van het Voedingscentrum en de voedings-monitor app Winnow.

Benieuwd hoe je nóg meer geld kunt besparen? Check dan ons artikel waarin we alles vertellen over het besparen op vaste lasten.