Close

Mechanische ventilatie

Is het jou ook wel eens opgevallen dat er in de keukens, badkamers en wc’s van een aantal huizen ventielen geplaatst zijn? Dit is een teken dat er een mechanisch ventilatiesysteem in deze woning aanwezig is. Zo’n mechanisch ventilatiesysteem vind je terug in ongeveer 30 % van alle Nederlandse huizen en zorgt voor verse lucht in huis.

Is jouw huis ook uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem of wil je simpelweg meer weten over deze vorm van ventileren? Dan is dit artikel wellicht interessant voor jou. Het is namelijk belangrijk dat je weet hoe je een mechanisch ventilatiesysteem op de juiste manier gebruikt en onderhoudt.

Bovendien geven we je ook vijf tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder energie verbruikt tijdens het ventileren. Heb je nog geen mechanische ventilatie in jouw woning? Dan zou het slimmer zijn om voor een ventilatie-unit met wtw te kiezen in plaats van mechanische ventilatie.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatiesystemen zijn dus te herkennen aan de verschillende ventielen in de keuken, badkamer en op het toilet. Bovendien is er een ventilatie box. Deze ventilatie box bevindt zich meestal in dezelfde ruimte als de CV ketel. Deze ventilatie box zorgt ervoor dat er constant lucht wordt gezogen uit de woning via de ventielen. Deze lucht wordt vervolgens weer aangevuld met schone lucht die binnenstroomt via ventilatieroosters en klepramen in de woonkamer en slaapkamers.

Mechanische Inatallatie Flatgebouw

Om ervoor te zorgen dat je mechanische ventilatie optimaal werkt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er te allen tijde voldoende lucht binnen komt en dat de lucht goed door het huis kan stromen. Daarom is het goed om de roosters altijd open te laten of ramen op een kiertje te zetten. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er dag en nacht verse lucht je woning binnen kan komen. Om ervoor te zorgen dat de lucht zich goed door je huis kan verplaatsen, is het van belang dat er minstens anderhalve centimeter tussen de deur en de drempel zit. Is je deur net wat te lang? Laat deze dan korter maken of kies ervoor om een rooster in de deur of tussenmuur te plaatsen.

Vaak vind je in de keuken of badkamer een knop waarmee je kunt regelen hoeveel vervuilde lucht er wordt afgevoerd via de mechanische ventilatie. Over het algemeen heeft de knop twee of drie standen. Zorg ervoor dat je de hoogste stand gebruikt wanneer er veel mensen in huis zijn, of wanneer je aan het roken, koken of douchen bent. Ook wanneer je aan het klussen bent kun je het beste de hoogste ventilatiestand gebruiken. De laagste stand gebruik je wanneer er niemand thuis is of voor ’s nachts.

Het is belangrijk dat je een ventilatiesysteem nooit uit zet, tenzij er onderhoud aan wordt gepleegd of wanneer er een centrale oproep is om ramen en deuren te sluiten. Mocht dit nodig zijn, dan kun je de stekker van het mechanische ventilatiesysteem uit het stopcontact halen. Heeft jouw ventilatiesysteem geen stekker? In dat geval schakel je het systeem uit door de bijbehorende schakelaar in de meterkast uit te schakelen.

Een speciale vorm van mechanische ventilatie is balansventilatie. Bij deze vorm van mechanische ventilatie is de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van oude lucht gelijk en dus in balans. Balansventilatie is een van de meeste energiezuinigste manieren van mechanische ventilatie.

Juiste schoonmaak en onderhoud

Een mechanisch ventilatiesysteem werkt alleen goed wanneer je deze goed blijft onderhouden. Zorg daarom dat je minstens één keer per jaar de roosters goed schoon maakt. Dit doe je door de losse onderdelen schoon te maken met een sopje en het binnenwerk schoon te maken met een stofzuiger. Naast de roosters is het ook belangrijk dat je de ventielen los haalt en schoon maakt met een sopje.

Het is het handigste dat je niet alle ventielen tegelijk eraf haalt en schoon maakt. Wanneer je dit doet loop je namelijk de kans dat je de ventielen verwisselt. Je kunt dus beter één voor één te werk gaan. Zorg ervoor dat je de ventielen op de juiste manier terugplaatst en dat je de instellingen niet wijzigt. Ben je te bang dat je iets verkeerd doet? In dat geval is het beter om eens in de twee jaar een onderhoudsmonteur te vragen, die het ook kan doen.

De onderhoudsmonteur moet immers toch één keer in de twee jaar langs komen voor het onderhoud aan de ventilatie box. Dit kun je namelijk niet zelf doen. Het gehele mechanische ventilatiesysteem moet eens in de vier jaar gecontroleerd worden. Ook voor de schoonmaak van de afvoerkanalen zul je iemand moeten inhuren die er verstand van heeft. Zorg ervoor dat dit minimaal één keer in de acht jaar gebeurt.

Aangezien een mechanisch ventilatiesysteem aardig wat specialistisch onderhoud vraagt, is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. Let erop dat het bedrijf welke je uitkiest het Ventilatiekeur gebruikt. Ventilatiekeur garandeert namelijk dat het onderhoudsmonteur zich houdt aan bepaalde regels en voldoet aan de kwaliteitsnormen.

Ventilatierooster Dak

5 Tips voor zuinigere mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt dus voor de constante afvoer van lucht in de woning via ventielen. Deze lucht wordt vervolgens weer aangevuld met schone, verse lucht van buiten. Deze stroomt binnen via klepramen of ventilatieroosters in de woonkamer of slaapkamer.

Hoewel goede ventilatie van je woning een must is voor je gezondheid, kost het ook energie,  omdat de verse maar schone lucht nog opgewarmd moet worden. Bovendien is het zo dat de motor van de ventilatie box op stroom werkt. Gelukkig zijn er wat dingen die je zelf kunt doen om energiezuiniger te ventileren. Hieronder geven we je vijf tips om energie te besparen met een mechanische ventilatie.

Tip 1: winddrukgeregelde roosters.

Eén manier om net wat meer energie te besparen op je mechanische ventilatie is door gebruik te maken van winddrukgeregelde roosters. Deze roosters laten namelijk minder lucht door wanneer de wind erop staat. Op deze manier voorkom je dat er heel veel koude lucht je woning ingeblazen wordt wanneer het eens hard waait.

Tip 2: vraag-gestuurd systeem

Een andere manier voor energiezuinigere mechanische ventilatie is door het systeem vraag-gestuurd te maken. Dit doe je door bepaalde sensoren aan te schaffen. Deze sensoren meten namelijk de hoeveelheid vocht en CO2 in je woning. Aan de hand van deze gegevens wordt bepaald hoeveel verse lucht er daadwerkelijk nodig is. Op deze manier wordt er alleen zoveel geventileerd als de daadwerkelijke vraag bedraagt. Dit voorkomt dus dat je meer energie verbruikt voor je mechanische ventilatie dan je eigenlijk nodig zou hebben.

Tip 3: Gelijkstroom

Vele ventilatieboxen werken op wisselstroom. Is dit bij jou het geval? Dan kun je overwegen om de motor van de ventilatie box te laten vervangen door eentje die werkt op gelijkstroom. Gelijkstroom verbruikt namelijk aanzienlijk minder stroom dan wisselstroom.

Tip 4: Ventilatiewarmtepomp

Een andere optie is om de gehele ventilatie box te laten vervangen door een ventilatiewarmtepomp. De ventilatiewarmtepomp zorgt namelijk niet alleen voor de afvoer van lucht, maar gebruikt deze afgevoerde, warme lucht tegelijkertijd voor het verwarmen van het water voor de cv of douche. Op deze manier kun je dus ook besparen op je energiekosten.

Tip 5: Laat het raam in de badkamer dicht

Wanneer je ook een ventilatiesysteem in je badkamer hebt, is het beter om het raam in je badkamer dicht te laten. Veel beter is het om het mechanische ventilatiesysteem tijdens en na het douchen op de hoogste stand te zetten. Wanneer je uit de douche komt, kun je het raam nog steeds beter dicht laten. Het open raam zorgt namelijk voor veel energieverlies.

Bovendien kan een open raam ervoor zorgen dat het te koud wordt in de badkamer. Op deze manier kunnen condens en schimmels juist beter ontstaan. Daarbij komt ook nog eens dat het mechanische ventilatiesysteem in de rest van het huis niet langer optimaal werkt wanneer je het raam in de badkamer voor langere tijd open laat. Het open raam verstoort namelijk de doorstroming van verse lucht. Wil je toch echt eventjes natuurlijke ventilatie in je badkamer door het raam open te doen? Dan is 20 tot 30 minuten voldoende.

Werking Mechanische Ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem kopen?

Mechanische ventilatie kan dus zorgen voor een gezondere leefomgeving aangezien het zorgt voor schonere lucht in huis. Zeker wanneer je het mechanische ventilatiesysteem goed schoon houdt, zorgt voor goed onderhoud en op de juiste manier gebruik maakt van mechanische ventilatie kan dit op een aardig energiezuinige manier.

Wil je ook graag mechanische ventilatie in huis, maar is dit nog niet ingebouwd in jouw woning? Dan is dit echter af te raden. Deze ingreep is namelijk behoorlijk prijzig. Het zou veel slimmer zijn om in plaats daarvan te kiezen voor een ventilatie-unit met wtw. Deze kun je laten plaatsen in de gevel van de woonkamer.

De ventilatie-unit met wtw zorgt er namelijk voor dat de uitgaande lucht gebruikt wordt om binnenkomende lucht alvast op te warmen. Op deze manier creëer je dus niet alleen extra comfort, maar bespaar je ook op energie. Omdat de binnenstromende lucht niet al te koud is, hoef je niet al te veel bij te stoken om deze op te warmen.