Close

Klimaatbeheersing in huis

Met klimaatbeheersing in huis heb jij de controle over het “klimaat” binnen in jouw eigen huis. Helaas zul je dus geen invloed kunnen uitoefenen op de weersomstandigheden buiten. Maar klimaatbeheersing in huis maakt het wel mogelijk om het klimaat binnen te bepalen. Vanwege het feit dat je met klimaatbeheersing dus controle hebt over het klimaat in jouw woning wordt het ook wel “climate control” genoemd.

Met klimaatbeheersing heb je dus geen controle over de regen. Maar wat kun je dan wel precies beheersen met huis klimaatbeheersing? Als het gaat om klimaatbeheersing in huis, worden drie verschillende factoren vaak genoemd. Deze drie factoren zijn temperatuur, isolatie en ventilatie. Wanneer je deze drie factoren onder controle hebt, kun je ervoor zorgen dat het binnen klimaat in jouw woning aangenamer wordt. Er zijn echter nog meer factoren van belang die een rol spelen bij een prettig klimaat in huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kwaliteit van de lucht?

Er zijn verschillende manieren waarop je, de verschillende factoren die een rol spelen bij klimaatbeheersing in huis, onder jouw controle kunt brengen. onderstaand zullen we kijken hoe slimme thermostaten, airco’s, het isoleren van je woning, mechanische ventilatie, luchtreinigers en luchtbevochtigers je hierbij kunnen helpen.

Slimme thermostaat

Google Nest Learning Thermostat Slimme thermostaat kopen

Een aangename temperatuur in huis speelt een belangrijke rol bij de beleving van het klimaat in huis. Vandaar ook dat het handig is wanneer je een goede controle hebt over de temperatuur in jouw woning.

De slimme thermostaat is bij uitstek een instrument die je kan helpen om meer controle te krijgen over de temperatuur in jouw woning. De thermostaat kun je namelijk op afstand bedienen. Met behulp van een bijbehorende app weet je altijd welke temperatuur het bij jou binnen is, zelfs wanneer je niet thuis bent.

Dit zorgt dus voor perfecte controle over de kamertemperatuur. Is het bijvoorbeeld erg koud buiten, maar duurt het nog eventjes voordat je thuis bent? Dan kun je de thermostaat al instrueren, om het huis alvast lekker op te warmen. Op die manier kun je thuiskomen in een heerlijk verwarmde woning.

Overigens is het ook zo dat je met een slimme thermostaat duurzaam bezig bent. Doordat je nu meer controle hebt over je thermostaat, heb je automatisch ook meer inzicht in je verbruik. Op deze manier is het waarschijnlijker dat je overbodige verbruik van je thermostaat zal afnemen. Dat is prettig voor het milieu, omdat de vraag naar energie zo afneemt. Een bijkomend voordeel voor jou is dan ook dat je energierekening lager uit zal vallen dan je gewend bent.

Airco’s

Naast een slimme thermostaat, is ook een goede airco erg belangrijk wanneer je de temperatuur in huis optimaal wilt beheersen. Terwijl een (slimme) thermostaat uitermate geschikt is om het in huis wat warmer te krijgen, zijn de meeste thermostaten niet in staat om de temperatuur binnen naar beneden te brengen. Met een airco kun je er dus ook voor zorgen dat bepaalde ruimtes lekker koel zijn. Dit is natuurlijk erg handig aangezien we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met een hittegolf. Het is zowel mogelijk om een airco in huis in te bouwen, als ook te kiezen voor een mobiele airco. Vergeet bij de laatste niet om ook te zorgen voor een goede raamafdichting. Gelukkig kun je deze ook vrij gemakkelijk zelf maken.

Het goed isoleren van je woning

Naast temperatuur is ook isolatie een zeer belangrijk factor als het gaat om de klimaatbeheersing in huis. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, zal de kou van buiten niet naar binnen komen en weerhoud je de warmte ervan om naar buiten te ontsnappen.

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor  dakisolatie, wand-isolatie of spouwmuurisolatie. Maar ook vloerisolatie of geïsoleerd glas zijn prima manieren om te zorgen voor een beter geïsoleerd huis. Ook kunnen tochtstrips ervoor zorgen dat koude lucht minder goed je woning binnendringt.

Doordat je met isoleren de warmte beter binnen kunt houden, hoeft de verwarming minder hard te werken. Op deze manier heb je dus minder energie nodig om je huis op de juiste temperatuur te houden. Ook dit heeft dus weer een positieve uitwerking op het klimaat, buiten jouw woning en je portemonnee.

Mechanische ventilatie

Ventilatie op het dak

Met ventileren ververs je de lucht in je woning. Op deze manier zorg je ervoor dat er altijd verse zuurstof aanwezig is. Hoewel het belangrijk is dat er zo min mogelijk warme lucht door kieren en gaten naar buiten ontsnapt, is het tevens belangrijk om ervoor te zorgen dat vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd en er voldoende lucht naar binnen blijft komen.

Je kunt namelijk vervelende klachten ondervinden wanneer er geen verse lucht wordt toegevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn of concentratieproblemen.

Helaas is het luchten van een ruimte, bijvoorbeeld door het openzetten van een raam of deur, onvoldoende om je huis echt goed te ventileren. Gelukkig is het zo dat ongeveer 30% van alle Nederlandse huizen zijn voorzien van een vorm van mechanische ventilatie.

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat er continue lucht uit je woning wordt afgevoerd via ventielen. Deze lucht wordt weer aangevoerd door lucht die binnenstroomt via ventilatieroosters en klepramen. Een speciale vorm van mechanische ventilatie is balansventilatie. Bij dit ventilatiesysteem wordt namelijk ook de toevoer van verse, schone lucht geregeld via de ventilatie-kanalen.

Veel mensen denken dat ventileren een ongunstige uitwerking heeft op je energieverbruik. Het idee is niet zo heel gek. Er stroomt immers continu verse, schone lucht toe, die dus nog niet de juiste temperatuur bereikt heeft. Om deze lucht steeds weer op de juiste temperatuur te brengen, zal de verwarming extra hard moeten werken. Er zijn echter trucjes om ervoor te zorgen dat het ventileren energiezuiniger wordt. Balansventilatie maakt bijvoorbeeld gebruik van de warmte van de afgevoerde lucht om de toestromende lucht al wat op te warmen. Ook zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan winddrukgeregelde roosters of vraag-gestuurde systemen. Kortom, mechanisch ventileren is lang niet zo slecht voor het milieu als je nu misschien denkt.

Luchtreinigers

Hoewel mechanische ventilatie al zorgt voor de toevoer van schone lucht van buiten, kan het belangrijk zijn om een extra stap te nemen om de lucht in huis nog schoner te maken. Een luchtreiniger of aroma diffuser kan hierbij uitkomst bieden. Zeker wanneer je last hebt van huisstofmijt allergie, hooikoorts, astma of wanneer je dicht langs een snelweg woont, is een luchtreiniger ten zeerste aan te raden. Een luchtreiniger zorgt er namelijk voor dat stof, bacteriën, allergenen en onprettige luchtjes uit de lucht gefilterd worden. Heeft jouw luchtreiniger ook nog een ioniserende functie? Dan zou deze ook in staat zijn om virusdeeltjes, schimmelsporen en ultra fijnstofdeeltjes uit de lucht te halen.

Luchtbevochtigers

Naast de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de lucht, speelt ook het vochtgehalte een belangrijke rol bij de kwaliteit van de lucht in huis. Wanneer de lucht koud is, is deze minder goed in staat om waterdamp vast te houden. Vandaar dat de lucht in de winter droger is. Deze droge lucht kan ervoor zorgen dat je keelpijn krijgt of gaat hoesten. Ook je huisdieren en bepaalde houten meubelstukken kunnen lijden onder te droge lucht. Een luchtbevochtiger kan dan uitkomst bieden. Zoals de naam al aangeeft, is de luchtbevochtiger in staat om de lucht binnen in huis te voorzien van extra waterdamp.

Klimaatbeheersing door middel van een tablet

Neem de controle over het klimaat in jouw huis

Zoals je ziet zijn er dus verschillende manieren waarop je meer controle kunt krijgen over het klimaat in jouw woning. Terwijl een slimme thermostaat en een airco je in staat stellen om de temperatuur in huis beter te bepalen, zorgt een goed geïsoleerd huis ervoor dat de temperaturen van buiten ook buiten blijven. Mechanische ventilatie is een goede vorm van ventileren en zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en toevoer van schone lucht. Om de luchtkwaliteit in huis te optimaliseren, kun je luchtreinigers en luchtbevochtigers gebruiken. Terwijl een luchtreiniger schadelijke stofjes uit de lucht filtert, kan een luchtbevochtiger voorkomen dat de lucht in huis te droog wordt.

Deze verschillende manieren om aan klimaatbeheersing in huis te doen zijn prima met elkaar te combineren. Begin je echter nog maar net met klimaatbeheersing? Dan hoef je heus niet alles tegelijk aan te schaffen. Het is namelijk ook mogelijk om stap voor stap te werk te gaan. Kijk naar wat voor jou nu het meeste oplevert en begin daar. Dit kun je vervolgens steeds verder uitbreiden. Op deze manier krijg je dus geleidelijk aan meer controle over het klimaat in jouw woning.