Close

Balansventilatie

Veel nieuwe woningen in Nederland maken gebruik van balansventilatie. Het systeem dankt zijn naam aan het feit dat het systeem evenveel verse lucht aanvoert als afvoert. Je herkent balans ventilatie vaak aan de verschillende ventielen die door de gehele woning aangebracht zijn. Zo vind je deze ventielen niet alleen in de woonkamer en slaapkamers, maar ook in de keuken en badkamer.

Maar hoe werkt deze zogenaamde balansventilatie nu precies en welke varianten zijn er? En wat zijn de eventuele voordelen hiervan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. Bovendien geven we je ook drie tips om balansventilatie zo duurzaam mogelijk te maken

Hoe werkt balansventilatie?

 

Eigenlijk zie je in de meeste woningen die na 1980 gebouwd zijn wel balansventilatie, een systeem van mechanische ventilatie, terug. Naast de verschillende ventielen die je terugvindt in verschillende kamers is er ook vaak een mechanische ventilatie-unit met twee ventilatoren. Deze ventilatie-unit staat over het algemeen in de ruimte waar ook de CV ketel te vinden is. Terwijl één van deze ventilatoren ervoor zorgt dat er verse buitenlucht de woning binnen komt, zorgt de andere ventilator ervoor dat vervuilde lucht naar buiten afgevoerd wordt. Op deze manier is er dus evenveel afgevoerde lucht als ingevoerde lucht: deze aan- en afvoer is dus in perfecte balans.

Het aanvoeren en afvoeren van de lucht gebeurt via aparte kanalen. De ventielen zorgen ervoor dat ventilatielucht de woning ingeblazen wordt. Deze ventielen vind je over het algemeen in de woonkamer en in de slaapkamer. In de keuken, badkamer en op het toilet vind je meestal de afzuigventielen. Deze afzuigventielen zijn verantwoordelijk voor de afvoer van de lucht. Ook vind je in de keuken of badkamer vaak een regelknop. Met deze regelknop kun je bepalen of je meer of minder lucht wens te verversen.

Meestal zijn er verschillende standen beschikbaar, die je met de regelknop kunt afstellen. Vaak heb je de keuze uit twee of drie verschillende standen. Het is belangrijk dat je de hoogste stand gebruikt wanneer je aan het koken, klussen, roken of douchen bent, of wanneer er veel mensen in huis zijn. De laagste stand gebruik je wanneer er niemand thuis is. Aangezien de balansventilatie ook wel mechanische ventilatie zorgt voor schone lucht in huis, mag je deze eigenlijk alleen maar uitzetten tijdens onderhoud of bij een ramp wanneer geadviseerd wordt om ramen en deuren te sluiten.

Doordat de ventielen voor aanvoer en afvoer van lucht zich in verschillende ruimtes bevinden, werkt deze vorm van ventilatie alleen goed wanneer de lucht vrij door het huis kan stromen. Vandaar ook dat je bij dit soort ventilatiesystemen vaak ziet dat er zo’n anderhalve centimeter ruimte onder de deuren in huis zit. Ventilatieroosters in de tussendeuren of tussenmuren zijn ook een goede manier om ervoor te zorgen dat de lucht vrij kan stromen door het huis heen.

Verschillende vormen van balansventilatie

Er zijn eigenlijk twee verschillende vormen van balansventilatie. Zo is er centrale balansventilatie en lokale balansventilatie. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee vormen.

Balansventilatie Huis

Centrale balansventilatie

Centrale balansventilatie is voor het gehele huis. Bij deze vorm is er één ventilatie-unit die de aanvoer en afvoer van lucht voor het gehele huis regelt. Is je huis nog niet uitgerust met centrale balansventilatie maar wil je dit toch graag in huis? In dat geval zal er een grote verbouwing nodig zijn om in alle ruimtes aanvoer- en afvoerkanalen te plaatsen.

Lokale balansventilatie

De tweede vorm van balansventilatie is lokale balansventilatie en gaat per kamer. Eén of meerdere kamers zijn dus uitgerust met hun eigen ventilatie-unit die zorgt voor de aanvoer en afvoer van lucht. Deze ventilatie-unit wordt aan de buitenmuur bevestigt. Deze unit warmt de aangevoerde lucht op met behulp van een warmtewisselaar, ook wel wtw-unit genoemd. Een verwarmingsradiator kan ook gebruikt worden om de lucht op te warmen.

Heb je nog geen balansventilatie? Dan is lokale balansventilatie een goede uitkomst. Deze vorm kun je namelijk gemakkelijker in een bestaand huis aan laten leggen. Daarnaast heb je de keuze of je de balansventilatie voor slechts één kamer of meerdere kamers wilt laten aanleggen.

Voordelen

Balansventilatie is dus een ventilatiesysteem waarbij evenveel verse lucht wordt aangevoerd als dat er vervuilde lucht afgevoerd wordt. We weten allemaal dat schone, verse lucht belangrijk voor ons is, maar wat is nu precies het nut van deze specifieke vorm van ventilatie? Hieronder lees je de twee belangrijkste voordelen:

Minste warmteverlies van alle mechanische ventilatie vormen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de meeste balansventilatiesystemen uitgerust met een wtw-unit. Doordat deze warmte-terugwin unit, koude lucht opwarmt met de warmte van de afgevoerde lucht, is dit ventilatiesysteem erg energiezuinig. Want deze toevoer van warme lucht zorgt ervoor dat je minder warmte verliest dan wanneer je bijvoorbeeld verse lucht wilt binnen halen door het raam op een kiertje te zetten. Omdat er dus minder warmte verloren gaat, hoef je ook geen energie te gebruiken om deze bij te stoken.

Zuinig koelen van je woning

Naast het feit dat er dus weinig warmte verloren gaat door middel van deze vorm van ventileren, kan vooral centrale balansventilatie er ook voor zorgen dat je woning aangenaam koel blijft gedurende de hete zomers. Op deze manier bespaar je op de aankoop van een airco, welke ook meer energie verbruikt dan koelen door middel van balansventilatie. Zou je graag willen dat dit systeem ook in staat is om lucht te koelen? Dan kun je een luchtkoeler laten inbouwen in de ventilatie-unit.

Deze luchtkoeler beschikt over een verdamper waarmee de lucht die naar buiten gaat, afgekoeld wordt. Vervolgens stroomt de lucht die naar binnen komt langs de afgekoelde lucht, waardoor deze lucht ook wat afkoelt. Op deze manier heb je dus een toestroom van gekoelde en schone lucht in je woning, ook al is er buiten amper een verfrissend windje te vinden.

Tips voor nog duurzamer

Balansventilatie is dus één van de meest energiezuinige manieren om je huis te ventileren of te koelen. Echter, is het mogelijk om dit energiezuinige systeem nog zuiniger te maken?  Zou jij dit graag willen? Dan kun je één van deze drie tips eens overwegen.

Tip 1: Vraag-gestuurd

Je zou kunnen overwegen om je balansventilatiesysteem vraag-gestuurd te maken. Dit kan met behulp van sensoren die CO2 en vocht meten. Op deze manier ventileer je niet meer of minder dan wat de werkelijke vraag is. Omdat je dus niet meer of minder ventileert dan nodig is, kun je behoorlijk wat energie besparen.

Tip 2: Zorg voor schone filters

Om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt, is het belangrijk dat je de verschillende filters met regelmaat schoonmaakt en vervangt. Vervuilde filters kunnen namelijk zorgen voor meer weerstand. Deze weerstand zal ervoor zorgen dat er extra energie nodig is.

Tip 3: Gelijkstroomventilatoren in plaats van wisselstroomventilatoren

Maakt je huidige balansventilatiesysteem gebruik van wisselstroomventilatoren? Dan kan het een duurzame keuze zijn om deze te laten vervangen door gelijkstroomventilatoren. Deze gelijkstroomventilatoren verbruiken samen gemiddeld ongeveer 280 kWh aan stroom minder per jaar. Dit betekent dus dat je per jaar zo’n € 60,- hebt verdiend.

Verse lucht op de meest energiezuinige manier

Balansventilatie zorgt dus voor de aanvoer van verse lucht, terwijl evenveel oude lucht uit je woning wordt afgevoerd. Doordat de binnenstromende lucht verwarmd wordt, gaat er minder warmte verloren. Dit maakt het systeem zo energiezuinig. Daarnaast zijn er nog allerlei andere toepassingen die je zou kunnen overwegen om je balansventilatie nog energiezuiniger te maken.

Ook is het een mogelijkheid om je balansventilatie uit te rusten met een luchtkoeler, waardoor een airco in huis in de zomer overbodig wordt. Heb jij nog geen balansventilatie maar zou je dit wel graag willen? Dan kun je overwegen om lokale balansventilatie aan te schaffen.